Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Abuzurile din spatele medaliilor

Angie are 13 ani. Frederique are tot 13. Elisabeth are 14. Corinne are 15. Magali are 14. Beatrice are 14. Virginie are 15. Isabelle are 14. Cristophe Millet are 33 ani. „Ajungeam în saună, spune Beatrice. Îşi dădea jos prosopul. […]

...

Fericiţi cei săraci cu fotbalul!

Meciul a fost clasic. CFR n-a pierdut pentru că a jucat ca să nu piardă (incidental a câştigat). FCSB n-a câştigat pentru că n-a ştiut ce joacă. Să spui, ca Vintilă, după un „secol” de confruntări cu practic aceeaşi idee […]

...

Tot binele din tot răul

Sunt mulţi oameni mari pe lume pe care îi ştim aşa cum ştim Turnul Eiffel, London Bridge ori Statuia Libertăţii. Îi ştim, dar nu îi cunoaştem cu adevărat. Nu ştim cine sunt, din ce sunt făcuţi, care e amprenta lor […]

...

La piaţă

Indieni, arabi, afacerişti DNA-bili, italieni invizibili, aventurieri, personaje în burnuz sau cu blugii rupţi, chipurile, de prea mulţi bani în buzunare, oricine s-a trezit într-o dimineaţă cu un pic de greaţă s-a gândit să se dreagă cu o intenţie de […]

...

Un an bum!

Două ştiri în ultimele zile despre cum Guvernul Ungariei investeşte în două academii de fotbal, la Oradea şi la Satu Mare. Acelaşi guvern care susţine o echipă de liga întâi, Sepsi, şi una de liga a doua, Czikszereda, tot aici. […]

...

Blestemul tinereţii

Faptele sunt încăpăţânate. De aceea s-au născut vorbele

Permalink to Blestemul tinereţii
marți, 6 august 2019, 8:13

Vaietele se înalţă până la zei. Şi zeii se încruntă, îşi pregătesc fulgerele şi molimele, mai e puţin şi vor decreta sfârşitul lumii ăsteia mici şi păcătoase. Vina ei? Aceea de a crede că viitorul sunt tinerii. Ba nu, mai rău, aceea de a crede că există viitor când, de fapt, singurul lucru palpabil şi rezonabil este prezentul, acum şi aici, nicio clipă mai încolo. Niciun metru mai departe.

Prezentul e acel aut pe care antrenorul român îl cere ca pe ultima ţigară dinaintea execuţiei, „Dacă e al meu, dă-mi-l!”, prezentul e tot ce putem gândi, tot ce putem visa, tot ce ne putem permite. Mâine? Să se prăbuşească lumea cu totul, ce treabă am eu?! Acest fel de a vedea lucrurile e din ordinea firească a lucrurilor de pe aici. Nepăsarea faţă de orice depăşeşte cercul îngust al interesului imediat, incapacitatea de a înţelege că dacă nu te uiţi un pic în zare, dacă nu ai imaginaţia să crezi că nu eşti singur pe lume, că lumea îţi va cădea în cap, toate au construit, cu răbdare şi aplicaţie, mediul otrăvit în care respirăm răpiri, violuri, crime şi poliţişti care par desprinşi din benzile desenate apocaliptice.

E firesc ca o parte din indolenţa aruncării deşeurilor în natură, caracteristică populaţiilor troglodite care nu ştiu decât de burtă şi sub-burtă, să se deconteze cumva şi în fotbal. Supliciul suprem aici e acela de a-ţi păsa. Regula draconică a doi (nu unul, doi!) jucători sub 21 de ani care trebuie să se regăsească în orice echipă de prima ligă la începutul unui meci a provocat lungi proteste. Clar că orice restrângere a libertăţii (a unui club de a-şi alegere propria politică) frânge naturalul lucrurilor. De-a lungul vremii, asta a născut mici sau mari monştri. Dacă, sigur, ei nu existau deja.

Tinerii în Liga Întâi, aşadar. Puşi cu forţa de FRF pe teren. Cu 2 din 11 la start de meci, procentul lor într-o echipă obişnuită e de 18%. Dacă e adevărat ce susţin adversarii regulii, care îi mai şi scot timpuriu din echipă, atunci ei ar trebui să fie o povară pentru formaţia lor. Şi ce să vezi? Cu 16 goluri din 79 marcate în L1 până la momentul acestui text, se dovedeşte că ponderea lor e de 20% din total.

Randamentul lor e mai bun deci decât al celor mai mari ca ei în ceea ce contează cel mai mult: mingea în poartă. Anexa la această statistică e prezenţa printre marcatori a unor fotbalişti de 22 ani, infirmând astfel prevestirile sumbre conform cărora, odată depăşită vârsta la care clubul e obligat să îi folosească, se va alege praful de ei.

E doar o socoteală parţială, de acord. Dar e un fapt, cu care, după cum ştim, e greu să te cerţi dacă ai totul la locul lui. Tinerii nu sunt un blestem, cum nu sunt nici genii din oficiu. Sunt doar ceea ce am fost cu toţii: viitoarea omenire. Cer să li se facă şi lor un pic de loc. Ştim, Culio e cel mai bun jucător din istoria CFR. Din fericire, istoria nu se opreşte la el. Şi nu se opreşte la nimeni.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

patrutreitrei (6 comentarii)  •  6 august 2019, 10:01

Doar că, tinerii aceștia aduși cu forcepsul pe teren, sunt atât de eficienți în mocirla Ligii 1. Pe logica asta, cu cât avem mai mulți copii în primul 11, cu atât mai eficienți vor fi. Statistic. Tare, nu? La urma urmei, se dau goluri și în județeană, și încă destul de multe. Adevărul este că tinereii sunt împrumutați de echipele mari la cele mici. Vezi Pușcaș, care joacă la Inter doar în amicale în rest prin serie B. Numai super-talentele (din care nu prea se întrezăresc momentan în Liga 1) prind un loc de titular (Mbappe, adevăratul) sau ceva minute în primul 11. Cu regula asta tâmpită, FRF întărește statutul de echipe mici. E OK să-și asume un club, voluntar, această strategie - Ajax, de exemplu - dar e o echipă dintr-o ligă (cum e Viitorul), și chiar și în Europa, mai degrabă e o excepție, să fie o echipă din prima divizie. A, și De Geaba s-a tot chinuit Ajax, că noi am fost la turneul final U21, iar olandezii nu, cu tot cu De Ligt, De Jong etc. Ei, dacă n-au Burlan la casa voetbalului... Regula de bun simț era ca la împărțirea banilor din televizări să se țină seama și de nr. de minute jucate în campionat de jucători U21. Cine folosește mai mulți, să ia un procent mai mare din cașcaval. Să vezi atunci bătaie pe juniori. Așa, e doar bătaie de joc.

Andrei F (68 comentarii)  •  6 august 2019, 10:38

Sunteti putin deficitar la matematica si logica...Daca 2 tineri in fiecare echipa reprezinta 18% din total...si tinerii au inscris procentual 20%...rationamentul dv .este fortat...De ce?Pentru ca sunt echipe care folosesc mai mult de 2 jucatori tineri...Sa le spun eu?Apoi sunt tineri jucatori care sunt portari...Ce insemnatate are in rationamentul dv.?

danb (1 comentarii)  •  6 august 2019, 11:30

ce sa-i faci daca cfr are jucatori buni. poate la alte echipe cei de 20 sun mai buni ca cei de 30. nu si la cfr. e asa de greu de inteles? statistica folosita ca sa dea bine concluzia. mai pune mana pe o carte de logica, vezi cum sta treaba cu silogismele. nu suntem toti de pe garduri. si domnu' ziarist, un pic fair play, te rog! si mai mult respect. hai ca se poate!

Romil (10 comentarii)  •  6 august 2019, 16:00

"Vaietele se înalţă până la zei. Şi zeii se încruntă, îşi pregătesc fulgerele şi molimele, mai e puţin şi vor decreta sfârşitul lumii ăsteia mici şi păcătoase. Vina ei? Aceea de a crede că viitorul sunt tinerii. Ba nu, mai rău, aceea de a crede că există viitor când, de fapt, singurul lucru palpabil şi rezonabil este prezentul, acum şi aici, nicio clipă mai încolo. Niciun metru mai departe." D-le Radu Naum, ți-am citat mai sus o parte din "capodoperă"... Care zei, d-le ziarist ? Care zei ? Care zei ? Orice om de bună credință care trăiește în zilele noastre, a aflat că zeii sunt de fapt draci, îngeri căzuți din Cer din cauza mândriei lor. Poate faci parte dintre oamenii căzuți, care cred sau și mai grav, se închină îngerilor căzuți cărora le spune zei ??? A crede în zei la, aproape, două mii de ani de la Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, a vorbi despre zei chiar de sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos este o blasfemie și este urâciune înaintea Domnului. Sunt de acord că Domnul ne-a creat liberi, iar d-ta ești liber să crezi (în) ce vrei, dar d-ta ești și formator de opinie și ar fi bine să-ți aduci aminte că este :"Vai de cel prin care vine sminteala". Până nu va fi prea târziu. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

di livio (28 comentarii)  •  6 august 2019, 17:55

da Carnat?...nu-l vede nime că nu-i la fcsb...istoria se oprește la Ioanițoaia...spam deleted

Paul (8 comentarii)  •  6 august 2019, 19:02

Romil, ai uitat sa inchei cu Amin. asa ca... aleluia!

dan (10 comentarii)  •  7 august 2019, 9:25

@patrutreitrei: bine ai scris !

Golombioschi Ilie (17 comentarii)  •  7 august 2019, 10:51

Regula finala, 2U19, tot meciul, toate diviziile, maxim 2 ani.

keepcalm (14 comentarii)  •  7 august 2019, 20:23

Domnule Naum, de ce nu ati inchis legatura cu becali cand a spus ca o echipa romaneasca(nu conteaza numele) isi doreste sa fie eliminata din cupele europene?

?????? (59 comentarii)  •  8 august 2019, 23:44

Ai zice totuși că jucătorii de la Gheorghe Becali joacă de parcă ar munci la stat, nu la patron, ?

daniaania (2 comentarii)  •  14 august 2019, 14:45

Se vede in toate materiale ghimpele ce il aveti pt CFR chiar si la tv. De aceea cand sunteti in studio la digi mut canalul. Nu pricep de ce nu suportati aceasta echipa c care face istorie deja????????????????????????????!!!!!!!!!!!!

Comentează