Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Nimic fără aur

E doar un bronz. Şi acest „doar” e deja prima săpătură pentru ceva mai preţios

Permalink to Nimic fără aur
marți, 22 decembrie 2015, 11:51

Ceva s-a schimbat. E ca atunci cînd aerul şi pămîntul îţi spun că intri într-un alt anotimp. Gesturile, vorbele sînt altele. Bucuriile. Pînă şi supărările au un pic de lumină în ele. Naţionala asta de handbal fete e altfel. O comunitate autohtonă condusă la un succes, fie şi parţial, de un străin contestat vehement la început. Unde am mai văzut noi asta? Nu trebuie să mergem departe. Carol I stă pe calul lui uriaş în Piaţa Palatului privind răbdător la traficul sufocant şi claxonant de la picioarele lui. Cîteodată poţi auzi bronzul hohenzollernului oftînd la trecerea vreunui dîmboviţean care nu îşi ţine banda la curba spre Magheru. Într-un fel, o ţară precum aceasta mică, pe care şi-au confecţionat-o fetele din ambiţie şi frustrări, poate că a visat la început şi primul rege. Dar mai întîi a fost disperarea. Care a durat.

E pentru prima oară cînd această comunitate de tipe simpatice termină competiţia cu senzaţia că e încă flămîndă. Pînă acum ultimul meci era ca ultimul suflu. Finala mică, un mic infern. La Herning, dimpotrivă, impresia a fost că Neagu şi Ungureanu provoacă din priviri Norvegia la o rejucare a semifinalei, dacă se poate cu alţi arbitri (ştim, nu se poate). Ceea ce se vede nu e un capăt de drum, e doar o treaptă, o proiectare în viitor, o foame biblică. Pentru prima oară mi se pare că nimeni nu e mulţumit cu bronzul, în sens profund, nu doar declarativ. Aurul, pentru aceste jucătoare, pare doar o amînare. E o chestiune care va veni. Nu ştiu dacă va fi aşa, deocamdată e de trecut turneul de calificare olimpic, cu atîta ghinion stabilit (Danemarca, Muntenegru şi România îşi dispută două locuri) încît parcă destinul ar vrea să le pună la încercare. Însă în premieră, cel puţin pentru mine, detenta către locul 1 e de o evidenţă fără umbră.

Neagu a agăţat cumva, cu un deget, panglica de care e prinsă medalia aia mare. E atît de reconfortant încît îţi vine să ţipi de bucurie pentru ceea ce va fi. Chiar şi dacă nu va fi (ceea ce e inacceptabil), pentru că exact o astfel de radiere omniprezentă a inevitabilului reuşitei ne-a lipsit crunt. Din absenţa ei, şi aici e lecţia pentru tricolore, vin toate neîncrederile, cîrcotelile, bufeurile, lipsa de speranţă pe care ele ne-au sancţionat-o fără să prindă contextul. Căci trebuie să pricepem o dată pentru totdeauna: România stă, în acest sport, pepetuu între puterile lumii, campionatul e între cele mai tari din Europa, deci performanţa maximă ar trebui să apară logic şi ciclic. Or, n-am mai obţinut-o de 53 de ani. O veşnicie.

Nu e ca la fotbal, sau chiar tenis. În handbal sînt în elită. Şi sîntem singura naţiune de acolo fără aur în epoca modernă. Danemarca, Norvegia, Rusia, Ungaria, Germania, Coreea, ba chiar nou-venitele Franţa, Muntenegru ori Brazilia au izbutit să urce acolo unde noi n-am ajuns încă. De aici vechea disperare. Şi de acolo pînă aici aproape fericirea că aurul e deja construit interior în această naţională. E un nou, minunat şi împrospătător sentiment. Precum venirea primăverii.

„Pentru cine jucăm noi? Pentru noi!”. Ei bine, luaţi aurul! Va fi şi pentru noi.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

ciurescu petru (5 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 13:07

Pentru cine scrieti voi? Pentru cei pe care vreti sa invete limba romana,ortografi si oroepic? Voi,care ignorati Academia Romana,si refuzati sa-i respectati regulile.Ce motivatie aveti?

Hombre (5 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 13:36

Da, mai, era mai frumos aurul. Dar suntem totusi pe locul 3, performanta care n-vezi deloc in fotbal. Acolo unde am facut mofturi si hagi ne-a zis ca urmeaza si vremea non-valorilor.
Apoi in tenis avem un loc 3, sau cateodata 2.99, dar e doar in tenisul feminin, ca cel masculin e departe. Avem o echipa feminina de scrima de mare valoare, pe care nimeni n-o vede. Si uneori si echipa de rugby are ceva de postat pe site-ul de stiri.

La ce lipsade fonduri avem in sport, eu zic ca e bine.
Musai sa fim mereu nemultumiti?

maistor kokir (8 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 14:19

unguroaicele au luat un singur aur in epoca moderna ,in 2000 ,in Romania ,la Euro,cand danezele si norvegiencele au venit cu echipele secunde … in rest au pierdut dramatic in 2000 la JO si mai ales finala mondiala din 2003 cu Franta … Lajos Mocai saracu ,si acum cred ca mai viseaza acea finala, din acel moment n-au mai ajuns niciodata intr-o finala ,asa ca … inainte de a vorbi de aur,ar trebui sa fim constanti,sa mentinem ritmul ridicat, adica sa ne calificam in semifinale in mod constant,si inevitabil va veni si un aur la un moment dat,in handball sunt 5 competitii majore la fiecare 4 ani ,deci daca esti bun,sigur vei avea o sansa la un moment dat …si mai mult sa subliniem in handballul mondial feminin,sunt maxim 20 de tzari care au echipe acceptabile …deci n-ar trebui sa fie atat de greu sa fim sus mereu …

catio (17 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 15:40

Rezon!

timi (2 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 17:41

Iarasi arbitrii…??? Eu am jucat handbal 5 ani, urmaresc fiecare competitie mai mare, si de data asta am vazut meciul in strainatate. Nu am vazut nici o problema deosebita cu acest arbitraj… Nici colegii straini… Ce am observat in schimb e tendinta romanilor de a pierde (si a castiga) urat de tot… Ba arbitrii, ba conspiratii internationale, ba terenul, ba spectatorii… E o doza de frustrare si de sentiment de inferioritate imensa, ce genereaza un blocaj mental in momentele cheie. Vaicareala de dupa infrangeri numai accentueaza acest fenomen…

marian (1 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 19:12

tu crezi ca asa mobilizezi,ia-ti o vacanta puiule,cred ca n-ai fost niciodata pe nici un teren.pentru articolul asta meriti zero lei.

Petrache (17 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 20:39

In multe sporturi fetele noastre ne aduc bucurii si au motive sa se gandeasca la aur (handbal, tenis, scrima, gimnastica, ping-pong, judo). E timpul cineva sa bage bani in fotbalul feminin in Romania. Santem pe 39 in lume acum – o rusine sa fim in urma unor tari ca Islanda, Vietnam, Tailanda, Costa Rica. Avem fete vrednice si inteligente. Avem nevoie si de un sistem care sa le incurajeze (in loc sa bage milioane in fotbalistii baieti care, poate cu exceptia generatiei Hagi, Petrescu, Popescu, au fost la nivel mediocru.)

ALEXANDRU MANGU .. (10 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 23:21

Am scris dar a fost cenzurat .

ALEXANDRU MANGU .. (10 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 23:34

MEA CULPA … sa fi penibil nu e penal si nu te trimite la Chateau D’If… Dar minima moralia ne obliga sa recunoastem ca in cateva randuri dealungul anilor cateva goluri valabile anulate , niste eliminari pentru infractiuni imaginare ne-au scos din cursa pentru medalii . Si apoi cu un faire play formidabil niste „jurnalisti- mari tehnicieni”au justificat nonvaloarea sportivelor noastre fata de campioanele olimpice si mondiale stabilite ante factum .Oricum se justifica eventuala mutare a turneului preolimpic de la Cluj-Napoca in Groenlanda
Felicitari ,din Boston , staffului tehnic si echipei de handbal a Romaniei cea mai buna din lume . LA MULTI ANI !

Alexandru Valeriu (4 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 23:54

O cenzura rusinoasa !

ALEXANDRU MANGU .. (10 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 0:35

Traiasca cenzura . Ce rusine . Poate in Groenlanda va fi aerul arctic mai pur decat in colonia mea !

john (1 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 1:45

Da,cred ca primavara va veni in Brazilia.

g8ld (1 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 5:50

E ceva nou pentru noi, romanii, sa avem forta mentala de a lupta pana la capat si sa avem si aptitudinile necesare pentru a face asta. Cel putin in epoca moderna.

De la pumnul lui Halep s-a luat si la echipa asta senzationala…aveam impresia ca joaca Germania si nu Romania la cum se luptau fetele si e pentru prima data, dupa cum spui si tu, Radu, cand nu suntem multumiti cu bronz! Si asta nu din orgolii, frustrari sau prejudecati ci pur si simplu ca fetele sunt de aur, fara dubii! Poate cineva sa conteste asta?

Acum, cu o urma de speranta si fara a diminua meritele tuturor fetelor, vine intrebarea: sa se prinda ceva si de bocancul lui Marica&Co la vara? Exemple au..

Alexandru Valeriu (4 comentarii)  •  24 decembrie 2015, 0:53

Mea culpa…
Romania va juca in Groenlanda si destui ticalosi vor justifica aceasta lipsa de faire play – o adevarata bataie de joc .
Este o mare rusine pentru CIO roman , Ministerul Sportului , FH si o imensa jignire adusa unor superbe sportive ce vor fi eliminate pt. a se infirma manevrele necinstite de la recentul campionat . Jocurile sunt facute si pentru Groenlanda .
Romania a avut demnitate si a retras echipa de gimnastica de la Praga cand o ticaloasa Berger a atentat la demnitatea sportivelor noastre .

Comentează