Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Daviduţă şi Goliathsson?

„Nicio şansă, nu?...” Optimismul e ca iarna asta care nu mai vine

Permalink to Daviduţă şi Goliathsson?
marți, 12 noiembrie 2019, 10:56

Pe stradă, prin mall-uri, pe oriunde, iluziile cad ca frunzele moarte. Întrebând cu multe puncte de suspensie, oamenii vor totuşi să li se infirme sentimentul unui sfârşit. Al unui alt sfârşit. Să le spună cineva că nu e aşa, că va fi un miracol, încă unul, ca atunci când eram mici şi adulţii scoteau bomboane din buzunare ca nişte magicieni. Habar n-aveam de unde le aveau. De puţine ori făceam ceva ca să le merităm. Existau pur şi simplu. Închideam ochii, îi deschideam şi acolo erau! Apoi am crescut şi lumea a început să arate atât de rău că visăm în continuare la gratuităţi. Cum au fost cele ale CFR-ului. Cum vrem să fie cu Suedia. Şi apoi cu Spania. Şi apoi, ce?

Etajul superior

Am dansat o vară, acum am obosit. O naţională de tineret ne-a readus zâmbetul şi ni-l ţine încă sus, aproape forţându-ne să credem că se poate. Dar e ca la ardelenii/moldovenii/oltenii care merg la Londra şi sunt urcaţi într-un autocar cu două niveluri. Ăia de jos se distrează, ăia de sus sunt morţi de frică. Pentru că ei n-au şofer. Trecuţi la etajul superior, băieţii buni au luat loc pe scaunele groazei. La echipa mare a României au fost contaminaţi de spiritul crispării şi al neîncrederii. „E alt nivel”, ni se tot spune. Serios? Dar pentru alţii pe care îi băteam la U21 nu e? Ălora li se injectează ceva?

Scriem unitate ca să nu scriem frică

Sau e doar despre a crăpa definitiv cultura păguboasă a şoricelului din moalele cerebelului care îi ronţăie de spaimă pe dinăuntru şi li se uşurează în vintre cu jet de spaime? Federalii au pus o întrebare la panou: ce ne trebuie ca să batem Suedia? Tipii au scris „unitate”, „determinare”, „forţă” etc, bla, bla. De fapt, un singur lucru: spiritul U21.

Kung-fu în poartă și surfer în atac

Nu e un om al naţionalei lui Contra care să aibă motive să facă pe el înaintea meciului cu Suedia. Tătăruşanu e un maestru kung-fu zen, Rus şi Nedelcearu vin braţ la braţ din bătăliile verii, Benzar e trecut prin multe, Bancu e supracalificat la locul de muncă, Marin şi Hagi sunt din cultura nouă în care cerul e limita (doar să ridice un pic capul din pământ), Stanciu e european deja, Mitriţă e ca un surfer la Pacific, Coman deţine tupeul colosal al unuia care are ceva de demonstrat lumii, Deac e solid ca o stâncă, Puşcaş n-are complexe, Keşeru e un munte de experienţă. Iar Budescu şi Alibec, de o fi să joace, au o „nesimţire” care te îngheaţă.

Puterea de a te uita în ochii adversarului

Nu e deci nici un David contra Goliat, nu de alta, dar nu ne-ar sta bine să ne bazăm pe povestea biblică. Întrebarea e dacă toţi aceşti băieţi vor şti să creeze împreună o altă naţională? Din capul lor. Din inima lor. Suedia e o echipă bună, dar fotbalul, şmecherul, te lasă să baţi fără a fi cel mai bun. Dacă îi arăţi că nu uzi chiloţii. Că poţi să te uiţi în ochii adversarului şi să-i spui: „Azi te bat”. Şi chiar să crezi asta, total. Niciun miracol. E o poveste veche de când pământul.

După care, într-o bună zi, va trebui să ne apucăm de fotbal.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Tesla (3 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 12:11

Interesant si original editorial, am notat o psihoza generala pentru un meci cu un adversar abordabil. Organizatorii trebuie sa aduca la stadion un important numar de copii (spectacolul tribunelor oferit la meciul cu Norvegia a fost SUPERB) si pregatita pentru a stopa orice episod neplacut. Sudezii ne-au iritat in toate manierele, vor profita de orice ocazie pentru a obtine victoria la “masa verde”. Mi-as dori sa luptam pentru o victorie clara, iar dupa meci sa le propunem cu zambetul pe buze traditionalul schimb de tricouri, pe fondul unui mesaj ironic afisat de tabela electronica: “Notre respect, Sweden!”.

Constantin (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 13:30

Prefer sa nu ne calificam, la ce joc urat aratam, mai bine vad o Nationala de top la Bucuresti decat impiedicatii astia. Sincer, nu meritam calificarea, am obtinut un egal norocos in Norvegia, cu Spania am pierdut la limita caci ibericii erau cu gandul la Champions League si La Liga iar suedezii ne vor calca in picioare. Nici macar echipament decent nu avem, au un design, zici ca sunt cumparate in piata Europa.

Radu_ldn (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 13:45

Lasa-l pe Daviduță, sa nu fim vreun Daminuță!!!

MB (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 13:58

Magistral: "După care, într-o bună zi, va trebui să ne apucăm de fotbal". Trist, dar adevarat. Nu mai avem fotbalisti, ci doar jucatori de fotbal. Sa ne uitam la ce echipe joaca si care este statutul lor la acele echipe. Spiritul U21 are un selectioner in spate, unul care-si recunoaste deopotriva si greselile si meritele. La Contra este oricine altcineva de vina, in special adversarii care sunt mai buni :).

Liviu (28 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 14:40

Naume,uita-te in oglinda si spune-ti:"Eu nu sunt jurnalist,sunt imbarligator!Sa-mi fie rusine tata,tu ai fost jurnalist adevarat!"(este vorba de marele cronicar sportiv Hristache Naum)

17 Nentori Tirana (103 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 15:00

Propun : „Norty ryespect skidåkare och fiskare” daca semneaza toti ”nesimtitii” de fotbalisti din lotul nostru – nesimtiti caci ar fi in stare sa le-o dea printre urechi si sa paseze inapoi de pe linia portii adverse ca sa dea unul gol din corner Daca ne-o luam putem face ca deobicei pe niznaiu, dar daca ii batem merita orice amenda. Daca ar semna – fotbalistii nu Keserüü-ü, Antone - ar fi ceva mobilizator. --- Desi, am mai scris si la celalalt articol de Naum visator, nu e nevoie de MOBILIZARE, de filmulete in care mieii devin lei, nu-i nici vorba de David si Goliat. Noi sintem Dorel, Mitica dar cu siguranta fotbalisti mai buni iar ei sint ski … pardon niste atleti obisnuiti, ca multi altii, care si-ai impartit frateste – ca intre ski... pardon atleti – punctele. Nevoie mare e de PROFESIONALISM, asa ca Misteru Contra ar trebui sa fie fortat sa continue ultimele 30 de minute din Suedia, unde am atacat. Daca bine imi amintesc Hagi a intrat in min 60 si a schimbat fata jocului. Contra a uitat. Trebuie in orice caz sa folosim armele noastre, tehnica, viteza, mobilitatea. Inca odata, trebuie fortat de catre FRF, caci Gica Contra chiar a spus ca daca jucam cum am jucat cu Norvegia o sa cistigam fara probleme !!! Pai Norvegia a avut 65% posesie si de doua ori mai multe pase reusite decit noi ! Daca aveau jucatori de executie, ne executau, ne dadeau 3-4 inca din prima repriza. Suedia are jucatori de executie, ar fi o greseala imensa sa-i lasam sa paseze, sa atace si sa ajunga atit de des in preajma careului nostru. Trebuie opriti sus, obositi cu pase, sa alerge ei pentru minge, trebuie driblat si patruns in careu, trebuie sa fim noi faultati nu ei, trebuie sa obtinem lovituri libere, poate chiar din careul lor. --- E o mare greseala a FRF si lui Stoichita ca lipseste Tanase ! --- Dupa opinia mea nu e un joc pentru Tosca, Deac, Marin, Stanciu, Keserüüü – ratangiu de profesie – Andone, de bizoni si talente ratate. Dar bine ca nu i-a convocat pe toti ratatii lui PiTi, pe Chiri, Grigore, Moti, Grozav, Maxim, Beton, Torje,Rat si Cocis. E nevoie si de acel spirit U21 la care Contra a fost fortat de rezultate sa adere dar si de jucatori tehnici de constructie. Un Nistor normal – daca ar mai fi prins jocuri la Nationala -, ar merge mai bine decit Stanciu, Marin, Deac, ... dar sa fiu sincer n-ar fi destept caci la o prestatie slaba, adica daca baiatul de la tara ar fi orbit de luminite pe Arena Nationala, Contra ar fi iar acuzat de experimentari in meciuri decisive. De data asta Contra are noroc, nu trebuie sa ameteasca gandind si planificind doua meciuri in 3 zile, cea ce evident l-ar depasi, TREBUIE cistigat acest meci ! Doar acest meci ! Apoi Spania, unde iar trebuie ”indrumat” caci am auzit ca Gica D. Contra spera ca spaniloloii sa se puna in genunchi in fata lui ca batalioanele romane la 23 August 1944 in fata bolsevicilor ! Daca il lasam pe ”da si la mine” asta sa spere asa, atunci aaadio tata !

Ciprian (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 15:29

Extraordinar Dle Naum! Sa ne uitam in ochii lor si sa le spunem : AZI TE BAT! Ar trebui sa fie strigatul nostru de lupta, sa il transformam in sloganul sportului romanesc. Hai Romania!

Lucian (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 16:02

Buna ziua! avem 2 variante: intrebarea e: "...?" sau intrebarea e daca ...., dar asta nu se mai gata cu semnul intrebarii! Ati ales varianta eclectica si gresita.

Paul (9 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 17:51

ardelenii/moldovenii/oltenii care merg la Londra sa nu se deplaseze in vreun tir frigorific, ha ha.... care forbal? in scurt timp revine lotul de la ex-jilava si se inchide cercul

itu52 (61 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 20:23

Cred că învingem Suedia pentru că vom juca 11 „contra” 11, de nevoie. Vom juca cu toate piesele active, ne vom scutura de piesele păguboase, de cei care fug după minge până o pierd. Vom alinia de la mijloc în sus piese capabile să combine, să piardă greu mingea și mai ales să facă deschideri spectaculoase. Avem mai multe posibilități, Nistor, Budescu, Ianis, Mitriță plus Marin și Coman. Fără alergători, fără musculoși și aruncători la nimereală, să jucăm românește cu urmașii îmblânzitorilor de minge și cu tradiționala temporizare. E simplu, când ai piesele, jocul merge ca uns. Dacă FRF are la îndemână un „londonez” urcați la etaj, în drumul spre stadion, „nărăvașii”, alergătorii și pierzătorii de mingi. Cu Norvegia posesia în jumătatea adversă a fost neglijabilă, nu poți câștiga jucând așa. Aduceți „londonezul” și până vineri să-l împingă până le intră în cap că trebuie să fie o echipă. Contra să strige cât poate pe margine, ”hai echipa, hai România”. Bietul Daum avea intenția, dar nu comunicarea, plus că era prea bătrân să strige. Zic așa, c”așa-i românul, până și Simona simte nevoia cravașei verbale. Înjură-i d-le la antrenamente, scoate untul din ei, fă o echipă și la înapoierea de la stadion „etajul londonezului” e al vostru, aveți suficient timp să vă pupați, să vă-mpăcați și să vă turnați șampanie în cap. Nu uitați, ochii impresarilor văd în primul rând omul cu assist_ul, golul este pentru „ultrași”, epigonii frumoaselor galerii de odinioară .

motanul incaltat (84 comentarii)  •  13 noiembrie 2019, 5:48

Ai explicat o chestie care ti-a placut sa o privesti dintr-un anumit fel comunistoid adica sa transformi un esec intr-o victorie.... Insa eu vad treaba un pic altfel. Tatarusanu-rezerva- fundasi varza toti prin campionate no-name, Bancu valoreaza cam 1 milion sau cam atit a vrut sa dea PSV anul trecut pe el, Hagi Jr e doar rezerva la o echipa de pe locul 9 in campionatul Belgiei, Puscas joaca in divizia B engleza si acolo reuseste sa -i faca pe englezi sa-l injure....Vezi cam pe unde e nivelul?????Si apoi te uiti in ochii adversarului si poti sa zici : Ia-l pe asta de pe mine ca il omor... Ai putea sa-i zici si unui mare interlop sau mafiot asa ,tu fiind un fel de Mr. Bean dar ai doar 2 variante----ori ala sa fie super bine dispus si sa-l umfle risul ori sa te omoare....De obicei varianta 2 e mai plauzibila....

Cipinho (14 comentarii)  •  13 noiembrie 2019, 14:56

"Azi te bat" merge cu Suedia, a fost la 2 minute distanta sa mearga si cu Norvegia, dar va merge si cu Spania? si Real Madrid s-a chinuit cu Galatasaray, a avut Andone 2 ocazii, sau una si jumatate si in retur 6-0. la cum i-au chinuit si injosit ai nostri pe spanioli in ultimele minute din meciul tur, sunt convins ca ne vor ciurui in retur, tot cu un 6-0 sec. Spania nu s-a omorat cu firea in niciuna din deplasari iar cu noi s-a omorat cel mai putin! daca vroiau puteau da gol la fiecare faza fiindca fundasii nostri erau uzi inainte sa inceapa meciul! Suedezii si-au facut si ei calculele lor si stiu ca sunt calificati si cu infrangere fiindca diferenta dintre Spania si Romania e cam la fel de mare precum cea dintre Suedia si Feroe ;) concluzia, ne trebuie antrenor nu un ***a.c.i.o.s. !!! ne trebuie spiritul lui Radoi, creierul lui Lucescu si gura lui Dan Petrescu si atunci va invia si fotbalul romanesc din morti. pana atunci, hai Feroe! Suedia nu e Grecia, dar ma rog, exista 0,01 sanse sa incurce asta daca nu ne incurcam noi singuri inainte

vasco (164 comentarii)  •  13 noiembrie 2019, 16:40

@Liviu,nu sunt vreun fan de-al lui Radu Naum moderatorul TV...dar parca mergi prea departe! Articolul acesta e chiar bine scris. Pana la a-i fi rusine lui Radu Naum ar trebui sa-ti fie jena tie sa scrii asa ceva...Crezi ca a-i putea incerca?

di livio (30 comentarii)  •  13 noiembrie 2019, 22:13

la echipa mare au fost contaminați de crispare și neîncredere, adevărat...da poate i-a contaminat șoferu, adica antrenoru...adica trecuți la etaju superior nu au șofer...no da nu-i bai că nu ne calificăm...avem misiune nouă pe gsp.ro...pretinii lu moș teacă

17 Nentori Tirana (103 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 21:18

Ma uit la voi Naume, tu ai in general o atitudine buna. Dar Decebal, e de acord cu Contra, doi bolovani dar baieti buni, zice ca Contra e "pur ofensiv" ! Nici n-o sa vedem mingea pina nu schimba ceva. Ilie, "Stanciu joaca un fotbal total !" Imi pare rau dar daca il tin eu nu atinge mingea. Nu are personalitate, nu e de acest meci, nu se poate apara. Atentie fratilor, eu scriu iar inainte de meci !!! Asa am scris mereu ! Altii scriu doar dupa meci ! ---- „Scrisoarea deschisa“ a FRF e o mare greseala. Ne-a diminuat cu 80% sansele de victorie, a pus o noua presiune pe tricolori. Textul cu „avem noi problemele noastre“, „rasa“, „culoare“, „nu va asteptati sa ne punem in genunchi“, „nu va iubim“ este sub orice jena, e textul unui pacient al sectiei d-v, iar cel care l-a scris trebuie „eliberat“ si trimis sa-si gaseasca de munca. Pot sa-mi imaginez cine a fost, dar seful are si el mereu o vina. Apoi, cum am sta daca se va intimpla ceva ? Pina acum cum a fost ? Care sint sansele sa apara incidente ? --- „Ce vina au PRIETENII nostri suedezi ?“ 1.- Ei stiu ca in ultimele meciuri de la Bucuresti si Ploiesti au fost probleme. 2.- Ei stiu ca la Gala FIFA alla Scala am fost alaturi de fratii bulgari si turci mentionati negativ !!! 3.- Istoria a facut ca in Suedia spiritul cetatenesc sa fie foarte dezvoltat dar eu nu cunosc cetatean european care sa nu se mire de pozitia de Gica Contra-Democratie a Romaniei din ultimii 30 de ani. 4.- Cum sa nu se teama ca sar unii peste ei cind ii vad moaca lui Contra ? Cind ii vad „prestatia“ pe margine. Si da, Ambasada Suediei le-a tradus cu siguranta necesitatea acestui golan de a-i rute toti mortii familiei lui Puscas exact in fata a 30 de mii de copiii sub 14 ani, Puscas un adoloscent care spre deosebire de Contra si Stanciu si-a asumat o lovitura de pedeapsa – penalti inventat. --- Vad titularii, Dorel asta e de spaima, nu intelege nimic. Mijlocul l-am pierdut. Nu vom putea ataca. Apararea si asa destul de noua din cauza incapacitatii lui Dorel de a planifica ceva, mai are de suportat un experiment, moldoveanul Moga ! Pentru acest meci pare o solutie mai buna decit Benzar fiind bun in careu dar NU se fac experimente in meciuri decisive !!! De ce n-a jucat cu Feroe ori cu Norvegia macar citeva minute. Nu stia prostul ca urmeaza meciul cu Suedia ? Ce sa mai faca Deac, imi pare rau dar Dorel asta trebuie sa fie cazut in cap. Va juca si calificarile din toamna ? Doamne ! Keserü e in plus, alt bolovan, ratangiu de profesie, --daca n-o baga in ate din greseala, cu genunchiul, dintr-un ricoseu, vom juca cu un om in minus. Daca Dorel speculeza pe un penalti al amaritilor de arbitrii era mai bun de zece ori Costache ! A uitat meciul din Suedia ? Am inceput sa jucam doar dupa ce-a intrat Hagi !!! Stanciu doar incurca in aparare, Deac si Mitrita nu ajuta, pe mine ma doare deja capul, ba, numai oameni prosti. Uite-l si pe Stoichita, stia echipa, stia sistemul, eu am crezut ca macar asta mai poate gandi. --- PS 1. - am vazut conferinta de presa a SELECTIONERULUI Contra si a portaruluiTata. „Ma bucur ca ANTRENEZ acesti baieti.“ Exact ce-am scris, Dorel nu-si cunoaste nici postul ! Iar Tata, baiat bun dar cu lipsuri de educatie care nu depind de el, lipsuri pe care si le mascheaza prin indolenta si impertinenta, nu trebuia supus unei presiuni suplimentare mai ales ca cel mai bun si cel mai in forma portar italian, alaturi de Hagi si Puscas un lider de necontestat al noii generatii, nu a fost convocat, din motive care tin de golanismul lui PiTurca2 – nu degeaba Domnul i-a dat suflarea Contra. Asa s-au nascut sanse mari ca Tata sa greseasca iar grav, le estimez tot la 80% !

Comentează