Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Froomynator

„Armstrong, ieşi din corpul acestui om!” (participant la dezbaterile pe tema puterilor fantastice ale tricoului galben)

Permalink to Froomynator
miercuri, 15 iulie 2015, 3:51

Se întîmpla acum doi ani dar parcă era ieri. Într-un subsol de bar din Sibiu am asistat la etapa de pe Mont Ventoux alături de Michael Rasmussen.

Cînd Froome şi-a început numărul, pedalînd repede-repejor şi luîndu-i pe toţi „la picior” (şi poate chiar peste picior), m-am uitat către fostul cel mai bun căţărător al Turului Franţei exprimînd o întrebare mută. Omul m-a privit înapoi cu ochi aproape goi şi a clătinat din cap. Nu. Adică? Nu. Verdictul era sec şi fără recurs.

Pentru Rasmussen, un dopat dovedit şi spovedit, explozia lui Froome era la capitolul „nu”. În rest n-a zis mai nimic. A continuat să clatine din cap şi să zîmbească discret. Astăzi, după ce s-au aflat datele de viteză, turaţie, putere şi ritm cardic ale britanicului din acea etapă mi se învîrte în minte imaginea capului chel, roşu şi ascuţit al danezului baleiînd aerul de la stînga la dreapta şi înapoi. Astăzi, din nou, monştrii vechi ameninţă să ne înghită.

E Froome dopat? Dacă refuzăm să adresăm această interogaţie sîntem la fel de păcăliţi ca aceia care se uită la fotbal sau tenis fără să-şi pună întrebări. Nu trebuie să cerem imediat, pe loc un răspuns, dar nu trebuie să lăsăm pe nimeni să ne interzică îndoiala sau negarea din oficiu, pentru că ele au născut cel mai mare monstru din istoria sportului. Polemica e grea.

Datele „furate” de la Sky arată o capacitate excepţională, unii zic supranaturală, a firavului Chris. Unii se miră mai ales despre cum poate atinge 1000 watt şi pune pe şosea o medie de vreo 600, mult peste (con)damnatul Lance. Dar cel mai bizar e cum de inima nu îi sare de 160 de pulsaţii chiar în timpul accelerărilor (cum ar veni mai are o marjă de progresie, chiar cînd îi „omoară” pe toţi, de măcar 30 bătăi pe minut).

Ori datele sînt false, ori ceva cu adevărat nu e în regulă, indiferent de panta mai mică, de direcţia vîntului sau alţi factori pe care tătuca Brailsford i-a adus în discuţie pentru a-i ironiza pe critici. Pe site-ul L’Equipe au fost sute de reacţii.

Cele mai multe au exprimat dezamăgirea. Unii au încercat să explice, cu oarecare sens, că evoluţia lui Froome nu vine de pe Marte, au invocat capacitatea de a învîrti repede şi eficient pedalele, forma excelent programată (deşi şi asta naşte suspiciuni) sau know-how-ul englezesc cu trimitere la celebrii cercetători (tot un argument cu două înţelesuri). Rămîne realitatea crudă, seacă: Froome e peste Armstrong.

Unii comentatori au catalogat „zborul” său de la Pierre-Saint-Martin ca demn de cele mai întunecate perioade ale ciclismului. E drept, erau comentatori de radio. Cei de televiziune au fost acuzaţi că nu vor să strice spectacolul cu subiecte neplăcute. Pe scurt, nimic nou.

Înşirui cîteva postări ale celor care au intrat să comenteze pe platforma cotidianului francez pentru a pricepe cît de mare e psihoza, chiar exprimată sub formă de bancuri. Mai zic atît: ciclismul nu poate evita, aşa cum a făcut-o Froome la sosire ieri, dezbaterea despre dopaj cu riscul de a face scandalul încă şi mai mare. Credibilitatea acestui sport a fost compromisă în anii ’90. El poate exista fără dopaj, dar nu fără o permanentă punere sub lupă de cîte ori vedem un om evoluînd în urcare de parcă ar coborî. Poate că Froome e „curat”. Dar poate că deja trăim în Matrix.

Iată cîteva dintre vorbele de duh care au curs pînă dimneaţa:

„Froome? Vroom, vroom!!!”

„Chuck Norris a intrat în contact cu Froome”

„Cîţi centimetri cubi are Froome?”

„Sky e US Portal” (după numele directorului sportiv al echipei, Nicolas Portal)

„E clar că e pe AICAR sau pe bicicletă cu motor. Sau pe amîndouă!” (AICAR e un produs care creşte capacitatea musculară, după testele pe şoareci, cu 44% fără antrenament!)

„Sky, candidată la Premiul Nobel pentru chimie!”

„Froome luminează cu evoluţia sa Turul Franţei şi cu electricitate toate localităţile prin care trece!”

„Ieri am văzut nişte motociclete depăşindu-l pe Froome. Hai, că glumesc…”

Comentarii (21)Adaugă comentariu

IO (15 comentarii)  •  15 iulie 2015, 16:16

Indurain avea puls 21 in repaus si era sanatos. Antrenament, factori genetici, cine stie,dar „suplimentele” sunt si ele un factor in ecuatie

nefertem (1 comentarii)  •  15 iulie 2015, 16:21

Mie mi se pare ca toti cei de la Sky mananca mai bine la micul dejun. In timp ce Movistar pierdea oameni unul cate unul, Froome avea 5 coechipieri pe langa el. Apoi, cand toti s-au rupt, ramanad doar cei trei, si Froome i-a dat gaz ca un bucurestean care tocmai iese din Valea Prahovei si da de campie, ma bucuram, gandindu-ma „excelent, acum se pierde si Porte, raman doar cei doi, Quintana va face ceea ce face de obicei, adica va creste ritmul, fara a forta, fara a „raspunde” intr-un mod clasic, Froome se va „taia” dupa atacul asta si ajunge sa-l bata columbianul cu un minut, relansand Turul”. Nu numai ca nu s-a intamplat asa, dar Richie Porte vine ca un uragan si-l prinde pe Quintana, dand senzatia ca, daca vrea, poate si el sa-i dea jumatate de minut columbianului. Ceva e putred acolo, pare ca Sky ar putea castiga Turul cu cine vor ei.

@IO (3 comentarii)  •  15 iulie 2015, 17:22

Depinde unde citesti de pulsul lui Indurain. Spre ex, Wikipedia zice 28 in repaus. Si 28 e ceva iesit din comun.

victor L (73 comentarii)  •  15 iulie 2015, 17:39

dle Naum,
cunosc un tip care nu s-a insurat pentru ca a crezut poetul:
„Eu ştiu c-ai să mă înşeli chiar mâine…
Dar fiindcă azi mi te dai toată,
Am să te iert-
E vechi păcatul
Şi nu eşti prima vinovată!…”
Pina il prindeti pe Froome, bucurati-va, nu ne otraviti cu obsesiile dvoastra.

crst (13 comentarii)  •  15 iulie 2015, 17:40

Hai la Eurosport cu Manolo!

1 (6 comentarii)  •  15 iulie 2015, 17:49

Va salut. Domnul Naum, va apreciez dar fiti corect. Media a fost undeva la 380w pe toata catararea, 1000 a fost vreo 3 secunde iar peste 600 in cateva ture tot de cateva secunde. Media pe kg pe tot Ventoux-ul a fost de 5.88 wati. Cu puterea asta termina anul trecut pe locul 4 Turul. Ca e spectaculos si ca fura ochii prin aceste atacuri e altceva. Domnul stie daca se dopeaza sau nu. SI din cate a declarat HR maxim il are undeva pe la 170, deci nu de 190 cum insinuati. Eu unul am atins 212 pe Dealul Feleacului.

1 (6 comentarii)  •  15 iulie 2015, 17:56

Inca ceva. Timpul lui Froome e pe locul 23 in istoria RECENTA, dupa Kruziger si Frank Schleck printre altii. Haideti sa privim numerele in ansamblul lor si nu rupte din context. Succes!

Andrei (2 comentarii)  •  15 iulie 2015, 18:19

Eu zic că, înainte să-l blamăm pe Froomey, să-l judecăm prin prisma rezultatelor. De exemplu, înainte să ajungă la Sky, a reușit să termine Le Tour (2008) și Il Giro (2009, că în 2010 s-a ținut de o motocicletă și a fost descalificat). Practic totul avea să anunțe locul 2 din Vuelta din 2011 sau locul 2 din TdF din 2012.

Mihai Toma (4 comentarii)  •  15 iulie 2015, 18:26

Asa cum cred ca ti-am mai scris acum cativa ani , paradigma sportului in general s-a schimbat si odata cu ea si modul nostru de interactionare cu el.
Sportul, in situatia de fata ciclismul, a devenit un specatcol planetar lipsit de etica si moralitate.Odata cu acestea sportul isi pierde rolul social fundamental, acela de a educa tinerii care mai apoi devin sau ar trebui sa devina oameni .
In felul acesta omoara tot ce este mai frumos in sport si in viata in general.
Cu care dintre campionii de astazi se pot identifica copiii nostrii?
Performantele lor sportive sunt demne de laboratoarele mai mult sau mai putin dovedite si din pacate nu te poti identifica cu o substanta ,mai mult sau mai putin interzisa, care se afla intr-o eprubeta !!??
Unde mai este pasiunea, suferinta, transpiratia si lupta care creeaza empatic legatura mentala si sufleteasca dintre copiii si idolii lor!?
E ca si cum te-ai duce la o sala de teatru sa vezi un film, probabil ca asa si este partial datorita influentei televiziunilor si a reclamelor!
Poate nu intelegem noi, dar undeva in subteran asta si este adevarata lupta:”care este cel mai avansat producator de substante minune si care competitie este acoperita mediatic de spectacolul sportiv!!?”Mai stii ce contracte banoase de furnizat subsatante vin daca sportivii(imi cer scuze „cobaii”) tai castiga cursa sau lupta!?
Sunt poate paranoic dar rezultatul final al acestor „performante” este din pacate distrugerea conceptului sportiv clasic si introducerea unuia nou care nici macar nu stiu daca mai este sport sau testarea limitelor umane in conditii inumane cu sprijin artificial in vederea obtinerii de …… nu stiu exact ce: probabil „foloase materiale mai mult sau mai putin necuvenite , testarea nivelului de manipulare la nivel de masa prin media, distrugerea mentala si sufleteaca a copiilor si indepartarea lor de sport,creearea de hibrizi umani rezistenti la suprasarcini inimaginabile , etc.
Pacat de spotivii fara minte si cei care-i conduc!
Cat despre acest controlul acestui fenomen, dac s-ar dori s-ar putea realiza mai usor decat va imaginati.Urmariti banii si laboratoarele! In zilele noastre cand se pot vedea din satelit si deplasarea furnicilor, ma indoiesc ca nu s-ar putea detecta niste substante interzise supersofisticate sau prezenta lor la nivel corporal.
Un mod la fel de simplu ar fi ca: toti sportivii sa manance si bea din acelasi loc ( nu acelasi lucru)controlat permanent de altcineva care chiar ar vrea sa stie.
Ma rog, ar fi asa de simplu !!!
Culmea stiti care este? Ce spectacol uman si sportiv extraodinar ar fi daca s-ar abandona aceste prostii!?
Tocmai media ar trebui sa sustina cu tarie acest demers pentru ca mai devreme sau mai tarziu „perfectiunea” si „performantele” creeaza distanta, suspiciune, raceala si in final un dezgust care v-a distruge tot fenomenul inclusiv media.
In fond cine ar vrea sa se uite la o intrecere de cobai in laborator !?

magus1349 (2 comentarii)  •  15 iulie 2015, 19:32

Mai postez o data linkul cu interviul luat de tine lui Rasmussen, pentru cine nu l-a vazut!
http://www.digisport.ro/Sport/SPECIAL/VIDEO+EXCLUSIV+Rasmussen+ADN-ul+dopajului+interviu+eveniment+des
Ce s-a intamplat ieri nu ma mira deloc. Sa nu uitam ca Sky e echipa care a scos castigator de TDF pe unul care se invartea in lighean.

1 (6 comentarii)  •  15 iulie 2015, 21:03

Magus, prin ce zici arati ca nu ai respect pentru munca omului, oricare ar fi ea. Nici mie nu imi place de Wiggins (ca om) dar e multiplu campion olimpic la invartitul in lighean. Atata timp cat nu exista nici macar o proba impotrvia celor de la Sky, bucurati-0va de ce vedeti. Pe urma e alta discutie. Rasmussen e unul din cei care a facut ca lumea sa nu mai aiba incredere in efortul altora asa ca eu zic sa nu il mai pomenim in niciun fel. Repet, uitati-va la cifre si nu le rupeti din context. Putem spune atunci ca si Hanescu a fost peste Sampras ca l-a condus odata cu 15-0 in primul game 😉 . Nu iau apararea nimanui dar oamenii astia fac niste sacrificii enorme si e pacat sa nu ne bucuram de asta din cauza celor ca mai sus citatul danez. Seara faina!

magus1349 (2 comentarii)  •  15 iulie 2015, 23:54

@1
Sa avem pardon, dar termenul de lighean nu l-am inventat eu! E preluat chiar din jargonul ciclistilor. La unul dintre ei am auzit ca iarna antrenamentul consta in facut ligheane.

catio (17 comentarii)  •  16 iulie 2015, 7:36

Nicio banuiala nu este proba in proces.

dide (4 comentarii)  •  16 iulie 2015, 8:45

@1, poate ca tu te bucuri de ce vezi, e foarte bine, e alegerea ta, dar nu le cere si altora acelasi lucru. Eu nu m-am bucurat de ce am vazut, dimpotriva, mi-a stricat placerea de a privi Tour de France. M-am iluzionat, din nou, crezind ca ce am vazut la Sky in 2012, 2013 au fost niste ani de exceptie. Probe, neaparat probe, si irefutabile, dar ceea ce se vede este o proba. Zi-mi tu mie unul, dar unul, care a decolat pe munte precum Froome, aka Vroome, si era curat. Si de fapt cum accelereaza din sa, fara sa se ridice, nu-mi amintesc sa mai fi vazut. Parca Ullrich mai accelera din sa si nu se ridica, dar trisorul ala era junior pe linga Froome.

X-ulescu (2 comentarii)  •  16 iulie 2015, 9:41

Asa cum am comentat si acum 2 ani – Daca e curat, Froome e cel mai bun ciclist al tuturor timpurilor.
Pentru frumusetea acestui sport, as vrea sa fie curat, dar sunt tare sceptic. E foarte mare diferenta intre el si ceilalti, toti buni cataratori (Contador, Quintana, Nibali 🙂 sau Maika).
@Magnus: In ‘lighean’ ajung doar cei mai buni ciclisti. Nu uita ca sunt in Turul Frantei ciclisti ce vin din MTB.
@1: Daca ti-a fost indicat un puls de 212, cel mai probabil s-a strecurat o eroare. Daca tu consideri ca nu a fost o eroare, intreaba un cardiolog si eventual fa un test de efort.

Unde gasesc datele lui Froome? Daca nu ii sare pulsul decat rar peste 160, sunt mult mai sceptic.

pentru lectura:
http://road.cc/content/news/157516-chris-froomes-training-data-hacked-says-sky-boss-sir-dave-brailsford
http://cyclingtips.com.au/2015/07/froomes-ventoux-data-leak-analysed/

1 (6 comentarii)  •  16 iulie 2015, 14:31

@dide si X-ulescu . Buna, e in regula 212, am o problema cardiaca minora si pulsul in repaus mi-e cam cu 20 peste medie. Am urcat un munte in Alpii francezi anul trecut si pe vreo 7 km mai abrupti nu am scazut sub 192 media fiind la 194. Asta ca o paranteza.
Datele luio Froome se gasesc pe youtube si pe tot internetul. Asta ziceam, ca acum cu numere oficiale 9nu banuite) s-a vazut o medie de 5.88 w/kg. Va rog sa consultati tabelul de mai jos si sa spuneti voi unde era Froome in 2014 ca sa nu o mai spun eu odata. Atacurile lui au fost spectaculoase nicidecum super eficiente. Un Contador gras s-a pastrat la un minut si ceva de el, la fel si Nieve, un ciclist, sa recunoastem, bun dar nu extrem. Ce a facut Nibali pe Hautacam anul trecut? Nu zic ca Froome e dopat sau nu dar deocamdata nu avem nicio dovada. Imediat intra in al 5-lea an de performante si inca nimic. La Armstrong aparusera deja o maseoza, vreo 3 coechipieri, cativa colegi de Ferrari si o prietena de familie. Sa nu uitam si vremurile. Acum poti ascunde o camera de filmat intr-un nasture sau intr-un cui de tablou. Bucurati-va de ce vedeti nu traiti ca niste babe. 😉 Semnat: un pacalit de Ullrich

1 (6 comentarii)  •  16 iulie 2015, 14:32

http://d4nuk0dd6nrma.cloudfront.net/wp-content/uploads/2014/08/PowerData.jpg
am uitat sa pun tabelul

Obiectiv (5 comentarii)  •  17 iulie 2015, 9:11

A-i lua apararea lui Froome este echivalent cu a fi un avocat al diavolului! Omul nu-i nici spectaculos sau simpatic, asa ca-l ignor cu desavarsire! O.

Dan (22 comentarii)  •  17 iulie 2015, 9:14

Intrebarea mea e de ce oare acest Tour mai are inca aceasta audienta dupa toate scandalurile groaznice din ultimii ani ? Ce naiba mai e de urmarit ? Ce naiba mai e de urmarit la haltere , atletism , inot … ca astea mi se par cele mai gaunoase … de ceva vreme incoace ? Cand ai tot timpul indoiala ca nr.1 e chiar pe bune nr.1 competitia e compromisa . Si atunci ?

Radu Naum (13 comentarii)  •  17 iulie 2015, 10:26

Draga „1”, problema nu e neaparat cu numarul de pulsatii al lui Froome ci faptul ca in momentul accelerarii pe munte (lasa panta mica sau mare, tot munte e) ritmul cardiac aproape ca nu i se modifica! Asta e bizar.

1 (6 comentarii)  •  18 iulie 2015, 19:46

Domnule Naum, aici intervine diferenta dintre comentator sportiv si sportiv. Aveti toata simpatia mea ca ati facut acest sport popular in Romania dar va spun eu ca pulsul creste dupa un efort intens/scurt si nu in timpul acestuia. Si imediat dupa aceelaretie HR-ul a urcat cu aprox. 10 pana la 161. Astazi Froome (nu sunt un fal al sau ci al ciclismului) a fost stropit cu urina de un „fan” nascut din povestile presei. Incercati sa nu incurajati asta fara dovezi. SI am scris mai sus, acel video nue o dovada.

Comentează