Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

O ţară de hoţi

Să-l faci hoţ pe Hagi e cam gros. Aşa i-a zis Yesilova, secundul lui Mulţescu, după faza încinsă care a dus la victoria din prelungiri a Viitorului. O vorbă urâtă şi o replică pe măsură ascund catacombe estice

Permalink to O ţară de hoţi
marți, 2 octombrie 2018, 9:20

Se vede limpede, 2Y îi aruncă nişte cuvinte de parcă le-ar scuipa, iar Hagi, căruia îi creşte pulsul precum turaţiile Ferrariului lui Vettel la ieşirea din viraj, nu se lasă nici el mai prejos. De unde a plecat povestea? Un cetăţean de la Astra cade secerat în propriu careu, portarul dă intenţionat mingea afară, Achim, în loc să redea balonul adversarilor, îl repune în luptă, iese corner, apoi centrare, apoi respingere, apoi iar centrare, recentrare şi, în fine, cap şi gol. Nervi. Hagi merge la Mulţescu să-i explice că a fost decizia lui Achim, nu a lui, Mulţescu zâmbeşte sarcastic şi replică un „Hai, lasă-mă…” după care începe tămbălăul. Care continuă la interviuri.

„A venit în România să muncească şi să mă facă pe mine hârsâz, adică hoţ! Să se ducă înapoi în Turcia!”, a tunat Hagi. „Go home, Turk!”. O replică neonazistă, susţine 2Y. Exagerat? Şi de ce hoţ în turcă? Mă îndoiesc că 2Y nu ştie cum sună cuvântul în limba română.

Probabil că dacă ar fi cunoscut termenul în aromână l-ar fi folosit şi pe acela. Scopul era de a enerva şi răni cât mai tare. Astra ţinuse piept în inferioritate o oră. Şi când să sune clopoţelul, na beleaua! Poţi să mori de ciudă. Sau să-ţi „omori” adversarul mitraliindu-l cu vorbe-gloanţe.

Acum doi ani, Viitorul câştiga împotriva Craiovei la care erau, culmea!, tot Mulţescu şi Yesilova. La final, Rambe l-a împins pe Hagi, care îl împinsese pe Vătăjelu. „Au ajuns să mă înjure la mine acasă!”, a ţipat Hagi la vestiare. Rezultat: lui Rambe i s-a reziliat contractul. Se va întâmpla la fel cu 2Y? Sensibilitatea lui Gică urcă la cer când îl calomniază un ne-român. E din aceeaşi idee pe care o tot expune răspicat, că ne-am pierdut respectul lumii pentru că suntem vraişte, nu mai ştim să producem sport şi performanţe. Hagi ia asta ca un afront personal zilnic. Şi când vine un străin să-i zică vorbe grele, nu mai suportă.

De fapt, nu e supărat pe străin în sine, ci pentru că ţara nu e de-ajuns de puternică pentru a tăia pofta oricui să se dea cocoş pe aici. Ăsta e patriotismul lui. Şi e mai bun decât niciunul. Dar să trimiţi oamenii acasă la ei e rău, măcar pentru că 4 milioane de români muncesc acasă la alţii. Şi ei, câteodată, ridică şi capul, şi vocea. Yesilova e acasă în România cum Hagi e acasă în Turcia. Două ţări suferinde. Căci, Yuksel bey, om fi noi hoţi, fie şi hoţi de muncă, aşa cum susţii, dar, deocamdată, nu ni s-au pus lanţuri pe gură! Aşa domnia ta poţi să-l înjuri fără frică pe cel care pe aici, prin sport, e un sultan absolut. Ia încearcă asta cu sultanul tău!

Comentarii (32)Adaugă comentariu

alt sorin (10 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 10:29

Eu cred ca faceti , ca de obicei din pacate , un subiect de dezbatere intins pe cel putin 2 zile din nimic. Sa ma explic : Sunt de acord ca mingea a fost trimisa in aut de portarul Astrei intentionat pentru ca avea un coleg care se trantise la pamant. Sunt de acord si cu faptul ca Achim ar fi procedat fair-play daca le-ar fi returnat mingea. Acum am o intrebare : fair-play -ul se aplica unidirectional ? Daca nu de ce caderea despre care vorbim mi-a parut un deja-vu pentru ca toata repriza jucatorii Astrei au repetat-o pe intreaga suprafata a terenului. Dar sa revin - Achim repune mingea care nu se intoarce la Astra si faza continua si se finalizeaza cu un CORNER. Chiar daca dupa executarea cornerului s-a inscris golul cred ca este fortata asocierea dintre nerestituirea mingii din repunere cu inscrierea golului la faza urmatoare. Nu de alta dar la modul asta ,Domnule Naum , o sa ajungeti sa faceti o dezbatere uriasa si in situatii in care nu este restituita mingea din repunere in minutul 46 si se inscrie un gol in minutul 90. Pana la urma daca restituiau mingea in minutul 46 fazele se succedau invers si inscria golul cealalta echipa ,nu?

GEORGE P (2 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 10:51

Felicitari,SORINE comentariul tau este corect !Si eu am sesizat acest lucru!

Carol K (52 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 11:01

Daca si Hagi e hot...atunci cred ca toti suntem. Eu in locul lui Nicolae l-as da afara pe nenorocitul ala, ar fi un semn frumos si anume ca respecta gloriile acestei tari atatea cate au fost ele, sau poate n-au fost, cum zice Razvan Lucescu, cel care si-a calibrat caracterul dupa noul sau patron.

zorrozabal (21 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 11:37

Turcul a vazut ca "e la moda"!Ca romanii-care pe unde poate-striga in gura mare ca aici e o tara de hoti!Mai ales ca dupa "revolutie"s-a dat drumul la furat!Ca sa avem si noi capitalistii nostri!Marii nostri comici Nae Lazarescu si Vasile Murariu jucau o sceneta-cu un mos si o baba,undeva la tara,in miez de noapte:"Mosule scoala,scoala!Ha!Ce-i fa? Scoala , caraie gainile in cotineata!Or fi hotii la gaini?Taci fa,ca acum nu le mai zice hoti!Le zice "investitori strartegici"!Asa si in fotbalul mioritic!La hotz nu i se mai zice "hotz"!Nuu,ca nu-i frumos!I se zice "investitor",sau chiar "salvatorul fotbalului romanesc" si sta cocotat toata ziua pe televiziuni!Iar Yesilova i-a zis-o"regelui" in turceste!

Emilian (1 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 11:52

Felicitari pentru articol, domnule Naum. Mai bine de atat cu greu se putea spune. O expunere de ansamblu a situatiei create care pune in umbra toate parerile subiective. Bravo ! Asa cum a spus si domnul Adrian Georgescu intr-un articol, Hagi suntem noi. Cand radem de el si il improscam cu noroi, de fapt ne terfelim pe noi insine.

Chis Alexandru (10 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 11:58

Nu, Hagi nu este hot! Ceea ce s-a intamplat in campionatul 2013-2014 cand a castigat cu ex-Steaua in Ghencea, ca sa scape de retrogradare, si in 2016-2017 cand a facut aranjamentele cu CSU si CFR pentru a castiga campionatul, nu se pun! Deci, nu! Hagi nu este hot! Este acelasi "om din sistem" care concureaza la "roata norocului" atunci cand este nevoie de "intrajutorare tovaraseasca" pentru ca el este... "Regele Hagi"! Si un "Rege" nu trebuie atins nici cu o floare...

arondChis (3 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 12:51

Daca eu am probleme mentale si ma numesc Becali...si vin sa-ti fac tie un cadou din inchipuirea mea ca sunt Razboinicul Luminii si stapanul absolut in Romania...ti se pare corect sa vina sa te trimita altii la inchisoare ca hot, fara dovezi? Celelalte reclamatii nu le mai comentez ca-s mai lipsite de argumente decat primul.

Liviu (1 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 13:08

Bine punctat, Alexandru ... si in plus Mr. Hagi a folosit acelasi cuvinte pe cand era in Turcia la adresa unor turcaleti.

Toader (24 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 13:12

Fiecare la casa lui.

pacific ionel (8 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 14:07

Cred că mult prea mult fum pentru nimic. Consider foarte obiectiv comentariul lui @alt sorin.

stelu (14 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 14:36

sa incerce sa l fraca ,sa l numeasca hot pe sultanul erdogan?puschea pre limba dictatorul *** l ar ascunde in secunda doi pe bietul gargharagiu yesilova...asa ca marite yesilova gandeste de cinci ori si zii o data.valabil si ptr emirul de ovidiu..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (61 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 14:36

Ca și în cazul rasismului, întâlnim la fair play, multe capcane. Mai ales pe finalul meciurilor. Sancțiuni, gen Achim, ar trebui aplicate mai des, pentru a tăia elanul trăgătorilor de timp, să mai fragmenteze jocul. Ar fi bine, în finalurile de meci, să fie scoși în afara terenului teatrangii de profesie și lăsați pe tușă 5 minute. Arbitri ar trebui să aibă acoperire regulamentară în acest sens.

NICUSOR (4 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 14:58

si eu care credeam ca tovarasul ziarist va comenta, cu noi, daca gestul lui achim e CORECT sau NU !! consta ca m-am INSELAT !!

GHITA (11 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 15:28

Daca toata faza s-ar fi petrecut invers oare ce ar fi zis maretii ,,patrioti'' despre regele -glorie a unui neam la care mica ciupeala este morala ,iar cei care nu fura sunt niste prosti care ,,n-are scoala vetii''

Ardeleanul (3 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 15:37

"De fapt, nu e supărat pe străin în sine, ci pentru că ţara nu e de-ajuns de puternică pentru a tăia pofta oricui să se dea cocoş pe aici. Ăsta e patriotismul lui" Da, din pacate, la noi, a fi patriot si a nu permite nimanui sa te calce in picioare o ajuns ceva desantat, nu mai pune nimeni pret pe asa ceva. E la moda sa-ti hulesti tara, sa "tragi" in tot ceea ce are mai valorors, din toate directiile. Inclusiv in glorii si eroi.

Fane (61 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 15:43

Când tu ești șmecher și te întinzi la pământ fără să fi atins de cineva și fără Doamne ferește! ,să leșini de adevărat, adversarul nu trebuie să - ți reantoarcă mingea.

burlica (4 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 18:25

Am o intrebare pentru Naum,in ce ROAF,scrie ca esti obligat sa-I redai mingea adversarului daca el o da intentionat afara pentru un ???? s-au presupus fault????? simulare????

roman (4 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 18:32

Am o intrebare pentru Naum,in ce art. din ROAF,scrie ca esti obligat sa-i redai mingea celui ce o trimite afara pentru un presupus fault,s-au chiar fault???? caci tot timpul cei de la Astra simulau accidentari pe teren??? iti pune un fost si actual arbitru fost coleg cu Craciunescu.

Lila (6 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 23:57

„Hazliule”, lasa baltile primarilor si gropile asfaltatorilor, e mai practic!

++ (18 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 0:39

repetarea unor evenimente de genul asta nu-l avantajeaza pe Hagi prea tare. trist e ca ele se vor repeta. sa te imbrincesti cu fotbalisti si sa te injuri cu antrenori secunzi nu e o treaba de regeasca.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 2:49

De ce i-a zis hot in limba turca cind putea sa-i spuna in romana????Din reflex----mi s-a intimplat si mie in trafic-de ex- in afara sa-i injur pe aia in romana cu toate ca o puteam face in engleza.... Franceza nu-ti da prea multe optiuni. II injuram mai mult pentru mine,cu toate ca ei nu intelegeau.....Daca n-ai fi o domnisoara de pension, probabil ai recunoaste ca si tie ti s-a intimplat. Apoi faptul ca l-a jignit cu Hagi ma faci sa rad.... Normal ca asa trebuia sa inceapa....A fost un jucator mare pt noi... Insa ca om e doar un incult si un tiran.

sundance kid (21 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 3:01

Am cunoscut un turc varaa asta care nu erachiar oricine si locuia in Istanbul . Am discutat diverse inclusiv politica si la un moment dat mi-a spus direct ca cele doua tzari au mentalitate, comportament si "civilizatie " balcanica . Cu asta am spus totul .

rammstein (19 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 9:26

rade ciob de oala sparta....

Chis Alexandru (10 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 11:57

Cum caracterizati comportamentul Simonei Halep? Credeti ca are intradevar hernie de disc, sau este inca o intoxicare "de marketing" pentru a contracara sumedenia de postari care o aciza pe Simona Halep ca a facut prezenta-figuratie in ultimele prei turneii numai pentru a castiga blestematul de milion de euro acordati celei care participa la cinci turnee de Premier 5 si Premier Mondatory si ocupa locul unu WTA? Personal cred ca stafful tehnic(?!) al jucatoarei a intrat pe o turnura periculoasa care va avea consecinte nebanuite pe termen lung privind modul in care Simona Halep va ramane in instoria tenisului. Prevad ca aceasta "bomba" legata de presupusa hernie de disc va exploda cat de curand, atunci cand se va constata ca Simona va incerca sa participe la turneul de la Moscova si la Turneul Campioanelor de la Singapore unde - in mod sigur! - va acredita ideea ca pentru tenis a facut eforturi deosebite, avand un alibi daca va deroba inca din primul tur, dand vina pe acesta intempestiva hernie de disc. Cine o va crede daca va participa, cand o hernie de disc presupune un repaus de catreva spartamani - minim 6! - si evitarea eforturilor. Cine o va crede atnci cand va trebui sa serveasca si ca solicita torsul in mod repetat? Din pacate, vom asista la aceeasi "piesa" prin care Simona va face apel la altura sentimentala a fanilor, ea neavand probabil nici o hernie de disc reala. Daca are una, sa prezinte imaginea de la RMN!

dan b (24 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 14:52

Chestia asta cu fair play-ul la datul mingiei afara mi se pare un non-sens. Daca as fi antrenor, as declara clar, la inceputul sezonului, ca echipa mea nu da mingea inapoi la adversar. Daca ar fi vorba de o accidentare serioasa, sunt 4 arbitri care pot sesiza si opri meciul. Mai ales pe sfarsitul meciului si cand rezultatul este inca neclar, sunt echipe care folosesc stratagema cu tavalitul pe jos si datul cu mingea in tribune caci adversarul, sub amenintarea lipsei de fair play, o inapoiaza si astfel castiga timp si eventual puncte. Asta e fair play? Cine-i hotul? Cine fura munca celuilalt, domnule antrenor secund? Dar noi publicul, presa, noi dorim sa vedem fotbal, nu stratageme, dorim sa creasca valoarea fotbalistica a jucatorului, nu cea actoriceasca. Si atunci de ce parte ne situam? Eu sunt de partea lui Hagi care, printre altele, la un meci exclama catre arbitrul de rezerva: nu se poate, am vazut-o si p-asta, arbitru sa traga de timp...

a dica (24 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 15:03

@Chis Alexandru. Am vorbit cu Simona si vrea sa te ia in staff-ul ei ca esti tare priceput si mai ales perspicace. Prima sarcina pe care o vei primi va fi sa te plimbi prin pietele publice cu imaginea RMN atarnata de gat si s-o si explici fanilor, desteptule.

zorrozabal (21 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 15:07

Noi-cei mai multi,o credem!Era suficient sa-i vezi tristetea si resemnarea din privire-INAINTE de meciul cu Ons Jabeur!Tu faci parte din categoria celor care au numai certitudini,asa ca nimic nu te va convinge!Chiar daca-prin absurd- ti se va arata RMN-ul,bineinteles ca ai sa-l contesti,cerand unul facut la Budapesta!

Chis Alexandru (10 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 18:17

@A DICA - Inainte de a te arunca pe tastatura, mai bine gandeste putin! Simona avea nevoie de o justificare scrisa pentru a nu fi amendata cu 50.000 euro daca nu participa la Turneul din Rusia. Si, atunci, a gasit scuza: un certificat medical! Perioada care urmeaza va fi cea care probail ca va lamuri pe deplin lucrurile. De ce nu citesti ceea ce a declarat medicul specialist Dan Curelea? O vedeti pe Simona ca se va odihni un an de zile calendaristic? Oricum, de acum inainte Simona va avea perpetuu scuza "hernia" pentru a justifica orice joc slab. Cand va castiga, va spune ca "tratamentul terapeutic" a facut minuni. Daca pierde, atunci de vina este hernia!

M deWylde (1 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 23:50

Cum e, Radule? E 'gros'?!? Daca ai incercat o engleza din coltul gurii, nu ti-a iesit, ca se scrie gross. E groasa!

Nica fără frica (17 comentarii)  •  6 octombrie 2018, 16:15

Emani prostie în cea mai pură stare naume!!!

IMGB (13 comentarii)  •  9 octombrie 2018, 2:09

Turcul are dreptate ! Hagi habar n-a avut si nici n-a auzit de cuvintul curtoazie . Il tot impopotzonati cu titlu de rege cind toata lumea e de acord ca REGELE a fost DOBRIN .... I s-a suit la cap chestia asta .... plus faptul ca educatia lui lasa de dorit .... iata cum mahalagismul apare si pe stadion.

vasco (164 comentarii)  •  9 octombrie 2018, 23:05

Chiar asa,"o tara de hoti"!!!Incluzandu-l si pe hagi.

Comentează