Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

O lume crăpată

Viața merge mai departe. Vom vedea cît de departe

Permalink to O lume crăpată
marți, 10 noiembrie 2015, 12:54

Cîţi?

Aşa trăim. Cu această întrebare ne culcăm şi cu ea ne trezim. Cîţi sînt? Cîţi au mai rămas? Stăm în echilibru precar pe balanţa vieţii şi a morţii, funcţionăm cu teamă şi speranţă, aceste două animale care se încaieră permanent în noi. Sîntem suspendaţi.

E cea mai tragică şi cea mai utilă existenţă, aceea de a trăi continuu cu aşteptarea despărţirii. Nu ne lasă să uităm, ne face să ne zgîriem masochişti dîrele de pe suflet. România pare o îndepărtată insulă în flăcări în aceste zile. Dar nu este. Şi nu toţi cei de aici par a trăi în aceeaşi ţară. Uitaţi-vă împrejur. Împrejurul de mai aproape sau de mai departe. Puteţi să vă luaţi cu mîinile de cap.

Oamenii se cufundă într-o minciună colosală ca într-o baie călduţă. Minciuni despre siguranţă sau distracţie, despre orice. Cele mai multe nu se lasă cu decese, dar suma lor e un soi de moarte clinică. Am văzut în aceste zile de doliu cîteva meciuri de fotbal începute cu minute de reculegere.

Am văzut bannere cu mesaje emoţionante, îngeri şi lumînări. Asta a fost la început. Mai apoi s-a continuat cu bazaconiile clasice. Abitraje urîte şi meciuri bizare. Meciuri cu goluri multe şi goluri mari, de oxigen. Am inhalat şi am respirat greu. Back in business. Ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic, nimic pe lîngă.

Sportul – ştiam, dar în ce lumină clară e acum! – e o altă galaxie. E un drog, nu întrebaţi din ce e făcut. O dictatură a plăcerii. Platini care ia milioane pe un făcut cu ochiul. Benzema care se implică în extorcarea de bani a unui coleg de naţională.

Lamine Diack care a condus atletismul mondial pînă ieri, iar azi e inculpat pentru corupţie şi spălare de bani într-o afacere de antidoping contra mită. Alergători ruşi care se ascund în păduri pentru că au expus sistemul şi vedete planetare care dau goluri cît pentru un set şi aşi în vinclu fără ca nimeni să afle ce le circulă prin vene. Nu, nu e o tragedie colectivă.

Doar mai dispare cîte unul. Nimic dramatic. Uşor, uşor planeta e împinsă pe altă traiectorie. Polii se schimbă. O hipnoză din familia celei care a putut aduce sute de oameni în interiorul unei bombe chimice aşteptînd doar o scînteie. Sau zeci de mii într-o Arenă Naţională care n-are viză pe buletin. Bun venit în lumea nouă!

Ne vor schimba aceste zile excepţionale? E clar că sîntem puşi, de la cei vinovaţi pînă la cei nevinovaţi pentru că încă nu le-a venit rîndul, faţă în faţă cu noi înşine, fiecare acolo unde e. Cel mai greu va fi pentru fiecare căpăţînă să priceapă că şi Corupţia asta cu majusculă, aia care ucide, pleacă de la cele mai mici furturi. Cum ar fi un fluier strîmb, un blat micuţ, un parandărăt benign. Morţile mici de pe conştiinţa fiecăruia.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Adu (3 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 15:11

Lumea de azi nu mai e un loc unde fiecare om isi are locul lui, dupa bun-simt, talente, responsabilitati si constiinta, ci mai ales un loc unde fiecare trebuie sa-si cumpere si sa-si apere locul, cu bani. Era o vorba, ca „populatia lumii creste continuu, dar suma inteligentei ramane constanta…” 🙂

Cineva (3 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 18:51

Cuvinte sensibile, generate de tragedia din „Colectiv”, insa nu toate lucrurile se vad in negru si in gri! Caz concret: Arena Nationala este prea scumpa si noua pentru a nu primi acel aviz de la ISU; am vazut un filmulet cu toate dotarile si, desi nu sunt specialist in domeniu, mi se pare ca lucrurile sunt in regula!
Si, precum scriam, tragedii au fost si vor mai fi, insa, oricat ne-ar fi de greu, la vie continue, cum a continuat si dupa razboaie mondiale, civile sau alte tragedii inspaimantatoare (cutremure, inundatii, tsunami, eruptii vulcanice, atentate teroriste etc.)!

Radu (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 19:42

Ai inteles gresit interviul lui Florin Andone ….. El a spus ca nu stie de eventuale donatii pt cei afectati de tragedia de la COLECTIV!!!! Nici vorba de ceea ce insinuezi….. ca nu ar sti de intamplarile tragice din tara. Pacat. Singurul prezent spiritual a fost Daniel Nicolae!!!

Razvan (27 comentarii)  •  14 noiembrie 2015, 12:24

Ultimul paragraf e prea subtil pentru a fi inteles de unii.Nu se va schimba nimic substantial intr-un viitor apropiat.Va mai trece mult timp ca mentalitatile colective sa se schimbe cu adevarat, pentru ca totul pleaca de la fiecare individ in parte.

Marco Polo (4 comentarii)  •  16 noiembrie 2015, 19:33

Radule, ma imbat manga cand tu nu vei mai realiza „Fotbal club” la Digi Sport!
Este atat de greu, aproape insuportabil, sa-ti doresti sa vezi opiniile unui Andrei Vochin, Gabi Balint, Ilie Dumitrescu, Ion Craciunescu, Bogdan Mara, Ion Craciunescu s.a. si sa fi nevoit sa suporti ineptiile tale fotbalistice, habarnismul tau in ale fotbalului, lipsa crunta de documentare, tupeul si obraznicia in a purta dialog cu specialistii din fotbal. Ma rog, stiu ca-ti este foarte greu sa intelegi si asta… Tu ai bani de luat de-acolo si atat!

Comentează