Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Covidul cosmic

De fapt, n-a fost decât un coşmar… Campionatul s-a terminat la timp, niciun meci n-a fost reportat. Asta pentru că echipele n-au fost lacome şi nici nu s-au căciulit la nişte teste în plus. Au implementat un program inteligent şi […]

...

Turul fantomă

Mai simplu spus, mă imaginez un pic patriot. Plonjez în subiectivism ca în oceanul pe care nu-l voi vedea anul acesta şi spun că aş vrea ca după Turul Sibiului să nu se întâmple nimic rău, nici o îmbolnăvire, nici […]

...

Corona şi coroana

Dacă am băga în capul unui computer toate datele luptei la titlu, jocul Craiovei, jocul CFR-ului, punctele, meciurile ce vin şi unde se ţin, arbitrajele, echilibrul intern, adversarele şi mai ales Adversarul, SC FC VCC-19 SA, e clar pe cine […]

...

Ce a ajuns și Borcea!

Când spui Borcea şi Dinamo e clar la ce te referi. Duminică a fost însă clar altceva: că te poţi numi oricum, eşti aruncat peste bord dacă e ca balonul dezumflat al unei echipe cândva cu pretenţii să mai poată […]

...

Cine a bătut pe CFR?

Craiova planează pe un vis. Să o lăsăm să îşi consume orele de extaz, că dacă sunt zile virează în necaz. CFR e un Terminator pe care trebuie să îl omori de mai multe ori până când şi ultima luminiţă […]

...

Abuzurile din spatele medaliilor

Povestea tristă care se întâmplă numai altora. Ieri, în America, azi, în Franța. La noi, tăcere

Permalink to Abuzurile din spatele medaliilor
marți, 11 februarie 2020, 8:51

Angie are 13 ani. Frederique are tot 13. Elisabeth are 14. Corinne are 15. Magali are 14. Beatrice are 14. Virginie are 15. Isabelle are 14. Cristophe Millet are 33 ani.

„Ajungeam în saună, spune Beatrice. Îşi dădea jos prosopul. Era în erecţie”. „Ai mai văzut un bărbat dezbrăcat?, mă întreba.” „Nu eşti vreo fandosită”.

„Pretextul era că trebuie să ne decontractăm la capătul zilei (de antrenamente – n.r.). Ne întindeam pe burtă, îşi punea picioarele în jurul nostru, după care începea să ne maseze picioarele, apoi aductorii, apoi sexul”, povesteşte Elisabeth. „Apoi mă trăgea către el, continuă Frederique. Îi simţeam sexul. Încercam să mă eliberez. Încerca să mă penetreze, mă zbăteam”.

Oroarea în formă continuată

Mărturiile colectate de „L’Equipe” despre agresiunile sexuale ale antrenorilor din patinaj şi înot asupra minorelor pe care ar fi trebuit să le ducă spre glorie zguduie sportul francez. Sub presiunea ministrului Roxana Mărăcineanu şi a mai multor asociaţii, preşedintele federaţiei de patinaj a demisionat, scrâşnind din dinţi. Fost sportiv de mare performanţă, Didier Gailhaguet a închis ochii şi l-a reintegrat pe Millet în sistem, deşi faptele fuseseră expuse şi antrenorul condamnat la închisoare cu suspendare. De fapt, aici e miezul acestor afaceri sordide: privirea în altă parte, spiritul de clan, moravurile unei societăţi închise care e gata să calce în picioare destine pentru a-şi păstra statutul şi privilegiile. Vinovăţia victimelor este povestea veche a celei de a doua crime: cea a strivirii vocilor după strivirea trupurilor. Şi-apoi oroarea te ajunge din urmă.

Doar la ei, nu?

Sunteţi uimiţi? Şocaţi? Bulversaţi? Sau poate că ridicaţi din umeri şi vă spuneţi: „francezi perverşi!”. Credeţi că ar trebui să ni se strângă inima şoptindu-ne „dacă o fi şi la noi?” sau să mergem mai departe ca şi cum am trăi în cea mai bună dintre lumi, aici, pe plaiurile binecuvântate mai ales de necuvântătoare?

Într-un material aspru, „Sportul francez scăpat de sub control”, Le Monde se adresează tuturor, nu doar celor de acolo. Pentru că sportul, ultima dictatură globală a lumii când e vorba de autoreglare şi autoinvestigare, e acelaşi peste tot, la Kim şi Klaus, la Vladimir, la Donald şi la toţi acei Mickey Mouse care ne promit aur lăsând în urmă munţi de zgură şi suflete zdrobite. Ştiu, gloria nu vine altfel. Aşa zic ei.

Mecanica subteranelor

„Prea des sistemele sunt zăvorâte. Candidaturile unice sunt frecvente, abaterile sunt rar sancţionate. Inexistent în interiorul federaţiilor, controlul nu e exercitat nici de minister, deşi acesta e principalul creditor”, se scrie în articolul prestigiosului cotidian. Vă sună cunoscut? Logica „prieteniilor” e revelată ca motor al unui status quo care înăbuşă şi performanţele, şi tentativele de condamnare a agresiunilor asupra sportivilor. „În calitate de ministru am fost adesea şocată de o formă de aroganţă a anumitor federaţii, mai ales a celor importante, mărturiseşte Chantal Jouanno. Mi se spunea: „Miniştrii se schimbă, dar noi rămânem”.”

Baronii în trening

Sistemul autoperpetuării e simplu şi funcţionează oriunde: împărţind favoruri, deplasări plătite, preşedinţii de comisii şi diverse ajutoare, şefii supremi îşi asigură un număr suficient de fideli care să îi voteze zeci de ani indiferent de scandaluri şi rezultate. Când pleacă, mai sus, la forurile internaţionale, sau mai jos, la doi metri sub pământ, au grijă să lase moştenitori, ca pe vremea Capeţienilor. Şi toată lumea o duce bine. Mai puţin sportul în sine şi agresaţii care sunt sufocaţi sub greutatea acestor „baroni în trening”.

Anosmia salvează România

În Franţa, o expunere enormă a fost posibilă la izbucnirea unor cazuri grave de abuz. Se lasă, în cele din urmă, cu demisii, condamnări, legi şi reguli. La noi, revelaţiile Gazetei Sporturilor despre agresiunile din judo sau uriaşa cantitate de sportivi dopaţi de la haltere nu au dus la nicio măsură reală. Toţi sunt bine mersi, la post, întăriţi de susţinerea mai-marilor sportului. În Franţa, un ministru de origine română a pornit un asalt salutat până şi de presă. La noi, străinii de umanitate continuă să trăiască în alte epoci, în care biciul şi căluşul pe gură erau acoperite de mareea de medalii. Acum, când apele performanţei se retrag, apar cadavrele de pe fundul albiei. Cât vom putea trăi cu o mână la ochi şi alta la nas?

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Fane (53 comentarii)  •  11 februarie 2020, 9:33

Omenirea incotro? Oare nu cumva sunt efectele "campaniei" politically correct? Habar nu am,dar la orori de acest gen ne cam aliniem si noi.

aciduzzo (19 comentarii)  •  11 februarie 2020, 10:32

Oho!...I-auziti....ia cititi....da la altii .....destepti...nu ca mine.......o bruma de carte...... ,, Corectitudinea politică este o doctrină cultivată de o minoritate ***, ilogica, promovată de mass media oficială, care susține că este posibil să apuci o bucată de căcat de partea curată!!''.....Desi, raman la parerea ca in acest articol nu este vorba despre ,,politically correct''. E vorba de ascundere sub pres a unor abuzuri evidente despre care la noi nu s-a scris cat trebuie si nici nu s-au facut eforturi pentru descoperirea lor. Iar atunci cand a rasuflat cate ceva, a avut intotdeauna grija cineva sa bage repede totul sub pres. Nu mi-as lasa copilul sa faca sport in asemena jungla nici in ruptul capului. Eu am convingera ferma ca si la noi s-au intamplat abuzuri grosolane in linia celor pomenite in articol...sunt convins...la gimnastica ...si nu ma refer la Belu si Bitang....la handbal feminin evident.....la volei.....la caiac canoe....cu preponderenta la sectiile feminine evident desi...sa n-avem surprize la un moment dat si la baieti! Asta sa fie reversul medaliei....la glorie, faima, aur, argint, bronz......??????????....prima pagina a ziarelor.....poate si bani.............trist si urat...urat si trist!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie (12 comentarii)  •  11 februarie 2020, 10:44

Am făcut teatru amator cu Gelu Naum în facultate. Nu era un regizor foarte elegant, ba din contră, îți vorbea de sus și foarte vulgar. Dar, totuși, un mare dramaturg.

vlad (1 comentarii)  •  11 februarie 2020, 11:13

Hai sa adaug si exemplul din Rugby. Una din cele mai mari gafe din istoria sportului romanesc ne-a costat o suspendare drastica. In plus, uitati-va la nivelul sportului in sine, este in picaj. Are cineva emotii la conducerea federatiei?? Mai schimbam o data selectionerul.

jean (1 comentarii)  •  11 februarie 2020, 11:41

totul s-a sfarsit, totul e degeaba, dar nimeni nu vrea sa auda asa ceva. Sportul in sine, asa cum il cunoastem noi de decenii a disparut, acum sunt doar interese si afaceri. Totul e comercial, totul inseamna relatiile pe care le are sportivul sau parintii lui. Nu conteaza nimic altceva. Repet ... totul s-a sfarsit.

Comisar Rene Rolla (9 comentarii)  •  11 februarie 2020, 12:29

Maria Olaru! Toti s-au suparat pe ea ca spune adevarul!

Hajrá, csapat! (16 comentarii)  •  11 februarie 2020, 15:28

În unele cazuri au fost violuri asupra minorelor (descrise mai sus, sau cazul arabului de la reprezentativa de gimnastică a S.U.A.). În alte cazuri au fost violențe fizice și verbale "în circuit închis" ce trebuiau să asigure și să amplifice performanța (în gimnastică - cazurile de la noi, dezvăluite cu ani în urmă, și din alte părți - în handbalul de la noi - inclusiv abuz sexual asupra minorelor, la C.Ex. din Rîmnicu-Vîlcea). În alte cazuri au fost abuzuri financiare combinate cu abuzuri juridice, plus campanie mediatică mincinoasă. Caz concret: anul 2009. Jucătorii de hockey pe gheață de la Miercurea-Ciuc - cred că au fost 18, trei sferturi din lotul reprezentativei mioritice - se conformează cererii patronului Csíkszeredai Sportklub, Kurkó János, de a refuza să plece la Campionatul Mondial cu asigurări de sănătate TURISTICE, cum practica federația miticească coruptă. Kurkó a cerut LEGAL federației, solidar cu jucătorii, ca asigurările de sănătate să fie PENTRU SPORTIVI, ce erau un pic mai scumpe decît cele turistice, pentru a acoperi în străinătate plata spitalizării pentru eventualele accidentări, că altfel spitalizarea acolo ar fi fost plătită DIN BUZUNARE de jucători sau de el, patronul clubului! ...nu de federația nevolnică de la Bucale! Adică li se cerea funcționărașilor să nu mai facă DETURNARE DE FONDURI, cum era tradiția balcanică. Conflictul a escaladat, pentru că funcționarii mitici din birourile calde de la Bucale - care așteptau să facă și ei, ca CA DE FIECARE DATĂ, o excursie la C.M., PE BANII FEDERAȚIEI, bine-nțeles - au refuzat cu obstinație să acorde jucătorilor asigurările medicale LEGALE ȘI OBLIGATORII. Așa că Kurkó a spus ABSOLUT JUSTIFICAT că oamenii lui nu mai pleacă la nici un C.M. Federația miticească - în complicitate cu cluburile miticești ce au sărit și ele, propagandistic, cu gura - în loc să cedeze și să rezolve urgent problema - ce era oricum minoră financiar, pentru o FEDERAȚIE NAȚIONALĂ - s-a dus urgent la guvern și l-a pîrît pe Kurkó la cre Ș tina care ocupa fotoliul ministerial la "Sporturi". Calificată ÎN NIMIC, cu diplome luate pe șpăgi, politruca Monica Iacob Ridzi! Aia, în loc să decidă acordarea asigurărilor SPORTIVE LEGALE cerute de Csíkszeredai Sportklub, s-a aliat cu federația miticească și a hotărît - cred că nici nu avea bază legală pentru asta, deci și atunci A ÎNCĂLCAT LEGILE ȘI REGULAMENTELE - imediat sancționarea cu suspendarea pentru 1 an din campionatul intern a jucătorilor lui Kurkó. Rezultat? Reprezentativa mioritică s-a dus fără harghiteni la C.M., numai cu jucătorii mitici care - în buna tradiție balcanică a "capului plecat" - nu s-au solidarizat cu harghitenii, deși aveau exact același interes de a fi acoperiți acolo cu asigurări de sănătate NU TURISTICE, a luat bătăi rușinoase, și a retrogradat în divizia inferioară. Ca rezultat al deciziei unei ministre! Csíkszeredai Sportklub a fost obligată să se retragă - de pe locul I ocupat! - din campionat (oare ăsta a fost scopul miticilor, de fapt?) și Kurkó a desființat clubul. Pierzînd, normal, BANI. Ca urmare tot a deciziei unei ministre, pentru asta bună de acționat în judecată pentru falimentarea unei societăți comerciale! Cel mai bun club de hockey pe gheață din Mioritica a fost deființat! O măreață realizare de la Bucale, nu-i așa? Și a "ministrei"... În schimb, Ridzi a găsit apoi 600000 de euro pentru a finanța ILEGAL o scenă din țăvi și lemn pe malul mării, pentru o scălîmbăială miticească. Și, cu copiii la vîrste mici, a ajuns în pușcărie pentru 3 ani, din 5 acordați! Cine mai vrea, ca cre Ș tina aia să pună pumnul în gura unora ca harghitenii care ȘI-AU CERUT DREPTURILE!

Banu Mărăcine (1 comentarii)  •  11 februarie 2020, 18:18

Noi românii nu mai avem emoții pt. ca la sporturi de echipă sîntem zero! Mai jos de atît rămîne doar desființarea sporturilor de echipă in România ,ca sa nu fie abuzuri sexuale! Asta preventiv! Ca sport de echipă-n ROMÂNIA NU MAI AVEM!

di livio (29 comentarii)  •  11 februarie 2020, 19:06

sîntem uluiți, ULUITOR ce a urmat...sîntem șocați, ȘOCANT ce a urmat, ȘOC TOTAL...ce a urmat?...BULVERSANT, COLOSAL, AIURITOR, FABULOS, și mai ales IREAL de clickbaitist...FABULOS, Alibec pleacă pe o sumă COLOSALĂ...dai click pe articol...ABRACADABRANT ce a urmat, Alibec s-ar putea să plece într-o oarecare vară următoare...anu trecut fu epopeea Ianis...era sigur dat la Bayern, Ajax, City, Barca pe jde mil euroi...ULUITOR ce a urmat, rezervă la Genk...nu sînteți voi trompetele impresarilor?... întreb, nu acuz...acuzații GRAVE, nedovedite...și-amu titluri dă azi de prin gsp.ro...un jucător RUPE tăcerea, ATAC la șefi...Mircea Nebunu RUPE tăcerea sau rupe TĂCEREA...săraca tăcere ruptă...Cruduța ce face?...RUPE TĂCEREA și Cruduța, ULUITOR...nea Ovi îi PUNE LA ZID pă mbapeii lu Gigi, ȘOCANT dă violent...după A1, Cruduța a mai rupt o dată tăcerea și pe Libertatea.ro, tăcerea SFÎRTECATĂ...mai era ceva ULUITOR, ȘOCANT, IREAL...oare ce face sora Cruduței?...RUPE tăcerea, IREAL...așa că merem mai departe cu o mînă la ochi și una la nas

Marian Boeangiu (12 comentarii)  •  11 februarie 2020, 19:23

Ipocrizie este cuvantul -cheie al acestei situatii . Pot intelege exuberanta, aplombul ,exaltarea cu care sunt comentate toate marile realizari sportive din lume dar nu si lipsa de onestitate care implica un dubiu rezonabil fata de metodele prin care au fost obtinute. Ma refer la dopaj. E valabil la fotbal ,handbal, atletism, atletica grea, canotaj si unde mai vreti voi. In aceasta mare de minciuna "conditiile"pe care TREBUIE (???) sa le suporte tinerii pentru a ajunge mari performeri si astfel sa scape de saracie ei si familiile lor sunt de foarte multe ori ilegale ,chiar penale si absolut totdeauna imorale. Da, pentru ca multi parinti cun osc grozaviile din cantonamente dar sunt dispusi sa inghita orice broasca raioasa de dragul banilor viitori . Am mai spus cu alte ocazii ca nu duc dorul si grija niciunui sport de performanta. Sportul si miscarea sunt de o importanta capitala dar cele de masa. Trebuie sa facem sportul prioritate nationala ,sa introducem minim 5 ore de sport pe saptamana in scoli si sa incurajam competitiile de copii si juniori . Daca si numai daca rasar talente importante, sa le sustinem in drumul spre performanta dar altminteri obsesia pentru marea performanta este imbecilizanta. Sa urmam modelul german, danez, norvegian unde miscarea de masa este extrem de importanta . Chiar si aici cand se ajunge la marea performanta rezultatele sunt ,in buna masura ,rezultatul "sustinatoarelor de efort" . Sa indemnam si sa indrumam toata populatia spre sport, spre miscare. Marea performanta inseamna miscare prin reprezentanti adica aia alearga si eu privesc din tribuna sau din fata televizorului. Este egala cu zero. Sunt de acord cu privitul numai daca este dublat si de catre efortul propriu . Cat poti ,unde poti ,ce iti place dar obligatoriu miscare.

Marian Boeangiu (12 comentarii)  •  11 februarie 2020, 19:32

Cand ziceam de ipocrizie ma refeream si la faptul ca sa creada cine vrea ca o medalie olimpica la innot se obtine fara medicatie "speciala". Ma Juren si supa de broasca testoasa sta la baza tuturor marilor performante ce implica efort fizic intens. Dr. Fuentes din Barcelona sunt sigur ca poate dezvolta subiectul mult mai bine . Dar e suficient sa te uiti la "monstrii" care populeaza handbalul, fotbalul, rugby-ul ca sa te vindeci de naivitati juvenile.

vasco (164 comentarii)  •  11 februarie 2020, 19:45

Mai @Hajra,csapat,ai prins si tu mingea la fileu despre cazurile astea si iti versi *** ***.Sunteti un neam intolerant,poate era de vina ministresa si cand l-ati batut salbatic pe colegul de echipa numai pentru ca era roman,in echipa Romaniei...Canta la alta masa,ura voastra o cunoastem,nu ne mai impresioneaza.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie Golombioschi (25 comentarii)  •  14 februarie 2020, 11:57

@Vasco. Nu ai dreptate. Tocmai despre asta spune articolul lui Radu Naum, spiritul de gasca malign care trage ansamblul in jos. Ce metehne au conlocuitorii nostri e o alta problema ce nu face subiectul articolului. Deci moderatie si respectarea adevarului, altfel divagam in neant.

tandala (8 comentarii)  •  15 februarie 2020, 19:49

Autorule!De ce se fac abuzuri?Pentru"glorie sportiva"?Sau pentru notorietate in vederea unor contracte de publicitate?Adica pentru bani?

vasco (164 comentarii)  •  17 februarie 2020, 17:48

@Ilie Golombioschi,n-ai fost atent.Nu comentam in nici un fel articolul ,cu care sunt absolut de acord.Nu pot sta sa privesc linistit cum unii balacaresc,jignesc,profitand de ocazia ivita,neamul romanesc.Ce am scris era o replica la intoleranta si ura.Cu respect...

Observator (52 comentarii)  •  18 februarie 2020, 13:12

Ceea ce este condamnabil si, pana la urma, cu precizie devoalat in sportul din alte tari ar trebui sa fie tratat cu moderatie la noi; dezvaluirile relative la Olaru si la gimnastica au dus la discreditarea unui antrenor-intelectual de genul lui Octavian Bellu, iar rezulatele nu s-au lasat asteptate, ajungand la un nivel valoric jenant, in care calificarile in finalele pe echipe si la anumite aparate sunt considerate adevarate performante! Abuzurile din sport nu sunt apanajul unor etnii, ci o regula general valabila in aceasta tara! Pentru domnul maghiar, pot sa-l asigur ca lipsa de bun simt nu este doar apanajul etnicilor romani sau al celor din Bucuresti; pot sa-i comunic ca m-a dezamagit cumplit un conducator al clubului SEPSI! O.

cocoara (1 comentarii)  •  24 februarie 2020, 1:22

Ajunge ba cu atata ***, pardon Ianis! Mi-a iesit pe gat!!! Un *** ***, *** care omoara campionatul scotion. Ajunge, baaaaaa!! Este deja al vostru spunea "regili", este deja al tau, 5 milioane si il aduci la Ovidiu. Sa traiesti Jica, gloabele tale nu-l mai pacalesc nici pe finul din Pipera!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează