Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Experimentul Philadelphia

O nevroză lungă străbate o echipă fără marjă de eşec

Permalink to Experimentul Philadelphia
marți, 14 februarie 2017, 9:39

În poveşti, după trei ani de belşug vin trei ani de molimă. Au fost sezoane în care actuala FC, viitoare SB, era un soi de Darth Vader al Ligii Întâi. Îşi răpunea adversarii de la distanţă, era de ajuns să facă „bau!” şi le cădeau chiloţii de pe ei. Steaua de atunci era inventivă, decomplexată, agresivă până la insuportabil, capabilă de (aproape) orice.

Inclusiv să se ridice cu şi mai mult avânt după ce lua bătăi zdravene precum aceea cu Stuttgart. Dacă acum o aşezare e deja prea mult pentru oamenii pe care îi are, pe atunci Reghecampf jongla cu sistemele (chiar trei pe meci!). Steaua era un creuzet de mici miracole, vezi Ajax. Păi, da, o să ziceţi, se compară jucătorii de atunci cu cei de acum? Păi, nu.

Dar nici adversarii de atunci nu se compară cu cei de acum! Şi, oricum, Steaua a luat cam tot ce a vrut. Dar a uitat că succesul nu e un număr, e o stare. Readucerea antrenorului acelui timp s-a vrut un soi de Experiment Philadelphia. Şi ce a apărut de partea cealaltă a vortexului?

O carcasă cu mecanismele rătăcite. Un automobil cu dublă comandă. Una la volan şi alta la locul mortului. Accelerări frânate. Oamenii par a cheltui prea multă energie pentru a ajunge la un consens intern ca să mai pună şi un fotbal coerent pe teren.

E deja obişnuinţă ca patronul să iasă şi spună că vrea asta sau ailaltă, că nu ştiu cine trebuie să joace sau să nu joace pe un post sau pe altul, iar antrenorul mai apoi să se străduiască să pună totul într-o proză digerabilă. Câteodată, senzaţia e că Reghecampf face înadins anumite lucruri bizare pentru a demonstra că fie nu are ce-i trebuie (vezi experimentele pe posturile de fundaş dreapta şi fundaş central), fie că e imposibil ca echipa să aibă doi antrenori principali.

Aceste mici fronde nu schimbă însă mare lucru. Cei doi oameni sunt legaţi cu multe, multe fire. Au ajuns să-şi menajeze orgoliile într-atât încât totul arată a savant joc de palat în vreme ce la porţi e răscoală. Atâtea lucruri funcţionează anapoda! Jakolis ţinut degeaba jumătate de an.

Alibec ne-disciplinat (după care se întreabă de ce nu bat pe Voluntari). Permutări fără sfârşit ca într-un puzzle în faţa căruia copilul nervos încearcă să potrivească piesele cărora nu le găseşte locul cu forţa. Dar stop! Steaua, era să uit, are un argument decisiv, istoric. Norocul. Viitorul nu ştie să o bată, Craiova pare mereu un castel de cărţi, Dinamo e veşnic în construcţie, iar Astra e ocupată să-şi taie venele. Întrebarea e: norocul e parte din marcă?

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Razvan (3 comentarii)  •  14 februarie 2017, 12:45

Il supraestimezi pe Reghecampf. Asta e gandirea lui...bezmetica si fara solutii. Atunci a prins o echipa valoroasa si inchegata si mai ales pe Norbert, atunci prioritatiile erau altele. Acum discutam de antrenori-impresari, care isi aduc toate gloabele (vezi Pleasca si altii) adusi sa-si adauge Steaua in CV, ca sa-i vanda dna Reghecampf mai departe! Si partea buna e ca gandirea bezmetica a lui Reghe se impleteste armonios cu managementul haotic al lui Becali si parerea exagerat de buna despre sine a lui MM. Rezultatul e vizibil!

mg (115 comentarii)  •  14 februarie 2017, 13:05

..poate că zeul fotbalului s-a săturat de aroganţa lui Reghe şi vrea să-i arate că nu e cine ştie ce de capul lui.. şi-l afuriseşte cu trei ani de secetă.. :)

Marcus (1 comentarii)  •  14 februarie 2017, 22:36

Naume tu esti prea filozof pentru meseria asta

Teacher12 (2 comentarii)  •  20 februarie 2017, 22:15

Să nu uităm că Darth Valer în 2013 a primit din partea patronului trei sferturi de națională, în 2014 a primit cadouri masive de la arbitrii şi de la alte echipe (remember dubla cu Chiajna - a spus-o primarul Chiajnei!) Iar în 2015 a câştigat în ultima secundă a ultimei etape (respect Costel Gâlcă). În rest Răzvan pare să fi scris tot ce era de scris.

Dedicated servers (1 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 20:54

Apoi, la 28 octombrie 1943, s-a reluat experimentul, se pare pentru a face vasul invizibil pentru ochi, la fel cum dispare o margea de sticla intr-un pahar cu apa.

Dedicated servers (1 comentarii)  •  17 septembrie 2017, 13:28

Nu a fost trecuta cu vederea nici moartea bizara a lui Nikola Tesla, cel care se retrasese oficial din proiect inainte de presupusul Experiment Philadelphia, sustinand ca descoperirile sale vor fi folosite in detrimentul umanitatii si nu in folosul acesteia, asa cum intentionase.

Comentează