Cutia de bomboane
Campionatul Mondial continuă pentru românce. Continuă şi veşnicul nostru efort de a înţelege această echipă

Cîteodată stelele se aliniază. Steaua Paula. Steaua Mica (mare iar). Şi steaua palidă a braziliencelor. E o poveste care apare din cînd în cînd în preajma Craciunului, ca să mai credem în minuni. Dar minunile au termen de garanţie limitat. Terenul a alunecat duminică seara către poarta încruntatei Pessoa, aşa cum în cele trei meciuri precedente Ungureanu abia îşi mai putea ţine echilibrul pe parchet de la mingile care-i vîjîiau pe la urechi. E totul o loterie, mai ales atunci cînd time-out-ul e luat, ca să-l citez pe unchiul Tomas, „pentru odihnă”? Poate. De decenii am fost antrenaţi, cu biciul lui Tadici sau cu zăhărelul lui Ryde, să nu visăm şi să nu înjurăm la meciurile naţionalei de handbal fete. Dar, evident, n-am învăţat niciodată aşa cum se cuvine această lecţie. La partidele „tricolorelor” atmosfera e de Fight Club. Oamenii mai au puţin şi se iau la bătaie, nu înainte de a sparge televizorul şi de a-şi jura solemn că niciodată, deci NI-CIO-DA-TĂ nu se vor mai uita la tipele ăstea blonde şi machiate care le mănîncă sufletul! Apoi la următoarea paradă a Paulei ori la un gol al lui Neagu uită tot, strîng pumnii şi trec înapoi la chin. E asta o viaţă?
Ai spune mai degrabă că e o glumă barbară. Pînă şi ruleta din cazinoul mare de la Monte Carlo e mai previzibilă decît româncele. Şi asta dintotdeauna. E distractiv să priveşti din exterior comunitatea restrînsă a handbalului dezbătînd aprig despre muţenia lui Ryde sau gura bogată a lui Tadici, despre de ce Szocs se apără cîteodată intermediar sau de ce Nechita mai stă pe teren (asta pînă cînd Nechita demonstrează de ce). Despre selecţie sau despre rătăcirea lui Dedu cînd a numit un suedez cvasipensionat să conducă această gaşcă bezmetică.
De fapt, e acelaşi labirint de cînd ne ştim. Habar n-ai dacă după următorul colţ te aşteaptă o poartă sau un perete. Cine a găsit vreo dezlegare a acestei ecuaţii curbilinii să ne-o spună şi nouă. Sincer, mă gîndeam să aştern cîte ceva despre alegeri tactice, să crestez un pic felul acesta de management a la Buster Keaton, să zic că sud-americancele au jucat exact ce ne convenea şi că s-ar putea să fie altfel cu danezele. Ce folos? Această echipă îşi va urma oricum traseul necunoscut. Acum 16 ani, cînd am terminat tot pe 4 în grupă pentru ca mai apoi să jucăm semifinala cu obsesiva asta de Franţa, cineva le-a zis jucătoarelor că dacă nu vor realiza nimic nici la acel turneu final atunci ar face mai bine să se apuce de alte meserii pentru că nimeni nu se va mai interesa de soarta lor.
Dar asta merge eventual o dată. Acum probabil că prietenul nostru nordic va mai face un pic de psihologie. Poate îi iese. Poate nu. Nu ştiu ce ne-ar mai putea surprinde. În acest punct al istoriei sîntem precum Forrest Gump, aşezaţi pe o bancă şi cu o cutie de bomboane din ciocolată în braţe. Întrebîndu-ne ce o să găsim înăuntru.