Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Ce limbă vorbim?

Polonia, Pascual, Popescu. Câteva borne ale unei deşteptări

Permalink to Ce limbă vorbim?
marți, 8 noiembrie 2016, 9:54

„România, o echipă care vine din străfundurile calificărilor, e acum cea mai de succes naţiune a preliminariilor Euro 2018”. E ca o baie fierbinte după o traversare a calotei polare. Nu ştiu ţară în vreun sport care să fi căzut atât de mult pe cât am făcut-o noi în handbalul de băieţi. Am fost o Brazilie şi ajunseserăm un fel de San Marino. Fraza înscrisă pe site-ul oficial al forului continental e colosală în neverosimilul ei. Piele de găină!

Povestea vine într-un moment foarte interesant. Nu neapărat că jucăm cu Polonia şi la fotbal. Dar şi acolo e un antrenor străin privit pieziş. Şi în vreme ce Xavi Pascual e de duminică un fel de erou, suntem la limita dezvrăjelii de Daum, iar Vestergaard îşi face bagajele de la CSM. Care e poanta? Morariu, dus-întorsul divinităţii CIO, a vorbit despre sute de specialişti străini care trebuie injectaţi în corpul anchilozat al sportului nostru. Cornel Oţelea, septuagenar vertical şi triplu campion mondial, îl tamponează serios pe chestia asta. Care e formula? Care e secretul cu aceşti Ryde care iau o medalie europeană şi la Rio se fac ţăndări? Ori suntem noi de vină, suntem ca nişte zombi care reacţionează bizar la aceiaşi stimuli, un soi de sălbatici imprevizibili? Sau poate că, simplu, în lipsa sistemului am ajuns la mâna unor oameni. A tăriilor şi slăbiciunilor lor. Am ajuns la început.

Acest Xavi, în afară de ştiinţă, are un dar. E darul învingătorului. Şi cu asta, noi descoperim ceea ce am uitat: cum să câştigi un meci înainte de meci. De ceva vreme nu mi se pare că ai noştri mai sunt la distanţa de ani-lumină pe care am săpat-o, în timp, între noi şi elită. Dar oamenii nu mai îndrăzneau să fie învingători. Aveau nevoie de cineva care să le dea voie să fie. Xavi Pascual a spus că e în stare să omoare pentru cei care îl urmează. Pentru Popescu, portarul, care opreşte bombele cu mâinile goale. Da, sportul e un război, e despre cine rămâne în picioare la căderea nopţii, chestia cu „şi mâine e o zi” e bla-bla.

Xavi Pascual e un tip adevărat, un dur, un sergent din Iwo Jima. Xavi şi meciurile vechi cu „japonezul” lui, Duşebaev, fascinează. Băieţii s-or fi simţit parte din ceva mare. Doi antrenori mari, câţiva jucători mari, o echipă destul de mare. Şi ei, ce erau să facă, să se facă mici?! România, duminică, a fost Islanda. A condus, a căzut, s-a ridicat din nou şi a ştiut să nu mai cadă. Un parcurs de războinic. Nimic nu se schimbă în lumea noastră cu acest succes. Dar poate că se schimbă în mintea lor. Şi aşa începe totul.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Darius (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2016, 10:30

Am mai spus acest lucru ... principala problema este mentalitatea si atitudinea . Suntem balcanici doar cu numele in rest nu avem nimic de la vecinii nostri care ar fii in stare sa moara cu tine de gat pentru dreptatea sau tara lui .

alex (27 comentarii)  •  8 noiembrie 2016, 11:57

Bună ziua! Unii străini sunt buni tocmai ca sunt oarecum straini de sistem! Aici intervine pericolul pentru ca fiind straini de sistem acestia cu toate riscurile de rigoare il pot sabota mai ales in sporturile de echipă unde este destul de greu sa controlezi situatia! Daca va uitati atent in sport o sa observati ca oamenii sportului sunt dependenti de politic si alte structuri ....ei nu sunt de capul lor! Ca sa existe progres eu spun ca fiecare sa-si aleaga o zona si sa demonstreze celuilalt cat de performant e....si nu in tara, ci afara.... Un alt aspect important este zona de pariuri .... in aceasta criza, asa zisa, cel mai usor mod de a spravietui sunt pariurile .....Si mai trbuie urmarit un aspect ....in strainatate acei oameni performeaza pentru ca la conducerea unor proiecte ajung oameni capabili buni profesionisti, chair de ei au oameni mai slab pregatiti sub ei, iar la noi este exact invers .....asa ca unde ar putea fi puterea exemplului cand primi care te trateaza ca o carpa sunt cei care ar trebui sa faca ceea ce zice Pascual ....adica sa moara pentru tine?? Deci lipsa suprema este verticalitatea ...PUNCT!

Razvan (27 comentarii)  •  8 noiembrie 2016, 13:03

Drumul e lung dar poate ca e un inceput. As mai da exemplul Ungariei la fotbal,o alta echipa care a fost sus si apoi a ajuns in strafundurile clasamentelor.Sigur ca ei nu au castigat campionate mondiale precum Romania.

Burebista (24 comentarii)  •  8 noiembrie 2016, 13:38

Foarte fain... cat de mult depinde totul de antrenor... de mentalitate... de spiritul de lupta. .. pana in ultima secunda... are dreptate Naum... Duminica am fost ca Islanda... Vikingi! Si am murit cu ei de gat.. si am invins!!

lord belial (19 comentarii)  •  8 noiembrie 2016, 17:34

'' suntem la limita dezvrăjelii de Daum'' - cine zice asta? mie imi place de daum, il consider cel mai bun selectioner, cu ochi pt talente tinere. e de perspectiva, net peste piti sau tata puiu cel de acum (nu cel cu generatia de aur)

Vlad (3 comentarii)  •  8 noiembrie 2016, 22:24

E parca o combinatie intre urmatoarele situatii: 1.copii care sunt neastamparati acasa, nu mananca tot din farfurie iar cand merg la cineva in vizita se comporta exemplar. 2. (Aici exemplu din viata personal) cand tatal meu ma antrena si imi spunea ca sunt bun nu puteam sa-l cred cu adevarat, imi spuneam ca el nu este obiectiv, si amplificam lucrurile negative. Ei, odata ce din intamplare a trecut un domn pt. care aveam un respect extraordinar si mi-a adus laude, m-am hranit emotional toata cariera din ele. Concluzia: Cine nu are un Leonidas, sa-si cumpere.

Comentează