Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Cei mai viteji și mai drepți dintre draci

Nu va fi doar un meci. Va fi o cotitură. Noi, sigur, o putem întoarce ca la Ploieşti

Permalink to Cei mai viteji și mai drepți dintre draci
duminică, 20 octombrie 2019, 9:51

Putem să îi batem pe suedezi? Sigur că putem! Aşa cum am putea să avem o autostradă între Piteşti şi Sibiu, aşa cum ne-am putea apăra pădurile nu doar cu preţul vieţii câte unui pădurar, aşa cum am putea avea o sală de sport modernă în Bucureşti, aşa cum am putea avea spitale bine echipate, funcţionale, cu medici competenţi şi zâmbitori. Adică nu e ca şi cum ar trebui să păşim pe Lună!

Democrația fotbalului

Toate acestea se pot întâmpla. Doar că nu se întâmplă. Dar dintre toate, dacă e să se întâmple vreuna, e tocmai victoria cu suedezii. Ea e cea mai aproape de a fi. Pentru că realizarea ei e condiţionată cel mai puţin de gradul de civilizaţie raportat la toate celelalte. De aceea Brazilia, cu nesfârşitele ei favele, poate surclasa Finlanda, care are cel mai bun sistem de educaţie din lume. Fotbalul e democratic, e chiar comunist, oricine poate ajunge sus, orice fotbalist făcut pe puncte dacă prinde o zi de graţie. Să fim deci optimişti, se poate! Şi dacă nu s-o putea, n-o muri nimeni, aşa cum se moare pe unele dintre drumurile noastre criminale, prin spitale sau prin codri. Vom merge mai departe, sănătoşi să fim!

Vă era dor de ei?

Dar meciul cu Suedia nu mai e doar despre fotbal. E chiar, acum, mai puţin despre fotbal. Dintr-odată a virat din zona noastră de confort, unde putem fi egalii oricui, în cea de civilizaţie, unde pretindem ţâfnos să nu ne dea lecţii nimeni, că ştim noi mai bine, noi, cei educaţi de aproape un secol în dictatură, fie că ea a fost regală, militară, comunistă sau, acum, a prostiei cleptomane. Cu Suedia vor reveni bravii fani care se luptă cu bunele moravuri, cu etniile, cu mamele duşmanilor şi în general cu oricine şi orice le vine la gură. Vor reapărea înjurăturile, petardele, beţele aruncate în capul cui se nimereşte şi tot arsenalul de argumente pentru o nouă suspendare a terenului.

Ce cotă avem la derapaje?

Doar că acum suedezii ameninţă că nu vor mai aştepta cu capul plecat o sancţiune de la UEFA. Ameninţă cu părăsirea terenului. Cacealma? Poate. Dar cine ar fi sigur de deznodământul favorabil nouă al unui astfel de demers, după valul de indignare născut de manifestărilor unor bipezi bulgari? Cine ar câştiga cu 3-0? Naţiune de bolnavi cu pariurile ce suntem – au ajuns reclamele la casele de pariuri să le depăşească pe cele la medicamente –, ce cotă am da, cui?

Fentele noastre neînțelese

Meciul cu Suedia e o bombă cu ceas. Ai noştri băieţi, oricum puşi pe rele, dar mai nou enervaţi şi de „ifosele” nordicilor, cu ai lor jucători tentaţi să acţioneze butonul nuclear, sunt gata de o catastrofă. În plus, media din cele două ţări se va lua, probabil, la o întrecere despre cine pune mai mult gaz pe foc. Şi totul, culmea!, a fost inflamat de prezenţa copiilor pe un stadion în stare de suspendare a tribunelor. Noi am văzut-o ca pe o gingăşie, ei ca pe o parodie. Diferenţă culturală. Ei ar trebui să o priceapă pe a noastră, care a supravieţuit fentând în şi în afara terenului.

Dar şi noi ar trebui să înţelegem că în cultura lor o pedeapsă nu se ocoleşte. La vikingi pedeapsa capitală era exilul, din care nu te mai întorceai. Era o moarte morală care o depăşea pe cea fizică. Educaţia, pretind ei, se face cu asumarea greşelii şi ispăşirea ei, nu cu iertări complice. Altfel, lumea nu are noimă şi nu cunoaşte progres.

Două lumi se întâlnesc, în paralel cu cele două echipe. Fiecare cu interesele şi structura ei. La final va fi un scor. Şi un coeficient. De ţară.

Comentarii (40)Adaugă comentariu

Danny (3 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 10:30

ba da ... le e frica la sefuleti ca nu mai isi cumpara masini.. nu avem nevoie de bani .. nationala romaniei e o gluma.. si un motiv de imbogatire pentru unii.. noi care platim bilete ne asumam ...

VATnotincluded (1 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 10:32

Voi ăștia de la GSP vă urîți din tot sufletul țara, nu-i așa? V-au cumpărat globaliștii sugletul ăla cu 25 de arginți plus TVA ...

nic (1 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 10:35

cu public fara public tot nu batem SUEDIA ,singura speranta ar fi barajul care se va juca in martie 2020 ,dar si acolo daca prindem o echipa slaba .

gogu paleologu (3 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 10:44

ii batem, veti vedea ca-i batem si facem meci egal cu Spania la ea acasa si ne calificam! trebuie sa SPERAM, sa dam peste cap proverbu "traim cu speranta, murim cu deziluzia".

victor L (73 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 10:50

Uite o gaselnita de nivelul lui Gâgă: "Fotbalul e democratic, e chiar comunist, oricine poate ajunge sus, orice fotbalist făcut pe puncte dacă prinde o zi de graţie." Adica - am auzit-o si pe asta! - . democratia e chiar comunista :D In cazul asta, capitalismul e dictatura, tiranie...

l (6 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 10:51

"Cu Suedia vor reveni bravii fani care se luptă cu bunele moravuri, cu etniile, cu mamele duşmanilor şi în general cu oricine şi orice le vine la gură." Nici nu au disparut.Vezi meciul echipei de tineret, si meciul de ieri din Gruia. De ce nu se iau masuri? Pentru mine este de neanteles.

I.C. (3 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 10:56

Ați surprins corect diferența. Mai sînt: driblingeală vs. eficiență, delăsare vs. determinare, lamentare vs. asumare etc. Cît despre spectatori, îi invit să se uite la un clip cu „The Kop” cîntînd YNWA - pentru cei care nu înțeleg engleza, nu e despre unguri, mame și adversari, ci despre susținerea propriei echipe.

pierre cardin (1 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 11:02

Marxist mare raducu asta :))

Danny (3 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 11:03

Cu Suedia vor reveni bravii fani care se luptă cu bunele moravuri, cu etniile, cu mamele duşmanilor şi în general cu oricine şi orice le vine la gură. FRF obisnuita sa stam sa`i vedem cum se plimba in lux.. la fel ca dragii nostri politicieni.. ei au vile, masini , elicoptere, etc... si noi stam cuminti in tribuna si ii aplaudam .. asta da educatie :))) hai sa aplaudam toate clonele politice din fotbal .. de asta nu avem spitale sali de sport si mai nustiu eu ce.. statul ne fura prin fotbal .. si spune la batrani ca suntem saraci .. cate echipe sunt fiinantate de stat .. si nu doar fotbal.. cumparam mingi de 2 lei la pret de 2000 facem cantonamente in conditii de lux .. dar doar pe hartie .. banii se duc pe un nou ferrari .. si samantarii (specia aia din peluza ) urla Steaua Libera !! in timp ce familia ii Moare de foame !!! Desteapta`te Romane( acum multi ani credeam ca imnul romaniei e o insulta adusa romanului insa e doar un adevar crud)

ai23 (1 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 11:05

Dar tu,Domnule Naum,inainte sa ii plangi atat pe suedezi ca vor iesi de pe teren ai aruncat un ochi macar pe youtube sa vezi cum se comporta fanii suedezi?Ce ne mai place sa aruncam mereu vine pe altceva si sa nu recunoastem ca avem o nationala penibila impreuna cu frf si lpf.

Petre G. (1 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 11:10

Exagerezi, englezii sunt o natiune prin excelenta de pariori, practic poti pune ramasag pe tot ce iti trece prin minte. Cata credibilitate mai are fotbalul actual, din moment ce casele de pariuri sunt sponsorii majoritatii echipelor de top din lume? Nu doar la vikingi exilul era pedeapsa capitala, englezii isi deportau cei mai periculosi infractori in zonele cat mai departe de tara- mama, asa au fost fondate orase care astazi ne starnesc admiratia, Perth din Australia este un exemplu. Norvegienii au venit la Bucuresti “croiti” sa profite de orice violenta, chiar verbala pentru a se retrage de pe teren, au plecat dezamagiti, imbufnati ca nu le-a mers “smichiria”, suedezii vor incerca acelasi truc. Ce cota primesti daca pariezi daca vor fi incidente, sau dimpotriva va fi un meci pasnic in tribune? Domnilor, faceti-va pariurile!

Ionut (2 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 11:37

lasa ma raducule radutule raducelule, ca si alti daci drepti si verticali asa ca tine sunt jalnici si penibili si radicalizeaza oamenii prin prestatiile tv. Esti la fel de vinovat ca ei prin inechidistanta de care dai dovada cand comentezi fotbalul. Stiu ca in ochii tai nu sunt decat un frustrat dar cand e un meci cu dinamo si tu vobesti 45 de minute din 30 numai despre fcsb cum se numeste ma verticalule???

Alex (1 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 11:49

Consider ca acordati o prea mare atentie la ce se intampla in tribune si probabil din aceasta cauza se intampla mereu astfel de incidente. Totul pleaca de la educatie ,dar nu putem avea pretentii la ei atat timp cat conducatorii nostri alesi in functii din ultimii 30 de ani au pustiit si vandut aceasta tara mai rau ca cei mai mari dusmani istorici ai Romaniei. Cand tu ai in functii de conducere incepand cu presedintele acestei tari si terminand cu ultimul primar din cea mai izolata comuna numai oameni cu probleme ,nu poti emite pretentii la cateva sute de suporteri. Intodeauna pestele se impute de la cap nu de la coada iar principalii vinovati pentru acest lucru sunt trusturile de televiziuni si presa care promoveaza aceste nulitati ( probabil contra cost) sa ajunga in functii de conducere. Pe scurt..... CUM ESTE CLASA POLITICA sunt si suporterii.

NicK (2 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 11:50

Domnule, când e vorba de pupat în ***, nimeni nu-l întrece pe moftangiul român al currectitudinii politice! Oare românii or fi inventat termenul de hooligan(s) ca etalon al comportamentului fanilor englezi și, în genera,l al suporterilor occidentali, în deplasările lor prin Evropa? Bande de derbedei bețivi, bărboși și zurbagii, care năvălesc prin orașele din Est în căutare de băutură, femei și, eventual, băieți și fetițe! De unde să fi luat esticii moda incendierii sau distrugerii tribunelor, a invadării terenurilor în pielea goală de către *** sau ***? Când li se răspunde cu aceeași monedă, stupoare, distinșii moraliști ai Occidentului invocă normele civilizației și bunului simț! Păi voi știți ce face celebra „poliție a copilului” (un ONG, de fapt!) din Norvegia cu copiii imigranților? Îi răpește de lângă părinți sub diverse pretexte pentru a-i oferi (contra unor sume enorme) unor famiili gay de norvegieni, care îi violează pe bieții copii de-i rup! În Suedia copiii învață în școala primară doar atât cât să socotească banii pentru cumpărături. Un copil care nu prea știe să citească este ascultat de învățătoare sau profesoară pe culoar sau într-o sală goală, „pentru a nu-l afecta emoțional”!!! În schimb pedofilia este în floare, ceva absolut banal! Lidera Tineretului liberal suedez, o gagică trăznet, a propus în Riksdag (parlamentul suedez) o lege care să legalizeze sexul dintre părinți și copii, sexul cu morții și sexul cu animalele !!! Asta e celebra „civilizație” a nordicilor. Pentru ăștia este o insultă ca zeci de copii frumoși, veseli și liberi să se bucure de fotbal pe un stadion din România în loc să le fie oferiți lor pentru dezmăț. Nu vreau, Doamne ferește, să încurajez porniril huliganice ale suporterilor români, dar autorul (anonim!) articolului de mai sus este profund incorect. Chiar mizerabil! Însuși titlul comentariului - CEI MAI VITEJI ȘI MAI DREPȚI DINTRE DRACI - este o insultă la adresa românilor prin parafrazarea unui citat din istoricul grec Herodot, unul din părinții istoriei, care a spus despre daci că „SUNT CEI MAI VITEJI ȘI MAI DREPȚI DINTRE TRACI”. Autorul înlocuiește TRACI cu DRACI pentru a trimite o săgeată împotriva așa-numiților „dacopați”, adică a românilor patrioți, care își iubesc țara și-s mândri de strămoșii lor daci.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paul (9 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 12:58

ideal ar fi sa vorbim dupa, nu inainte. iar daca ii vom invinge, sa vezi cati viteji vor aparea. si cate laude vom mai auzi. boala lunga, necalificare sigura!

Toader (24 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 13:01

Din păcate, sau fericire, nu numai la noi. Un documentar israelian despre rasismul unor suporteri israelieni: Israeli documentary about racist soccer fans wins Emmy, titlu din Times of Israel. Ne crezi proști?

Andrei F (97 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 13:45

Alt jurnalist cazut de pe Luna!!!Pai domnule jurnalist,cine ii tamaia pe domnii imbracati in negru?Cine stia si accepta intreruperea meciurilor pentru spectacole pirotehnice dar ce harmalaie face cand echipele vor o ora de disputare a meciurilor mai rezonabila!!!!A,spectatorii va faceau audienta!?Cine pune presiune pe arbitrii cand astia mai intrerup meciul pentru ca jucatorii sunt loviti de obiectele aruncate din tribuna ?Cine critica arbitrii cand sanctioneaza antrenorii care injura?De ce va deranjeaza comportarile huliganilor in meciurile Nationalei dar in Liga 1 nu vedeti nimic?Pai ce au patit Coman si Kovacs recent ...ati scris ceva despre ce s-a intamplat?A da,arbitrul sa nu repete ,,Bricheta,,!!!Cand FRF a dat o sanctiune dupa episodul ,,Ovidiu,, ati fost preocupat daca sanctiunea a si fost pusa in practica?Sau numai sanctiunile UEFA si ce spun norvegienii conteaza?----Si cum sa luati apararea norvegienilor?Adica copiii ati auzit si dv. ca scoteau urlete tribale?Eu as zice ca norvegienii erau imbracati cam tribal..La stadion a fost un oficial UEFA?Ce va da dreptul sa spuneti ca FRF ar fi fentat o decizie UEFA daca omul lor nu a spus nimic?Adica UEFA nu stia inaintea meciului cine o sa umple stadionul?----Apoi de unde atata civilizatie?Erati in studiou DIGI cand ziaristul Radulescu a gasit nimerit sa ne recite poezia ,,interzisa minorilor,, care cica demonstra tupeul?,,,Poetul,,era un tanar jucator atunci al Stelei acum pierdut pentru fotbal...

Andrei F (97 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 13:47

Si cat timp sunt alegeri sau actiuni politice ...nu exista sa se ia masuri contra galeriilor!Sunt de partea buna!

zorrozabal (8 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 14:31

Domnule Naum!Tot pe subcapitole va fi si comentariul meu!Asadar:1.-Referitor la introducerea dvs.in care faceti referire si la"asa cum ne-am putea apara padurile..."Din nefericire pentru noi,am inteles- din stirile tv.- ca padurea aia era a unei firme private!Adica straina!Adica austriece!Iar aia, nu au venit sa ne "apere" padurile!2.-Sa speram ca spectatorii de la partida de fotbal cu Suedia nu vor regidiva!Totusi,eu unul nu pot sa inteleg de ce indivizii aia nu sunt pedepsiti!La cate camere de inregistrare sunt pe stadion si la cate telefoane sunt ascultate in tara asta,nu exista nici o scuza din partea "structurilor"daca acei indivizi nu vor fi depistati in regim de urgenta si sanctionati pe masura rautatii lor!

Yonkers (2 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 14:31

Pierdem meciul cu Suedia la masa verde. Meciul se va intrerupe in minutul 35 la 1-0 ptr Suedia

Luciano (8 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 14:40

Frumos articolul Radu .. Te citesc intotdeauna cu placere ...

Dinca Vasile (3 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 15:02

Chiar nu se poate , ca pe stadion sa nu mai intre oameni,care nu au nimic in comun cu fotbalul? Ce fac cei care asigura ordinea? Ei nu au nicio vina? Huliganii nu au ce cauta pe stadion!

tindala (8 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 15:03

@victor L. Chestia cu"democratia"...fiecare o intelege dupa cum ii convine!Dar ultimul cuvant il au marile puteri!Inteleg ca tu esti incantat de "capitalism"!Sa fii sanatos!

tindala (8 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 15:13

@Danny "Acum multi ani"-sugerezi ca in comunism,credeai ca "Desteapta-te romane"este insultator?Iti reamintesc ca pe atunci imnul era..."Trei culori"!Iar in poezia "Un rasunet"scrisa in timpul Revolutiei de la 1848 de Andrei Muresan-si care se adreseaza romanilor din Transilvania-indemnul"desteapta-te romane..."are sensul de..."ridica-te,te scoala..."!La lupta adica!

radu_pnt (3 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 16:11

Zi-le domnu Radu ca le zici bine, dar n-ai cu cine. Multi citesc dar si mai multi cei care nu pricep, bashca se mai si ofenseaza si se delimiteaza (adica traiesc in negare) dupa care paseaza responsabilitatea spre vecinul cu oi mai multe si mai grase, ca aia isi permit si pentru sanctiunile astora traind in negare...doar ca oile lor tot vor muri de foame si de oftica (binenteles ca si pe asta o vor nega)...

BigBear (3 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 16:34

Aia cu copiii a fost o mizerie, daca un teren e suspendat ar trebui sa fie tribune goale ca nu spune nimeni ca pedeapsa e sa nu intre barbatii pe teren sau barbati peste 40 de ani, spune sa fie tribunele goale. Modul de evitare e pedepsei e o mizerie insa ne place sa ne complacem in asa ceva.

MZM (40 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 17:03

Domnule Naum, cea mai importanta idee din acest articol este aceea din penultimul paragraf, că „o pedeapsa nu se ocoleste” si era bine sa o scrieti cu litere ingrosate. Idee la care subscriu intru totul. Dar pentru a ajunge la aceasta concluzie (corecta) ati mai facut cateva divagatii care nu au nici rost nici logica. Pe cea cu „fotbalul e democratic, e chiar comunist” a clarificat-o mai sus victor L. Eu vreau sa ma refer la cea cu dictaturile („regala, militara, comunista”). Dictatura regala (a lui Carol al ll-lea) a tinut 2 ani, 1938-1940. Cea militara, a generalului Antonescu a fost... mai lunga, 4 ani, 1941-1944. Aceste doua „dictaturi” nu se compara nici ca timp, nici ca grozavie a terorii, cu dictatura comunista care a durat si foarte mult, 45 de ani! Sa nu-i derutam pe cei mai tineri! Nu putem amesteca rafuielile dintre Antonescu si legionari cu terorismul de stat al regimului comunist (lagare de concentrare, frig, foame, intuneric)!

Liviu (28 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 18:58

Nea radule,pai nu esti unul din cei care "***"ca *** pe la tv sa promoveze echipele de traditie din liga a doua,ca au galerii si propui chiar incalcarea criteriului sportiv,motivand ca"te-ai saturat sa vezi meciuri in liga intai cu echipe din satele din jurul Bucurestiului"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Romil (10 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 20:00

Domnule Radu Naum, cine sunt "cei mai viteji și mai drepți dintre draci" ??? Că cei mai viteji și mai drepți dintre traci știm cine erau... Indiferent cine sunt cei care la care faceți referire, n-ar fi trebuit să faceți acest lucru nici măcar în glumă !!! Nu mai este de mirare că se întâmplă atâtea în țara noastră și în lumea întreagă, dacă una din "semnăturile respectate" ale GSP.RO își permite să scuipe în obraz un popor întreg, în mijlocul căruia trăiește "ca în sânul lui Avraam"... Au mai făcut-o și alții, alde H.R.Patapievici (Eminescu numit "cadavrul din debara", a promovat tot felul de mizerii ca președinte al I.C.R, etc...), alde Traian Băsescu (ca președinte al României a numit poporul român "leneș și bețiv", etc...), M.R.Ungureanu, care ca ministru de externe a renunțat printre altele la Tezaurul României încredințat Rușilor și la Moștenirea Gojdu, Mugur Isărescu (a renunțat la datoria pe care o avea Germania, etc...) și mulți, mulți alții. Însă noi, fiind dreptcredincioși (nu draci), știm că dacă ne-am face noi dreptate, atunci nu ne-ar mai face Dumnezeu dreptate. Și rugăm pe Domnul să aibă milă de noi toți și să facă el dreptate. Pe dvs. (și pe cei ca dvs.) care ne jigniți, să vă lumineze și să înțelegeți că este greșit ceea ce faceți, iar pe noi să ne întărească în neputințele noastre și să ne dea răbdare în aceste încercări. Pentru că "este cumplit lucru a cădea în mâinile Dumnezeului Celui Viu" !!! Astăzi în Biserică la Sfânta Liturghie s-a citit Evanghelia demonizatului din ținutul Gerghesenilor și legiunea de draci din demonizat A CERUT VOIE ca să poată intra în turma de porci, iar apoi porcii s-au aruncat de pe țărm în mare. Dracii CRED în Dumnezeu și se cutremură, dar nu vor să facă Voia Lui, adică nu vor să facă BINE, nu se Smeresc . Sigur, s-ar putea să fie și printre oameni unii care nu vor să facă Voia Lui Dumnezeu, dar în niciun caz nu sunt(em) toți la fel cu dracii. Prin urmare, firesc este să vă cereți iertare pentru acest titlu nefericit și să schimbați simplu litera D(raci) cu litera T(raci). Pentru ca să nu regretați amarnic mai târziu... Iertare și Doamne ajută tuturor celor care caută SINCER Adevărul !!!

Mac (1 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 21:03

În Norvegia Anders Breivik a luat 20 de ani pentru 100 și nu știu câte omoruri. Nu prea sună a pedeapsă ”vikingă”. Măcar în România diferită cultural nu sunt indivizi care să iasă pe stradă cu pușca și să împuște la grămadă. Asta se întâmplă doar în țările civilizate.

ionescu (1 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 21:28

Aşa cum am putea să avem o autostradă între Piteşti şi Sibiu, aşa cum ne-am putea apăra pădurile nu doar cu preţul vieţii câte unui pădurar, aşa cum am putea avea o sală de sport modernă în Bucureşti, aşa cum am putea avea spitale bine echipate, funcţionale, cu medici competenţi şi zâmbitori, așa cum am putea avea un ziar de sport fără Becali.

xstelu (14 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 21:36

Andrei F. Iar ai aparut mah oropsitule??!! Ma ***, mah gica contra, nah *** le u te lasi deloc mah? Pe linga tine ai mai adus alti necajiti ai mintii si ai logicii.Nume de plecat de acasa:ala de si zice Nick, vat notincluded, si alti gica contra care din dorinta de a fi impotriva articolului, sau autorului fac acea scarta scarta pe hartie de razi de te doare burta. Asa ca tuturor astora "anti" de dragul artei, urale indelungi :*** mah!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi (1 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 21:37

Radu ! D-le Radu Naum, unii dintre noi, cititorii fideli ai Gazetei, simțim Klar că vă doriți binele fotbalului românesc în aceiasi mâsură ca și noi. Probabil că aveți și unele opreliști ! Perseverăm ...

Cota de Țară (30 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 22:36

"Naţiune de bolnavi cu pariurile" CARE ESTE? ...eu nu cred că e vorba de o "boală" națională! Bolnavii cu pariurile sunt în lumea anglo-saxonă, pe ambele maluri, unde s-a pariat în masă timp de sute de ani și se pariază în continuare, și pentru orice. Doar nu de acolo a plecat moda, în toată lumea, și către Asia de Sud-Est a pariorilor dunăreni, și încoace, a fiilor lor?! Dar acolo pe ambele maluri PARE A FI "LA VEDERE". La noi e vorba de altceva (ce în lumea financiară mondială se numește "delict de inițiere", este ILEGAL, și se pedepsește, ca în cazul lui Șoroș https://www.businessinsider.com/george-soros-insider-trading-conviction-2011-10 în Franța): de BANI = "ochii" celor "mai viteji și mai drepți dintre draci"! Bani ce curg pe robinete pre-stabilite, cu ajutorul arbitrilor, jucătorilor, antrenorilor, finanțatorilor. Bani NEGRI, spălați la "albi". Cine vrea să vază asta, e suficient să se ducă ziua pe la 18:00 sau seara pe la 20:00 în "downtown"-ele orașelor și orășelelor Patriei, unde sunt casele de pariuri, și să beee Iească ochii la automobilele de lux ce parchează în fața lor, și la cei (cele...) care coboară din ele și încep să circule per pedes ca suveica, între o casă de pariuri și cealaltă de peste stradă, apoi la alta, că majoritatea sunt (foarte ciudat) grupate pe o suprafață nefiresc de mică... Mai dau câte un telefon discret, mai stă prietena tunată cu telefonul la ureche și mai vine cu câte un "pont", că așa e la Pontul Euxin...

Marian Boeangiu (14 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 23:59

Cred ca trebuiesc subliniate cateva lucruri. Da, pedepsele nu trebuie sa fie ocolite dar sa fie si educative. Romania NU A INCALCAT REGULILE! Asta e esentialul. Romania a respectat intrun mod exemplar regulie pentru ca i n astfel de cazuri UEFA permite copiilor U14 sa vada gratis ,din tribuna aceste meciuri. Trebuie sa remarcam entuziasmul copiilor si organizarea impecabila. Mai bine ar fi fost ca alaturi de copii sa le permita si femeilor accesul la meci iar ora de disputare a meciului sa fie adecvata, adica 12, 16 sau 18. Critica adusa de Norvegia celor care au facut si aplicat o regula, buna sau rea, ii descalifica. Se prefac ca nu inteleg faptul ca regulile nu au fost incalcate nici in fapt nici in spirit. Tot asa cum se exagereaza cu acuzatiile de rasism si xenofobie, ramuri ale corectitudinii politice ce transforma sexo-marxist, cum zice Papahagi ,societatea actuala. In momentul cand un jucator e un pericol real pentru o echipa ,dintotdeauna au aparut jucatori tip Noby Stiles, Lacatus, Arezanov care s-au ocupat de "demoralizarea"adversarului. Spectatorii , la randul lor , incercau sa descopere sensibilitatile unor jucatori si sa ii sicaneze ca sa nu dea randament :fluieraturi , injuraturi, strigate , jigniri. Nu au legatura cu rasismul si xenofobia ci cu mitocania. Cu asa-zisul suport total al ultrasilor pentru echipa favorita. Este adevarat ca acest arsenal incaput pe mana unor neispraviti cu mintea incetosata ,cum par cei ce-si spun "Uniti sub tricolor",se transforma in rasism si xenofobie pura. Dar nu mai este o chestiune ce trebuie si poate fi manageriata de responsabilii cu organizarea evenimentelor sportive ci este o chestiune de incalcare flagranta a legii ce trebuie rezolvata de politie. Pentru ca acestia sunt infractori pentru care sustinerea unei entitati sportive este un pretext ,o oportunitate ca sa-si puna in practica planurile demente. Planurile sunt diferite ,clar definite si nu pot fi confundate. Decat daca faci "pe prostul" din interes. Este larg raspandita aceasta atitudine in societatea noastra. Jurnalisti care pun cu "candoare" anumite intrebari ,care se fac ca nu inteleg anumite glume si le trateaza ad-literam ,politicieni tot asa, sportivi care se mira, se jura ca nu au facut nimic ,nici macar nu a fost contact dupa faulturi oribile samd. Cred ca nu ar dauna o atitudine mai barbateasca ,cinstita de asumare si recunoastere a unor anumite opinii si judecati. Sa incercam sa eliminam ipocrizia care otraveste atmosfera relatiilor inerumane. Nu stiu daca e bine sa cer sa fim noi-insine sau sa fim civilizati ! Ideal ar fi ca acest noi-insine sa fie o varianta civilizata a exprimarii noastre sociale.

Nick (2 comentarii)  •  21 octombrie 2019, 3:08

Domnule Naum, văd că, dintr-un exces de pudibonderie, mi-ai editat în prima postare niște cuvinte care există în absolut toate dicționarele limbii române. Îmi reproșezi, de asemenea, că aș fi folosit un limbaj intolerant. Probabil față de distinșii domni norvegieni pentru care copiii români veniți la meci cu permisiuna UEFA, au fost un fel de ***! Și cum adică intolerant? Pentru că am evocat ***?! Văd că și un alt cititor a remarcat titlul inadecvat, chiar injurios al articolului dumitale la adresa românilor. A amintit și de cazul tânărului norvegian Anders Breivik, cel care a împușcat, într-un weekend, 87 de copii aflați în excursie pe o insulă turistică. Nu este lipsit de interes să se știe că acel tânăr fusese adoptat în copilărie, pe rând, de cinci familii norvegiene și toate l-au abuzat sexual de l-au nenorocit! Și-atunci cine o fi mai civilizat, mai creștin și mai uman?! Îmi pare rău, domnule Naum, dar prin titlul articolului dumitale dai dovadă de antiromânism, ba chiar de slugărnicie și admirație tâmpă pentru decadența morală, aproape ***, a „vikingilor”. Sunt sigur că nu le prea ai cu istoria vikingilor, motiv pentru care te informez că aceștia au navigat mai puțin spre America, ci mai mult pe fluviile din Ucraina și Rusia, contribuind chiar decisiv la apariția rușilor în istorie. Marea lor țintă era comerțul cu Imperiul Bizantin, dar și, mai ales, capturarea de femei! Se vede însă treaba că, de la o vreme au trecut la capturarea de copii cu ajutorul ONG-ului Barnevernet, celebra lor „poliție a copiiilor”, sub pretextul că părinții imigranți ar fi violenți sau excesiv de religioși cu copii lor!

Durden (28 comentarii)  •  21 octombrie 2019, 8:59

Naum critica decizia copiilor in tribune motivand cu...vikingi =)))))) e de domeniul SF-ului ca exista cineva care va da bani pe aberatiile astea...

17 Nentori Tirana (103 comentarii)  •  21 octombrie 2019, 10:38

Ba fratilor, Humanum est … altceva ba, perseverare diabolicum ! Sint oameni cei care injura si umilesc alti oameni, mamele si mortii lor, doar ca au alta culoare ori etnie, ori ca pur si simpu asa le vine ? Nu !!! Sint romani, daci, traci ori dacu stie ce se viseaza ei, care persevereaza in a se dezumaniza. Altii, ca com-“patriotii“ care scriu aici, dar in general toate institutiile, bagatelizeaza „fenomenul“, multi le cinta acestor „patrioti“ in struna. Huliganii sint cunoscuti, sint folositi de cluburi si politicieni, se sintimpla de mult dar autoritatile nu iau nici o masura. Observam o continuitate, o perseverare in dezumanizare … De aici si titlul. ---- Naum n-a jignit oameni, o natie intraga, daci ori traci, Naum a luat atitudine, a atras atentia si a aparat o parte mare a romanilor care vor sa traiasca civilizat in Romania. Citind comentarii observi ca toti sint de acord ca nu-i de bine sa injuri tot ce-ti vine dar celui care se ridica sa ia atitudine i se da in cap ! Naum e cel jignit ! Ba sint citiva perversi care ii amintesc ca a fost primit printre ei – oare cine se cred astia ? - ca in sinul lui Avraam. Doare. E si o minciuna propagata. Evreii au fost mereu haituiti, scuza ar fi doar ca tuturor strainilor si vecinilor li se intimpla si azi sa li se tufa mortii. Tot din titlu: noi le atragem atentia ca nu-i de bine, nu-i civilizat, caci chiar pentru a ajunge la bunastare trebuie respectate niste reguli … dar cei mai „drepti si dastepti dintre cei rai“ ne spun ca si altii au omorit, au violat, … ce ce rea e civilizatia nordica, occidentala si … huliganii englezi si … crocodilu, hiena, pisica care se joaca omorind soricei ... ---- Deci daca noi omorim pe unul, chiar si de-al nostru, sau sa zicem ca-l prindem pe Coman in oras si ***, noi spunem ca si altii … norvegienii … Ba, ce sa va mai spunem ca sa realizati prostia imensa ? Mintea de gaina ? Sincer, eu prefer … cotco-daci !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion (1 comentarii)  •  22 octombrie 2019, 10:01

Suspendarea terenului pentru câțiva suporteri necivilizați este o ***! Este un comunism, prin care colectivul este pedepsit pentru fapta individului. Soluția este identificarea vinovaților şi interzicerea lor de pe stadion, mai ales că acum stadioanele sunt înțesate de camere, iar la meciurile naționalei biletele sunt nominale! Iar despre suedezii şi norvegienii sclifosiți şi sensibili, care nu suportă să audă o înjurătură care nici măcar nu le este adresată, nici nu are rost să discutăm, sunt penibili sau fac nişte jocuri psihologice şi mai penibile.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează