Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Răscrucea

Nu contează meciul ăsta. Contează meciul celălalt, pentru altă lume

Permalink to Răscrucea
marți, 20 noiembrie 2018, 9:07

Muntenegru e un munte greu. Enervant adversar! Nu că noi n-am fi pentru alţii. Dar măcar visăm, fie şi absurd, că într-o zi vom găsi grădina Edenului.

Adversar-exemplu
Ei n-au cum, pot fi campioni mondiali doar la cazinouri. Între timp sunt mai buni la fotbal. Iar noi trebuie să-i batem ca să nu alunecăm în urna 4 a drumului către Euro. Şi nici aşa nu e sigur. Ex-sfertfinalişti de Mondial, am etalat multă vreme ifosele unui nobil scăpătat care ajunge să trăiască printre săraci. Azi suntem una cu acei „zdrenţăroşi”, mâncăm din aceeaşi strachină şi ne uităm prin binoclu la lumea bună în care am fost odată. Oriunde însă e de învăţat. Muntenegru nu e doar un adversar încurcă-lume, e şi un exemplu. Noi, rămaşi blocaţi în ideea acelei naţionale, le-am pretins mereu celor ce se îmbrăcau în galben să fie nişte Iron Men cu armura pe ei. Reset.

Forţa grupului? Nu, grupul cu forţe!
În lipsă cruntă de valori, selecţionerii noştri au renunţat la principii, ceea ce e sentinţa capitală a oricărui proiect. Jucau, nu jucau, anumiţi fotbalişti erau chemaţi oricum. Chiricheş e exemplul absolut. N-a mai contat nici unde jucau, dacă erau în ADN-ul naţionalei, vezi Dragoş Grigore, convocat chiar dacă echipa lui qatariană se lupta la retrogradare. Adversarii noştri au făcut altfel. Înainte de a avea o echipă s-au străduit să aibă cu cine să o facă. Cumva, câţiva dintre ei au ajuns în Serie A, Ligue 1, prin liga a doua germană ori în Rusia. Nu ca turişti.

8 contra nişte salahori
Rădoi a spus-o clar în toiul petrecerii de după egalul smuls Belgiei. Greul va fi ca tinerii români talentaţi să joace la echipele de club. Unde? Ordinea ar fi: în Vest prima ligă, Vest liga a doua sau România L1, Est (dar nu oricare) prima ligă. Nu Arabia, nu China. Muntenegru n-are o mare naţională, dar are jucători care pot decide un meci. Noi tot băgând heirup-ul la înaintare ne-am pricopsit cu o echipă de salahori care joacă adesea fotbal de parcă ar săpa tranşee la Mărăşeşti şi Oituz. De admirat efortul, dar cu capul în jos nu vom da de lumină. Cu Lituania, să nu ne păcălim, a fost doar o încălzire, bună, dar atât. Vin bătălii grele. Şi perspectiva ambarasantă de a găzdui un Euro fără noi.

Burse pentru echipe-facultăţi
Proiect: totul pentru Vest, totul pentru titulari! Şi pentru asta poate că trebuie inventată o „bursă de merit”. Poate că FRF ar trebui să stimuleze inclusiv financiar jucătorii să aleagă campionate importante şi să se impună ca titulari acolo. Să le dea bani pentru fiecare meci prestat, mai ales celor care ajung în Big 5. Veţi protesta: cât le poate da? Mult, puţin, e de dat, nu de luat. Şi oamenii sunt sensibili la astfel de premii, în ciuda mantrei ipocrite „banii nu contează”. Ba contează. Important e cum îi foloseşti. În plus, nimeni dintre cei care nu joacă nu trebuie să mai apară la lot. Ceea ce pare că începe, prin Contra, să se implementeze.

Demonstraţia „italianului”
Mai ales tinerii trebuie stimulaţi. Ei n-au voie să piardă primul tren din străinătate, să se impună însoţiţi de federaţie, contractual chiar. E timpul unui mare şantier şi dacă tot s-a plecat pe varianta impunerii de tineri la Liga 1 ar fi logic să existe condiţii clare, anunţate, fără excepţii, pentru chemarea la loturi. Puşcaş „italianul” a arătat ce înseamnă să respiri în altă lume fără prea multe dungi pe fund de la banca de rezerve. Petre, în Danemarca, la fel. Timpul compromisurilor a trecut. Hainele de pe noi s-au rupt prea tare ca să mai merite a fi cârpite.

Ultimii şi cei din urmă
E paradoxal. N-am pierdut niciun meci, dar suntem pe punctul să retrogradăm în ordinea valorică a viitoarei trageri la sorţi. Pentru că logica a rămas aceeaşi: să fie bine ca să nu fie rău. Pâş, pâş. Nu va merge la nesfârşit. Acum această naţională are un singur scop: să nu lase un bolovan prea mare de ridicat celor care vin. „Tricolorii” care iau la urcat Muntenegru sunt o generaţie de sacrificiu. Dacă nu suntem fraieri, va fi ultima.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

california (11 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 10:49

treaba cu recompensarea suna ca promisiunea de 100 lei a lui ceausescu inainte de a urca pt. ultima data in elicopter; de acord cu unele dintre celelalte idei enuntate; o alta ar fi ca cei care au avut sansa de a juca in vest cum spui tu, dar in final au fost trimisi acasa sau imprumutati pe la arabi, sa nu se mai mizeze pe ei; e ca si pariul pe cai morti.

ManX (18 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 11:25

Imposibil sa nu se aminteasca în fiecare articol isprava de cauciuc de acum 24 de ani. Din acea generatie unii nu mai sunt printre noi, Dumnezeu sa-i odihneasca-n Pace. Daca nu aveti destula inspiratie lasati pagina goala. Generatii de sacrificiu...la fiecare generatie este o generatie de sacrificiu în România.

ManX (18 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 11:32

Iar in completare la ceea ce am scris la precedentul mesaj, mai nimerit pentru titlu ar fi fost "Troita" Când trecem pe lânga una sa ne facem cruce si sa zicem de trei ori Tatal Nostru.

Terminus (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 12:37

Decent articolul.Insa as vrea sa vad si un articol introspectiv despre situatia morala /profesionala a jurnalisului roman din zilele noastre.Voi la ce nivel ati ajuns?Ce vedeti cand va uitati in oglinda?

mg (115 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 13:40

..eu cred c-am avea nevoie de un nou Hagi. O fi Ianis, sau mai avem de cărat pianul ?

corneliu (7 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 14:32

Nu e nicio răscruce. În 1994 era o generație( nu doar Hagi), acum sunt doar doi: Pușcaș și Răzvan Marin.Aveți de așteptat până când România va fi altceva, nu colonie.

haideusicfr (14 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 17:02

Nici un bai.Baremi va alegeti cu niste stadioane construite pe bani publici.

haideusicfr (14 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 17:03

La Bucuresti ,binenteles.

freddie (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 17:10

De acord, cu mentiunea ca liga 1 din Romania e echivalenta cu liga a 3-a dintr-un campionat puternic din Vest

GeoOp (6 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 19:33

Ar fi un mic pas timid cu recompensarea jucatorilor. Problema e alta. Din 10 tineri mai rasariti doar doi au reusit. Daca ar fi fost 100 de tineri ar fi reusit 20. Nu vreau sa-l laud pe Hagi sau sa-i fac statuie dar e cam singurul care se implica in cresterea jucatorilor. Restul e fum. Sa aibe fiecare echipa din liga 1 o academie pusa bine la punct si apoi ies si jucatori. Belgia acum 20-30 de ani nu erau cine stie ce. Au investit, au facut scoli de fobal serioase si dupa 15 20 de ani sunt printre primele 10 cele mai valoroase echipe nationale din lume. Doua lucruri care romanul nu vrea sa le accepte: Munca si rabdarea. La noi se vrea usor si repede. Evident ca munca facuta in stilul mioritic nu o sa aibe niciodata rezultate bune. Cand o sa invatam si o sa punem in practica chestiile astea doua atunci eu personal cred ca lucrurile vor merge spre foarte bine. Pana atunci ma linistesc cand vad ca facem egal cu Muntenegru sau Albania. Cu respect. George.

stefan (3 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 19:39

ambarasant articol, amice, ești rebarbativ ...

Marian Boeangiu (14 comentarii)  •  20 noiembrie 2018, 22:33

Sa fim grup fara forte si sa jucam fix cu acelasi grup sperand minuni este o culme a ridicolului greu de explicat. Faptele ? Meci la Podgorica, ploaie, teren f bun. Nu joci cu Pascanu care pe o astfel de vreme ar fi in elementul lui si joci cu doi expirati. Nu joci cu Florin Stefan ,cel mai bun fundas stanga care are un sut devastator si marcheaza si la club si la nationala mica in conditiile in care ne trebuie victorie. Nu joci cu Puscas ci cu Keseru,un jucator lent,greoi si pe terenuri uscate. Indiferent de rezultatul din aceasta seara pot spune ca nu logica, nu inteligenta este calitatea de baza a decidentilor de la nationala noastra.

IMGB (13 comentarii)  •  21 noiembrie 2018, 6:31

@@@ California Te uiti prea mult la MLS....du-te la bucatarie !

IMGB (13 comentarii)  •  21 noiembrie 2018, 6:41

Mi-a placut articolul . Chiriches si Chipciu nu trebuiau niciodata sa joace in Nationala ... Mister Contra , baga-i p'astia micii .... aranjeaza niste amicale cu echipe tari ...si-i vei uita pe toti alde Chiricheshii si Chipciuloshii !!!

răscrucienii (30 comentarii)  •  21 noiembrie 2018, 15:00

Batura, bre, pa Hibraltar si pa muntenegri! Sa vina Centenarul, bre, cu fasole cu ciolan! "Eroi au fost, eroi sunt inca, Si-or fi, in neamul romanesc, Caci rupti sunt ca din tare stanca Romanii orisiunde cresc. E vita noastra faurita De doi barbati cu brate tari Si cu vointa otelita, Cu minti destepte, inimi mari. Si unu-i Decebal cel harnic, Iar celalalt Traian cel drept, Ei pentru vatra lor, amarnic Au dat cu-atatia dusmani piept. Si din asa parinti de sama In veci s-or naste luptatori Ce pentru patria lor mama Vor sta ca vrednici urmatori. Au fost eroi si-or sa mai fie, Ce-or frange dusmanii misei. Din coapsa Daciei si-a Romei In veci or naste pui de lei!"

IMGB (13 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 5:46

@@@ răscracienii Du-te si te culca bey Bimbirica !!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 3:43

Treaba cu recompensatul merge la fotbalisti-nu la home-lesii de la noi..... Marica -ajunge la Sttutgart. In loc sa manince norii sa ajunga la Chelsea apoi la Real s-a multumit ce ce a primit. S-a reintors la Dinamo..... In afara de Popescu si hai sa zicem Petrescu mai spune unul si-l halesc cu fulgi cu tot.... Udinesse ia la un moment dat transfera un chilian. Nu unul de pe Marte. Il cheama Alexis Sanchez , care putin dupa ajunge la Barca, Arsenal acum la Man Utd. Nu e Udinesse rampa de lansare ???? Ba da -pt cine vrea. In anul dupa ce-l vinde de Alexis Sanchez la Barca-afacere super ati pt Sanchez cit si pt Udinne, face greseala sa transfere din Romanica. Il ia pe Torje. Stop joc. Si pt Udinne si pt Torje.Asta suntem si de asta am ajuns in fundul Iadului.....Bineinteles ca ei nu pot comenta-sunt si ei niste sclavi platiti regeste, dar in locul lui Messi , Ronaldo, mai nou Dyballa sau Mbpabe eu as refuza sa joc vreodata ca adversar cu jucatori gen celor din Nationala Romaniei.Nu merita!!!!!!!!!!!!!!!

Rosca Daniel (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 19:17

Radu, salahori suntem in multe domenii. ..gazetaria sportiva este unul; Eu sunt stelist, dar il admir pe Contra chiar si cand nu baga jucatori din echipa favorita. Are o rautate constructiva, care cu un pic de oxigen din partea voastra, ar putea avea perspective mai mari. Ii dau dreptate cand v ati certat ultima data, stii de ce? Iesim in afara Europei. ..pe orice domeniu ,si suntem respectati. Ma intorc in tara si vad ideea asta de obedienta pe care voi presa o impregnati. ..incercati sa induceti ideea ca nu suntem buni la nimic si ca nici nu avem perspective.Oameni ca tine Radu, influenteaza mase...responsabilitatea a ceea ce faci, ar trebui sa te faca sa ai remuscari. Am ajuns doar cei care avem nativ, spiritul de a face,sa mai avem sperante. ..sunt convins ca nu iti e rusine de ceea ce induci si acest mesaj va trece pe langa tine, ca si cum nu a existat

Comentează