Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Hangar 18

Şi dacă victoria cea mare a lui Halep nu ar fi un Turneu de Mare Şlem?

Permalink to Hangar 18
marți, 5 iunie 2018, 9:39

„Sălbăticie” e un termen prea sălbatic pentru oricare dreptunghi de pământ din Paris. În fine, oricare din interiorul Perifericului, inelul de autostradă care înconjoară Oraşul Luminilor.

De aceea autorul acestei caracterizări a terenului pe care a fost trimisă să joace Halep la RG în turul 3, o arenă secundară, şi-a şters comentariul (totuşi, atât de incorect politic să fi fost încât să îl trimită la pubela electronică? Bon Dieu!).

Dar senzaţia se şterge mai greu. Şi se accentuează odată cu explicaţiile oficiale. Monsieur Remy, arbitrul principal, a recunoscut că terenul 18 e unul secundar, dar, s-a grăbit să adauge, e „unul important”.
Te uiţi în stânga. Te uiţi în dreapta. Să vezi dacă nu e vreun fazan pe lângă tine. „Mai ales că e unul nou”.

Şi pentru că trebuia promovat de cineva s-au uitat ei mai în fundul clasei şi au găsit-o pe Halep. A, pardon, Halep e în prima bancă… Deci cine şterge tabla, copii? Premianţii, tocilarii. Şmecherii le pun ciungă în păr.

Monsieur Remy a recunoscut că pe Nadal nu-l va trimite niciodată acolo. Nu e vorba despre numărul 1. E despre cine e numărul 1. Iată marele meci al carierei Simonei. Să ajungă într-o zi ca dom’ profesor Remy să n-o mai pună elev de serviciu. Sau dacă o face, să-l trimită ea la plimbare. Pe Periferique.

Înţelegem că atunci când se aleg pedepsiţii pentru terenurile secundare şi terţiare se iau în calcul nişte criterii. Să vedem dacă se potrivesc Simonei. Rezultatele. Bifat. Cerinţele televiziunilor care transmit competiţia. Amânăm bifatul. Interesul publicului. Bifat, e plin de români. Dorinţa jucătorilor. Bine, lăsaţi…

Dorinţa federaţiei franceze. Ăsta e, aşa, un factor abscons. Să revenim. Halep e doar o jucătoare de tenis. Greşit. Ar trebui să fie un personaj. Nu e, dar se străduieşte. Participă la evenimente mondene, de binefacere, se mai dedă la glumiţe şi la filmări „people”. Se străduieşte.

Nu îndeajuns, după organizatorii de la RG. De exemplu, nu vociferează destul. Nu rupe scaunul arbitrului. Nu face comentarii scandaloase. Nu-şi dă ochii peste cap. Şi când se enervează, se enervează pe ea însăşi. Plictisitor. Terenul 18, în pas alergător!

Până şi victoria asta simplă asupra lui Mertens nu a adăugat niciun ochi la tricotajul legendei sale. Dintr-un anumit punct de vedere, Halep nu s-a născut încă. Povestea ei cu echipamentul no name, cea mai vandabilă de până acum, cu care ar fi trebuit să empatizeze orice amator de tenis de pe glob, nu a decolat.

N-ar fi trebuit poate să o ajute cineva să-şi ia zborul? Despre Bouchard, care nu mai există demult, se vorbeşte încă. Despre Halep unii par a vorbi din obligaţie. Halep pătimeşte de moda Năstase, cel care a scos tenisul din cochilie şi l-a împrăştiat printre oameni. Ea fiind un anti-Năstase, îşi face treaba ca orice muncitor onest din lumea asta. Numai că toţi ceilalţi muncitori oneşti n-au chef de încă unul. Au poftă să vadă mersul pe poante al Şarapovei. Sau costumul de extraterestru al Serenei.

Sigur, din demersul Simonei, proletariatul ar putea să înţeleagă că oricine poate reuşi, nu trebuie să aibă ochi albaştri sau inimă de taur. Dar realitatea rămâne, încăpăţânată. Halep pare din alte vremuri. O furnică soldat. Va cumpăra, până la urmă, planeta călătoria iniţiatică a unui om obişnuit?

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Carol K (52 comentarii)  •  5 iunie 2018, 11:22

Eroina romanilor de la acest turneu a fost Buzarnescu. Pana acum Simona n-a eliminat nici o campioana de talia Svitolinei. Nici Kerber nu e la fel de buna ca ucrainianca. Poate Muguruza. Sa o vedem, in rest, ca a jucat pe 18 sau pe Central mi-e indiferent, ar trebui sa-i fie si ei, eventual sponsorul sa fie deranjat pt ca a ales-o pe criteriul locului ocupat in clasamentul WTA adica sa fie in prim planul atentiei.

Emilian (16 comentarii)  •  5 iunie 2018, 12:01

Mai las-o incolo cu autovictimizarea! Mare tragedie: altii nu ne valorizeaza asa cum ne-am dori noi! De fapt e vorba de Simona, dar noi suntem ofuscati ca si cum ar fi vorba de propria persoana. Probabil de aceea aruncam cu noroi in Simona atunci cand face un meci mai prost; percem ca si cum ar fi un esec al nostru de care Simona ar fi vinovata. Lucrurile sunt mai simple: RG are niste organizatori, care programeaza meciurile in functie de pricere si de interese comerciale. Care-i noutatea?! Cineva care are constiinta valorii proprii nu sta la mila unor organizatori ca sa-i recunoasca valoarea. Merge mai departe si-si vede de treaba.

mg (115 comentarii)  •  5 iunie 2018, 12:03

..unii spun că e prea mărunţică. Iar la interviuri, Barbara Schett pare mama cu copilul.. Da, dar Hingis sau Henin.. Alţii zic că nu are talentul lui Ilie Năstase. Da, dar Ţiriac (care ştie ceva tenis) spune că are un talent fenomenal. Şi atunci ce-i lipseşte ? Eu zic că doar ceva timp. Răbdare aşadar.. Şi da, explicaţia organizatorilor e de "Hangar 18"..

itu52 (61 comentarii)  •  5 iunie 2018, 13:15

Ieri nu a jucat pe 18 și dacă a fi văzut meciul nu te avântai așa tare. Arena era plină de scaune goale, crezi că organizatorii au fost încântați?. Dacă la acea oră, să zicem, juca Sharapova cu Wiliams, aveam un vulcan. Ei știu de exemplu că Buchard, are o cotă de piața mai mare decât Simona, nu poți schimba această realitate, le-ar aduce mai mulți bani. În fond și d_ta ai face la fel, dacă ți-ar aparține turneul. De aici în colo Simona urmează să demonstreze ce poate, chiar dacă joacă pe 14. Preluările noastre tv. sunt sub 10%, ce poți prelua cu două posturi. Numai din optimi te poți lăuda că se preiau 100% probele de simplu. Când s-a jucat grosul, abia i-am cuprins pe ai nostri. Media a rămas tot la stadiul ”trasului paiului prin nas”, vezi că fazanii sunt ținta voastră, nu în fileul de la 18.

JFM (55 comentarii)  •  5 iunie 2018, 14:21

Simona nu mai prezinta garantia unui meci atractiv. Este inconstanta, imprevizibila, azi iti castiga in doua seturi dupa reveniri de senzatie, peste 2 zile iti pierde umilitor, practic nu se misca pe teren. Asta nu convine organizatorilor. Sper ca dupa un meci f. bun cu Mertens sa nu o dea din nou in bara, cu Kerber nu e de glumit, nu poti sa faci nazuri, sa-ti permiti toane samd

Gary (6 comentarii)  •  5 iunie 2018, 14:48

De ce ocolim realitatea? Si daca va mai fi doi ani no1.Halep nu este un brand. Nu-ti face placere s-o privesti ca pe o femeie;are alura de vanzatoare la taraba. Chiar trebuie sa ti-o spuna cineva,raspicat?

marin (1 comentarii)  •  5 iunie 2018, 15:24

... iar in interviuri este subtitrata ca S. Alep!!!

Silviu (2 comentarii)  •  5 iunie 2018, 23:54

"inima de vaca" - ha ha

Silviu (2 comentarii)  •  5 iunie 2018, 23:59

Francezii sa fie sanatosi si Simona sa castice turneul ... restul nu conteaza. (apropo de francezi nu ei sunt aia de s-au predat in timpul razboiului si dupa ai cerut o bucata din Germania de i-au dat americanii si rusii afara in palme....plangeau pe la usa ).

mihai (3 comentarii)  •  6 iunie 2018, 8:36

Radu, imi plac articolele tale, dar de data asta cred ca ai intrat in hora plangaciosilor. Ca ne place sau nu, Halep joaca doar cu familia, Tiriac si cativa rataciti in tribune, atunci cand are primul meci al zilei. Nu luam in calcul finalele, pentru ca acolo biletele sunt cumparate cu mult timp in avans si nu tine cont de numele finalistilor. In timpul meciului numarului 1 mondial (asa conjunctural cum e), televiziunea franceza arata sosirea la arena a Sharapovei. De ce? Ptr ca mediatic era mai importanta. Daca s ar fi umplut "Hangar 18" si ramaneau admiratorii pe langa, protestand ca nu si vad marea favorita, intelegeam durerea ta si articolul. Altfel...las o asa. E oricum prea multa victimizare in presa romaneasca. Daca trece de Kerber azi, si in opinia mea e un DACA f mare, ar face bine sa inceapa sa tarasca un picior, ca sa dea tema unui articol plangacios cu explicatii dupa finala, in cazul in care va fi sub o ora. N am vazut cum joaca Muguruza, dar rusoaica e intr o forma de zile mari. Ma rog ...e oricum mai ok decat luptatoarea pentru drepturile lauzelor care a refuzat sa joace deloc. Mai ok, din respect ptr public, poate chiar pentru proaspetele mamici care ar fi venit cu biberoanele in buzunar sa i faca galerie.

Un fan al handbalului (1 comentarii)  •  6 iunie 2018, 18:04

Oameni buni, ha sa o incurajam pe Simona. Nu e usor acolo, jucand o data la 2 zile, in conditii diferite. O fi avand si mofturile ei dar cine nu are? Mai ales sub presiune, jucand la multe turnee, si cu dorinta de a castiga de fiecare data. Asta nu e treaba de amator si cei care au facut sport la un nivel mai inalt stiu de asta. Eu o iubesc pe Simona asa cum e ea si sunt mandru ca nr 1 mondial e o romanca! Asta e important! E adevarat ca uneori simt ca ar putea mai mult si trebuie sa demonstreze ca e nr 1 dar e Simona, e a noastra si incearca meci de meci sa fie mai buna. Imi place privirea ei de luptatoare, inteligenta, ambitia, faptul ca nu se da batuta usor, ca e in forma si alearga dintr-un colt in altul al terenului, ca se motiveaza singura si incearca an de an sa devina mai buna. Credeti ca ajungi nr 1 fara multa munca? Si meciul de azi in care a batut-o pe Kerber a fost emblematic pt ea. Dorinta de a reveni si a se bate aproape pt fiecare punct a fost rasplatita. A fost un meci frumos si Simona a meritat sa mearga mai departe. Doamne ajuta sa o bata pe Muguruza care a facut-o praf pe Sharapova. P.S. Nu fotbalul ne aduce bucurii ci alte sporturi. Degeaba e fotbalul mediatizat, avem mai multe bucurii si succese de la tenis, handbal, etc.

vasco (164 comentarii)  •  10 iunie 2018, 15:29

@Unfanalahandbalului,corect,ca de obicei!

Mihai (2 comentarii)  •  10 iunie 2018, 19:43

Breaking News: Daddy vrea si el sa castige un Mare Şmen !! Cica se pricepe!

vasco (164 comentarii)  •  12 iunie 2018, 13:05

@Mihai,Who's your daddy?

basencu (1 comentarii)  •  12 iunie 2018, 15:34

Nu mai inteleg. Ca TFL ist iubesti corporațiile, strainii, ca romanii sunt cam neinstruiti, Nastase e cam *** ca-i ute-n gat la rand pe straini sau romani, Halep e bleaga ca nu se i-a la bataie cu organizatorii de la Paris, ca joaca pe un teren cu zgura, tuse, arbitri, copii de mingi, dar nu e central, ca doar am crescut cu oful mahalalei oraselor mai mari ca nu stam si noi in centru, daca taticu nu era si cu partidu. Pentru ca sunt mai FCSB ist decat CSA sist si in copilarie un pic Rapidist de B, te rog sa intrebi Unitatea Militara CSA Steaua Bucuresti daca actele de procedura care o vizeaza le primeste prin e-mailul personal al colonelului de justiție Talpan, respectiv [email protected], care apare în antetul contestatiei din 11.06.2018 formulata împotriva hotararii nr. 4 / 06.06.2018 comisiei de disciplina a AFMB, cea cu dreptul de joc al celor 5 rapidisti. In zona NATO dincolo de lipsa unor echipe de baseball sau cricket, documentele chiar nesecrete sunt redactate pe calculatoare clasificate, sunt înregistrate la ieșire / intrare în registre clasificate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează