Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
FCSB trebuie să ia titlul! FCSB va lua titlul!

Vorbele împinse de o spaimă viscerală (toată ţara, tot Partidul erau numai ochi şi urechi) şi de o speranţă a disperării au făcut epocă. „Lăcătuş trebuie să înscrie! Lăcătuş va înscrie!”. Şi a înscris, făcând Steaua să apuce Cupa Campionilor […]

...

Au dat cu piciorul handbalului

Dacă majoritatea unui grup de cetăţeni e de părere că bananele sunt din facere albastre şi că marea are în general culoarea galbenă asta nu-i plasează în zona adevărului, ci în aceea a unei probleme oftalmologice. În cel mai bun […]

...

Pase cu Ianis

Gică Popescu a tranşat: Ianis e ca şi luat! De Rangers, fireşte. Cum adică, fireşte?! Păi nu era la Real Madrid?!! Stai, nu, era la Sevilla… Taci, domne’, ce prostii vorbeşti! West Ham a şi pus mâna pe el, vezi […]

...

Disperarea lui Ionuţ. Şi a noastră

Revolta lui Ionuț Șerban pare întruchiparea acelui personaj care urlă prin zid în animaţiile lui Gerald Scarfe. O disperare care îţi strânge inima… până când mintea îţi trage două palme. Nu, nu e un film despre cădere. E doar o […]

...

Magie cu Orlando

Suntem primii pe glob la telemuncă, fraţilor! Bucureşti a luat faţa lui Houston, Atlanta sau Los Angeles. Normal. Noi suntem „tele” orice. Teleaşti, telepaţi, telefeerici. Câteva butoane şi lumea e a noastră. În clasamentul ăsta Orlando nu se vede. Dar […]

...

Momentul

România, după alegerile prezidenţiale, o ia de la capăt, ca un Sisif balcanic care trebuie să împingă bolovanul legat la ochi şi cu chiloţii căzuţi în vine. Tot aşa şi fotbalul

Permalink to Momentul
marți, 26 noiembrie 2019, 9:22

OK, o luăm iar de la capăt, chiar dacă de atâtea ori nu am văzut capătul. Ne străduim să avem speranţă, ceea ce în sine e o performanţă. Condiţia ca să ajungem undeva e să nu mai facem prostiile trecutului. Să nu dormim. Să nu ne scârbim. Să începem să fim o singură ţară, nu două, trei sau mai multe trăind în secole diferite şi vorbind limbi diferite.

În curând vom fi trăit tot atâţia ani în comunism ca şi în post-comunism. De aici frica e că nu vom putea fi niciodată altfel. 1990, 1994. Iliescu preşedinte, „Hagi, preşedinte!”. De atunci balansăm ca la bâlci, când sus, când jos. Serviciul mişcarea bolovanilor, vorba lui Tomiţă.

O luăm iar de la capăt
La fotbal suntem unde suntem şi cu ţara. O luăm iar de la capăt. E acum un moment rar în care a spune adevărul e echivalent cu a scoate aur pe gură. Adevărul despre cumetrii, despre dezamăgiri, despre greşeli, despre limite, despre responsabilităţi. Despre valoare. Putem? Nu cred. O văd în fiecare zi. Dacă vine domnul Rădoi sunt convins că vom avea rezultate foarte bune la naţională. Cam asta a spus Cicâldău. Tocmai marcase o bijuterie de gol.

Dar vorbele au căzut ca plumbul. Acest gen de „căldură în gură”, de spaimă de a rosti adevărul – că rezultatele „foarte bune” ne sunt la fel de accesibile ca planeta Venus – chiar şi atunci când subiectul e un om autentic şi inteligent ca Rădoi, e primul pas spre o nouă ratare. Iată rezultatul unei îmbăieri zilnice în butoiul vorbirii corect politice, necontondente, ecumenice, de tămâiere (exceptând cazul în care vorbitorul e atacat direct sau dacă are un interes grav de clan).

Să nu deranjăm!
Nici măcar acum, imediat după bătăile grave luate de la Suedia şi Spania, cei mai mulţi oameni de fotbal nu au curajul să spună apăsat că suntem pe butuci şi că, deocamdată, noua generaţie care ne-a luminat orizontul la U21 e o cruntă dezamăgire. Să nu deranjăm! Să nu facem valuri! Batista pe ţambal. Acesta e marele blat naţional pe care îl orchestrează fotbalul. Decât un adevăr dureros care să mişte lucrurile mai bine o legănare blândă de mici observaţii critice imersate într-o grijă maximă de a nu atinge pe cineva şi o hipetrofiată încredere în ziua de mâine.

Votăm pentru „niciodată”
Ca şi România în mare, România fotbalului e încă prizoniera limbajului dublu (căci în privat ne dezlănţuim!) moştenit din comunism şi dat mai departe. Atât de rea e această ipocrizie încât poate că prioritatea ar trebui să fie întărirea muşchiului atrofiat al sincerităţii înaintea celui al piciorului de şut.
„Acum ori niciodată”. Cât de inspirat a fost Andrei Mureşanu! Coşmarul nostru e acela de a sta faţă în faţă cu adevărul, cu rezolvarea imediată a unei crize, cu „acum”. Incapabili să spunem pe şleau ce gândim şi să acţionăm în consecinţă, cu toate riscurile, votăm pentru „niciodată”.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Sorin (3 comentarii)  •  26 noiembrie 2019, 10:35

"Domnu' Becali, ne auziți?" Sunteți complice domnule Naum la starea acestui "acum".

grig (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2019, 11:28

burleanu = iohannis,amandoi sunt tufa de venetia in posturile pe care le ocupa.

mg (107 comentarii)  •  26 noiembrie 2019, 12:27

..da, interesele de clan îi fac pe unii să mimeze că nu observă adevărul crud de care vorbiţi, sau se folosesc de oportunitate pentru vendete personale. Alţii, majoritatea, suntem precum copii care se dezumflă dacă le spui că Moş Crăciun nu există, deşi au o vagă bănuială. E uşor s'arunci pisica în spinarea unui selecţioner, fie el şi român get-beget. Or fi şi erori tactice sau de selcţie, dar dacă nu ai copii talentaţi, la ce bun pianul ? Eu unul nu cred că a secat izvorul de talente. Poate că, pur şi simplu, copiii isteţi au găsit altceva mai bun de făcut în viaţă. Cum să-i atragem la sport, la fotbal în speţă ? Păi să le facem terenuri şi săli de sport şi să nu punem lacătul pe ele, ca să dea bine în pozele de campanie. Să-i lăsăm pe copii să zburde liberi. Mai apoi e grija federaţiilor şi abia la urmă a selecţionerilor. După care noi, cu huiduielile.. Altfel ne învârtim în cerc.. La anu' şi la mulţi ani..

Mihai (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2019, 13:13

@grig - pai ce poți aștepta de la 2 sinecuriști care toată viața au trăit din banii de la partid, burleanu a fost consilierul lui băsescu iar iohanis de vreo 25 de ani e in politica și 6-7 ani a fost bugetar - inspector școlar și profesor.

mg (107 comentarii)  •  26 noiembrie 2019, 14:46

..da, interesele de clan îi fac pe unii să mimeze că nu observă adevărul crud de care vorbiţi, sau se folosesc de oportunitate pentru vendete personale. Alţii, majoritatea, suntem precum copii care se dezumflă dacă le spui că Moş Crăciun nu există, deşi au o vagă bănuială. E uşor s'arunci pisica în spinarea unui selecţioner, fie el şi român get-beget. Or fi şi erori tactice sau de selcţie, dar dacă nu ai copii talentaţi, la ce bun pianul ? Eu unul nu cred că a secat izvorul de talente. Poate că, pur şi simplu, copiii isteţi au găsit altceva mai bun de făcut în viaţă. Cum să-i atragem la sport, la fotbal în speţă ? Păi să le facem terenuri şi săli de sport şi să nu punem lacătul pe ele, ca să dea bine în pozele de campanie. Să-i lăsăm pe copii să zburde liberi. Mai apoi e grija federaţiilor şi abia la urmă a selecţionerilor. Altfel ne învârtim în cerc.. După care noi, cu huiduielile.. La anu' şi la mulţi ani..

Popa Tanda (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2019, 17:43

Dumnezeule, cat tupeu ai, esti incredibil! Radu mamii, esti unul dintre cei mai vinovati de haosul si dezmatul din jurnalistica autohtona, ipocrizia ta este fara limite. Este revoltator modul cum iti pitigaiesti vocea, cum intredeschizi ochii ca un actor grabit sa-si recite rolul ieftin. Cine il cheama mereu pe *** din Pipera, cine este primul care rastalmaceste orice declaratie, cine pune mereu gaz peste foc? Se rasuceste in mormant Hristache Naum cand vede ce-a ajuns odrasla lui. Reprosurile pe care ti le fac sunt agravate de inteligenta pe care o posezi, din pacate folosita mereu in scop destructiv.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (68 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 0:52

Pai cine sa spuna frate adevarul cind voi ii luati interviu lui Reghe care e cumnat cu Contra. Alti sunt nasi, alti rude cu nevasta-sa altii cu masa samd. Apoi interviu cu Iordanescu--- ce sa ne spuna cind a luat bataie de la Albania??? Dar toti ceilanti care ne spun cit de buni sunt Dan Petrescu, Hagi sau Dorinel Munteanu. Dorinel a luat 0 adica ZERO puncte in grupele Ligii , Petrescu a fost dat afara din Rusia si China Iar Hagi----vedeti parcursul dezastruos in turul 1 preliminar al cupei UEFA.... Eu sincer ma mir cum poate sa vinda jucatori afara. Este plauzibila doar varianta pe care a spus-o fara sa vrea Giovani-cum l-au transferat pe Gardos in Anglia... Aia aveau nevoie de al 5-lea fundas ca sa fie pe lista. Oricum nu avea sansa sa ajunga in primii 4 ca sa fie titular ca nu avea nici un fel de vointa.....Si nici n-a ajuns , ba a mai fost dat si afara ca probabil se autoaccidenta si isi batea joc si la antrenamente....Si asa sunt toti....Chiar si Mister-adica nea Ilie -nu ala de repara pantofi cu tac-pac ci Dumitrescu in ultimii 5 ani ai carierei sale incheiate la 32.Nu va mai ginditi la meciul 2 ca Islanda o sa ne bata sigur.Pt ca asa cum vorbeste si scrie Ioanitoaia -doar intr-un limbaj de lemn penibil, Islanda va fi echipa care-si va dori mai mult victoria.

Sile (7 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 9:28

Ce mi-e geam, ce mi-e fenetre. Ce mi-e Werner, ce mi-e burly

Flavius (4 comentarii)  •  28 noiembrie 2019, 3:55

Era bine sa o luam de la capăt. Asta presupunea că am ajuns într-un punct. De fapt am cam stat pe loc.

?????? (60 comentarii)  •  28 noiembrie 2019, 17:08

@Ați remaract că a apărut și "Stolojenia Sa", la "înscăunarea" lui Iohannis, ? Îl dăduse careva dispărut pe Stolojan, ca să nu apară la "plăcinte"?

?????? (60 comentarii)  •  28 noiembrie 2019, 17:29

@Considerați că Iohanis a dorit să prezinte românilor "Clanul Monaco" ,care va finanța economia românească și bugetul public, pentru ca guvernul Orban să se achite de angajamentele din acordurile internaționale, ?

di livio (28 comentarii)  •  28 noiembrie 2019, 17:39

11 comentarii, cică...pe numărate ies numa 10...unu, poate vîntu, cine știe...unu era critic la adresa inegalabilului gazetar Ioanițoaia...și trebuia cenzurat, normal...în stilu Burleanu....și moș teacă se plînge de ciurli-burli, fabulos...ipocrizie de comunist cenzurist

?????? (60 comentarii)  •  28 noiembrie 2019, 18:13

https://sorinamatei.ro/gruparea-monaco-lista-completa/ Opinați totuși că Sorina Matei nu îl menționează în mod intenționat sau neintenționat și pe Stolojan, ?

?????? (60 comentarii)  •  28 noiembrie 2019, 19:14

Santa Klaus is comin to town, ?

17 Nentori Tirana (84 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 0:21

Ar fi intr-adevar „Momentul“ ! --- Sintem foarte multi cu spirit cetatenesc. Multi care o ducem bine dar vedem ca altora le merge rau. Ne permitem multe, altii, mai multi decit noi, nu-si permit nimic. „Se descurca“. Ne-am saturat sa vedem saracie si mizerie la tot pasul, nu ne place ca noi sa mincam si altii sa inghita. Vrem ca tuturor sa le mearga mai bine. Vrem infrastructura, bani pentru educatie, sanatate si sport de masa, asa ca sa faca toti sport, oriunde si oricind. Vrem un Stat puternic, pentru ca noi n-am furat nimic si nici nu avem ceva de ascuns. Pe noi pot sa ne asculte oricind, oriunde, dam lectii militienilor si in dormitor. Vrem bani pentru DNA, SRI si Armata, vrem ca Statul sa aiba grije de noi – nu sa se lupte cu noi. Vrem ca toate posturile sa fie ocupate de oameni competenti, alesi prin concurs ori pe criterii valorice – nu pe criterii politice si de cumetrie. Vrem ca toti acesti oameni sa tinda spre umanismul european. Iar umanism inseamna … --- ori nu inseamna sa „avem si noi problemele noastre“ - apropo de timpenia (scrisoarea) deschisa a FRF… Spuneti voi mai departe, ori daca am uitat ceva. --- PS a emigrat C G, laureatul anului ? Ultimele articole ale R N imi arata clar cine va cistiga marele premiu anul viitor: Radu Naum. Dar nu citesc suficient de multi, nu inteleg suficient de multi. Poate ar fi bine ca unele teme mai sensibile sa fie discutate si la DIGI TV. Cred ca se poate discuta cu toti invitatii de pina acum. Poate un Craciunescu, Dumitrescu, Balint, Decebal Radulescu … pot fi mai bine intelesi. Danciu Gol. Gol, dar de-al nostru. Hagi. De ce sa faca el conferinte, de ce nu-i facem noi contract ? Tiriac, el saracu nu stie ca la fotbalclub are cea mai buna tribuna – contract pe viata tata ! Ba, nu fi prost, vrei sa ajuti ? Sa te auda toti de la San Martin la Ciorogirla ? Naume, R P, Don Duck … hai sa facem ceva ! Acum e momentul, acum cind sint multi ca noi, acum cit inca nu ne-au pierdut speranta si puterea de lupta. Pe ei, pe *** de baroni si neocomunisti !

Adi (5 comentarii)  •  30 noiembrie 2019, 13:41

Ba ***, avem 5% șanse să îi dăm gol Islandei. Ce *** discutați atât?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (60 comentarii)  •  1 decembrie 2019, 10:59

Stolojan e cu PNL ,! ?

Mihai80 (1 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 22:04

Domnule Naum,sa lasam vrajeala..totul este coordonat de casele de pariuri,Fifa etc ...casele de pariuri decat sa ajunga la faliment prin micile intelegeri intre pariori si jucatori,au preferat sa conduca ele fotbalul,Fifa,echipele,pe dumneavoastra presa..... toti redactorii sportivi,mai exact toata presa sportiva faceti parte din mafia asta...Ca vreti ca nu vreti,trebuie sa faceti parte...Nu imi mai face placere sa ma uit la fotbal, stiind ca totul este dinainte aranjat pentru pariurile online sau de tip fixe dinainte de meci. Am urmarit cu atentie toate emisiuniile dumneavoastra,nejucand la asemenea pariuri decat ocazional,dar avand totusi in cap aceasta ipoteza. E foarte usor sa deslusesti cancerul cand nu joci si doar stai si te uiti la emisiuni si fotbal,dar ai prieteni care s au ruinat cu asa ceva..basca am mai ai jucat fotbal de performanta. Stiu..fac teoria conspiratiei,dar meciuri cu nici un viitor la prima repriza se termina cu 3 4 goluri la a doua..hagi bate un meci cand nu se asteapta nimeni,unul nu... si da vina pe tinerete cand pierde...Ilie Dumitrescu este un mare fac al antrenorului Angelotti inainte ca Napoli sa faca un mare blat de 0 0.,pe care toata lumea a mizat cu multe goluri etc..Piturca,la un moment dat,fiind slobod de gura, se scapase ca e foarte usor sa fii antrenor in ziua de azi si ca oricine poate fi antrenor la.orice echipa de divizia A..dorind sa spuna ca totul e condus de sus,de Fifa si casele de pariuri... uite ca si a revenit..ca pedeapsa poate... si e blatisul numarul 1 u Romania pe online si nu numai..si ne ureaza si La multi ani Romania! inconjurat de copii,al caror parinti apoate au pierdut bani la pariuri...sunt mii de dovezi,pe care numai oamenii care pierd bani la pariuri vi le pot spune..Oricum aceasta buba va exploda odata si odata. Probabil comentariul meu va trece printr un filtru si nu v a fi postat.

Me Too (fost Dumitru) (1 comentarii)  •  2 ianuarie 2020, 19:30

Suntem departe-n jos sau'n urma, ce adevar sa mai rostim sau cine ori de ce?! E clar, in sens imvers nu se mai poate, totul e mercantil dar mercantil-manelisto-volatil. Ramane "gigi", singurul specimen ce caracterizeaza generatii, regiuni si timpuri actuale carpato-danubaino-pontic. Analizat la microscop de board of masters in toate domeniile, nu vom descoperi nimic in plus la ceea ce constatam de " n" ani pentru noi. Adica, nicio sansa...deocamdata (un deocamdata we dont know for how much/long time further on). Ne gadila insa afirmatia lui Malaele, daca vine sfarsitul lumii maine sau zilele urmatoare, noi, romanii, suntem "scutiti" de el, avem inca sute de ani in urma celorlalti...deci, ramanem!!!

Comentează