Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Flori în deşert

Avem cîteva performanţe mondiale. Dar sînt cu adevărat ale noastre?

Permalink to Flori în deşert
marți, 12 mai 2015, 12:11

Canalele „despre lume şi viaţă” ne învaţă că pînă şi lupta dintre două gîze poate fi epică. De aceea bătălia la titlul fotbalului devine fascinantă. Două vietăţi se încleştează în glod cu ultimele puteri, inspiraţii şi talente rămase, o acţiune la ralanti care hipnotizează. Nu mai e vorba despre calitate, e despre cine se va prăbuşi mai întîi. Şi orice am pronostica e răsturnat în clipa următoare. Impresionant cum crucile cu repetiţie, firele de iarbă vîrîte în sîn, vorbele despre noroc şi ghinion se înmulţesc în ritm geometric pe măsura topirii calotelor raţionale. De partea cui vor fi Cel de Sus şi cei de jos? Nu ne-am fi imaginat aşa poveste. Şi dintr-o dată ea e depăşită. Pe turnanta acestui week-end au apărut în forţă cîteva sclipiri orbitoare. Un desert dulce-amar.

Cristina Neagu ridicînd pumnii deasupra Europei, Florin Mergea trimiţînd dragoste de la Madrid şi chiar doi cetăţeni pierduţi în marea de biciclete, două steaguri româneşti unul lîngă celălalt în Turul Italiei. Neagu poartă şi ea drapelul pe umerii de gladiator. Un drapel cu înscrisuri, ca acelea venite din războaie. Oameni-insule, aruncaţi ici şi colo pe o hartă imensă, trimişi în necunoscut precum Columb sau Cabral (altul decît cel care se caţără orizontal în reclame). Bulversante aceste imagini în paralel pe televizoare între marmita crampoanelor şi strălucirile depărtate ale concetăţenilor căţăraţi la înălţimi care ne-au devenit străine. E ca şi cînd din închisoarea noastră iubită ar evada cîte un îndrăzneţ care n-ar face mai apoi semne din depărtare. Nu veniţi şi voi?

Nu. Ne place aici. Ne place aşa. Ne-am obişnuit, ne perpetuăm, aşa sîntem patrioţi, ridicînd osanale dizidenţilor performanţei şi ignorîndu-i în continuare pe cei ce visează. Halep este suprema ironie naţională. Într-o zi s-ar putea întoarce să ne întrebe zărindu-ne pe toţi în cîrca ei : „Ce căutaţi aici?!”. Dar nu va fi aşa. Cu toţii cunosc regula jocului. Au mereu vorbe frumoase, steaguri pe umeri, primesc florile, discursurile şi cetăţeniile de onoare. Ascultînd atent am putea totuşi auzi ce au să ne spună fără cuvinte. Că am ajuns un semideşert. Că performăm doar prin polenizarea naturală a singurei flori de la care pretindem să ne facă primăvara. Ne distrăm cu fotbalul, e în regulă. Un sport care reproduce societatea, cu cota aferentă de corupţi şi faliţi, de păcăleli şi păcălici. E, pînă la urmă, mămăliga cu magiun pe care buncii sau părinţii o mîncau în vremurile tulburi. Dar să trăim la infinit fără o dimensiune verticală nu e o viaţă. În ’94 am ieşit pe străzi dănţuind pentru că ei erau noi. Acum Neagu şi Mergea cine sînt?

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Atomicd (4 comentarii)  •  12 mai 2015, 17:02

Pai noi nu avem un program de tara,cum am putea avea pentru sport unul!?
Noi nu iesim pe strada nici macar sa ne aparam drepturile elementare, desi lucrurile au inceput sa se mai miste cat da cat in directia asta!
Nu uitati ca iesirile pe strada din 94 veneau si datorita, sau ca urmare, a ceea ce mai ramasese din generatia din 90 de la Universitate la nivel de strada si a ceea ce s-a cladit inainte de 90 in materie de sport si care s-au risipit mai apoi in lume, in van sau mai stiu eu ce !
De ce oameni de valoarea dumneavoastra se risipesc doar pentru o bucata de paine comentand si analizand rebuturi in loc sa incerce sa adune in jurul lor dezbateri cu oameni valorosi pentru crearea unui proiect de tara la nivel sportiv!!!??
Pacat, dar sa stiti ca asteptand numai de la politica sa faca programe nu vom iesi din marasmul asta niciodata!
Aveti puterea si vizibilitatea si in final datoria de a lansa macar o platforma media pentru si despre sport unde oamenii sa poata propune proiecte care sa poata macar sa fie dezbatute!
Am 47 de ani si trei copiii si ma gandesc ce sa le raspund cand ma vor intreba in ce tara traim si cum am ajuns in halul asta!!??
Finalul tragediei este ca de rusine si diperare singurul raspuns(sfat) va fi sa plece in lume si sa uite !
Pacat,mare pacat!

GOLOMBIOSCHI ILIE (35 comentarii)  •  16 mai 2015, 21:33

@Atomicd. Sunt perfect de acord cu pozitia dumneavoastra. Personal sunt gata sa pun la dispozitia actiunii propuse cateva caramizi consistente, proiecte fiabile, care sa demareze pe platforma media propusa procesul de implicare a publicului larg in reformarea si modernizarea reala a sportului romanesc si nu numai. Oricum sunt disponibil ca indiferent de situatie sa interactionez cu cei de buna credinta, ca dumneavoastra, pentru cele mai sus mentionate.

Comentează