Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Adopţia

„Nu-i nimic, vor mai fi ocazii!”. Pun pariu că toată lumea îi spune asta Biancăi Andreescu după finala de la Auckland. Probabil că şi ea îşi spune acelaşi lucru. Doar că nu crede o iotă. „Vrăjeala” asta, cum ar zice […]

...

Cât timp vrem să ne mai păcălim?

România la Euro de handbal, la fel ca România pur şi simplu, poate fi judecată în două feluri. Unu: cu sufleţelul. Doi: cu carneţelul. Prima variantă, agreată de inimile moi, urcă pe un piedestal de lacrimi naţionale şi întreabă retoric-arţăgos: […]

...

Fără handbal

Un tip picat din Marte ar fi cerut o anchetă după vizionarea meciurilor României cu Norvegia şi Olanda la Euro de handbal fete. Nu te poţi plimba prin ceruri miercuri, iar duminică să râneşti prin Iad. E ceva ce sfidează […]

...

O istorie a violenţei

În vara anului 1980, un tânăr a intrat în sala de gimnastică a Complexului „23 August”. Îşi însoţea tatăl, trimis de unicul ziar de sport să facă un reportaj cu lotul de fete înaintea Jocurilor Olimpice de la Moscova. Nadia […]

...

Răscrucea

Muntenegru e un munte greu. Enervant adversar! Nu că noi n-am fi pentru alţii. Dar măcar visăm, fie şi absurd, că într-o zi vom găsi grădina Edenului. Adversar-exemplu Ei n-au cum, pot fi campioni mondiali doar la cazinouri. Între timp […]

...

Ikarius şi soarele gol

Între îmbălsămatul şi linşatul lui Karius se strecoară pe vârfuri, la ore mici, tăticul portarului german. Se clatină. El şi lumea lui

Permalink to Ikarius şi soarele gol
marți, 29 mai 2018, 11:28

Ca şi în cazul lui Bănel, jumătate de galaxie se pregăteşte să îl îngroape sub încurajări pe cel mai tare gafeur al tuturor timpurilor Ligii Campionilor. Bine, poate nu chiar ca la Bănel, că noi n-avem egal în transformat alba în neagra. Sau viceversa. Portarul neamţ are parte şi de critici severe. Şi de glume bune. Una auzită la nici 20 de minute de sfârşitul meciului: „De Karius poţi să fii sigur că nu mai ia gol doar atunci când îl vezi urcat în autocar”. Da. Se mai întoarce istoria proverbelor. Portarul cu alură de zeu nordic a plonjat de la altitudinea aurorei boreale direct la Tartar. E biftec. Un teuton mototol. Un viking care n-a ajuns la timp la toaletă în plină revoluţie intestinală. Aşa a arătat Karius. Îl putem plânge. Ne putem râde, cum se zice pe la noi. Dar cu un lucru suntem datori, nu faţă de el, ci de noi: să nu-l cufundăm total în mormanul cu moţ. Să mai păstrăm un loc şi pentru soarele care l-a ars de viu.

Trăim în plină dictatură a antrenorilor-demiurgi. Importanţa lor pe planetă e uriaşă. Normal, fotbalul drenează bani şi suflete cu nemiluita. Mai nou însă ni se cere să credem şi că mult trâmbiţata lor ştiinţă a ajuns la nivelul inginerilor de la NASA. Oamenii sunt branduiţi ca genii ale tehnicii şi tactici, desfăcători şi ră,sfăcători ai ADN-ului fotbalistic. Mici Einstein ai unui joc de copii, aceşti băieţi care abia mai încap în spaţiul dintre cei doi poli sunt din când în când pedepsiţi de un sport care rămâne până la urmă un joc de copii, nu fizică atomică. Faţa lui Klopp, încremenită după prostiile lui Karius, şi-a recăpătat mobilitatea abia spre dimineaţă, când, bine îmbibat, a cântat măscări despre norocul lui Real. Dar norocul ştim cum ţi-l faci. Ca şi ghinionul. Ţi-l poţi face împingându-ţi între buturi propriul om ca să nu devieze o iotă de la ceea ce comanzi. De exemplu, îi spui, ca orice antrenor galactic al zilelor noastre, să dea drumul repede la minge, să o joace scurt, să nu degajeze. Marota construcţiei de la portar.

Disperat să nu iasă din cuvântul maestrului hirsut, Karius a încercat de mai multe ori să se sinucidă în acel meci. Dumnezeul jocului l-a privit blând, i-a făcut cu degetul, l-a mângâiat pe coama bondă şi l-a iertat. Da’ el nu şi nu! Până când şmecherul de Benzema a mirosit că e rost de „bani uşori” (are nas la astea). Obişnuit cu Barcelona, care a pătimit şi la relansări-bumerang, Karim din cartier le-a dărâmat scurt savantlâcul. A doua zi au apărut imagini cu Ramos care i-ar fi dat un cot portarului cu o fază înainte şi de-aia… Da, şi când era mic un copil rău i-a furat maşinuţele. Viaţa e un lanţ de traume. Mai ales pentru sărmanii fotbalişti. Noroc că ne mai distrăm noi.

Real a frânt gâtul celor de la Liverpool precum o gospodină cinică unor pui de curte. Salah, Karius, buni de-o ciorbă. În vreme ce ei îşi uscau lacrimile, vinovatul principal dansa în aburi de alcool. Viaţa merge mai departe. Cu condiţia să mai asculţi ce îţi spune.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

mihai (5 comentarii)  •  29 mai 2018, 11:54

Tine-te de ciclism...

der_grosse (3 comentarii)  •  29 mai 2018, 12:25

"genii ale tehnicii şi tactici" . sau TACTICII...? :D

luigino (2 comentarii)  •  29 mai 2018, 13:14

Absolut corecta observatia! In timpul asta, Klopp isi numara bistarii, Real trofeele si internautii il injura pe Ramos :-))))))))

Dana (2 comentarii)  •  29 mai 2018, 13:25

Așteptam de la tine, mai degrabă, să scrii ceva despre ce s-a întâmplat în Il Giro. Nu e un reproș, era o dorință.

JFM (29 comentarii)  •  29 mai 2018, 13:35

Spiritul lui Real bantuie dintotdeauna prin strudiourile Digi. Sarcina de serviciu de la Andrei Niculescu. De data asta, domnule Naum, ati fost cel putin penibil.

mg (90 comentarii)  •  29 mai 2018, 13:50

..dacă Real e gospodina, Ramos e satârul.. Nu i-aş pune'n aceiaşi oală pe neamţ şi pe egiptean, fie şi pentru diferenţele mari gastronomice dintre cele două culturi. Salah nu şi-a dat seama că se pune de'o ciorbă cu multe proteine..

Mihai (1 comentarii)  •  29 mai 2018, 15:55

Este o parere. Pe de alta parte, mai bine te limitezi la ciclism.

FG (1 comentarii)  •  29 mai 2018, 15:56

Dle. Naum, se pare ca fotbalul nu este pentru Dvs. Cu ce a gresit oare Jurgen Klopp ca l-a invatat pe Karius sa repuna mingea rapid in joc? Credeti ca nu i s-a spus (de Klopp si antrenorul de portari) cum sa faca asta si ce pericole sa evite!? Ca el in meciul asta a facut acea greseala fara scuze la primul gol cine ar fi putut sa banuiasca!? Si intr-adevar inainte cu cateva minute sa ia golul a fost lovit INTENTIONAT SI FARA NICI O SCUZA (deci ROSU direct trebuia dat) cu cotul in cap de Sergio Ramos. Care Sergio Ramos intr-adevar le-a "rupt gatul (umarul)" la propriu la Liverpool prin accidentarea (nu pot spune ca a vrut neaparat sa-l scoata din joc - numai el stie ce a gandit atunci - dar este de crezut ca a vrut sa slabeasca echipa Liverpool cu orice mijloace ) lui Salah. Pana cand a iesit Salah accidentat Liverpool a fost net superioara - si daca nu iesea este destul de probabil ca Liverpool reusea sa ia conducerea (la situatiile de gol avute pana atunci) si meciul se desfasura altfel. Deci cheia meciului a fost accidentarea lui Salah - cine a avut ochi sa vada, a vazut imediat ca de atunci a fost alt meci - de aceea inca odata - nu este exclus ca Ramos sa fi avut exact intentie in accidentarea lui Salah. Real Madrid nu a jucat nimic in meciul asta - nici dupa accidentare nu a fost superioara lui Liverpool. A avut mai mult noroc. Real nu mai joaca mare de lucru de doi ani - si nu inteleg de ce o protejati prin redactie - ca doar sunteti "oameni de fotbal" care trebuie sa fiti obiectivi!!

itu52 (38 comentarii)  •  29 mai 2018, 16:53

Galaxia este a galacticilor, de acolo nu primește consolare, exagerezi când zici că jumătate de galaxie lucrează la reabilitarea lui Karius. La golul lui Benzema au trudit amândoi, piciorul francezului parcă a fost limbă de cameleon, s-a tot lungit și a lovit fulgerător. Ceva asemănător a pățit și Pițurcă, dacă vă mai amintiți. Atunci nu s-a pus, s-a întors cu spatele la degajarea portarului și a înscris cel mai chior gol din carieră. Dacă o făcea Benzema poate fluierașul arăta centrul terenului. O fi adevărată și povestea cu lovitura lui Ramos. Ăsta are atâta știință în coate că-ți face câmpul vizual de 10 grade și umbli ca Mutu când are chef de cotonogit chelneri. La golul din foarfecă ar fi fost indicat să aplaude, își mai ștergea mănușile să nu-i patineze mingea-n poartă la șutul lui Bale. A tras ca apucatul, parcă se trezise dintr-un coșmar cu Zidane. Am auzit că acolo e iubire mare, Bale nu s-a dus la pupat pe frunte, iar Zidane i-a mulțumit pe vremea cântărilor lui Klopp. Mare știință la antrenorii zilelor noastre, vorba unui hâtru ”Nihil sine bafta, totu-i nimereaua”.

mihai (1 comentarii)  •  29 mai 2018, 17:00

D-le Daum, E absurd sa crezi ca i Klop vinoval pentru faptul ca portarul i-a dat mingea in picior lui Benzema. Daca Benzema at fi fost vreun zmeu cu 100 de piciore as fi zis ca poate Klop nu si a informat portarul despre asta. Dar Benzema nu are atitea piciora ci doar doua ca toti oamenii. Adica daca seful iti spune sa crapi un pic fereastra in fiecare dimineata sa se aeriseasca si joi ajungi la serviciu si vezi ca de afara vine fum gros chiar la fereastra aia, tu nu numai ca deschizi geamul ba chiar il deschizi cit se poate de larg. Si apoi dai vina pe sef ca e fum in birou. Da ce portarul ala are 3 ani?

Carol K (46 comentarii)  •  29 mai 2018, 17:37

Cei care au urmarit Premier League dar si alte faze din UCL au constatat ca portarul german era pe un trend ascendent, nu mai era baiatul speriat de bombe pe care Klopp l-a adus de la Mainz. Totul era istorie, uitasem ca era un portar ezitant, apara chiar f. bine, facuse saltul, se adaptase. Evolutia din finala a venit impotriva a tot ce se intamplase in tot acest sezon, nimic nu anunta acest dezastru. Nu-l vad vinovat cu absolut nimic pe Klopp, dimpotriva nu stiu ce minune a facut sa- dea incredere sa sa faca, pana la acest meci, un portar bun, increzator in el. Karius l-a tradat in primul rand pe Klopp in acea seara, nu pe suporteri. Asta as fi vrut sa vad intr-un ziar de sport dar uite ca vad exact opusul, c'est la vie.

Carol K (46 comentarii)  •  29 mai 2018, 17:40

Reiau ultima parte : Nu-l vad vinovat cu absolut nimic pe Klopp, dimpotriva, nu stiu ce minune a facut sa-i dea incredere, sa faca din el, pana la acest meci, un portar bun, increzator in el.... Karius l-a tradat in primul rand pe Klopp in acea seara, nu pe suporteri. Asta as fi vrut sa vad intr-un ziar de sport dar uite ca vad exact opusul, c’est la vie.

Chris (14 comentarii)  •  29 mai 2018, 18:46

Liverpool a fost praf in finala. Cei care se pricep la fotbal (stiu ca toti au impresia ca se pricep, dar credeti-ma ca doar cativa se pricep cu adevarat), au stiut dinaintea meciului care va fi deznodamantul: anume ca valoarea si experienta vor triumfa. Liverpool dupa ce l-a pierdut pe Salah a fost de nerecunoscut, departe de ce se cere pentru o finala UCL. Locul lor in acele momente putea fi in finala Europa League, asa de bine au aratat. Real Madrid x 3 , si haterii sper ***, macar sa nu mai posteze mizerii in spatiul public :))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (146 comentarii)  •  29 mai 2018, 18:54

Articol mai interesant decat altele pe aceeasi tema.Da,e adevarat,Liverpool parca nu a fost la inaltimea unei finale UCL,sigur ca Bayern,Juve,Barca,chiar si City s-ar fi comportat mai matur.Liverpool a ajuns,desi meritat,cam prea repede.Nu e destul sa joci frumos,avantat,trebuie sa mai ai si experienta.Tocmai de-aia s-a intamplat,ca si in cazul lui Banel,sa clacheze pe mana lor,fara a mai pune la socoteala murdaria facuta de fundasul acela de la Real...O echipa matura,completa, nu se bazeaza chiar asa de mult doar pe un jucator.Oricum,editia aceasta de UCL,parca mai mult decat altele,arata cat de mult conteaza banii,la ce lucruri urate pot duce.Drumul Realului a fost unul fortat de arbitrii,cam ca si al Barcelonei can cu remontada.Parca au fost prea multe remontade,si city si roma,dupa ce au luat cate o caruta de goluri ,au sperat si chiar au reusit sa dea cate o caruta acelorasi adversari..Cam multa labilitate si ajutor,dezinteresat si nevinovat desigur,din partea arbitrilor.Si,ca de obicei,Real Madrid e campioana la uratenie...Nu sariti,nu sunt nici fan Barca,nici Liverpool,nici Juve,nici Bayern...Doar imi place fotbalul si cate odata,Tottenham,cateodata Bayer Leverkusen,cateodata,mai demult,Deportivo LaCoruna...Fotbal frumos,nu titluri si glorie si bani cu orice pret.

ovidiu_3003 (156 comentarii)  •  29 mai 2018, 19:47

mie in acest articol mi a placut ...mormanul cu mot ...acesta spune multe ...

Freddy RE (1 comentarii)  •  29 mai 2018, 20:16

Super! (Adica FOARTE Super - pentru ca se pare ca imi trebuie un comentariu de minimum 15 "caractere" ca sa apar aici)

itu52 (38 comentarii)  •  29 mai 2018, 23:37

Cei de la UEFA au deliberat, ei se pronunță mult mai repede decât justiția română, când se lucrează cu evenimente recente. S-a dat verdictul, Ramos l-a lovit cu cotul pe Karius și este nevinovat. Crăciuneștii lor au analizat reportajele tv. și au ajuns la concluzia unei lupte pentru balon, ba mai mult Ramos a fost împins spre Karius de către fundașul lui Liverpool, Virgil van Dijk. Așa că ne-am sfărâmat degeaba, șefii cei mari au făcut lumină, mai greu o să le fie să facă din Ramos, înger. Dacă analizează și alte înregistrări până la toamnă îi pun o aripă.

jos_cenzura (14 comentarii)  •  30 mai 2018, 0:32

Daca portarul ar fi fost mai concentrat pe fotbal decat pe imagine (tatuaje si "look") poate ar fi facut treaba buna. E ok sa devii interesat de imagine (precum Ronaldo cu frizurile, Messi cu tatuajele, Generatia de "Aur" cu parul vopsit blond in 1998, sau chiar Mutu cu figurile si tatuajele de prost gust de pe brat) doar DUPA ce demonstrezi valoare. Cei care inverseaza ordinea si se concentreaza la inceput pe imagine si pe oglinda, nu pe minge, nu ajung niciodata mari in fotbal, exista sute de exemple. Din pacate, Karius face parte din categoria asta. PS Felicitari lui Ronaldo ca nu a promovat moda cu par facial de musulman sau de padurar care indrageste barbatii. Mi-e mai mare dragul sa vad un om ras, fara tatuaje, pe terenul de fotbal, printre armatele de papagali care-si falfaie aripile cu patos.

durden (17 comentarii)  •  30 mai 2018, 8:19

Hahaahaha deci klopp care a transformat o echipa moarta intr-o forta ofensiva aproape unica in europa, a resuscitat echipa si a dus-o in finala UCL...el e de vina pt greselile lui karius, da?bun maestre, am inteles. Hai mai bine da-i un telefon lui gigi, vezi ce zice si el. Ps: De ce naiba scrii ca un baietas de cartier, ce e cu limbajul asta?

patrutreitrei (4 comentarii)  •  30 mai 2018, 10:13

Păi da, Ramos chiar i-a tras un cot. Iar pe Salah l-a trântit ca la judo. În acest context, fraza cu frântul gâturilor e la propriu, din păcate. ”Asta este”, cum cugeta Nick Dică, pentru fotbalul adevărat te uiți prin ligile inferioare, restul este Mastercard - mai mult spectacol, decât sport. Aleargă după minge 90 de minute, și la final întotdeanua câștigă cine trebuie, ca să rămânem la parafraze. Râdeam noi prin anii 90 de americani și pancrația lor, dar până la urmă și-au impus franșiza peste tot: fotbal, tenis, ciclism, F1 etc. ”Noroc că ne distrăm noi” :)))

cutzy (3 comentarii)  •  30 mai 2018, 13:21

du-te bai nea carius umflat cu pompa de impresari la locul tau zweite bundesliga

stefan 2 (1 comentarii)  •  30 mai 2018, 17:20

eu inteleg ca infrangerea lui Liverpool se datoreaza greselilor portarului, acestea se datoreaza antrenorului Klopp, antrenorul Klopp are vina de a fi antrenor din cauza parintilor, iar parintii au vina ca se trag din Adam si Eva. Pe scurt, toata problema isi are radacina in Vechiul Testament, la *Geneza*.

Mihai (2 comentarii)  •  30 mai 2018, 21:34

De acord cu Dl. Naum. Da, bun articolul. Stati sa vedeti ca incepe Mondialul: sa vezi gafe pe portarul Angliei, ca de obicei. Vorba englezilor: de 3 lucruri putem fi siguri intr-o viata de om: (in Anglia): de moarte, de plata impozitelor si de prestatia jalnica a echipei Angliei la toate campionatele...

talpaiadului (5 comentarii)  •  31 mai 2018, 5:09

Da dom'le, Klopp e vinovat, dar nu pentru greselile lui gafencu ala de Karius, ci pentru ca l-a adus la Liverpool si l-a bagat in poarta in finala CL cu Real Madrid desi in semifinale incasase 6 goluri de la Roma. Dumneata d'le Naum in schimb bati campii cu mirosul lui Benzema si alte aberatii care de care mai abracadabrante...

Marian (1 comentarii)  •  31 mai 2018, 16:10

*** Ramos, restul e cancan!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

francescoli 74 (2 comentarii)  •  1 iunie 2018, 15:11

Comentează unii pe aici numai bazaconii cum ca Real nu a jucat nimic până la accidentarea lui Salah,etc.Dar vă întreb ce a jucat Salah si Liverpool până atunci,doar careva suturi blocate in careu si unul prins de Navas, Real ii tempera o data cu trecerea timpului cum s-a si dovedit;Ronaldo a avut si el o ocazie destul de mare la 0-0 iar faptul că englezii stăteau doar in Salah ,nu aveau bancă nu e vina nimănui; după intrarea lui Bale s-a vazut si mai mult diferenta de calitate si de valoare,evidenta oricum dar nu si pt cei foarte subiectivi. Au avut ocazii destule cei de la Real puteau face scor si atunci nu mai comentau mulți aiurea.

francescoli 74 (2 comentarii)  •  1 iunie 2018, 15:19

Diferență netă de valoare intre cele două, cu sau fără Salah, cu sau fără Carvajal, Real a făcut o demonstrație de forță, experiență si calitate; Salah nu a făcut mare lucru nici până la accidentare,dor câteva suturi blocate in careu;cu timpul Real a preluat inițiativa si scorul este chiar mincinos, putea fi mult mai mare chiar si cu un portar in formă nu ca si Karius ăsta, restul sunt doar frustrări, Liverpool s-a comportat destul de modest,finală dezechilibrata cu un final asteptat.

Observator (27 comentarii)  •  4 iunie 2018, 18:22

Asa li se intampla antrenorilor cu prea multa personalitate, care vor sa-si impuna anumiti jucatori; nu-i numai cazul lui Klopp, ci si al lui Guardiola, la inceputul sezonului trecut, cu Bravo! In plus, dezaprob modul in care se exteriorizeaza neamtul, fie pe durata meciurilor, fie la ore bune dupa ore bune de la terminarea finalei! G.

Comentează