Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Arbitrii, o problemă de tranşat rapid

Se întâmplă iar ca în vremurile bune. Care numai bune nu erau

Permalink to Arbitrii, o problemă de tranşat rapid
marți, 10 martie 2020, 10:52

La capătul meciului Clinceni-Viitorul 2-3 a fost ca la divizia comunală din care izvorăşte, cu apucături cu tot, marea echipă a celei mai mici localităţi care a bântuit vreodată Liga Întâi. Primarul Budeanu & Sons au dat un spectacol de zile mari, agresând verbal şi aproape fizic brigada de arbitri.

Înapoi în smârcuri

„Centralul” Rusandu tocmai încheiase o altă prestaţie jenantă a unui fluieraş din seria tristă a sacrosantei familii mute a preoţimii arbitrajului, cea pentru care un „Doamne ajută!” ţine loc de „Ne pare rău, am greşit”. O poveste fără noimă şi fără sfârşit. Eclipsată însă de agresiunea primarului de Clinceni şi a odraslelor sale asupra celor care călcaseră strâmb, cu voie sau fără, asta doar Cel de Sus şi cei de la comisie o ştiu. Noi, cei de jos, am văzut cum fotbalul poate aluneca înapoi în smârcurile din care cu greu ieşise.

Beizadele și pristandale

Căci dacă fotbal de brocart nu avem, măcar obrazul ni se mai subţiase. Frustrările se consumau la interviuri, cel mult în reproşuri răstite în drum spre cabine. La marginea Bucureştiului un prag a fost din nou trecut. Acela în care oamenii sunt hăituiţi înspăimântător doar pentru că un şef local şi beizadelele lui o pot face, cu concursul pristandalelor de bodiguarzi. E atât de simplu. De atât e nevoie. Şi lumea toată se prăbuşeşte din nou.

A tranșa și tranșații

„Plecaţi tranşaţi de aici”, ar fi zis unul dintre nobilii castelani ot Clinceni satoraş. Sigur, e o manieră de a rezolva problemele grave din arbitraj… Scuze, nici de glumă nu e bună. O asemenea ameninţare ar trebui adusă în lumi mai înalte, cu grefieri şi oameni în robe. Dar nu, va fi ca şi cum nu s-ar fi întâmplat. Ca şi cum nu ar exista o întreagă istorie a violenţei, dezvoltată în textul din GSP.ro., a unor oarecare deveniţi dintr-odată oameni importanţi pentru că au o funcţie sau au funcţia de rudă a unuia cu epoleţi publici.

Ce „vrea” mușchii lor

E cazul clasic declinat în toate locurile acestei naţii care nu ridică niciodată mai mult de un genunchi din ţărână, acela al intimidării, al boiernaşilor care îşi cumpără câte o bucată de ţară şi stau cu curul pe grumazul ei, lăsând-o să respire atât cât „vrea” muşchii lor. Clinceniului, un timp figură proaspătă a Ligii Întâi, David de glod care se ia la trântă cu Goliaţii goi pe dinăuntru, i-a căzut masca. Degeaba freza trendy a antrenorului, în zadar câteva meciuri bune. Când e nasol şi rup cămaşa de pe ei se vede tot, tot. Întunericul e orbitor.

Ce zici, Gică?

Povestea s-a întâmplat într-un meci al lui Hagi, şi ce bine e că a fost aşa! L-aş întreba pe îndrăgitul nostru „Rege” dacă asta e liga cu 18 echipe pe care o tot cere răspicat, cu astfel de oameni şi moravuri. Pentru că din pământul ăsta refeudalizat zeci de ani de baronetul moştenitor al lumii comuniste, căreia Gică îi idealizează performanţele în sport, asta va răsări, asemenea personaje se vor iţi. Şi atunci să te ţii!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

ovialex23 (2 comentarii)  •  10 martie 2020, 12:28

Intrebare: Daca arbitrajul ar fi fost corect, ar mai fi existat motive de hartuiala si amenintari? Uitati-va la arbitrajul care a fost la Rapid vs Resita (0-1). Cind un "arbitru" face praf un meci, cu buna stiinta, stiind ca nu va fi tras la raspundere de sefii lui, iata si consecintele. E incalificabil ce fac ce la Clinceni, dar motivul?

Nelu (1 comentarii)  •  10 martie 2020, 13:00

Mai baiete! Gica, prin ce a cerut a dorit ca fotbalul romanesc sa ajunga la valorile cunoscute de pe vremea cand juca d-lui, insa actuala FRF nu are ca scop asa ceva!

Andrei F (97 comentarii)  •  10 martie 2020, 13:45

Daca ce a spus Craciunescu ...ca faza cu Olaru trebuia sa duca la un cartonas rosu si cum faza a fost in minutul 3 cum de nu va legati si de arbitrul de la Steaua-Craiova???Vreti cumva sa transmiteti un mesaj ca arbitrii care pun bete Stelei sa o faca in continuare???? Pai Kovacs chiar a mai procedat asa in cazul Rusescu-Muresan,sa inteleg ca tot mai vreti????Kovacs este arbitrul care a dat galben lui Coman pentru aplauze pentru suporterii dinamovisti...a fost felicitat de digisti pentru asta!!!....ca sa aflam tot la un Dinamo Steaua ca pentru aplauze in fata galeriei adverse nu se da galben,fapt iarasi salutat de digisti in cazul Lazar!!!! Si domnule,repet iarasi un mesaj pe care dv. nu-l luati in seama......Cum DIGI este cel care urca semnalul pentru televiziunile cu drepturile pentru Liga 1 va intreb cand opriti bataia de joc de la meciurile Stelei?Cum se poate ca fazele in care stelistii par dezavantajati sa nu capete reluari tv....?Exemplific pentru ultimul meci...Cristea este tinut la lovitura de colt in prima repriza si arbitrul cere repetarea loviturii de colt...Am vazut ca dl.Craciunescu spune ca arbitrul oprise faza...De ce este asta o explicatie buna cand Cristea nu greseste cu nimic???Stiam ca arbitrul intervine doar la tineri reciproce...O faza identica s-a intamplat la un meci cu Astra cand Planici este tavalit prin careu...Arbitrul nu a vrut sa vada iar digistii au pus iarasi placa cu Planici pus la pamant inainte de executarea loviturii de colt...In a doua repriza Cristea iarasi este tinut la o lovitura de colt,se vede pe imagini ca cere explicatii arbitrului dar ...operatorii DIGI muta imaginea si nu mai reda nici o reluare!!!!La fel a fost si in cazul in care Popescu este oprit fara minge in careul oltean...Operatorii DIGI nu au simtit nevoia sa ne arate nici o reluare ca sa stim si noi pentru ce Man a primit galben...!!!Fazele cu Cristea pe DIGI nu au primit vizibilitate pe cand faza cu Tanase tinand in careu a fost reluata in continuu...Asta este mesajul pe care vreti sa-l transmiteti in continuare???

Andrei (1 comentarii)  •  10 martie 2020, 13:49

Bun, ce legatura are sistemul competitional cu asta? Asta se intampla in sistemul asta cu Play-off si Play-out, deci nu vad legatura cu sistemul cu 18 echipe. Oricum, si asa si cu 18 echipe, faze de asta tot se vor produce, arbitrii tot o sa greseasca, cu intentie, fara, dar tot o sa greseasca.

mg (115 comentarii)  •  10 martie 2020, 13:56

..luându-ne după poză, se pare că "academicienilor" din Clinceni le-a plăcut atât de mult "Oul dogmatic"(Ion Barbu) încât au fiert un ceaun întreg.. Alți academicieni au dat iama-n guvizi, îngrămădindu-i pe toți în minciocul lor, orbiți de visuri mărețe.. (ca-n legenda regelui pescar )

a dica (24 comentarii)  •  10 martie 2020, 15:03

Conform specialistilor de pe sticla arbitrul Rusandru a gresit doar ca a avut cantarul prea fin si a fluierat, vorba lui Iancu, toate atingerile la vrabiute. De ce trebuia samanta de scandal? Ca beizadelele au sarit la harta s-ar gasi o explicatie, dar antrenorul cu restante, Ilie Poenaru ce treaba avea, cum a tras el concluzia, meserias fiind , ca echipa lui a fost dezavantajata cand de fapt n-a fost? In timp, cu largul concurs al ziaristilor carora Hagi le sta in gat, asta va ramane: Viitorul nu numai ca face blaturi (fals indus), dar mai castiga si cu arbitrii (alt fals indus).

Cosmin (7 comentarii)  •  10 martie 2020, 15:54

Masura egala,la toti, este de dorit. "Infieram" ca echipa lui Hagi a beneficiat de un penalty, dar trecem cu vederea arbitrajul de la Rapid- Resita , mult mai clar aflat in " domeniul meciurilor cu arbitraj premeditat". Orisice si orisicum s-ar manifesta un arbitru , nu este posibil ca un primar si odraslele sale sa intre in teren si sa ceara socoteala sau sa isi faca dreptate. La fel de grava si de condamnabila este si "politica" CCA, care trimite arbitri din Bucuresti la meciurile bucurestenilor, chiar si acasa, ( dar aplica masura ...doar pentru bucuresteni, de parca astia ar fi " mai cu mot" si care nu pedepseste greseala grosolana, vecina cu premeditatrea. Exista un corp de arbitri ( Chivulete, Avram,Cojocaru, Rusalin, Radulescu, Coltescu, etc) pus sa faca "treaba murdara" pe placul unora. Daca nu ar fi asa CCA ar fi mult mai drastica, ar comunica masurile luate, ar mai schimba pe unii, s-ar autosesiza la unele chestii strigatoare la cer. Dar ..alde Vasaras & Deaconu nu sint acolo....de capul lor,...ei , de multe ori...fac voia sefilor lor. Asa se vede ! Si veti intelege de c pentru FRF si LPF arbitrajul video nu este de dorit, nu este o prioritate.

Ilie (27 comentarii)  •  10 martie 2020, 16:02

Tu cum ai ajuns mare jurnalist? Trecând prin mafia de la TVR. Deci, mai ușor cu bezadelele. Primarul a făcut cum a fost educat. La fel și copiii lui. Educație făcută în slujbele de la stat. La fel ca la TVR. De unde vii și tu.

Liviu (28 comentarii)  •  10 martie 2020, 16:09

Mai naume,nu-ti mai revii din prostie!? De ce nu scrii nimic de faultul asupra lui Olaru?! Sau nu l-ai vazut?! Cand a faultat Cristea,ti-ai rupt camasa de pe tine,ai sunat la miezul noptii pe Porumboiu,pe miezul din dodoasca- craciunescu,sa-l bage la puscarie pe Cristea,daca se putea! Esti un ***,frustratule!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lenroc (2 comentarii)  •  10 martie 2020, 16:20

Fără bani publici în fotbal. Au rezolvat primarii problema infrastructurii pentru sportul de masă? Au amenajat locuri unde copiii și plătitorii de taxe pot face sport?? Până atunci banii să meargă unde trebuie nu la șmecheri

Zagna (2 comentarii)  •  10 martie 2020, 17:35

Radu Naum, in L1 sunt in jur de 30 de arbitrii. In Romania sunt sute, poate mii de beizadele ca la Clinceni. Ce este mai usor de pus la punct ? Si in plus, cine provoaca conflictul, nu arbitrii prin greselile intentionate ? Elimina cauzele si pe urma sa faci pe justitiarul !

doilaunu (8 comentarii)  •  10 martie 2020, 18:37

Avem arbitri cu mult peste valoarea fotbalului jucat la noi, de fapt nu avem nici jucatori, nici antrenori si nici ziaristi sportivi la un nivel de profesionalism atat de ridicat ca acela al arbitrilor.

itu52 (61 comentarii)  •  10 martie 2020, 20:42

Păi..., mă tot întreb dacă d_ta trăiești în România. Sat_orașul Clinceni zdrobește câțva ani la rând cetățile fotbalului românesc și intră în marea Ligă a celor 14 merituoși ai fotbalului autohton. Fantezia cuprinde România și „rotația cadrelor” trimite fotbalul la pășunt. Cadrul(gradul ?!), visează la mai mult și asmute puterea locală să ia măsuri. Omul, o fi ca la FCSB, zăpăcit de instrucțiunile venite în toiul meciului, mobilizează familia și ... „la atac tată, că pierdem localele!”. Eh..., zic și eu, nu dau cu bota(parul cuiva), e neoficial, un amărât de scenariu. Și uite așa oamenii au încurcat borcanele și în loc să tranșeze meciul în favoarea lor, au scăpat porumbelul cu „tranșatul imparțialului”. Bine că nu au nimerit „linșatul” că puteau provoca belele internaționale. Apoi..., d_tale îți arde de glume, vorbești de funie în casa spânzuratului, tocmai la Ligă unde starostele fuge de robe și grefieri, ca dracul de tămâie. Faci oamenii să scuipe-n sân nu alta, atentezi la imunitatea alesului. Așteaptă să se termine mandatele și repetirul lor navetisto-traseist, iar apoi dacă prescrierea sau buretele uitării îți permite, fă o încercare timidă. Dumneata cu atâtea monitoare te crezi în camera VAR_ului. Vai, vai .... „e departe Griva de iepure”. VAR-ul și albul lui o să facă lumină, o să avem ALBitri și VARjori în cocoașa balanței.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  11 martie 2020, 0:26

Da asta e liga pe care o vrea Hagi cu 18 echipe satesti daca se poate si unde el sa cistige cu ajutorul arbitrilor. Uite ca mai apare cite un patron de asta de echipa comunala care nu intelege ca trebuie sa se dea la o parte de multe ori dar mai ales cind joaca cu echipa lui hagi.....Uite unde a ajuns si democratia asta..... Bai fraiere de patron un "rege" fie el si din carton de ambalaj de oua poate sa-ti taie capul cind vrea muschii lui....Cred ca se demonstreaza ca mai rau ca si comunisti sunt anumite *** care chiar se cred regi, printi sau diamante. ***......

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Daddy (3 comentarii)  •  11 martie 2020, 14:16

Digi televiziune comunista anti Steaua. Punct.

gio (4 comentarii)  •  11 martie 2020, 21:44

Beizadelele de la Clinceni pot face scandal chiar si dupa un arbitraj favorabil, daca le-a intrat in cap ca li se cuvine si ca nu pot pati nimic oricat le-ar da arbitrul, s-ar putea sa fac sa fac scandal oricand li se scoala. Asa ca eu propun alta metoda: comisiile sa-si faca treaba si sa suspende pe nspe etape terenul din Clinceni pentru proasta organizare, lipsa protectiei arbitrilor, permiterea accesului persoanelor neautorizate pe teren etc. Iar persoanele autorizate (primarul si fii primarului) suspendate pe viata pentru patrunderea pe teren si dosar penal pentru ce au facut. Ia incearca in Anglia sa intri pe gazon si nu sa agresezi arbitrii ci sa ceri un autograf sa vezi ce patesti. Da-o inclo de treaba, ne facem de ras cu asemenea baroni mafioti pe gazon in Liga 1.

gio (4 comentarii)  •  11 martie 2020, 21:50

@ovialex23 Raspuns: Si daca arbitrajul este corect este foarte posibil ca respectivilor interlopi sa li se para incorect si sa faca scandalul de rigoare, se stie ca pararea despre arbitraj este in general subiectiva. Motivul pentru intrarea primarului si beizadelelor pe teren nu este arbitrajul ci faptul ca ei cred (justificat) ca pot face ce vor si sa nu pateasca nimic. Ia sa suspunde terenul Clinceniului 10 etape, pe interlopul de primar si baizadele pe viata de pe stadioanele din Romania plus dosar penal pentru amenintari si agresiune, mai intra nea budeanu (si altii ca el) pe teren vreodata? Nici sa se uite urat la vreun arbitru n-o sa mai indrazneasca.

Andrei F (97 comentarii)  •  12 martie 2020, 8:55

@ gio La fel te-ai poziționat și în scandalul Coltescu- Dan Petrescu- CFR????Sau ți sa ne amintești fabula cu dulăii și cățelușii...???

Comentează