Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Un caz de dispariţie

Primele meciuri au dezvăluit o suferinţă profundă. Porţile învăluite în ceaţa minţii

Permalink to Un caz de dispariţie
marți, 14 iulie 2015, 10:15

O echipă fără un vîrf bun e ca o maşină fără roţi. Motorul îi funcţionează perfect, volanul se învîrte impecabil, dar n-ajunge nicăieri. Sigur, dacă nu e Barcelona. Dar noi vorbim aici despre un fotbal normal. Oamenii pricepuţi ai acestui sport zic că jocul dospeşte la mijlocul terenului. Corect.

Dar nu se coace în veci fără tipul care să o bage în poartă. Iar dacă ne uităm nelămuriţi la această Ligă a păcii în care nimeni nu bate pe nimeni e şi pentru că avem în faţă un caz grav de dispariţie, o dinozaurizare a unei specii care ne-a îndrăgostit de fotbal, aceea a omului cu golul.

Steaua, Dinamo sau Astra au început campionatul neterminate. Fără glonţ pe ţeavă. De fapt, în primele 6 meciuri ale debutului de sezon a existat o singură echipă care a marcat prin atacanţi clasici, CFR.

Tade şi Guima au produs gesturile pe care le vom vedea în curînd doar în documentarele istorice, acelea ale predatorului din faţa buturilor. „Animalul de gol”, care muşcă din plasă cum făcea Piţurcă pe vremuri, transformă lumea truditorilor în cea a învingătorilor.

Dar încă şi mai important, ne face pe noi să visăm, pune un personaj pe afişul unui meci aşa cum Tom Cruise e necesar unui film cu un anumit fel de succes. Generaţia mea a fost însoţită în viaţă de Gerd Muller (Dumnezeule, 68 de goluri în 62 de meciuri la naţionala RFG!), de Kempes sau Van Basten.

Sau de Dudu Georgescu. O fi evoluat fotbalul, dar în esenţă nu e altul. Va exista mereu un om mai aproape de portarul advers care va avea ca prim punct în fişa postului trecerea mingii dincolo de linia dintre stîlpi. Şi tribunele vor „sări în aer”. Şi noi vom putea trece peste toate amărăciunile.

În ceasul ultim Steaua l-a smuls pe Tade după ce s-a negociat, chiar cu ironii publice, săptămîni la rînd. Asta după ce a ratat mai mulţi jucători ca niciodată din cauza avariţiei. Cu forţa disperării Rădoi a reuşit să rupă, punctual, logica prin care fotbalul cel mai bine plătit e muls ca o vacă pînă cînd ugerul i se stafideşte. Cooptarea golgeterului s-ar putea dovedi tîrzie.

Dar nu e (foarte) tîrziu pentru a înţelege că fotbalul îşi va reveni nu numai prin renunţarea la toate prostiile şi hoţiile, ci şi prin reinventarea puterii lui de a fascina. E timpul ca toţi aceaşti patroni şi preşedinţi să afle pe ce lume trăiesc, să vină în secolul nostru. Imagine. Poveste. Vedetă. Pasiune.

Sînt manuale pentru astea, altele decît cele cu alegerea echipamentului şi alcătuirea foii de joc. Şi, da, toate vin cu un preţ. Un atacant costă mai mult decît un fundaş. Pentru salarii egale şi reîntoarcere în comunism, încercaţi în Coreea de Nord.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  14 iulie 2015, 11:04

…ha ha …comunism ?…salarii egale ?…Coreea de Nord…ce ai nene cu noi ?…nu o sa mai avem vreodata rezultatele din comunism la fotbal …nici daca bagi miliade de e in echipe …nu trebuie sa ma crezi …ai sa vezi …

Gogoberidze (7 comentarii)  •  14 iulie 2015, 11:17

Eu cred ca fotbalul e in moarte clinica.Ciocli fotbalului romanesc stau cu fundul pe bani ,sunt scumpi la tarate si ieftini la faina.S-a dovedit ca nu-i suficient sa-i ascunzi la bulau,trebuie umblat si la sistem.Fara o strategie pe termen lung si investitii serioase nu se poate razbi astazi in fotbal.Uitati-va pe afara ce sume astronomice se vehiculeaz(cazul Sterling) si nu sunt bani de furat,ca in cazul alor nostri,sunt bani produsi tot de fotbal,vanzari-cumparari,abonamente,numar record de spectatori pe meci,publicitate s a m d.La noi niste hotomani au ajuns patroni de cluburi si tanjesc dupa banii veniti de la UEFA,dar in grupele cupelor europene nu se poate ajunge cu ciurucuri,asta nu vor ei sa priceapa,trebuiesc investitii.Rapacitatea acestor hotomani ii face sa actioneze dupa bunul lor plac sfidand principiile economiei de piata.Uite ca nu merge,din fericire pentru sanatatea fotbalului european!

ciupi (38 comentarii)  •  14 iulie 2015, 15:11

maniera in care se joaca fotbalul de catziva ani incoace a dus la disparitia atacantilor adevaratzi. antrenorul ii cere astazi varfului sau marcaj strict LA CEI DOI STOPERI ADVERSI, acesta alearga de la unul la altul cand ei isi paseaza intr-o veselie trista, iar cand echipa sa intra in posesie are jumatate din capacitate deja topita. adaugati la asta si lipsa sanmarteanului cu pasa-pasa plus inca alte vreo enspe cauze si aveti fotbalul anului lipsit de gratie 2015.

19 (4 comentarii)  •  14 iulie 2015, 17:25

Ultimul enunt m-a atins si mi-a readus in minte o expresie ce a fost si este rostita extrem de des de catre oamenii din fotbalul romanesc: „destabilizarea vestiarului”, prin aducerea unui jucator cu un salariu mai mare.
Propun urmatoarea analogie. Sa presupunem ca la o scoala privata de elita din Romania poposeste un profesor cu o pricepere deosebita si cu o mare recunoastere internationala. Absolvent de Cambridge si cu un doctorat la Harvard. Multiplele tehnici moderne de predare duc la atragerea unui numar mai mare de elevi, cresterea renumelui scolii si progresul celorlalti profesori prin sfaturile pretioase primite de la colegul lor. E o situatie din care toata lumea are de castigat, cu conditia ca profesorii sa inteleaga ca daca acel coleg nu este platit pe masura calitatilor sale, se va duce in alta parte

ironmaiden (5 comentarii)  •  14 iulie 2015, 18:06

momentul de ieri in care craciunescu analiza arbitrajul de la meciul viitorul-cfr a fost penibil

Mircea Urutoiu (2 comentarii)  •  15 iulie 2015, 1:10

corect

allenatore BLOG (1 comentarii)  •  15 iulie 2015, 15:55

tade este doar un chior in tara orbilor si nimic mai mult. nu are valoare. este atacant de maidan si nimic mai mult. avea valoare juca in vest si asta e valabila pentru marea majoritate a fotbalistilor straini care joaca in romania

19 (4 comentarii)  •  15 iulie 2015, 18:55

Ultimul enunt m-a atins si mi-a readus in minte o expresie ce a fost si este rostita extrem de des de catre oamenii din fotbalul romanesc: „destabilizarea vestiarului”, prin aducerea unui jucator cu un salariu mai mare.
Propun urmatoarea analogie. Sa presupunem ca la o scoala privata de elita din Romania poposeste un profesor cu o pricepere deosebita si cu o mare recunoastere internationala. Absolvent de Cambridge si cu un doctorat la Harvard. Multiplele tehnici moderne de predare duc la atragerea unui numar mai mare de elevi, cresterea renumelui scolii si progresul celorlalti profesori prin sfaturile pretioase primite de la colegul lor. E o situatie din care toata lumea are de castigat, cu conditia ca profesorii sa inteleaga ca daca acel coleg nu este platit pe masura calitatilor sale, se va duce in alta parte.

Comentează