Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Bătălia pentru când şi cum

Ne ţinem răsuflarea după Paşti: vor creşte sau nu îmbolnăvirile? Vom şti începând de peste o săptămână. Multe vieţi depind de acest număr

Permalink to Bătălia pentru când şi cum
miercuri, 22 aprilie 2020, 10:06

Deocamdată, secţionarea conexiunilor sociale şi comerciale căreia i s-au supus majoritatea românilor pare a funcţiona. În mod normal trebuia să ne prăbuşim demult. Dar, cu excepţiile aşteptate şi în ciuda repatrierilor masive ale celor care au fost loviţi de pierderea locurilor de muncă sau de absenţa vesticilor de pe străzi şi din magazine, lozincile oficiale au funcţionat. Până la urmă suntem un popor ascultător, epoca lui nea Nicu stă mărturie. Iată că o astfel de obedinţă faţă de mai-mari funcţionează şi în sens pozitiv. Adică totul e bine? Nu, evident. Dar e mai bine decât ne-am fi imaginat. Drept e că noi ne imaginăm mereu, pe bună dreptate, ce e mai rău.

Locurile de muncă ale fotbalului
Fotbalul, în timpul ăsta, tropăie. Nu mai are răbdare, dar cine are? Când te mai întâlneşti cu cineva, în real sau virtual, întrebarea ţâşneşte instant: când se reia campionatul? Oamenii caută răspunsul din ce în ce mai des şi mai apăsat. Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii, a spus la Digi 24 că „nu, la reluare nu ne gândim. Ne gândim la locurile de muncă, la deschiderea unor anumite spaţii, dar nu la adunările cu număr mare de oameni”. Chestia cu locurile de muncă a fost simpatică. Păi, şi în fotbal sunt locuri de muncă, e o activitate cu o cifră de afaceri de mai multe zeci de milioane de euro pe an (peste 30 numai Liga 1) şi mii de angajaţi, zeci de mii dacă extinzi la toate afacerile conexe, de la pariuri până la curăţătorie, medicină sportivă sau echipament.

Moft și nu prea
Toate neesenţiale astăzi, de acord, dar ar fi greşit să creadă cineva că treaba asta e aşa, un moft. Or, dacă e, dă de mâncare multor guri. Rugat să fie mai precis, ministrul a spus că s-a referit doar la adunările din tribune. Unii or fi răsuflat uşuraţi. Gata, putem începe, chiar fără spectatori. Dar staţi! Iată-l apărând vijelios pe turnantă pe stimabilul domn Arafat, care retează orice speranţă ca o lamă a destinului. „Indiferent că vine cineva și spune: „Noi facem acum cantonament, competiție și îi testăm pe toți!”. OK, îi testează astăzi. Nimeni nu știe dacă mâine persoanele sunt tot negative sau, dimpotrivă, pozitive. Sau poimâine! Pentru că unii dintre ei pot să se afle în perioada de incubație.

Versiunea Arafat
Și asta înseamnă că cineva poate deveni pozitiv și să infecteze pe alții”, zise domnia sa în Fanatik. Interesant că în Germania se poate. De ce? Pentru că, acolo şi aici, nu e vorba despre nişte X care azi sunt bine şi mâine, scăpaţi în natură, s-ar infecta şi ar împovăra fragilul nostru sistem sanitar (dl Arafat ştie despre ce vorbeşte, după ce în cazul Colectiv a interpretat aria: „Avem tot ce ne trebuie!”).

E vorba despre cetăţeni care rămân în carantină tot timpul, şi după testare, până la final. Test, 14 zile cantină, iar test, şi abia apoi ar juca. „Închişi”, fotbaliştii ar fi ţinuţi departe de cetăţenii peste 65 de ani (cu care acum pot interacţiona la magazine sau în scurtele mişcări fizice de pe lângă casă, de exemplu).

Dl Arafat mai spune că 15 mai e foarte devreme pentru reluarea pregătirilor. Şi că presiunile nu vor rezolva nimic. Ei, lăsaţi, la Colectiv au funcţionat, când s-a trasat ordin pe unitate să se cânte pe aceeaşi voce falsă. Reluarea în sistem „deschis” e, da, riscantă. Din contră, în sistem închis e mai sigură decât situaţia actuală şi mai ales cea viitoare, când mulţi vor tinde să-şi ia lumea în cap de prea multă inactivitate.

Acel mare „dacă”
Despre elefantul din text. Sigur că există interese economice în reluarea fotbalului. Dar unde nu există? Şi ce înseamnă asta? Înseamnă să mai putem trăi după ce nu murim. Să fim un pic nemţii cu toţii. Să avem echilibru şi să pricepem că anumite lucruri pot funcţiona dacă îndeplinesc condiţii clare, aş zice draconice, căci epoca le cere. Dacă situaţia nu se înrăutăţeşte (da, e un colosal „dacă”!) şi alţii pornesc la drum, va fi interesant de văzut cum va funcţiona intransigenţa de aici. Siguranţa sanitară e dincolo de discuţie. După care însă e nevoie de dialog. Ca să nu ne trezim în lumea serialului „The English Game”, jucând cu basca în cap, nobili contra săraci, când vom lua locul cerbilor şi vulpilor pe străzi.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

duck_ati (1 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 10:29

D-le Naum, daca Romania e "bine" acum e pentru ca, macar o data, autoritatile s-au miscat rapid si au luat masurile necesare la momentul potrivit. Va spune asta cineva care traieste in Franta. Tarile din vestul Europei sunt mult mai avansate ca Romania, dar sunt mult mai afectate de coronavirus, tocmai pentru ca au ezitat sa ia masuri drastice. Asa ca, macar o data, sa nu ne comparam cu Germania, unde "se poate". Autoritatile romane au dat gres in aproape tot ce au intreprins, dar cu virusul asta au facut ce trebuia! Hai sa le ascultam in privinta asta pana la capat! Incepeti sa nu mai vedeti padurea de copaci... Parerea mea!

JFM (55 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 13:09

Deocamdata suntem la faza cand ne numaram infectatii, mortii, cei grav afectati de la ATI.... Azi aflu ca mi-a murit o buna cunostinta, un medic. Il cunosteam de vreo 40 de ani, din studentie. Eu asta vad. Vad cum moartea ne loveste indiferent ce avere avem sau nu avem, ce pregatire avem sau nu avem, ce cariere lasam in urma, cate vieti am salvat... Altora le este gandul la fotbal. Ce pot sa spun, foarte bine, sunt fericiti, traiesc intr-o lume a lor. Ma refer la microbisti, la dependenti. Altcveva nu stiu, nu pot sa faca, asta e limita de sus pe care o pot atinge, din pacate.

Simeone (21 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 14:22

Cine accepta sa fie închis cu săptămânile doar ca să se joace fotbal?? Parerea mea e ca nu se va relua nimic pana când nu va exista siguranță totala. Nu uitați ca pe lângă jucători, mai e staff tehnic și administrativ, copiii de mingi. E riscant. Pentru ce sa riscam?

Ștefan Kiraly (2 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 16:07

Două remarci simpatice. Luatul în cap de la lipsă de activitate. Eu nu am înnebunit și nu urlu ca "preasfințitul" și ipocritul Gigi Becali că bate vântul în buzunare. Dar am înțeles ideea. Să fim un pic nemți? Adică de un cinism crunt. Pe ideea "scapă cine poate." Sau cum spunea un apropiat: "Nu putem sta așa până când scăpăm de virus. Redeschidem cu orice preț. Aia e, oamenii crapă, e ceva logic, natural, firesc, dar nu putem sta așa." Și cine îi cunoaște pe nemți, știe foarte bine la ce mă refer! Modelul Olandei este cel mai bun. A venit premierul și a spus scurt și la obiect:" Până la 1 septembrie, FĂRĂ FOTBAL! “ Și vorbim de Olanda, un stat cu 7 clase peste România. La orice vreți. Au fost presiunile prea mari pe politicieni. Dar nah, hai să fim nemți și să îngropăm niște oameni. Numai să meargă business-ul celorlalți!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 16:59

Nu mai intereseaza pe nimeni ce spune ***....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tibi (2 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 17:21

Foarte interesanta opinie, n-am ce zice... Asadar, Olimpiada s-a putut amana un an, desi stim cu totii ce munca depun sportivii pentru a participa si ce investitii face tara organizatoare, Olanda a declarat clar ca nu se joaca vreun sport pana in septembrie iar noi, acest popor de fotbalisti extraordinari (o incantare sa ii privesti), nu mai putem astepta... Mi-a placut mai ales afirmatia " Când te mai întâlneşti cu cineva, în real sau virtual, întrebarea ţâşneşte instant: când se reia campionatul?" :))))))) Domnule Naum, daca acest articol e un pamflet, sa zicem ca e ok, altminteri va alaturati si dvs. lungii liste de editorialisti cu opinii derizorii si articole de evitat. Va salut!

Liviu (28 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 15:20

Naume,a fost mancarea alterata? Ba,tu demonstrezi zilnic ca prostia ta creste proportional cu zilele pe care le traiesti! Tu nu ai in capatana aia lipsita de materie cenusie decat reluarea campionatului,ca altfel nu platiti drepturile tv! Esti ingust rau la minte,ai si mentor bun pe mosu'ovi"cel mai destept dintre gazetari"!

Radu K (4 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 22:12

Cu cine vrei sa ne compari, tizule? Cu nemtii? :))) Nemtii au 28.000 de paturi la ATI cu ventilatoare!!! Stii cate are Romania? 2800 paturi! Mai discutam de calitatea spitalelor, a serviciilor de asistenta si interventie? De medicamentatia care e sigur suficienta? De dotarea personalului medical? De banii de care dispun nemtii? Despre cum sunt nemtii mai cumpatati si cum respecta regulile? Inteleg ca unii sunt disperati ca nu fac bani din fotbal, dar macar atatia neuroni sa aiba sa inteleaga ca e inclusiv spre binele lor!

vali204 (1 comentarii)  •  24 aprilie 2020, 16:24

Oameni buni stati linistiti .... Puteti , putemcomenta, putem spera , dar nu se va mai juca fotbal, tenis,handbal, etc... anul asta. Atat timp cat virusul este in comunitete si lumea medicala si politica este speriata si nu stie cum il poate opri...niciun sef de stat , guvern nu isi permite sa riste sa omoare oameni cu buna stiinta. Faptul ca autoritatile dau acum asa vagi termene, sperante ..este o chestie psihologica ..oamenilor trebuie sa le dai sperente.. ca sa stea cuminti.. Anul asta nu se mai joaca nimic sport, nu vor fi nici un fel de concerte , nici un fel de turism... Sa fim seriosi si optimisti sa speram ca poate la anul....

Marco (1 comentarii)  •  24 aprilie 2020, 20:00

Articol timid, dar e un inceput...Felicitari! Din pacate dle Naum, citind comentariile, este incredibil cit de multa lume a cazut in plasa "grijii" subite a guvernantilor pt sanatatea noastra! Este trist ca toti acesti "cetateni responsabili" simt nevoia sa le inchida gura imediat celor care indraznesc sa se indoiasca de "bunele" intentii ale autoritatilor si sa se intrebe unde este limita dintre paranoia si realitate...Toti acesti cetateni "responsabili" vor avea curind un soc de proportii, cind pe linga venituri, li se vor evapora si libertatile cetatenesti...Vom vedea atunci cit de calmi si "civilizati" vor fi...Cel mai relevant exemplu ce-mi vine in minte acum, este minciuna colosala din decembrie 1989, cind personal am auzit la radio Europa Libera, ca la Timisoara fortele de securitate, armata si militia impuscasera 60.000 de oameni...60 de mii de morti!!!Cifra ce a fost folosita si intr-unul din principalele capete de acuzare la "procesul" Ceausestilor...Faptul ca ulterior s-a demonstrat ca cifra fusese umflata de aprox 600 de ori, nu a mai contat...Efectul psihologic de revolta, groaza si ura a fost atins...In concluzie dle Naum, continuati sa scrieti liber si curajos! Incet, incet, lumea va incepe sa inteleaga...Intr-o presa criminala, care tortureaza psihologic zilnic acest popor necajit, anuntind apocalipsa dupa apocalipsa, avem nevoie si de oameni ca dvs, care sa indemne la realism si la gindire critica, "critical thinking", ca tot vrem o tara "ca afara"...

napoca (4 comentarii)  •  25 aprilie 2020, 6:21

Mitica iar ai dat cu bata-n balta ..nu inteleg de ce trebuie sa ne comparam noi cu nemtzii cand se stie clar ca singura cale de lupta contra virusului este social distancing...asa ca din punctul asta de vedere autoritatile din Romania merita doar cuvinte de lauda pt felul in care au gestionat si gestioneaza criza ..nu intotdeauna ce iti trece prin minte este adevarat (se pare ca ai lacune mari ..asa ca nu-i momentul sa dai p'afara)

Comentează