Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Fotbalul scuză mijloacele

Apărîndu-l fără nuanţe pe Rădoi, Olăroiu dă un bobîrnac celor care îl cred simbol al fotbalului ca ştiinţă

Permalink to Fotbalul scuză mijloacele
marți, 4 august 2015, 9:37

Olăroiu vorbeşte rar, dar cînd o face nu poţi să nu-l auzi/asculţi nici dacă îţi pui mîinile la urechi. Olăroiu face parte dintr-o familie. Fotbalul aşa se joacă. Pe familii. E un mediu sectar, macho, nedemocratic, dar judecat aspru la capătul zilei după performanţă. După cine rămîne în picioare. În acest labirint trebuie să ştii taberele. Şi alianţele, care se schimbă după interese.

Un joc, da, dar un Joc al Tronurilor. Olăroiu e un fundamentalist al familiei Steaua cu Becali în frunte. Iar un familist trebuie să aibă şi un moştenitor. Acesta e Rădoi. Împreună cu el a trăit piscuri şi prăpăstii. Nu există definiţie mai bună a unei familii.

Olăroiu spune că Rădoi nu putea aştepta pînă la 80 de ani să-şi ia toate gradele, licenţele, să parcurgă toate treptele ca să antreneze Steaua. Sigur, tot drumul ăsta ar fi durat nu 46 de ani, ci vreo trei, probabil. Dar să nu ne încurcăm în detalii.

Ideea e că valoarea nu aşteaptă numărul anilor şi nici pe cel al semestrelor de învăţămînt. Vocea e provocatoare, ironică. Un tată care îşi apără caustic copilul. Dar formulînd astfel justificarea scurtăturii apucate de Rădoi, acest tehnician dă o sentinţă grea sistemului fotbalistic pe care ar trebui să îl gireze ca reprezentant de seamă al lui.

Spune practic că nu e nevoie să treci pe la şcoală înainte de a deveni profesor. Olăroiu nu e nuanţat. E direct şi bine face. Aşa înţelegem de ce fotbalul are atîtea probleme în a se impune ca o profesie serioasă, de ce adesea îl privim ca pe un domeniu neevoluat, răsfăţat, fără principii. Un sport minunat, dar înapoiat.

Olăroiu ştie exact ce spune. Şi ştie că ar putea avea dreptate. Rădoi poate deveni un conducător de echipă eficient, chiar dacă deocamdată totul e în ceaţă – să nu uităm că e nevoit să creeze în regim de marş forţat. În fotbal e posibil orice, măcar pe termen scurt, iar astăzi totul e pe termen scurt.

Practic, Olăroiu propune varianta alternativă celei oficiale, care încearcă să structureze un domeniu bezmetic. Mai uşor cu ştiinţa pură! Se poate şi cu calificare la locul de muncă, mai ales dacă eşti cine eşti şi ai pe cine ai lîngă tine. Olăroiu merge pe varianta Rădoi ca om excepţional într-un sport care trăieşte mai mult prin astfel de personaje decît prin diplome. Diplomele ar fi pentru cei nedăruiţi, dar atunci ce-ar mai căuta ei în această meserie?

Mister. În fond e ceva profund tulburător atunci cînd un om de succes ne spune că succesul nu se educă. Cumva, fotbalul va trebui să-şi rezolve această problemă şi să ne spună şi nouă cum stă treaba.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Munteanul (6 comentarii)  •  4 august 2015, 10:17

Păi, Radule, treaba stă așa la fotbal, dar nu numai aici: ai rezultate – ești antrenor,fotbalist,director sportiv etc. Dacă n-o faci, ești nimeni…Ce, Neluțu Sabău sau Marius Lăcătuș n-au licența Pro? Unde antrenează? Eu aș propune o dispensă de a antrena în Liga I, pentru antrenorii sub 40 ani, și fără hârtia aia de la școala de antrenori…

victor L (73 comentarii)  •  4 august 2015, 10:40

Olaroiu sa-si sustina spiciul ca nu ar fi nevoie sa „parcurgă toate treptele ca să antreneze”, la nemti. Fraierii aia, care nu au ajuns inca la nivelul arabilor.
Pe unde antreneaza Olaroiu vorba „unde-i lege nu-i tocmeala”, probabil nu exista.
„Om de succes”. In fotbalul arab.

Florin (1 comentarii)  •  4 august 2015, 11:38

ne place sportul
„poate prea mult”

ne place prin invingatori
si asta spune orice invingator : ca spiritul de invingator nu se invata la scoala”

daca asta a vrut sa ne spuna, atunci nu avem un subiect de neliniste
e firesc
in plus
excelenta in profesie se invata langa exemple vii
profesorii de scoala cre stau la catedre nu rup totdeauna limitele performantei
depasindu-le
in competitiile pe care le predau la catedra si nu le si practica olimpic, pe blocstarturi si in sala de forta, in mijlocul concursului

Scoala altfel
este un concept care ar trebui privit cu amandoi ochii, poate chiar aprofundat.
Scoala bazata pe inclinatii proprii, pe dezvoltarea abilitatilor fiecaruia dupa specificul sau
si pe scoaterea din clisee moarte precum picturile atarnate in muzeu

azi, educatia are ceva nou de rezolvat
sa scoata viata din tipare
si sa creasca valori individuale
Sa i respectam pe invingatori ca pe buni profesori pentru succes>
Si parerile lor conteaza
Poate prea mult

Marcel (2 comentarii)  •  4 august 2015, 12:00

La cât de jos a ajuns fotbalul românesc, Olăroiu poate spune liniştit că Rădoi a început exact de unde trebuie… Oricum, în fotbalul profesionist „pe bune”, aşa ceva nu se întâmplă niciodată! Norocul face parte din viaţă (şi din fotbal) dar ar trebui să ştim că fotbalul nu e poker sau table unde mai întâi cântă Fortuna şi apoi începe strategia…

Cip (2 comentarii)  •  4 august 2015, 12:13

Olăroiu şi-a cumpărat postul de antrenor la Naţional, la 31 de ani (printr-un împrumut masiv dat clubului), nu avea nicio şcoală, s-a calificat tovărăşeşte la locul de muncă şi e un exemplu de succes. Să nu confundăm fotbalul cu alte domenii (în care diploma şi calificare îşi au un rol determinant) şi să avem grijă cu indignările academice într-o ţară care-i are pe Ponta prim-ministru şi pe Zgonea înalt demnitar.

je (3 comentarii)  •  4 august 2015, 12:44

cu tot respectul pt oli, el nu are performante notabile in fotbalul adevarat.el de ani buni nu a mers pe performanta ci pe sporirea averii.iar la radoi se vede clar ca nu are experienta ca antrenor si a preluat-o pe steaua nu pt ca ar avea valoare ci pt ca e finul creditorului.

dudu (5 comentarii)  •  4 august 2015, 12:52

Eu nu il inghit pe Radoi (ca antrenor). Intr-un moment de autocenzura m-am gandit daca mai sunt in istorie antrenori (extraordinari) calificati la locul de munca. Si mi-a venit in cap (evident) numele lui Alex Ferguson. Dupa care mi-am adus aminte ca Ferguson este sculer-matriter, ceea ce inseamna ca a facut, probabil, o post-liceala – mult peste nivelul lui Radoi. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca debutantul Ferguson a avut rezultate spectaculoase din primele saptamani ca antrenor…
Venind din partea lui Olaroiu, explicatiile astea nu merita. Olaroiu a ramas in constiinta (pseudo)stelistilor prin aceea ca a fost antrenor la momentul de maxim al echipei. Altfel, este el insusi un parvenit, unul care a preluat echipa din mers si si-a construit succesul, catarat pe umerii lui Zenga si Protasov. Si unul care a facut praf sansele Stelei de a juca o finala europeana, jucand dupa cum i se dicta din loja.
Sa nu ne facem iluzii – Olaroiu nu il justifica pe Radoi, ci justifica decizia (lui Becali) de a-l angaja pe Radoi.

ghita (11 comentarii)  •  4 august 2015, 16:43

Echipele romanesti pot fi conduse de niste ,,neica nimeni”iar rezultatele se vad,intr-un fotbal modern antrenorii romani nu au loc decat in fotbalul de la ,,camile”,in fotbalul mare,profesionsit,exista o intreaga echipa de specialisti care pregatesc lotul ptr.marea performanta,echipele avand pepiniere proprii,etc. In cea ce priveste jurnalistii romani.care si ei ar trebui sa fie profesionisti nu sustinatori a unei singure echipe,le transmit ca abia astept sa-i aud diseara ragind :,,nu se poate,nu se poaaate

GOGOBERIDZE (7 comentarii)  •  4 august 2015, 18:17

La felul in care se obtin astazi licentele si doctoratele in domenii mult mai importante,ce va mirati atata ca intr-un domeniu atat de periferic impostura este la ea acasa.Noi vrem sa dam alura intelectuala unor analfabeti anvelopandu-i cu diplome si licente,insa uitam intelepciunea populara,cand scroafa se suie-n copac,dupa aceea vrea sa si zboare.Nu vedeti ce nivel intelectual au diriguitorii fotbalului si nu numai,atunci ce pretentii mai aveti de la randasi.Domnule Naum am foarte mari indoieli ca cei incriminati pricep subtilitatile dvs.Va doresc succes in continuare si felicitari pentru abordarile speciale si atat de personale.

Cinzeci (1 comentarii)  •  4 august 2015, 21:25

Citiți puțin despre Garry Monk, antrenorul lui Swansea, are 36 de ani.. Nu are studii de antrenor.. Dacă as vedea ca Radoi pregătește meciurile la fel as rămâne incantat.. Este și vina dvs.. Nimeni nu a făcut un interviu profesionist cu el.. Sa îl întrebe despre programul sau. Ce tehnologie folosește.. Ce vrea de la jucători… Nu a avut de a lungul carierei nici un superantrenor de la care sa fure meserie (pe de alta parte nici Lucescu nu a beneficiat de un asemenea atu) asa încât vreau sa vad, sa citesc… Care e crezul lui Rafoi… Ce idei are

Clem (1 comentarii)  •  4 august 2015, 21:41

Antrenori adevarati in Romania au fost Stefan Covaci, Mircea Lucescu si Emerich Jenei. Astia or fi avut bacalaureatul? Ma refeream doar la fotbal. Desigur mai sunt si altii, dar nu este Oli printre ei si cu siguranta nu va fi nici Radoi.

ralffy_mr (4 comentarii)  •  4 august 2015, 22:26

unii de aici (florin) bat campii cum ca scoala-i de prisos…ne dau exemple ciudate despre profesori care nu participa la olimpiade (de parca el i-ar sti pe toti care au participat si care nu) si ca excelenta nu se invata in scoala… ma intreb de unde avem atunci atatia olimpici la mate si fizica, atatia profesionisti de succes de peste hotare? Spiritul de invingator nu tine loc de educatie..ci o completeaza… avem apoi exemplu de la altii pe cei 1% antrenori de succes..gen Alex Ferguson dar uita ca ei au inceput fotbalul in alta era, au facut parte dintr-un anumit protectorat si de fapt nu cunoaste nimeni cu adevarat daca au facut cursuri de antrenorat si alte licente… sau nu. Uita de fapt ca NU e la fel de simplu pentru alti invingatori cum a fost Giggs. Poate Radoi se compara cu Mourinho..dar nu cred ca Radoi are ce invanta despre performanta, profesionalism, management, tactica sau mai stiu eu ce de la FCSB sau din Liga 1…o sa ajunga ca Marian Rada, Marin Barbu, sau mai stiu eu care…asta..daca are potential…

Larrycdv (3 comentarii)  •  4 august 2015, 22:47

Radule,patetic,confuz si paralel cu realitatea au fost mereu. Traiesti in lumea ta , a celor cu cravata rosie cu tricolor la gat.Intr-o lume civilizata(unde nepotismele si diplomele de doi bani nu sunt pretuite) , daca esti bun in ceeace faci , nu-ti trebuie diploma , ci esti lasat sa faci ce stii tu mai bine , chiar esti sustinut… Pe de alta parte , nu cred ca mari antrenori din trecut aveau licenta pro (H.Hererra , S.Covaci, etc.).

tontolan (1 comentarii)  •  4 august 2015, 23:56

ba da destepti sunteti…la fotbal si la politica

Șerban (9 comentarii)  •  5 august 2015, 0:28

O mai veche zicere cu pretenții de verdict: „La fotbal, femei și muzică se pricepe tot românul!”
Mărturisesc, sincer, că pe femei nu cred am să ajung cândva să le cunosc. Poate în altă viață să-mi permit să afirm că le pricep.
Așa că, de multă vreme, am adoptat zicerea: „La fotbal, gazetărie și muzică se pricepe tot românul!”
În sprijinul acestei „licențe” vine chiar Cătălin Tolontan, vecinul de blog, prin elogiul extraordinar adus unui inginer automatist, pe care-l consideră leader între jurnaliști.
Mai clar – este lăudabil efortul dumneavoastră dar mai aveți, încă, mult de suferit. Sincer – cu muzica cum stați?

Yeas man (1 comentarii)  •  5 august 2015, 0:33

Van Basten a inceput de jos a ,dar nu s-a dus direct la Ajax mare antrenor.Radoi nu e Van Basten.Normal ca Olariu il apara sunt din acelasi aluat.Dezinformari prin omisune..ehe..Sa i-a BAC-ul Radoi si apoi mai vede.El nu are nici o categorie de antrenor 5-4-3-2-1 din cadrul MTS nu are cunostintze multe in afara de GG.Minciuna are picioare scurte ..timpul va arata.Deja suporterii nu mai vin la meci.Totul pt Front ,Totul pt Victorie ! Hai Partizan !

IO (15 comentarii)  •  5 august 2015, 4:38

Se pare ca Radoi va trebui sa astepte vreo 80 de ani pana sa antreneze Steaua. Deocamdata el antreneaza Fecesebe, o echipa infiintzata acum vreo 7-8 luni.

bvd magheru (2 comentarii)  •  5 august 2015, 7:11

@ cip : Bai cirip nici scoala de prim ministrii nu exista papagalule !!

Impartial (3 comentarii)  •  5 august 2015, 8:35

Ma intreb ca postu’ ce poate sa-l invete Mircea Radulescu pe Radoi? Uitam ca fotbalul este o afacere, iar riscurile asumate de actionari prin desemnarea unui manager „fara scoala” sunt un drept al acestora. Putem impune prin lege ca in echipa de conducere sa fie cooptati medici, psihologi, contabili, Cornel Dinu, comentatori sportivi, dar managerul? Exista scoala de antrenori la Spiru Haret?

Iuli (3 comentarii)  •  5 august 2015, 9:21

@dudu
Neinghiteala asta ti-a venit pe parcurs ori mergi pe preconceptii specifice majoritatii romanilor?! Iar post-liceala ti se pare cu mult peste liceu (e o formalitate bacalaureatul)? Poate in gandirea ta un antrenor trebuie sa aiba 5 grade militare, 3 doctorate in inginerie, psihologie si educatie fizica, pentru a sti meserie? Lamureste-ne, te rog. Pentru ca sunt atetea exemple de antrenori de succes fara studii universitare si de si mai multi care desi le detin, au zero rezultate. Alta ineptie debitata de tine este ca Olaroiu a fost antrenorul Stelei la momentul de maxim al echipei. Ce logica tampita ai folosit pentru a ajunge la concluzia asta??? Ce, ii antrena pe Zidane si Ronaldo in perioada aia si deci era oarecum firesc ca ei sa faca performanta indiferent de antrenor?! Cat su stat Zenga si Protasov la echipa si ce rezultate au mai avut ei pe altundeva mai bune decat Olaroiu? Uiti/nu poti concepe ca meritul principal de a fi atat de aproape de o finala europeana este a lui Olaroiu. Daca lui Balan nu-i tremura piciorul prin minutul 89 ori Steaua primea penalty prin min 94 nu mai ziceai prostiile astea acum…
Acorda-i circumstantele lui Radoi de a fi singurul calit la Steaua atatia ani sub comanda lui Becali si ajuns si lider care stie cum si ce sa-i ceara ciobanului in interesul echipei.
Si pentru constintele tale, 99,9% din pseudo stelistii sunt stelistii care au tinut/tin in continuare atat cu echipa lui Ceausescu cat si cu cea a lui Becali.

Iuli (3 comentarii)  •  5 august 2015, 9:21

@dudu
Neinghiteala asta ti-a venit pe parcurs ori mergi pe preconceptii specifice majoritatii romanilor?! Iar post-liceala ti se pare cu mult peste liceu (e o formalitate bacalaureatul)? Poate in gandirea ta un antrenor trebuie sa aiba 5 grade militare, 3 doctorate in inginerie, psihologie si educatie fizica, pentru a sti meserie? Lamureste-ne, te rog. Pentru ca sunt atetea exemple de antrenori de succes fara studii universitare si de si mai multi care desi le detin, au zero rezultate. Alta ineptie debitata de tine este ca Olaroiu a fost antrenorul Stelei la momentul de maxim al echipei. Ce logica tampita ai folosit pentru a ajunge la concluzia asta??? Ce, ii antrena pe Zidane si Ronaldo in perioada aia si deci era oarecum firesc ca ei sa faca performanta indiferent de antrenor?! Cat su stat Zenga si Protasov la echipa si ce rezultate au mai avut ei pe altundeva mai bune decat Olaroiu? Uiti/nu poti concepe ca meritul principal de a fi atat de aproape de o finala europeana este a lui Olaroiu. Daca lui Balan nu-i tremura piciorul prin minutul 89 ori Steaua primea penalty prin min 94 nu mai ziceai prostiile astea acum…
Acorda-i circumstantele lui Radoi de a fi singurul calit la Steaua atatia ani sub comanda lui Becali si ajuns si lider care stie cum si ce sa-i ceara ciobanului in interesul echipei.
Si pentru constintele tale, 99,9% din pseudo stelistii sunt stelistii care au tinut/tin in continuare atat cu echipa lui Ceausescu cat si cu cea a lui Becali.

Ghidale (7 comentarii)  •  5 august 2015, 10:55

Lasati ca o sa castige(canci) fcsb,o sa promoveze (canci) in liga, o sa castige(canci) cupa,Radoi o sa ia (canci) licenta,o sa fie bucurie generala (canci).

azimut (3 comentarii)  •  5 august 2015, 21:54

mare antrenor si asta ,la curtea scolii.

ddd (1 comentarii)  •  8 august 2015, 11:32

iarasi ne credem noi romanii mai cu mot decat altii…e adevarat ca nu diploma sau licenta te face antrenor..inteligenta,flerul sau intr un cuvant talentul te face antrenor…totusi,treaba cu licenta face parte din acele etape care trebuei „arse” atunci cand vrei sa fi licentiat ca antrenor..Olaroiu s-a complacut in mediocritatea fotbalului arab..daca era o mare valoare castiga cupe si campionate in europa,dar el a ales banii din Golf…nu il consider un mare antrenor ,ci mai degraba unul mediocru..

Comentează