Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Comunismele

Gheorghe Hagi, personajul cel mai proeminent şi mai vocal al fotbalului românesc, primeşte răspunsul la întrebările lui nu doar retorice de la Radu Naum. Poate fi începutul unui dialog real între un om din fotbal şi un ziarist

Permalink to Comunismele
miercuri, 5 septembrie 2018, 8:55

„Eu am fost format în comunism, aşa cum a zis Radu (n.r. Naum), prietenul meu. Dar el nu a fost format tot în comunism? Nu a crescut în comunism? Ce legătură are una cu alta? Uită de perioada din ’90 şi 2000? Uită că acel comunism care se numea sistem, iar acum se numeşte concept tehnic, era o gândire unitară, toţi împingeam în aceeaşi direcţie pentru România? Uită că în ’80 şi ’90 au fost cele mai mari performanţe pentru fotbalul şi sportul românesc? Înseamnă că sportul era o prioritate”
Gică Hagi, conferinţă de presă

Tricourile galbene şi restul plutonului

Un om care îmi e drag mi-a spus aşa: indiferent ce dialog ai cu o persoană pe care o iubeşti, spune-i înainte de toate că o iubeşti! Aşa că, iată, înainte de toate vreau să-i spun lui Hagi că îl iubesc. Motivele ţin de sufletul său fierbinte şi de bunătatea lui funciară. Nu de performanţe, nu de realizări, nu de Barca, Real sau ireal. Când iubeşti, iubeşti un om, nu o statuie! Deşi omul pe care îl iubeşti poate să-ţi dea cu statuia în cap. Primesc.

Da, Gică, am crescut şi ne-am format, şi tu, şi eu, şi mulţi alţii în comunism. Dar lasă-mă să-ţi spun ferm: nu am trăit acelaşi comunism! Noi, „nefotbaliştii”, oamenii care nu reprezentau ţara cu un tricou galben pe ei, dar care ar fi vrut să o reprezinte în toate lucrurile mici care fac mare o ţară, nu am trăit în acelaşi sistem, că tot vorbeşti despre sistem, ca tine, ca voi. Nu e niciun reproş, e o constatare.

Tu ţi-ai putut exercita deplin pasiunea. Tu, în felul tău, pe drumul tău, ai fost un om liber. De ce? Pentru că aşa a decis „sistemul”. România de atunci „se dădea mare” în lume cu tine, cu Nadia, cu Năstase, cu Ivan, cu legiunile de gimnaste. Eraţi vârfurile unei politici de stat, unde sportul şi agricultura primeau acelaşi ordin: cât mai mulţi campioni şi coceni la hectar! Ai dreptate, lucrurile erau bine organizate. Şi în sport, spre deosebire de minciunile economice, nu se putea raporta mai mult că era la vedere. Voi aţi trăit un mic capitalism. Bravo vouă!

Cei care iubeau, dar nu au fost iubiţi

Noi, ceilalţi, am trăit în socialism. Şi am trăit greu. Nu pentru că nu prea mai aveam ce mânca, nu pentru că ni se lua curentul inclusiv în timpul meciurilor voastre, nu pentru că munceam o viaţă pentru echivalentul a ceea ce fotbaliştii puteau aduce, în video-uri sau casete, din câteva deplasări în străinătate, ci pentru că nu puteam, spre deosebire de voi, să ne trăim pasiunea şi să trăim liberi.

Scriitorii nu mai puteau scrie, arhitecţii nu mai putea proiecta, istoricii nu mai puteau profesa, cercetătorii nu mai puteau cerceta. Să ştii că amputaţii spiritual ai acelor vremuri şi-au iubit şi ei ţara. Doar că, spre deosebire de relaţia cu voi, ţara nu i-a iubit înapoi. Iar ei, în vreme ce voi eraţi mângâiaţi de luminile reflectoarelor, au rămas singuri în beznă. Şi încă mai rătăcesc azi.

Gică, o ţară nu e doar un teren de fotbal cu două porţi! Voi, tu, aţi văzut prin mai multe perdele ruina sistemului. Iar acum te întrebi de ce ţara nu performează?

Pentru că ţara a fost învăţată că nu mai e o ţară, ci o populaţie de prizonieri. Din când în când acestor deţinuţi li se îngăduia să asiste la câte o reprezentaţie, să se simtă fericiţi pentru o o oră şi jumătate atunci când voi, tu, jucaţi (şi) pentru noi. Şi pentru asta mulţi vă suntem în veci recunoscători. Dar asta nu schimbă cu nimic realitatea.

Obişnuiţi cu ovaţiile din vremurile când voi eraţi, pentru cei mulţi, singura fereastră care dădea către cer din imensa celulă comună, aţi continuat să credeţi că va fi business as usual când uşile închisorii s-au deschis. Şi o vreme, din inerţie, a fost.

Ţara din afara fotbalului

Nimic nu se opreşte brusc, de aceea voi, copiii anilor ’70 şi ’80, aţi performat în ’90 şi 2000, cum spui. Eraţi o extensie a „aparatului de sport”. Dar deja trăiaţi suspendaţi. Deja eraţi vânduţi la bucată, ca bucăţi de ţară.

Aţi pretins aceeaşi recunoaştere şi acelaşi efort centralizat care să formeze, să avantajeze şi să le întreţină urmaşilor voştri mica lor patrie liberă, bogată şi adulată. Dar oamenii acestei ţări, prea mult ţinuţi cu forţa împreună, în condiţii materiale şi spirituale mizere, au ieşit din comunism cu fix ceea ce era de aşteptat să iasă: reflexul invers al încolonării cu forţa, propăşirea sălbatic individuală. România pe persoană fizică.

De la paznicul de gard care s-a făcut stăpân pe ghereta lui până la patronii din fotbal, fiecăruia nu îi pasă decât de sine şi de ce e sub tălpile lui. Te plângi de fotbal, de sport, de absenţa performanţelor? Dar nu vrei să ne plângem şi de râurile care mustesc de peturi, de spitalele care colcăie de viruşi, de oamenii care nu spun bună ziua şi mulţumesc, de şoferii care îşi golesc scrumierele în stradă şi peste toate de sistemul de educaţie care ne-a adus în halul ăsta?

Ce nu-i al meu e al nimănui, asta ne-a învăţat comunismul. Ne-a învăţat să nu spunem adevărul, să nu ne asumăm responsabilităţi, să furăm şi să rezolvăm orice necaz cu un banc. Iată moştenirea otrăvită. Ea ne-a transformat într-o masă de oameni asemenea unui trib migrator care pare că a ajuns pe acest pământ doar ca să îl calce în picioare.

Fotbalul, da, i-a salvat pe unii în clipe depresive ale istoriei noastre. Dar fotbalul nu poate ţine loc permanent nici de foame, nici de democraţie. Cel mai mare ambasador al României? Un clişeu care mergea pe vremea ailaltă. Nu, primii ambasadori sunt drumul de la Otopeni în oraş şi punctele de frontieră care arată cât de periferici suntem. Fotbalul era un mare mincinos când făcea reclamă unei ţări care acasă era dărâmată sistematic în carnea şi spiritul ei.

Era un bun ambasador, da, dar al sistemului, nu al poporului. Poporul murea de foame şi de disperare, Gică! Iar după ’90 fiecare dintre noi şi-a creat, cum a putut, propria lui ţară. Securiştii, care amuşinau şi pe lângă voi, chiar şi-au luat bucăţi de ţară. Nu vrei să îi întrebi ce au făcut cu ele?

Înainte! Dar nu ca înainte…

Ar trebui să avem un sistem, zici? Păi cum? Cu cine? Du-te şi vezi cum arată aleşii neamului, vezi cu ce treburi se ocupă, scoate capul din fotbal şi admiră ce vraişte e împrejur! Ideea e cum să pui frâne oricui.

Mercedes a vrut să deschidă o uzină aici şi s-a dus în Ungaria. Micul întreprinzător trăieşte o eternă poveste de ură cu statul. Pentru succesul unui sistem sportiv o mie de mici mecanisme trebuie să funcţioneze. Mecanismele unei societăţi sănătoase. Tu le vezi? Eu nu. Singurul mecanism care funcţionează uns e cel al interesului personal sau de bandă.

Plătim toate păcatele, toate predările. Toate capetele plecate pe care sabia nu le-a tăiat, dar care, încremenite în această curbură a gâtului, au ajuns să nu mai poată vedea dincolo următorul pas. Tu măcar ai fost mereu un om liber şi ai privit întotdeauna fix spre poarta adversă. Ai o flacără care va fi mereu de trebuinţă acestui loc.

Cu o condiţie: ca acest loc să nu se mai întoarcă în epoca de aur a fotbalului şi de zidire în beznă a celorlalţi. Cu această condiţie putem visa şi lupta.

Comentarii (146)Adaugă comentariu

Alex (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:14

Inca se confunda capitalismul cu ceva bun. Fiind opusul conunismului. Terminatii cu prostiile. Cum rusii erau opusii germanilor ,nu inseamna ca daca germanii erau nazisti rai , rusii erau comunisti buni. Nu exista doua culori pe lume, absolute. Si o intrebare pentru autor: daca fotbalul de atunci era fals si trucat, de ce a produs valori si fotbalul de acum ,curat si liber, nu produce nimic extraordinar la export?

Dan (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:18

Felicitări!..senzațional...trist ca asa a fost si mai prost este acum!

voicu dan (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:18

Bravo. Super articol. Adevar absolut despre ce a fost si ce este societatea romaneasca. Inca odata BRAVO !

Max (5 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:21

Eu am mai auzit conceptia lui Naum si desi in mod cert exista niste adevaruri in ceea ce spune, nu sunt in totalitate de-acord cu el. El vorbeste de parca cand ne uitam la performantele englezilor, nemtilor, italienilor, sau mai mult, a maghiarilor in sport acestea ar fi tari socialiste cu sisteme centralizate, noi fiind aia liberi care spre deosebire de ei desi nu avem performantele lor sportive, noi macar am scapat din "inchisori". Draga domnule Naum, tarile sunt mai "libere" ca noi, au un nivel de trai mai bun si au si performante sportive net superioare. Si am dat exemplul Ungariei ca se ne comparam si cu cineva mai apropiat de statutul nostru, cu un traseu istoric oarecum asemanator in istoria recenta. Deci eu cred ca se poate si dupa comunism. Da, sigur, comunismul a reprezentat ceva aparte pt sport, dadea anumite oportunitati, era altceva. Totusi, desi se aplica majoritatii sporturilor, nu cred ca se aplica in totalitate si fotbalului. Eu nu cred ca am fi avut performantele anilor 90' daca nu cadea sistemul si baietii aia nu ieseau sa joace afara. Acum e adevarat ca ei au inceput fotbalul inainte de 90', de aici putem discuta tot felul de teorii. Apoi, structura fotbalului intern n-are nicio legatura cu sistemul politic, se putea continua o munca la nivel de federatie, nu s-a facut. Tocmai Hagi e exemplul zilelor noastre ca se poate face treaba, nu-i opreste nimeni pe ceilalti sa-i ia exemplul. Si culmea, cu tot pesimismul zilelor noastre, s-ar putea sa vedem peste vreo 5-6 ani ca se poate si in capitalism, cel putin nationalele de juniori si tineret mie imi dau impresia asta. Si ca tot ziceam de sporturi, hai sa ne uitam la canotaj putin. Si sa tragem concluzii daca nivelul sportului profesionist tine neaparat de socialism sau nu. Intrebarea mea ar: fi acolo cum se poate?

Chis Alexandru (10 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:23

Dle Naum, jos palaria! Credeti ca va fi usor sa-l convingeti pe Hagi ca a fost un mare favorizat al sortilor... comuniste? A trait el "amarnicia" vremilor din anii 1968-1989? Evident ca nu! Nu a cunoscut privatiunile, statul la cozi interminabile pentru doi "fratii {etraus", un pachet de unt, un litru de ulei si un kg de zahar! Nu o sa puteti avea un dialog cu cineva care nu a trait in acele vremi, pentru ca el nu va intelege retrairile unui timp... pentru multi dintre noi pierduti. Gresiti, si dvs si toti ceilalti care il considerati "Rege"!!! De ce acest nobil titlu atribuit unuia care a fost un bun fotbalist, dar care se dovedeste ca are foarte multe carente. enorm de multe comportamentale? De ce nu se spune ca la Viitorul nu sunt banii lui, ci banii pompati de FRF de la UEFA? De ce acceptati sa fiti umiliti, cu apelative jignitoare, dvs cei din presa? In numele cu judeca el toata suflarea fotbalistica din tara? Cum comentati acea "prezicere" ca in 2021 nationala va fi alcatuita numai din jucatorii crescuti de el? Omul acesta este un care de orgolii si de frustrari, deopotriva! Daca veti reusi sa-l aduceti "cu picioarele pe pamant", atunci va felicit! Dar, tare ma tem ca acest personaj va fi in continuare... de needucat!

dan (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:24

excelent acest articol , cu un cuprins excelent , care din pacate este adevarat 100%

ioan marcel (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:26

sunt perfect de acord cu articolul,sportivii in general si fotbalisti in special traiau in o alta lume,o lume alor ,cu multi bani ,cu aranjamente cu blaturi ,de asta ii e dor lui gica,de aranjamente si blaturi mai face el cate un aranjament ,iar cand nu ii iese ameninta ca pleaca din tara..la nivelul lui de pregatire nu a inteles si nu intelege nimic din mersul societatii actuale .el ar vrea din nou in comunism,drum bun gica poate in venezuela o sa te simti in luma ta.

Addy (4 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:26

@alex: tocmai de aia a produs valori, ca asta era singurul scop. Si gimnastic a produs valori. Cu pretul mutilarii unor copile. Si atletismul a produs valori. Si aici si in rdg. Si ai vazut cum arata fostele glorii sportive de sex feminin? Femei cu trasaturi masculine si macinate de boli? Sa fie societatea noastra dezvoltata, sa avem nivelul de trai al celor din liechtenstein sau luxemburg, si poa' sa ne bata la fotbal de 10 ori la rand si nu s ar supara nimeni.

Auras (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:28

Felicitari pentru articol. Al naibii de adevărat.

corneliu grosu (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:32

Ziarist de doi bani. Hagi vorbeste de realizarile tarii pe plan sportiv din perioada comunista iar Naum critica .....cocenii si porumbul. Ovidiu Ioanitoaia a prins ambele regimuri. El cum a reusit ? Dumneata domnule Radu Naum ce realizari ai pe plan profesional, ce ai facut pentru Romania ? Raspund eu, absolut nimic. Intri in polemici cu OAMENI care reprezinta ceva pentru noi romanii, doar pentru a a publica articole ....penibile. Daca nu ar fi existat acei OAMENI din perioada comunista , poate ca acum ai fi mers la cules .......in agricultura !!!

marian (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:32

Dar cum au aparut fotbalisti valorosi in acele vremuri Dl.Naum? Cum de au aparut oameni de valoare in acele vremuri? Chiar trebuie contestat sistemul comunist , pentru ca "da" bine? Dl.academician C-tin.Balaceanu Stolinici , spunea ca sistemul de invatamant treuia pastrat . Ce valori se produc acum?Faptul ca peste 50% din absolventii de facultate se inscriu la doctorat , inseamna ca avem valoare???In acei ani, nu te obliga nimeni sa faci sport de performanta. Dar erai obligat sa faci "ceva " scoala......

Mrnb (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:33

Felicitări dle Naum, bine spus cu privire la comunism! Numai că dvs nu ați fost deloc un prigonit al sistemului, un dezavantajat. A, faptul că acum în democrația românească este mult mai bine pentru familia unui comentator/analist sportiv decât era în perioada comunistă, sigur este adevarat. Numai ca poate și ca urmare a metehnelor comunismului, dvs ati primit o șansă, un loc de muncă datorită tatălui dvs si nu neapărat calităților dvs de atunci net superioare eventualilor contracandidați. Hagi are dreptate, oriunde in lume performanța se face sistematic, programat nicidecum heirupist! Asta spune de fapt si nu face el apologia comunismului iar dvs va faceti ca nu pricepeți.

Eugen (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:37

Alex, Radu Naum ti-a explicat in articol de ce! Ai citit articolul?

ere (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:37

esti din ce in ce mai dus....Radule...un nimeni care ciuguleste de la cioban,un neom...cume treaba cu fcsb e Steaua?

emn (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:38

Da, RADU.Din pacate este adevarat 1000 %.

gelula (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:40

Apreciez ce scrie Naum pana cand face aluzie la "statuie". De acolo si pana la varsare, din pacate Naum este prizonierul unui mod de gandire convergent(monoton si maginit) pe care majoritate colegilor sai il au si a fost indoctrinat de tolontan. Da domnule ziarist, ne-am nascut si noi poate in comunism, dar nu crezi ca a renega absolut TOT din cea mai frumoasa parte a vietii tale, constituie mai mult comunism poate decat comunismul insusi? De ce incercati sa ne indoctrinati cu doctrina voastra si nu incercati sa analizati deschis si alte aspecte? Educatia, pe vremea aia se facea scoala d-le naum!!! Cateodata mai luai un catalog in cap, dar de multe ori aveai norocul sa dai peste adevarati "dascali". Care te invatau tot ce stiau ei, fara sa furi, fara sa zici ca ce-i nu-i al meu e al nimanui si toate aberatiile astea in care nu contenesti deloc in articol vad. Cam ce vreti voi acuma, sa ne plangem de mila si sa fim niste eterni nefericiti, cum este si colegul Dvs cu freza de acoperis de casa, care le stie pe toate?? Poate ca unii ca mine asa refuza sa-si fure singur caciula si sa gaseasca un etern vinovat pentru problemele de azi. Nu mai fiti patetici!!! Sa ii lasam pe cei care au avut intr-adevar probleme in vremurile alea sa glasuiasca, si sa-i ascultam cu respect pe cei care intr-adevar nu aveau ce manca, io si cu tine se pare ca ne-am descurcat si nu am murit de foame. Asta inseamna ca am fost securisti etc sau ca suntem comunisti???? Vom fi doar invinuiti aici de cei care nu au trait vremurile "alea" si care se baga in seama. De ce nu faceti voi o lista cu lucrurile bune(da ma auzi am scris bine bune) de care ati avut parte si care au ajutat extrem de mult??? Voi chiar jucati alba neagra cu noi? Aceasta lista chiar exista, si ati face bine sa o luati in considerare si sa adaugati la ea, dupa educatie. Mai sunt multe alte lucruri pe lista aia, lucruri extrem de importante. Va lasam pe voi, pe tine pe tolontan sa le gasiti. Desi eu cred ca sunteti deja orbi din pacate. Altfel, de ce nu va duceti voi frumusel undeva departe in capitalism? E usor sa critici orbeste la tine acasa, fara sa ai habar ca exista sisteme pacatoase acolo unde voi vedeti paradisul de dupa colt, cu acea ura de dupa usa.

David (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:42

Stiu ca vremurile au fost grele, dificile si pline de mizerie pentru marea masa a populatiei. Dar la fel de bine stiu ca nimic bun nu se va face fara munca disciplina si fortare. Fortare este cel mai bun termen. Sistemul era gandit bine crestea sportivi de top eram printre primii ne lupatam cu cei buni eram de multe ori in "fruntea lumii". Azi traim bine avem salam avem icre negre si caviar, dar nu mai avem o Nadia, un Hagi un Vastag, sau si daca ii avem, pentru ca poporul roman ca si cel sarb ori bulgar musteste de talent, dar nu mai exista sistemul care sa ii faca sa straluceasca. Nu trebuie sa ne intoarcel la comunism ca sa facem centre de excelenta in sport si sa ridicam capul din mizeria in care am ajuns.

vasco (164 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:43

Superb!Sincer sa fiu nu te credeam,Radu Naum,chiar asa de profund.Doar ca ma tem ca adresantul acestei scrisori nu-i va intelege pe deplin continutul.Din mai multe motive,nu le voi spune aici.Ar insemna sa-l ofensez pe Hagi si nu vreau asta.Si mie mi-e drag,fie si numai pentru gestul acela de a-si pune mana la inima la intonarea imnului tarii.Dar,inainte de a arunca piatra acuzelor,Hagi ar trebui sa se uite un pic in oglinda.Felicitari pentru articol!

Florin (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:45

Felicitări pentru articol. P.S Alex răspunsul la întrebarea ta la dat Radu in articol : "Pentru succesul unui sistem sportiv o mie de mici mecanisme trebuie să funcţioneze. Mecanismele unei societăţi sănătoase. Tu le vezi? Eu nu. Singurul mecanism care funcţionează uns e cel al interesului personal sau de bandă."

anarhist (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:47

Astia care se se plang ca nu avem performante in sport, sa mai citeasca si reciteasca ce a scris Addy: preferati sa traiti ca cetatenii din Luxemburg si Liechtenstein si sa aveti o "nationala" de fotbal care ia bataie de la oricine, la scor de maidan, sau preferati sa aveti o "nationala" care sa ajunga, din cand in cand, intre primele cinci din lume si sa muriti de foame (cam ca brazilienii, argentinienii)?

delaprut (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:53

Dle Nauem, mi se pare că greșiți. Stadioanele în anii 80 erau pline și la meciurile de divizia B, oamenii se simțeau conectați nu doar la echipele mari, dar și la echipa orașului, a uzinei etc. Fenomenul era reprezentativ pentru populație. Dar vi se pare că echipe de genul M City sau PSG sunt mai „reprezentative” decât echipele mari ale României dinainte de 89? Nu vi se pare că au un aer de fake cu banii care sunt pompați de diverși emiri de peste mări?

stefan (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:55

Eu n-am inteles-o niciodata pe aia cu sportul ca ambasador. Ambasador pt cine? Se lasa cineva prostit daca Azarenka ia toate turneele de GS dintr-un an ca Belarusul e o tara de oameni prosperi si democrati? Se duce cineva macar sa il viziteze si sa lase 100 de euro in economia Belarusului? Nu. Daca Gyorul ia CL la handbal 3 din 5 ani...isi schimba cineva impresia despre faptul ca Orban e un dictator ce impinge Ungaria sub papucul lui? Nu. Se schimba ceva in perceptia despre unguri ca oameni? Nu. Merge cineva sa viziteze Gyorul, sa vada orasul marelor performate la handbal? Nu. Deci ce ambasador? Schimba cu ceva sportul perceptia? nici vorba. Daca maine un nord-coreean ia 5 medalii de aur...nimic nu se schimba in imaginea noastra despre Coreea de Nord. Sa nu ne mai mintim. Ambasadori sunt oamenii de rand cu care interactionezi dintr-o tara. Daca o buna parte din albanezi comit infractiuni, se organizeaza in mafie, impresia despre poporul albanez va fi ca sunt un popor violent. Nici un sportiv nu va putea schimba impresia asta. Daca majoritatea nemtilor cu care interactionezi iti lasa impresia de corectitudine, atunci ei sunt adevaratii ambasadori. Te duci in Germania cu asteptarea ca toti sunt la fel. Nici un esec in sport al nemtilor nu iti va schimba perceptia asta. Da, ne gandim la Wallderama cand auzim de Columbia. Dar stim ca vine din tara aia cu traficanti. Nu ne imaginam o tara mirifica, pe care am vrea sa o vizitam. Cu dragoste pt Hagi...primii ambasadori ai Romaniei trebuie a fie oamenii educati, apoi infrastrutura care sa nu te faca de ras, spitalele din care sa nu pleci mai bolnav decat intri. Apoi sportul. Si si sportul, draga Hagi...e mai important sa fie practicat la nivel de mase, decat sa aduca medalii. Degeaba ai sportivi mari, daca orasele ti-s sufocate si copiii nu au unde sa ii imite, unde sa bata o minge. Deci zic sa rezolvam problemele astea inainte. Apoi sa vedem cum facem cu ambasadorii din sport, cand ei vor avea pe cine sa reprezinte, nu noi, restul, vom avea cine sa ne reprezinte. Sper sa inteleaga Hagi. Inca o data...cu dragoste!

dan (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:55

Bine vazut. Bine inteles. Si bine scris.

larus (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:58

Unele idei din articol sunt corecte, dar utilizezi in exces exagerările. Se pare ca jurnaliștii sportivi nu se pot abține de la exagerări, fara ele nu pot convinge. In aceasta categorie intra si utilizarea greșită si excesiva a termenului de "comunism". Sunt sigur ca ai făcut-o cu buna știință, altfel nu imi explic cum un jurnalist care pretinde ca cunoaște in detaliu vechiul regim, confunda comunismul cu socialismul. E adevărat, iti scapă din greșeală, o data, si termenul de socialism, dar comunism este, la ora aceasta, un cuvânt de impact mediatic si tu îți scoți bănuțul din asta. Știi bine ca regimul trecut era socialism (trecut si in denumirea de atunci a tarii) condus de comuniști (vezi denumirea partidului de atunci). Știi bine de asemenea, comunismul era numai un desiderat, la care nu avea cum sa se ajungă niciodată, deci o utopie. In rest, nu pot crede ca fotbaliștii de valoare de atunci trăiau suspendați, ca nu aveau si ei rude si nu cunoșteau situația reala din tara. Poate însă nu ii deranja. Mai zici ca România de atunci „se dădea mare” în lume cu sportivii de frunte. Mi-as dori ca si România de astăzi sa facă același lucru.

Bongo (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:59

Citesc si comentariile si, spre surprinderea mea, constat ca multi dintre cititorii acestui articol n-au inteles nimic din el.

spinoza (3 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 9:59

Bun articol si felicitari! Dar pe jumatate. Am vazut si trait si inainte si dupa. Evidentele sunt cele pe care dvs le-ati subliniat. Concluziile sunt cele pe care le-ati si le-am tras! Pana aicea e perfect. De ce spun ca "pe jumatate"? Pentru ca nu dati si solutii la probleme! Exact ca profesorii care ne dadeau "teme pentru acasa". Se poate sa reveniti d-le Naum cu o continuare a acestei minunate analize de mai sus? As vrea si raspunsurile la intrebari si solutiile la probleme, altfel ramanem la stadiul de "analiza de text"...

Un oltean (7 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:03

Senzational articol..ca de obicei...si perfect adevarat...chiar m-am regasit in bezna din celula comuna....felicitari!

Carol K (52 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:05

Totusi, pe Hagi faptul ca a trait in comunism a insemnat un minus de cateva milioane de dolari, poate chiar zece, care azi ar fi echivalat cu ...(dar nu asta e subiectul). La talentul lui putea sa plece la Real Madrid de la 19-20 de ani si nu la 25 ... Cred ca de asta spune ca a trait si el in comunism, la nivelul lui. Nu putem pretinde ca marii sportivi sa fi trait si ei in acelasi mod anii comunismului ca noi ceilalti, pentru ca am deveni la fel de comunisti ca si Ceausescu, daca nu si mai comunisti ca el si toata clica lui, toata lumea la comun, toata lumea sa primeasca dupa nevoi si nu dupa merite, toata lumea in intuneric. Astazi viata lor plina de privilegii de atunci o traiesc toate beizadelele si politrucii zilei, fara sa intoarca nimic la schimb, cei ca Hagi pleaca, se realizeaza de tineri, in toate domeniile, nu doar in sport. Asta e diferenta si cred ca la asta se gandeste si el. La ceea ce a insemnat Hagi si la ce inseamna acum cred ca ar trebui sa primeasca mai mult respect de la unii sau de la altii, parveniti , profitori ai acestor timpuri mizerabile pentru ca noi ni le-am facut asa, nu Hagi sau Radu Naum. Noi, astia de la baza piramidei care inca traim in comunism sau mai bine spus ne comportam ca si cum asta ni s-ar intampla....

octavian (5 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:06

Dupa epoca comunism-sclavagista, am trecut la cea,capitalist-anarhista in care ne conduc nonvalorile care promoveaza furtul la nivel de religie, imbogatirea cu ori ce pret si legalizarea haosului.

Chis Alexandru (10 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:07

Dle @ MAX, dumneavoastra confundati cuprinsul acestui material cu existentialismul socialismului nu numai in Romania, ci pe mapamond! Chiar nu intelegeti ca "analiza Hagi" este facuta in contextul paralelismului dintre "cei favorizati" si cei care au suferit in acei ani ai comunismului sever din tara noastra? Ce incercati sa prezentati in postarea dvs? Cat de bine o duc sportivii si in alte tari? Ok, asta este de la sine intels! Dar, din pacate, dvs nu ati fost capabil sa depasiti limita acestei "bariere comuniste", cantonandu-va, undeva, la periferia celor care au indurat vicisitudinile unei perioade care ar trebui stearsa din trairea fiecarui om ce a traversat acea perioada. Din pacate, ar trebui sa ne "stergem" cea mai mare parte din viata, pentru ca am trait pe acest pamant pe care "altii", intotdeuna "altii", ne-au croit "drumul vietii mizere", plina de privatiuni. Si, ma rog, in numele cu faceti acea apologie ieftina? Eu am trait toata acea perioada - sunt nascut in 1944 - si am "gustat" din plin "bucuriile comunismului biruitor". As putea sa spun si eu ca "m-am format in comunism" pentru ca am terminat o facultate si am avut un loc de munca. Dar, spiritual, comunismul ne-a indobitocit! Puteti afirma cu mana pe inima ca acest comunism autohton i-a indobitocit si pe Hagi, Nadia, Nastase, Patzaichin & Co, cei care au fost permanent favorizati ai sortii? Analiza dvs este total gresita pentru ca postarea dlui Naum pune lui Hagi in fata "oglinda realitatii comuniste" perceputa diferit de catre cei care au avut sansa sa se exprime plenar, si la varf, in sport, singurul domeniu de mare propaganda al unui sistem bolnav si acaparator. Poate reveniti cu ceva contraargumente pentru ca dvs nu vedeti padurea datorita... copacului Hagi!

incognito (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:07

Fotbalul a fost un vector de imagine al regimului trecut iar jucatorii de top au fost privilegiati. Asta nu schimba talentul si realizarile lui hagi. Hagi e orgolios, si pe buna dreptate, ca orice antreprenor de succes. Pentru atitudinea constructiva pot sa trec cu vederea ca are gura bogata. Cel putin e simpatic.

Petrescu C-tin (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:08

Excelent articolul d-lui Radu Naum si perfect adevarat ,in totalitatea sa.Romania nu a trecut la capitalismul de tip occidental actual. A ramas blocata intr-o zona gri- inchis, avand un popor cu o mixtura de mentalitate care nu poate duce decat la haos, distrugerea identitatii nationale(atat cat a mai ramas de la generatiile progresiste, anterioare comunismului) si dezintegrarea statului.Statul nu poate progresa fara un sistem educational puternic , care sa dezvolte simtul civic al populatiei, al raspunderii individuale in cadrul colectivitatilor. Educatia si civismul vor impulsiona progresul celorlalte sisteme; sanatate, cultura, justitie, social, sport, productie etc. Din pacate cei care ar trebui sa faca aceasta adevarata revolutie in Romania, adica politicienii, nu au decat un interes personal , educatia precara impiedicandu-i sa vada mai departe, la interesul national. Pacat de tara aceasta bogata si frumoasa, ajunsa pe mana unor nemernici, alesi sa conduca o tara de catre niste oameni interesati doar de privilegiile obtinute, in detrimentul celor care platesc taxe si impozite sau de oameni needucati, obedienti si cu spirit civic nul.

adi_stelistul (37 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:08

Pentru discutia cu "capitalismul n-a produs nimic bun", recurenta in ultimii 29 de ani la noi. Stimabililor, cand comparati ce produce capitalismul si ce comunismul ganditi-va la capitalismul real, din Occident, nu la cel de la noi. La noi lucrurile merg prost nu pentru ca am fi implementat capitalismul ci din contra pentru ca NU l-am implementat. Doar am privatizat proprietatea socialista "a intregului popor" in beneficiul fostilor nomenclaturisti de esalon 2 sau 3. Asta nu putea aduce rezultate ca-n Germania, nu va faceti iluzii. Asta daca sunteti doar naivi si puneti problema cu buna credinta.

Florian Geyer (6 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:09

Felicitari pt articol, domn Radu. Chiar daca nu sunt 100% de acord cu el. Dar acest articol este net peste cele scrise de geambasu sau ioanitoaia, cu obsesiile lor si refularile lor de functionari marunti si nefericiti... domn Radule, generalizezi prea mult, nu doar fotbalistii profitau din plin de sistem, mai erau si altii, nomenclaturistii, directorii si familiile lor, odangiii si lingaii, etc. La fel si in zilele noastre, nu toti romanii se comporta urat sau sunt toti banditi cum insinuezi. Or fi multi, nu zic, dar nu toti. Iar atata timp cat exista exceptii, e un pacat sa generalizezi. Cu respect.

Margelatu (4 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:10

Felictari! A-ti capturat bine sistemul comunism sub care am trait si crescut si eu. Dar care e solutia? Si de ce dupa 30 de ani (30!!!) de la caderea comunismului nu am reusit sa iesim din mocirla? Care sunt solutile la aceste momente de criza? Va zic eu: nu avem 'sfinti'/eroi! Sau mai bine zis, 'sfintii' nostrii au fost fotbalistii si alti sportivi cu educatie oarecum limitata (nu e vina lor)! :(

Horia Radu (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:11

Nefericita si ofensatoare comparatie a acestui fiu al tatalui sau. Cum sa pui semnul de egaliate intre campionii Romaniei si cocenii la hectar?

Toader (24 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:15

Majoritatea sportivilor, de la un anumit nivel, aveau salariu ca orice om ce mergea la muncă, plus, dacă era cazul, prime de joc. Cei foarte buni primeau peste rînd apartament (apartamentele se dădeau contra unei chirii de formă, am putea zice gratis, pînă în 1990), o Dacie sau un Aro. Mai erau ieșirile în stăinătate și ajutatul cu intratul la facultate și terminarea ei, iarăși cei foarte buni. Toate aceste foloase, muncite, fără duminici, puse pe lîngă cele ale „demnitarilor” comuniști, mai ales ale beizadelelor acestora, capitaliști de azi, pălesc. (vedeți de pildă ce zice Seghei Mizil sau cartea Confesiunile unui cafegiu). (din carte: un securist pensionar evreu, avea 15 mii pensie în anii 70)

birlic (9 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:15

stiam ca esti *** bai Radule ,dar ca sa-l renegi si pe tata-tu nu credeam ca esti in stare ,se intoarce in mormant saracu sa vada ce a crescut .Tata tau a fost un jurnalist de exceptie crescut si format in comunism ,tu unde *** ai crescut ,in gradina lui Becali .Rusine

Mircea (18 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:18

Waw ! Super articolul !! O descriere compacta a comunismului si a urmarilor acestui sistem pe intelesul tuturor.

dana (4 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:18

Ba eu cred ca am trait acelasi tip de comunism: te putei ridica si evada doar prin performanta sportiva! Asta daca nu aveai radacini nomenclaturiste, evident. Sint multi talentati azi dar care sint furati de val si se pierd pe drum. In comunism, talentele la sport nu se pierdeau asa usor pt ca era singura salvare... Normal ca sportivii de succes traiau alt comunism, era normal! Dar e normal asa, sa fie modele pt ceilalti, modele individuale de salvare.

VLAD (3 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:19

Radule, si tu erai un fel de pui de privilegiat. Asa ca mai usor cu lamentarile. Iar daca voiai sa performezi, puteai. Vezi ecluzele de la Canal si spitalul din Constanta, proiectate de fosti detinuti politici legionari. Daca aveai valoare, performai. Si acum poti. Vezi fetele de la scrima sau de la canotaj. Dar e mai sigut furand, ca sefii tai de la Digi. Sau lucrand la stat cum ai facut tu pana sa fii subordonatul unor hoti. Asa ca mai usor cu morala.

radu (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:22

cel mai rau (si in acelasi timp cel mai posibil) ar fi ca Gica sa nu inteleaga articolul ......

Mircea (18 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:23

@Max: nu intelegi articolul: Romania inca nu a ajuns la nivelul altor tari pt simplul motiv ca societatea a fost facuta praf intre 1945-1989. Romania are de recuperat o prapastie de peste 40 ani.

vais (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:26

Vedeti care e problema noastra? Radu Naum a facut un articol adevarat si trist, dar nu suntem toti de acord cu el, desi, sa fim seriosi, are dreptate in tot ce a scris in acest articol,dar, unii dintre noi, nu avem capacitatea de a da dreptate altei persoane, ne place sa credem ca noi stim adevarul absolut, chiar daca in sinea noastra stim ca nu e chiar asa, doar ca, nu recunoastem, suntem prea orgolosi. Cand vom invata sa fim uniti, sa respectam opinia semenilor nostri, cand ne vom gandi ca poate ce stim noi nu e intotdeauna corect, poate altii au dreptate, atunci vom progresa.

Nistor (11 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:32

Asta e un articol fals, asa cum e majoritatea oamenilor din presa romana. Naum vorbeste despre lucruri petrecute in comunism, fara sa fie traite de el, mai mult citite din presa vremii sau povestite de cunoscuti... Afla tu, Radule, ca nu e Hagi vinovat pentru ce ai trait tu, sau noi, Hagi si-a ales un drum de mic copil, pe tine cine te-a oprit sa devii campion in sport ? Comunistii erau rai ? as spune ca sefii lor erau, nu Ceausescu ii punea pe secretarii de partid sa raporteze productii ireale... Acum in capitalism, avem orice, dar practic, daca vrei carne, nu poti, ca e pesta porcina, daca vrei ingrijire in spitale, avem, dar nu poti sa te atingi ca te costa, vrem sa vedem filme ? ok, avem zeci de canale, dar si alea costa... In concluzie, omul simplu, care din salariu achita taxele imense, mancarea, hainele pentru nevasta si copii, nu mai are bani sa profite de ce vede la tv sau in vitrine... Asa ca, daca e sa facem o paralela, pe vremea comunistilor aveam apa calda oprita, dar cine avea cap, stia sa faca un sistem de incalzire cu BCA, empiric... Nu gaseai carne, zahar, ulei, dar aproape toata lumea "se descurca" prin cunostinte... Acum, daca folosesti apa calda, nu iti mai raman bani de lumina, asa ca tot pe intuneric ne petrecem vietile... Eu te-as intreba, ca ziarist, de ce nu faci o ancheta sa arati lumii care e PIB-ul Romaniei si unde merg toti acesti bani. Sa arati lumii, cat este 6 % din PIB si ce face Ministerul Apararii, de exemplu, de banii aia... Sau Ministerul Agriculturii, ce plateste el ? toate campurile arabile sunt proprietate particulara... Tu in loc sa te preocupi de modul in care statul sa dea cat mai multi bani oamenilor care muncesc, accepti tacit schimbarea sistemului de valori, acum nu conteaza daca esti profesor, doctor, avocat, conteaza sa ai bani si cu ei iti cumperi chiar si zile din puscarie... Nu mai vorbi de Hagi, el e singurul care a demonstrat ca stie fotbal si in practica, voi la tv, nu faceti decat sa asteptati ca Hagi sa greseasca si sa il criticati. Il laudati pe Gigi Becali pe toate canalele TV, la Digi chiar si tu faci asta, desi aparent lasi impresia ca l-ai contesta, dar faptele te tradeaza, nu vorbele... care sunt altele la tine, fata de fapte. Nu te condamn oe tine, personal, dar prin acuzele adresate tie, vreau sa trag un semnal de alarma, poate cineva se trezeste si nu mai face jocurile politicienilor, pentru niste bani murdari. Avem o tara frumoasa, dar e trasa in jos de lipsa de educatie a oamenilor. De ce nu faceti campanii la tv, prin care sa aratati oamenilor cum sa se comporte in societate? In loc de reclame la dero si medicamente, aratati ca nu e voie sa traversezi vorbind la telefon, sa arunci tigari din masina, sa iti lasi gunoaiele in strada... Toate astea nu au loc in pagina, dar in loc sa repetati ca trebuie sa facem miscare zilnic, mai bine puneti mesaje diverse...

Liviu (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:32

Sluga asta becalista numita naum nu poate mai mult. Nu sunt fan Hagi, ne despart niste culori, dar este singura minte limpede din fotbalul actual, singurul care construieste ceva sanatos. Restul, interese...

mg (115 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:35

..un articol lucid şi tulburător prin profunzime. Mă tem că ştacheta e prea sus pentru Hagi (şi nu numai..) Şi el, ca şi mulţi alţii, se va simţi atacat pentru că adevărurile dureroase sunt greu de acceptat. Vor face complice cu ochiul şi-o vor da pe glume ieftine de genul : tot înainte, că-n-nainte era mai bine.. După cum spuneau vechii greci, nu poţi construi democraţia cu cei cărora nu le pasă (ΙΔΙΩΤΕΣ)

Mariob (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:36

Excelent articol

CSU sau FCU=STIINTA (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:37

Frumos Domnule Naum, multumesc pentru articol.Cu mici ajustari, poate fi facut un scurt metraj despre Romania din ultimii 30 de ani.Securitatea, Indolenta, Securitatea,Minciuna, Furtul,Securitatea, Delasarea,Lenea,Blazarea..... Inca odata, felicitari!

Claudiu (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:39

In sport ca si in politica. Cine detine puterea pixului poate manipula prin cuvinte acoperite partial de adevar gloata. Si mai rau poate invrajbi o natie intreaga. Ei scriu si au inceput sa creada ca drepti si impartiali, asa cum ar fi normal sa fie un jurnalist, insa sunt departe de acest gest de bun simt. Ei scriu pentru altii, pentru a favoriza alte interese, ei amesteca sportul cu politica si uita sau au uitat de mult de interesul national pe care il tot invoca intr-un mod fals. Tu, Radu, poate ca iti amintesti ca stateai in intuneric, insa acest Hagi pe care "il iubesti" fals, iti aducea si ne aducea lumina. Acest Hagi reuseste sa construiasca ceva, in timp ce tu si altii mii ca tine distrug, pentru ca nu sunt capabili sa construiasca. In sport ca si in politica, joci distructiv, distrugi jocul adversarului, si in final termini pe locul 1 desi nu ai fost mai bun si ai practicat un joc urat, departe de aplauze.

Comentează