Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Cine a bătut pe CFR?

Craiova planează pe un vis. Să o lăsăm să îşi consume orele de extaz, că dacă sunt zile virează în necaz. CFR e un Terminator pe care trebuie să îl omori de mai multe ori până când şi ultima luminiţă […]

...

DJ Djoko şi asimptomaticii gândirii

Dimitrov a plecat în grabă de la marea chermeză organizată de regele Serbiei, Nole Întâiul, petrecere la care s-a servit mult din mână, fără nicio greşeală de picior (al paharului). Ce frumos chiuiau flăcăii într-o discotecă din Belgrad, la bustul […]

...

Frumoşii pierde-vară

B. A. Vintilă: „Am făcut un joc bun, sunt mulţumit, am dominat, am avut ocazii, sunt lucuri care dau moral echipei”. D. Petrescu: „Sunt nemulţumit de toţi, chiar şi de mine. De când sunt antrenor la CFR nu am văzut […]

...

Astra la vista, bebe!

Când cobori dintr-o maşină care costă de 250 de ori mai mult decât suma cu care eşti remunerat (fără a fi doctor) faza are ceva din Stan şi Bran. Sau din Bran şi Bran, că la Astra sunt mai mulţi […]

...

Titlul din eprubetă

În ciuda citirii apocaliptice a legilor, e improbabil ca Liga 1, odată plecată la drum, să fie oprită de îndată ce apare un caz de COVID. Există o lege a proporţiilor. Şi o asemenea măsură ar fi dezechilibrată. În plus, […]

...

Străinii de noi

Nu mai bine ne mai gândim puţin înainte să lovim?

Permalink to Străinii de noi
marți, 3 martie 2020, 1:09

„Phenomenon” e o ficţiune tandră în care un tip simplu vede o lumină coborând din cer şi, de pe azi pe mâine, se transformă într-o persoană excepţională. Începe să descifreze misterele lumii şi să vorbească mut cu copacii. La început totul e minunat, oamenii rămân cu gura căscată.

Excepționalul nu are loc

Apoi încep să încleşteze fălcile. Comunitatea nu-l mai acceptă, nu poate trăi cu prostul satului devenit genial. Într-un monolog fabulos, doctorul care îl înţelege primul le aruncă în faţă unora care râdeau de personajul principal propria prostie cu care vor să acopere lumea pentru ca „să poată dormi liniştiţi noaptea, nu cumva să le spună cineva că Pământul nu e plat”. Nu contează unde, aici sau în America, excepţionalul e adesea tratat fără milă, rupt în bucăţi pentru ca privind în măruntaiele lui oamenii de bine să poată exclama uşuraţi: „Nu e, dom’le, nimic special!”.

Șeful de trib avertizează

Echipa de handbal Dinamo e o entitate construită deştept, cu profit maxim de performanţă raportat la posibilităţi. Şi iată cum o echipă românească, cu mulţi străini, ajunge să fie primită în sala marelui banchet al Ligii Campionilor. Are pantofii luaţi de la ocazii, pantalonii de la second hand şi fracul închiriat, dar e acolo. Familia ar trebui să fie fericită, e exemplul cel bun al „mahalalei”, certitudinea că nimeni nu e condamnat pe vecie la noroi şi păduchi. Numai că, înainte să iasă din casă pentru balul cel frumos, şeful de trib o avertizează: „De data viitoare nu mai ai voie să foloseşti hainele astea. Ori cumperi de la magazinele scumpe, ori te îmbraci ca în cartier. Valea!”.

O judecată mecanică

Are dreptate Dedu când limitează la trei extracomunitari loturile cluburilor de handbal? Primul reflex e să spui că da. Nu poţi la infinit să mergi pe soluţia „de pe azi, pe mâine”. Trebuie să te dezvolţi coerent, iar regula intenţionează să stimuleze producţia internă de handbalişti. Corect. Dar judecata în sine e mecanică şi s-ar putea, oricât de justă ar fi, să nu producă niciun rezultat. Pentru că nimic nu creşte din nimic. În penumbra tristă în care se zbătea acest sport în care am strălucit demult, prea demult ca să mai vorbim practic despre acelaşi sport, au apărut această lumină de echipă, acest public, aceste evenimente. Şi, mai ales, această emulaţie. Fără de care nimic nu se povesteşte.

Absența visului omoară realitatea

Acum copiii au modele fără de care rămân într-o logică a plafonului jos. E un fapt pe care îl poţi contempla uimit, dar absenţa visului omoară realitatea. Dinamo e tipul obişnuit care a devenit excepţional. E conducerea handbalului atât de îngustă în viziune încât să nu priceapă că aceste entităţi vii, mai multe decât legile impersonale, vor putea trage în sus o lume învârtindu-se în cerc? E despre orgolii? Despre reglări de conturi, cum sugerează unii? E posibilă o astfel de micime când tocmai ne-am mărit un pic?!

Ați fost și voi Saiezi și Shabibi!

Istoria acestui loc ne spune că e posibil. Dar poate că nu e aşa. Poate că Dedu, Vărzaru şi ceilalţi, fără să renunţe la ideea creşterii elementului autohton, vor pricepe că momentul e îngrozitor de prost ales. Nu de alta, dar şi ei au inspirat generaţii. Şi ei au ajuns la echipe mari, unde au făcut performanţe şi bani, înainte ca România să fi devenit membră UE. Erau ca Saeid sau Shabib, nişte „străini”. Câteodată istoria e rotundă, ca Pământul, oricât ne-am strădui să gândim plat.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Stefan Miles (1 comentarii)  •  3 martie 2020, 14:03

Radu, iti multumesc pt acest exceptional articol! Situatia nici ca ar fi putut (sau meritat) o alta descriere mai ampla!

Andrei (1 comentarii)  •  3 martie 2020, 14:40

Mi se pare mie sau si domnia voastra, ca si domnul Geambasu va faceti ca nu intelegeti aceasta prostie de regula.Care ar fi diferenta daca ar veni 14 polonezi in lot?...care sunt comunitari, membrii ai UE?Ar creste valoarea nationalei Romaniei?... sa fim seriosi domnule Naum, sa fim seriosi, va rog!!!Propunerea pertinenta si in favoarea handbalului romanesc a fost facuta de catre Georgescu, si anume minim 8 romani si maxim 8 straini, indiferent de provenienta, pana la urma ce relevanta are daca sunt din UE sau nu?Mi-as dori sa reluati subiectul si sa explicati tuturor ca asa stau lucrurile, nu cu gargara ieftina, ca era luata hotararea.Multumesc!

Valentin (8 comentarii)  •  3 martie 2020, 15:16

Mai este un avantaj al handbalului dacă se păstrează echipa lui Dinamo. Practic, pe sezon celelalte echipe se vor duela cu o echipă de CL de două ori. Apoi Dobrogea Sud sau Potaissa ar putea să-și crească jucătorii comunitari. Culmea culmilor echipa care a jucat cu cei mai mulți români, Odorhei e din spațiul maghiar al României și desființată.

Durden (28 comentarii)  •  3 martie 2020, 15:56

mi-ar placea o dezbatere pe tema asta intre tine si geambasu (care vad ca are o parere contrara). asta daca aveti chef sa scrieti mai mult de un articol pe luna despre sport si restul cancan. chiar mi s-ar parea o discutie interesanta

cn (4 comentarii)  •  4 martie 2020, 0:34

Wow, deci se poate scrie despre sport fara agramatisme (Apostol), umor indoielnic si umori neindoielnice (Geambasu), relatare de replici geniale si postari savuroase ale lui MM (tot poporul gazetei, minus editorialistii), invartire in jurul cozii (maestrul) si autoproslavire (Tolo). Respect, Radu Naum!

addy (1 comentarii)  •  4 martie 2020, 8:53

nu inteleg ce ii tot dati cu romanii. regula respectiva nu avantajeaza in niciun fel romanii, ci doar comunitarii. nu mai ai voie cu tunisieni sau iranieni, dar poti lua comunutari nelimitat. de unde ati dedus voi ca avantajeaza romanii??? e 100% o lege antidinamo, o razbunare a lui dedu. trebuie sa ai ochelari de cal ca sa cauti alte explicatii atunci cand adevarul este evident.

Lecoqbleu (3 comentarii)  •  4 martie 2020, 10:14

Felicitari pentru editorial. Va stiu un om inteligent si cu bun simt. Prin urmare, nu ma surprinde ca sunteti printre putinele voci din presa care au scris pe aceasta tema pertinent. Sa fiu sincer cu dvs, ceea ce m -a mirat si intristat in acelasi timp, este faptul ca in emisiunea pe care o moderati sau alte emisiuni de la digisport nu s-a acordat atentia cuvenita acestui meci de handbal si nici pe marginea deciziei FRH. Nici inainte si nici dupa meci. Va stiu un mare iubitor de handbal...cu atat mai de neinteles. Nu face parte din politica postului Digisport? Chiar nu gasesc o explicatie. In general media exploateaza la maxim subiectele de interes. Ce blestem o fi pe noi romanii..ca atunci cand se evidentiaza unul simtim.nevoia sa ii dam in cap?!!!

Le_coq_bleu (3 comentarii)  •  4 martie 2020, 10:23

Felicitari pentru editorial. Va stiu un om inteligent si cu bun simt. Prin urmare, nu ma surprinde ca sunteti printre putinele voci din presa care au scris pe aceasta tema pertinent. Sa fiu sincer cu dvs, ceea ce m -a mirat si intristat in acelasi timp, este faptul ca in emisiunea pe care o moderati sau alte emisiuni de la digisport nu s-a acordat atentia cuvenita acestui meci de handbal si nici pe marginea deciziei FRH. Nici inainte si nici dupa meci. Va stiu un mare iubitor de handbal...cu atat mai de neinteles. Nu face parte din politica postului Digisport? Chiar nu gasesc o explicatie. In general media exploateaza la maxim subiectele de interes. Ce blestem o fi pe noi romanii..ca atunci cand se evidentiaza unul simtim.nevoia sa ii dam in cap?!!!

Le_coq_bleu (3 comentarii)  •  4 martie 2020, 10:36

Felicitari pentru editorial. Va stiu un om inteligent si onest. Prin urmare, nu ma surprinde ca sunteti printre putinele voci din presa care au scris pe aceasta tema pertinent. Sa fiu sincer cu dvs, ceea ce m -a mirat si intristat in acelasi timp, este faptul ca in emisiunea pe care o moderati sau alte emisiuni de la digisport nu s-a acordat atentia cuvenita acestui meci de handbal si nici pe marginea deciziei FRH. Nici inainte si nici dupa meci. Va stiu un mare iubitor de handbal...cu atat mai de neinteles. Nu face parte din politica postului Digisport? Chiar nu gasesc o explicatie. In general media exploateaza la maxim subiectele de interes. Ce blestem o fi pe noi romanii..ca atunci cand se evidentiaza unul simtim.nevoia sa ii dam in cap?!!!

Zolosz (2 comentarii)  •  4 martie 2020, 11:36

Super articol! Dedu demisia! Felicitări oamenilor din handbal care au protestat. Ex Tadici, Cosma dar si ,culmea, cei de la Steaua! Este clar: se lovește in Dinamo. Hai câinii rosii!

Cristian (1 comentarii)  •  4 martie 2020, 12:49

daca tot se bate joc de handbalul romanesc, prin onorabilii pe veci la putere Dedu, Toacsen, Varzaru, de ce sa nu ne mindrim cu niste echipe de club facute din mercenari asa cum sunt numiti pe nedrept.. reguli facute nici macar din interes, vezi handbalul juvenil ajuns la nivel de praf, cu infringeri la scor in fata Italiei , Israelului si Tunisiei... nu au rost , nu si gasesc locul la momentul in care discutam.. coilul lui, al lor care or mai avea prin handbal tot vor juca undeva chiar daca se desfiinteaza baietii la CSm Bucuresti, gaseste tata un votant sa ll ajute.. . poate intervine din nou politicul , dar in sensul bun sa scapam de ei..

mg (113 comentarii)  •  4 martie 2020, 13:21

..și mie mi se pare injustă împărțirea asta între comunitari și cei din afară, iar dacă treaba asta lovește o echipă românească care tocmai a scos capul în lume, s-ar putea numi imbecilitate (..un rău făcut cuiva, dar care nu folosește nimănui..) Cu atât mai trist dacă e vorba doar de reglări de conturi.. Sunt partizanul naționalelor formate din români (născuți și crescuți aici, indiferent de culoare) dar echipele de club ar trebui să aibă libertatea de a decide cât și cum investesc. Un campionat mai puternic e-n avantajul autohtonilor, care vor avea ocazia să joace (aici acasă) cu vedete mari și se vor obișnui astfel să facă față la nivel înalt.

Catalin (1 comentarii)  •  4 martie 2020, 20:34

Felicitari! Un articol bun, scris cu imaginatie si talent! Dar si concret si de bun simt! Sportul traieste prin eroi. Echipa asta a creat o emulatie unica si cred ca va fi in avantajul handbalului romanesc sa nu se desfiinteze!

Clau (1 comentarii)  •  4 martie 2020, 23:24

Ma mira, la o persoana cu inteligenta și cultura generala mult peste media vulpitoida din România, ca nu ați realizat ca regula se refera la EXTRACOMUNITARI!!!! Europeni pot fi toți din echipa, în afara de romani!!! Fără nicio îngrădire regulamentara!!! Și atunci unde e ajutorul pentru handbalul romanesc??? Da, fără vis nu exista realitate, dar e păcat sa ți se toarne o găleată de gheata în cap fix pe la jumătatea visului..... În rest, va respect și o voi face în continuare!!!

Golombioschi Ilie (22 comentarii)  •  5 martie 2020, 10:11

Cred ca mai profitabil ar fi daca in handbal ar fi introdusa o regula similara fotbalului dar mai redusa datorita specificului acestuia. Fata de regula 2U19 optima la fotbal pe tot parcursul meciului cred ca regula 1U19 pe tot parcursul meciului poate fi o rezolvare performanta a problemelor generate de lipsa romanilor in numar adecvat la nivelul primului esalon si de o reprezentare superioara la nivel de nationala. Bine inteles ca si la nivel de club vor fi mai multe avantaje ce vor consolida handbalul romanesc.

Dodo (4 comentarii)  •  5 martie 2020, 10:53

E o idee idioata, proasta din punctul meu de vedere. Oameni sunt toti, nu conteaza ca sunt din UE sau din afara UE si ar trebui sa aiba dreptul de a profesa acest sport oriunde sunt doriti de o echipa sau alta. O alta mare pb este posibilitatea de a aduce jucatori romani. De unde vor aduce echipele din Liga Nationala jucatori competitivi (cred ca este clar tuturor ca nu vor fi la acelasi nivel, dar macar sa fie competitivi) ? Din ligile secunde? De la cluburile scolare? Nu sunt, intai trebuie inmultite cluburile scolare, sau fortate cumva cluburile existente sa creasca copii (dar si pentru asta au nevoie de infrastructura si prin asta ma refer mai ales la sali, de unde sa scoatem resursele pentru infrastructura aceasta acum, din senin !?) sau federatia sa creasca copii si sa le acorde cluburilor niste facilitati in cazul in care joaca cu ei pentru a incuraja folosirea jucatorilor romani. Sunt stelist de mic, dar nu am cum sa nu apreciez performantele facute de Dinamo la handbal, as fi ***, si la fel de *** as fi daca nu as recunoaste ca acesti jucatori adusi de Dinamo au ridicat foarte mult nivelul echipei. Pacat.

eric (1 comentarii)  •  5 martie 2020, 13:58

Avem 3 echipe mari si late care ne reprezinta in Europa la handbal. CSM-ul si SCM-ul la fete si Dinamo la baieti. Domnilor, avem CEA MAI BUNA JUCATOARE A LUMII !!!! Ca sa fac o comparatie, Simona Halep (desi o stimez f mult) e "subtire" fata de Neagu. La baieti.... nici nu a visat vreun roman sa atingem asemenea performante. Si noi ce facem???? Federatia ce face??? Ne da peste maini si peste ceafa. Mergem la FRH sa protestam si sa-l "muscam" pe Dedu. Mergem la Minister sa anuleze idiotenia aia de hotarare...

Andrei F (89 comentarii)  •  9 martie 2020, 0:00

Mâine...tu ai înțeles de ce arbitrul a cerut că lovitura de colt sa fie repetată!? Cristea a fost ținut în careu de doua ori...În prima repriză arbitrul a cerut reluarea loviturii de colt...la a doua in repriza a doua arbitrul nu a vrut să vadă!!! A mai fost o faza cu Popescu oprit in careul oltean...Toate aceste faze nu au căpătat reluările necesare...Deci Mâine,asta au cumpărat televiziunile...???

Comentează