Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Bogaţii în furci!

Se tot vorbeşte despre agentul patogen fotbal, cel care ar fi favorizat răspândirea co-virusului. Mai ales în Spania. Înainte de explozia de cazuri şi decese, în plină Liga a Campionilor, fanii Valenciei au călătorit la Milano, oraş din epicentrul epidemiei […]

...

Deşteptarea!

Mai întâi, a fost stabilită reluarea fotbalului pe undeva prin aprilie. Apoi s-a vorbit doar despre reînceperea antrenamentelor în aprilie şi repornirea ligilor în mai. Acum, termenul e de 1 iunie. Normal. E Ziua Copilului. Şi numai nişte copii nepăsători […]

...

Război

Ne-am făcut-o singuri, sau ne-au făcut-o unii, după cum vreţi să fiţi complotişti sau nu. Dar epoca asta proastă are părţile ei revelatoare despre locul în care ne ducem vieţile, despre civilizaţie, despre unde eram şi unde am ajuns. Dintr-odată […]

...

Arbitrii, o problemă de tranşat rapid

La capătul meciului Clinceni-Viitorul 2-3 a fost ca la divizia comunală din care izvorăşte, cu apucături cu tot, marea echipă a celei mai mici localităţi care a bântuit vreodată Liga Întâi. Primarul Budeanu & Sons au dat un spectacol de […]

...

Străinii de noi

„Phenomenon” e o ficţiune tandră în care un tip simplu vede o lumină coborând din cer şi, de pe azi pe mâine, se transformă într-o persoană excepţională. Începe să descifreze misterele lumii şi să vorbească mut cu copacii. La început […]

...

La piaţă

Dinamo e scoasă pe tarabă cam aşa cum a fost scos ARO-ul din care Tovarăşul făcea cu mâna poporului. Diferenţa e că urâţenia aia a fost până la urmă vândută

Permalink to La piaţă
marți, 21 ianuarie 2020, 9:02

Indieni, arabi, afacerişti DNA-bili, italieni invizibili, aventurieri, personaje în burnuz sau cu blugii rupţi, chipurile, de prea mulţi bani în buzunare, oricine s-a trezit într-o dimineaţă cu un pic de greaţă s-a gândit să se dreagă cu o intenţie de cumpărare a unui club care se vinde pe un leu. Un leu plus o mulţime de leoparzi ascunşi prin tufişuri după un gard vopsit (adesea de ultraşi).

Lucescu de la Rapid sau de la Dinamo
Ai senzaţia că acolo se desfăşoară un experiment nebun, asociaţiile de fani se bat între ele, nume istorice ale clubului îşi încrucişează vorbele ascuţite, patronul îi afuriseşte pe cei care îi pun leul sub semnul unei inflaţii galopante, până şi jucătorii rămaşi se iau de cei plecaţi – Puljici dă cu trădare în Nistor. E o vraişte de zile mari. Aici intervine Mircea Lucescu. De unde? De la un meci al Rapidului. Important detaliu. Marele antrenor stă între Dinamo şi Rapid ca un judecător de pace. Sau de război, în cazul ăsta. Rapid, iubirea târzie, e o tribună de pe care poţi săgeta prima mare dragoste ajunsă cu minţile rătăcite. Lucescu nu e tandru. Nici nu trebuie. De pe piscul vieţii îţi permiţi multe. Iar cei care urcă în urma ta au de evitat bolovanii care vin de sus. Aşa a fost mereu.

Alunecare în mistic
Interesul şeicilor din Emirate e un fake news, Badea trebuie să preia Dinamo, datoriile nu sunt de două, ci de 7-8 milioane de euro. Şi nu înţelege cum a fost înstrăinată o parte din Săftica. Bang! Răspunsul patronului de la Rin e despre „a mă-tii”. Că Lucescu n-a făcut nimic pentru Dinamo, că merge mai mult pe la rivale, că se face de râs, că o dă în penibil etc. Şi aceeaşi mantră: ori deschideţi punga, ori închideţi gura! Nervii sunt la cer. Asta a ajuns clubul, un butoi de pulbere şi umori, o alunecare necontrolată către „Doamne ajută!”. Căci asta pare a fi singura soluţie, un miracol divin.

Mina, nu de aur, de la Săfitica
Într-un singur punct, de altfel, Negoiţă e de acord cu Lucescu: că povestea cu arabii e o poveste. În rest, ceaţă. Badea să preia Dinamo? Păi n-a mai avut-o? N-a lăsat-o, alături de ceilalţi acţionari, în posteriorul gol, de a trebuit băgată în insolvenţă? Apoi datoriile. Nici dacă ar fi de peste trei ori mai mult decât spune Negoiţă n-ar fi enorm pentru un nume ca Dinamo. Ce nu înţelege, poate, Negoiţă e că nimeni nu vrea să păţească fix ce zice el că a păţit, adică să nu ştie ce cumpără, să rişte să ia o livadă cu potenţial roditor, dar plină de mine antipersonal la rădăcină. Şi, da, întrebarea cu Săftica trebuie lămurită. Mircea Lucescu pune pe tarabă nişte subiecte.

Umbra lui (nea) Mircea
Un patron disperat să vândă nu ar trebui să se supere, ci să răspundă. Punct cu punct, de o sută de ori dacă e nevoie. Aşa e în fotbal, unii şi-au căpătat dreptul de vorbi şi de a fi ascultaţi. Fotbalul nu e afacere de birou, acolo unde un fost angajat e dat pe mute. Fotbalul e plin de măreţe umbre. Asta e umbra lui Mircea în Ştefan cel Mare. Curat istoric.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

nic (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2020, 11:57

vor veni arabi sunt doriti si de suporteri stai linistit RADU NAUM o sa faca echipa de CL.

Claudiu (3 comentarii)  •  21 ianuarie 2020, 12:43

Poate chiar Saftica ori interesul imobiliar bine poziționat al stadionului, l-au determinat pe Negoiță sa preia clubul, chiar cu datorii. Saftica da s-a vândut ar trebui sa se dea socoteala. Unde se vor pregăti jucătorii? Poate pe stadion sau în curtea unei scoli, cât permite terenul. Negoiță trebuie sa răspundă la întrebări, care nu sunt puține și vorba lui Naum, sunt DNA-bile. E clar ca el nu mai poate susține clubul care se duce cu viteza pe topogan direct spre Liga 2. Vedem cum Voluntari se întărește iar în play out va fi jale.

itu52 (52 comentarii)  •  21 ianuarie 2020, 13:20

Dinamo suferă de cataractă, are imagine cețoasă. Are nevoie de corpuri cu transparență și eliminarea pielițelor opace ce au făcut posibile atâtea jocuri. Culmea este că debilitatea a căzut numai pe fotbal restul secțiilor își văd de treabă. Pentru oamenii cu scaun la cap povestea lui Dinamo este cenușie, cu însăilătură albă. Urmează ca în final să se asorteze culorile și să se tighelească frumos. Pentru novici și ultrași este ca un telescop. Din păcate, acesta e poziționat invers, lucrurile se văd în mic și deformat. Fiecare e nevoit să-și țese și să susțină propria-i variantă. E ca-n locurile cu mulți glumeți. Propun săpături arheologice în stratul de 1 mm depus pe documentele clubului pentru a spăla muntele de „fake news”. Altfel, picăm în culmea Istoriei, ne este mai clar începutul mileniului decât sfârșitul lui zbuciumat.

mg (103 comentarii)  •  21 ianuarie 2020, 14:18

..un brand rămâne un brand.. Vodka Stalinskaia se vinde mai bine ca vodka Gorbaciov, şi-n occident şi-n Rusia, chiar dacă primul a fost un satrap sângeros iar al doilea a eliberat estul.. Poate că la Aro s-a neglijat "problema de design" da' nici Dracula n-a fost vreun drăgălaş şi totuşi... Problema noastră ţine de "prietenii" care vor să ne salveze. La Dinamo băieţii în şlapi, la Aro cei cu căciuli model Uşanca, care le-au uşurat conturile.. Aveţi cumva acţiuni la Dracula Park ?

Ilie (8 comentarii)  •  21 ianuarie 2020, 14:37

De ce se bagă Lucescu? Ce treabă are? De 30 de ani e coleg de breaslă cu Copos. Să vorbească despre Rapid, dacă nu poate să tacă.

vasco (164 comentarii)  •  21 ianuarie 2020, 18:39

La Dinamo Negoita e victima. Nu sunt dinamovist,n-am fost si nici nu voi fi vreodata.Cum sa tii cu echipa miltiei?!!!....Dar e stiut ca acolo e un cuib de "oameni de bine",gen Badea,Cohn,prieteni vechi de-ai lucescului.Dau tarcoale si verii lui jiji,a ajuns sa fie regretat Borcea...Ce vreti mai mult?Bietul Vasile Turcu si Negoita...aflati prin preajma acestora ..nu au avut decat un rol de victime.Vreti ca afacerrile voastre sa " mearga"?Cotizati la Dinamo!Turcu n-a mai rezistat.De aceea nu s-au bagat cei ca Lucescu si ca Dinu...Stiu ce e acolo.

parpalache (3 comentarii)  •  21 ianuarie 2020, 19:32

@Ilie Zici ca de ce se baga Lucescu?E simplu!El nu face altceva decat sa se disculpe!Toata lumea l-a asteptat ca pe un salvator,l-a aclamat,apoi- vazand ca nu raspunde-s-a contrariat,iar in final au inceput contestarile!Iar el rupe tacerea si zice ca acolo la Dinamo... e boala veche si fara scapare!Bine,bine,aia stiam si noi!Dar ce facem?Cum scapa Dinamo?

tindala (8 comentarii)  •  21 ianuarie 2020, 19:50

Decat sa cheltuie bani cu niste straini care vin numai pentru cate un sezon-pana isi gasesc contracte prin Kazahstan sau Rusia-singura optiune realista este reconstruirea pe baze sanatoase,adica intinerirea si romanizarea echipei!Chiar daca retrogradeaza un an sau doi,Dinamo nu va muri!Se va intoarce mai puternica!Au retrogradat si alte echipe iubite,cum ar fi Napoli, care a stat doi ani in serie B si apoi 3 ani in serie C,ca sa revina apoi si sa ajunga in grupele Champions league!O singura data a avut Negoita taria sa ignore galeria si sa-l cheme pe Bratu,dandu-i mana libera sa reconstruiasca echipa!Bratu a promovat 9 jucatori de la U18, iar Dinamo-dupa multi ani-ajunsese iar o echipa care alinia la startul partidelor 8-9 jucatori romani!Din pacate a fost bulversata de imixtiunea brutala a lui Becali- care l-a ofertat pe Nistor in plin campionat- si de "observatiile acide"ale vesnic intrigantului Dinu!Dar daca Negoita va continua sa fie influentat ba de unii,ba de altii-continuind politica actuala-falimentul pare inevitabil!

17 Nentori Tirana (84 comentarii)  •  21 ianuarie 2020, 21:44

Pancone sta cu miinile la spate. Foarte bine draga Pancone. Foarte bine. O fi dat mina cu nea JeMoi ? Daca da, o fi scuipat de trei ori si a batut de trei ori in lemn ? Daca nu, Pancone ar fi mai bine sa evite in urmatoarele zile iesitul din casa. Ianis a dat mina cu Luceafarul si s-a accidentat. Simona numai s-a gandit odata la EL si s-a accidentat. Motanul meu a vazut azi la gsp poza ***. Apropo de AO, am o idee. Cineva din staful Simonei – dar fara sa stie ea ! - sa poarta ochelari ca sa vada doar atit cit sa-i arate poza asta cu JeMoi lui Barti. E-li-mi-nare sigura ! Entorsa ! Ruptura ! Pai li se rup si tamvaielor frinele cind il vad. Atunci a-n ebunit M² cind a zic ca-i antrenor. Pai se mai mira ca l-au saltat ? --- PS pai daca eu as umbla asa pe strada, ca JeMoi in poza, cu ciupilica, palton si fular de rapidist care locuieste la Roma sub un pod, pe mine m-ar lua hingerii ! Luati-l tata acasa pa catelusul asta cu parul cret si mai lasati-ne cu el, ca uite mi se urca iar tensiunea !

motanul incaltat (63 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 2:22

Nu stiu ce rol are Lucescu pe aici.... ***El da ar prelua Dinamo daca cineva i-ar da 100 milioane de euro. Sau echipa nationala daca ar avea salariul lui Guardiola de la City....Eu nu inteleg cum l-a suportat Ahmetov atitia ani. Ori poate ca a fost mai pungas decit pungasul.....Mirosise in ultimul timp de ceva banii pe la FCSB... Dar nu i-a mers ca acolo e " cul de sac"...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex One (41 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 11:43

D-l Naum, in toata poveste asta ramane o mare necunoscuta, de fapt ce vinde Negoita ? Toata lumea vorbeste, analizeaza, combate ,se cearta, despre nenumaratele tentative de vanzare dar nu se stie précis care-i marfa ? Badea zice ca totul ii apartine, mai putin lotul de jucatori. Poate reusiti dv. presa sa lamuriti ce se pune pe "taraba" din "piata ". Negoita este foarte confuz, Balanescu eminenta cenusie tace. Poate stie mai multe Prodan AM ! Intreprindeti o investigatie jurnalistica incrucisata Negoita- Badea poate se limpezeste situatia,nu de alta dar ramane impresia ca nici multimea de suporteri dinamovisti nu stie la ora actuala cu ce se mananca Dinamo, Ma rog ,ei au alta prioritate, FCSB. Raman in ceata, situatia judiciara a a lui Negoita,atentie,priveste iesirea din insolventa iar in prima instanta a fost condamnat, precum si cea a stadionului ,din cate s-a scris se pare ca a cazut si varianta celei de a doua locatii, "planul B", Velodromul. Asa ca, despre ce vorbim ?

parpalache (3 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 15:47

@ Alex One Stadionul-oriunde se va construi el-daca se va construi-tot nu va fi al societatii lui Negoita!Va fi ori al CS Dinamo,ori al Primariei!Iar in ce priveste insolventa-procedura a fost inchisa!Definitiv!Daca Negoitza si complicii lui vor fi gasiti vinovati- si vor fi condamnati penal-vor fi obligati sa plateasca despagubiri catre creditorii-care s-au constituit parte civila-in limita pretului bazei Saftica-sustrasa de la procedura de insolventa!

Liviu (19 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 19:51

Naum dragule,cum poti fi atat de prost sa spui despre masina ARO ca era uratenie? Pe tine te caracterizeaza prostia,frustrarea si rautatea! Daca nu iubesti Dinamo si FCSB,nu-timai construi emisiunile la *** pe analiza acestor echipe si a conducatorilor acestora,scrie frate fespre familia ta si fi fericit! Mai aduci si pe prostalai antidinamo(bratu)antifcsb(balint,n.raducan)si va credeti cei mai "destepti " analisti sportivi! Dar de fapt sunteti prostii satului!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Suporteru’ (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 22:27

De vreo 20 de ani vorbim nimic. Ce-i asa de greu de inteles ca cine-a preluat echipe pe la noi n-a preluat pentru c-a vrut ci pt. ca i s-a impus. Luati fiecare caz in parte si o sa vedeti ca au prelut numai ,,oameni de afaceri'' cu legaturi stranse cu statul. N-au prea vrut ei dar s-au lasat pana la urma si din purcoiul de bani storsi din contractele cu statul au fost nevoiti sa verse o parte si pentru circul asta numit inca pe la noi fotbal. Asa-i si cu ,,patronul de la Dinamo''. Omul, la indemnul cui trebuie, intretine circul, ca doar deaia a fost pus acolo. Bineinteles ca Lucescu, la conexiunile pe care le are stie mult mai bine ca Negoita cum sta treaba si fiind din acceasi tabara intretine si el circul. Astfel, d-le Naum, la experienta dvs, daca ati scrie macar ce stiti si tot ati pune umarul la un inceput de schimbare. Dar asa, cu articole dintr-astea intretineti si dvs. circul asa cum ii sade bine ,,gazetarului'' aliniat din zilele noastre.

Alex One (41 comentarii)  •  23 ianuarie 2020, 11:44

@parpalache,important era ca stadionul sa se construiasca, evident ca nu putea avea ca proprietar pe Negoita ci Statul Roman ,nu MAI,MAPN(CSA),FRRugby sau Min. Transporturilor (Rapid) in cazul stadioanelor respective ca doar nu s-au construit din banii lor, urmand ca Statul sa-l dea in administrare ministerelor(cluburilor ? ) respective sau eventual primariilor. Era esential sa fie construit acum Stadionul Dinamo cand e "bataia pestelui", pierzand ocazia cine stie cand si daca se va mai ivi o asemenea uriasa oportunitate. Mai degraba nu. Revenind la Negoita, procedura insolventei a fost inchisa intr-adevar dar pe baza unor date considerate ulterior ca nefiind conforme cu realitate. Dupa cum se cunoaste din acest motiv s-a intocmit dosarul penal aflat inca in faza judecarii si daca condamnarea penala ramane definitiva,indiferent daca e cu executare sau suspendare inseamna ca procedura insolventei a fost fraudata si singura solutie legala este declararea falimentului pe cale judiciara, posibil retroactiv, cu toate consecintele legale.

parpalache (3 comentarii)  •  23 ianuarie 2020, 13:15

E diferenta intre procedura generala a insolventei si procedura falimentului!In prima se intocmeste un plan de reorganizare si de plata a datoriilor-votat de categoriile de creditori-la plata avand prioritate bugetul statului,salariatii si creditorii garantati-iar dupa plata,procedura se inchide,debitorul ramanand liber de orice datorie si putand sa isi reia activitatea in mod normal!De cele mai multe ori creditorii negarantati isi pierd banii!Iar Dinamo a procedat conform Legii,adica din proprie initiativa a cerut deschiderea procedurii,iar Negoita nu poate fi acuzat de nimeni, pentru ca el era creditorul cu creanta cea mai mare,dar fiind o creanta negarantata si-a pierdut banii!In timp ce procedura falimentului are ca scop doar vanzarea la licitatie a bunurilor debitorului iar odata cu inchiderea procedurii, se dispune si radierea debitorului!Adica desfiintarea societatii!Insist ca procedura insolventei nu mai poate fi reluata,iar daca Negoita,presedintele clubului,contabilul si administratorul judiciar, vor fi gasiti vinovati de sustragerea unor bunuri de la procedura,vor fi condamnati in solidar sa plateasca creditorilor care s-au constituit parte civila in cauza penala,valoare bunurilor sustrase!Iar Dinamo-ca parte civilmente responsabila-va plati numai daca cei mentionati sunt insolvabili!

Comentează