Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Lectură de vară

Ştiu că nu e simplu. Niciodată nu e. De când suntem mici şi părinţii răi ne interzic să mâncăm prea multă ciocolată pentru că nu e sănătos până când ne facem mari şi jurnalişti răi ne spun să nu credem tot ce vedem pentru că s-ar putea să ne păcălim

Permalink to Lectură de vară
miercuri, 25 iulie 2018, 9:03

A da plăcerea pe adevăr nu e niciodată simplu. Poţi alege să deschizi ochii şi să închizi mintea. E posibil. Măcar o vreme. În orice caz nu strică să ne treacă pe la/pe lângă urechi din când în când adevărul spus din gura celor care au trăit minciuna. Eu, tu sau altul putem fi combătuţi, înjuraţi, anatemizaţi, ni se poate spune că aşa merge treaba, că ar trebui dat liber la dopaj, orice. Că totul e asumat. Da. Dar haideţi să ridicăm un pic covorul.

Până unde ne amuzăm?
De ce asta, acum? Pentru că s-a terminat o Cupă Mondială şi suntem în Turul Franţei. Pentru că am văzut picioruşe care alergau halucinant în prelungirile prelungirilor şi pentru că vedem picioruşe care învârt ameţitor pedalele pe pante grave. Şi pentru că nu demult am văzut din nou dopajul decolând în sportul românesc. „Ne amuzăm până la moarte”, zise Roger Waters. Nici nu ştim cât de la propriu declină unii acest motto al epocii.

Un personaj real
Mărturia îi aparţine lui Tyler Hamilton. Fragmentele sunt extrase dintr-un recent interviu acordat ziarului „L’Equipe”. Hamilton a fost unul dintre locotenenţii lui Lance Armstrong, presupus „moştenitor” al lui. A terminat pe locul 2 în Turul Italiei rulând trei săptămâni cu o fractură în zona umărului. A fost campion olimpic, e singurul american câştigător al „monumentului” Liege-Bastogne-Liege. Şi e cel care a ciripit tot în faţa investigatorului federal Jeff Novitsky. Povestea lui nu e una tristă. E o poveste despre speranţă. Despre închis ochii şi deschis mintea.

„Pastila (de testosteron) era ca un ouşor roşu. L-am înghiţit fără să clipesc. Şi gata. Şi uite-aşa s-a întâmplat. Am păşit de cealaltă parte, în cealaltă lume”.

Totul începe cu părinţii
„A trebuit să mint. N-a fost deloc uşor, dar a trebuit să o fac. Cel mai greu a fost să-mi mint părinţii. A minţi devenise un automatism. În timpul Turului Franţei jurnaliştii m-au chestionat asupra dopajului şi prima reacţie era să mint ca să mă protejez. Când m-am întors acasă la finalul sezonului îmi construisem o faţadă, o mască. O mască de minciuni. A fost îngrozitor… Dar nu puteam să spun adevărul. Dacă începi să spui, spui tot, înţelegeţi… Tot!”.

„Câteodată mă trezeam în toiul nopţii, priveam plafonul şi mă gândeam. Numeam chestia asta „şedinţa comitetului director”. Eram în şedinţă cu mine însumi şi cu adevărul. Cea mai mare frică era că o să fiu prins. De fapt, mi-era mai frică de a fi prins decât aveam dorinţa de a câştiga”.
„Odată ce ţi-ai minţit părinţii totul devine mai simplu. Dacă le-aş fi spus adevărul, mi-ar fi cerut să mă las. Iar jurnaliştii şi fanii m-ar fi întrebat de ce mă las… Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat. O explozie enormă”

This is the end. My only friend
„Nu voiam să fiu cel care încalcă omerta. Eram cu adevărat pregătit să-mi duc secretul în mormânt. Doar că înăuntru eram vraişte. Mă distrugeam. M-am gândit chiar să mă sinucid când am fost controlat pozitiv. (…) Când am fost convocat în faţa unui tribunal american în ancheta Lance Armstrong am ştiut că venise momentul. Eram pe marginea prăpastiei: sau săream şi mă zdrobeam, sau spuneam adevărul”.
Nu există mască perfectă, toate sunt roase pe dinăuntru până când putrezesc şi cad. Dacă totuşi îi vedeţi senini şi convingători e pentru că nu mai respiră aer, ci minciună. Dar undeva adânc înăuntru există o nevoie cruntă de a scăpa de această viaţă dublă. Trebuie doar să se ivească ocazia. Şi, constant, ea apare.
Răbdare.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

mihai (5 comentarii)  •  25 iulie 2018, 9:40

Radu, atacam si sporturile bogate?! Hai sa lasam ceva vreme ciclismul, natatia sau canotajul. Sau macar sa recunoastem cinstit ca ne plac gladiatorii, de vreo doua mii de ani... Aceia faimosi si bogati! USADA da un exemplu clar, calare pe cei saraci, vizite de curtoazie prin NFL, NBA, MLB, etc Despre WADA, numai de bine!

die (1 comentarii)  •  25 iulie 2018, 9:59

Răbdare...............

Alin Nica (1 comentarii)  •  25 iulie 2018, 10:31

Felicitări, Radu! Un articol care spune ceva, e o lecție despre viață, mult mai mult decât despre sport.

Toader (24 comentarii)  •  25 iulie 2018, 10:34

Se vorbește că unele „recunoașteri” fac parte din reclamă. Li se dă de'nțeles copiiilor că numai așa pot ajnge sus în sport. Nu cred că-i vorba numa de bani (piața steroizilor, suplimenților alimentari, vitamine etc), cei ce au tiparnița pot tipări cîți vor. Este vorba de emascularea/castrarea/scopirea bărbaților; nu boul sau calul este mai docil decît taurul sau armăsarul? Corpul nu a mai face testoseron dacă ia din afară.

victor L (73 comentarii)  •  25 iulie 2018, 10:57

Vine o vremeee! o sa vina si vremea cind copii nascuti prin atributele Viagrai o sa fi declarati ilegali :D NB, articolul are ca tinta pe Froome.

teo (9 comentarii)  •  25 iulie 2018, 11:28

Bravo,te-ai intors la sportul la care te pricepi!Lasa fotbalul ca acolo esti vraiste.

Unu oarecare (24 comentarii)  •  25 iulie 2018, 13:01

Mai lasati na i bii toti trisatorii si bigotii. Astea nu mai sunt sporturi, ci afaceri ale unor concerne. In curand la Olimpiada nu vor mai fi natiuni curate, foarte putine poate, dar nu vor avea nici o sansa in fata Armatei de mutanti ai bogatilor. Scrieti mai bine despre scolarii si scolaritele alea de la tenis de masa, au luat 11 medalii si voi tot cu fotbal, Gigi si Mimi.

Cosmin (1 comentarii)  •  25 iulie 2018, 13:07

Radu, inteleg din articol ca te mai uiti inca la Turul Frantei, si te-ai uitat si la Campionatul Mondial. Asadar esti jurnalistul rau in meserie dar in acelasi timp acasa esti copilul care vrea mai multa ciocolata? Caci nu poti sa te uit la Le Tour in scarba, ore si ore, saptamani si saptamani. Eu ma uit pentru ca imi place. Si eu astept sa vina ziua aia. Vorba unor comentatori mai demult, catalogul incepe cu litera A, ajungem si la D, F, Dar nu te poti increde total in ceea ce nu vezi si nu stii. Pana atunci vedem un Le Tour mai dinamic si mai frumos ca in alti ani. Competitia sportiva ne convinge cumva si ca dopajul asta face parte din sport, e tot o competitie, mai unfair, mai nevazuta, dar e acolo. Apoi trec saptamanile si uitam de competitia nevazuta. Iar acum, in ultima saptamana iti spun ca sper sa nu se ajunga niciodata la alte litere in catalog. Miracole si invingatori exista si cand toata lumea e curata.

Mircea (18 comentarii)  •  25 iulie 2018, 14:56

uitati-va la fata lui Froome din fotografia publicata de gsp pe acest site... Chirst ! Daca intalnesti un om pe strada cu aceasta grimasa vei avea tendinta sa suni la 112 sau sa-l ocolesti cat mai departe: sub influenta drogurilor sau intr-o pshihoza.

Cristi (1 comentarii)  •  25 iulie 2018, 15:06

Fractura de clavicula a fost in Tutul Frantei ... cu totii mai gresim, cu totii mai uitam.

Michael (1 comentarii)  •  25 iulie 2018, 15:38

Asta e articol? E copy paste dintr-un citat. Pentru ceva semnat Radu Naum ma asteptam la mai mult.

itu52 (61 comentarii)  •  25 iulie 2018, 16:00

Înainte de a se opri piciorușele harnice de la CM 2018 s-au oprit cele de la Wimbledon. Pentru că ne-am deconectat timpuriu, nu am mai avut vreme de povestit și să zicem sesizat aspecte care depășesc capacitățile noastre de judecată. Aici Superman varianta feminină, a îmbrăcat costumul purității și fără niciun turneu de pregătire disputat serios, s-a oprit tocmai în finală. Poate dacă nu o încurca cel de sus cu atîta ploaie sau organizatorii cu programarea meciului întrerupt în semifinală masculină, putea să-și sincronizeze ”pregătirile” suplimentare și aveam o altă campioană. Se pare că așa stau lucrurile și cu US Open, sunt orgolii mari în joc, din păcate unele la nivel de stat. Nu-și va pierde mult timp cu turneele premergătoare, va trece pe ”meditații” suplimentare și va câștiga turneul fără set pierdut. Când te expui la turnee, poți fi tras pe dreapta și testat. Altfel celor de la antidoping, când sună la ușă, le poți spune povești de vacanță. E greu, pentru americani este în joc monopolul lor din ultimi douăzeci de ani și speră să bată toate recordurile WTA, este ultima șansă, nu-și permit rateuri.

JFM (55 comentarii)  •  25 iulie 2018, 18:27

Pacat ca nu mi-a intrat mesajul catre domnul Naum in care il rugam sa faca un demers ca la o anumita televiziune sa se evite ca invitatii si antrenorii si jucatorii unui club numit oficial FCSB sa mai faca referiri la Steaua. Steaua a fost, nu mai este. Avem CSA Steaua deci nu Steaua si FCSB. Daca Becali poate sa spuna FCSB de ce n-ar putea-o face alti invitati mai ales ca se considera rivali de-o viata a fostei echipe de Legenda care azi nu mai exista in prin planul fotbalului. E deranjanta si neserioasa abordarea asta, unii asa, altii altfel, iese un ghiveci. Daca ne plac lucrurile sa fie reglementate si sa se desfasoare conform unor reguli pai haideti sa le respectam cu totii cei implicati oficial in fotbal sau in media, nu ma refer la omul de rand din tribuna, ala p[oate sa strige ca e Real Madrid ca nu se supara nimeni. Va rog.

Mozzie (15 comentarii)  •  25 iulie 2018, 20:11

@ JFM, invitatii in studiourile acelei televiziuni sunt persoane publice si aflandu-se in incinta unei televiziuni notificate de catre CNA trebuie sa se alinieze acelorasi rigori ca si moderatorii emisiunilor. La fel si atunci cand sunt pe stadion in cabina invitatilor, atat timp cat competitia este una oficiala ei trebuie sa respecte legile tarii. Care refuza sa fie scos din emisiune. Ca mai scapa din an in Paste cuvantul gresit aia se poate intampla dar daca e un refuz fara fundament legal, la revedere. Asta ai uitat sa spui.

Comentează