Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

UE pe limba fotbaliştilor

Vă invit să citiţi, să aprobaţi sau să vă enervaţi. E un articol din „Le Point” intitulat „Danke schon, Angela” sub semnătura lui Pierre-Antoine Delhommais. Mi s-a părut definitoriu despre ce trăim şi cum iubim, în viaţă şi în fotbal. […]

marți, 17 iulie 2012, 4:24

Vă invit să citiţi, să aprobaţi sau să vă enervaţi. E un articol din „Le Point” intitulat „Danke schon, Angela” sub semnătura lui Pierre-Antoine Delhommais. Mi s-a părut definitoriu despre ce trăim şi cum iubim, în viaţă şi în fotbal. E într-un fel continuarea editorialului „Cei care nu se predau” despre oamenii necunoscuţi ai clasei medii şi ai celei de sus care împing societatea înainte în ignoranţa totală, ba chiar în dispreţul politicienilor. Am plecat atunci de la amărăciunea unui prieten manager de companie multinaţională care tocmai auzise un premier vorbind despre cele 6 milioane de săraci fără a sufla o vorbă despre cei care creează plusul economic din care politicienii pot împărţi generoşi pomeni electorale. Ei bine, articolul lui Delhommais duce cazul acestor premianţi dipreţuiţi la nivelul Europei. Plecînd, evident, de la fotbal.

«E tare bine că putem vorbi din nou, săptămîna asta, despre euro. Despre cel de fotbal, se-nţelege. Există o anedcdotă nu tocmai „hollando-compatibilă” apropo de Mario Balotelli, vedeta atacului Italiei, devenit idolul ţărilor Europei de Sud de cînd a marcat cele două goluri ale victoriei împotriva Germaniei. Balotelli a fost tras pe dreapta acum cîteva luni la Manchester, în plină nopate, de poliţişti. Care, nerecunoscîndu-l, îl percheziţionează şi găsesc într-un buzunar al gecii 5000 de lire sterline. Şi îl întreabă de ce are asemenea suma lichidă asupra lui. «Why? Because I’m rich». N-are complexe cînd e vorba de bani, Super-Mario. Nu-i făcut pentru a juca şi trăi în Franţa, ca să fie impozitat cu 75%. În fine…

Aşadar, cu cele două goluri despre care vorbeam Balotelli a răzbunat onoarea pierdută a Greciei, Spaniei, Portugaliei si Italiei. Le-a spălat de umilinţa financiară şi a făcut uitate, pentru cîteva clipe, suferinţele cauzate de rigoarea impusă de Germania. Evident, n-a fost vorba decît despre un meci de fotbal. Dar, în barurile în care a fost urmărită partida, s-a simţit că în adîncul lor oamenii erau mai mulţumiţi de înfrîngerea Germaniei decît de victoria Italiei. Ceea ce, chiar şi după cîteva beri, nu e de natură a ne face foarte optimişti în legătură cu viitorul monedei noastre unice.

Cu toate acestea, este oare vina Germaniei şi a Dnei Merkel dacă grecii sînt faliţi? Nu. E doar meritul lor, după ce şi-au falsificat conturile publice, au angajat funcţionari de stat de-a valma şi au uitat să-şi plătească impozitele. E vina Germaniei şi a Dnei Merkel dacă sistemul bancar spaniol a făcut implozie? Nu. E consecinţa unui model delirant de creştere bazat pe construcţii şi îndatorare. Este, iarăşi, vina Dnei Merkel pentru faptul că Italia s-a trezit cu o datorie publică reprezentînd 120% din PIB-ul său? Nici măcar. Este tot vina Dnei Merkel dacă Franţa înregistrează un deficit commercial de 70 de miliarde de euro şi dacă întreprinderile sale fabrică produse care nu se exportă? Nici vorbă. În fine, este vina Germaniei dacă zona euro e incapabilă să facă astăzi saltul politic spre federalismul de la care ar putea veni salvarea ei? Nu, dimpotrivă. Dna Merkel este favorabilă unei semenea acţiuni. Dl. Hollande este cel care nu vrea să audă despre transferul de suveranitate bugetară. De teamă ca nu cumva o autoritate supranaţională să-şi bage nasul în conturile publice franceze.

Antigermanismul pe care îl trăim seamănă cu ura amestecată cu invidie pe care o resimte puşlamaua clasei faţă de elevul cel bun. Cel care ridică mereu primul degetele şi apoi dă răspunsul corect. Diriguitorii monetari germani au ghicit, încă de acum 15 ani, pericolul integrării în aceeaşi zonă monetară a unor ţări prea eterogene. Pericolul de a accepta ţările Sudului, „mai pregătite pentru a cîştiga meciuri de fotbal decît pentru a-şi reduce deficitele bugetare», conform declaraţiei arogante, dar dublu premonitorie, a lui Hans Tietmeyer, fostul şef al Bundesbank-ului.

După care, odată moneda euro lansată pe piaţă, germanii – guvern, patronat, sindicate – au înţeles înaintea tuturor celorlalte ţări necesitatea de a miza pînă la capăt pe cartea competitivităţii pentru a salva locurile de muncă din industrie. Astăzi ei primesc răsplata excelenţei în acest domeniu şi culeg fructele eforturilor pe care le-au depus: creştere, locuri de muncă, excedente comerciale record, echilibru bugetar, nivel ridicat al salariilor.

Culmea e că tocmai puşlamalele vor acum să dea lecţii de bună gestiune Germaniei, indicîndu-i ce trebuie să facă pentru a scoate economia europenă din criză. Ca să rămînem în interiorul metaforei fotbalistice, e ca şi cum Nasri s-ar duce să-i explice lui Iniesta sau lui Pirlo cum ar trebui să se comporte pe teren şi în afara lui pentru a-şi conduce echipele către victorie.

Bineînţeles, Germania e acuzată de egoism. Şi chiar de avariţie. Aici e cazul să amintim că numai factura Greciei costă contribuabilii germani undeva spre 70 de miliarde de euro. Fără banii germanilor, funcţionarii greci n-ar mai putea fi astăzi plătiţi. Fără banii germanilor, spaniolii n-ar mai fi avut nici măcar un euro în conturile lor.

Aşa că, Doamnă Merkel, vrem să vă mărturisim admiraţia noastră în faţa stoicismului D-voastră. Faţă de capacitatea D-voastră de a suporta criticile şi insultele celor pe care i-aţi salvat de la faliment. Faţă de puterea de a tolera şantajele Italiei şi Spaniei pe durata summit-urilor de la Bruxelles. Faţă de disponibilitatea de a încasa fără să tresăriţi provocările Dlui Hollande care i-a primit la Elysees (sediul preşedinţiei – n.t.) pe şefii SPD (Partidul Social Democrat german, rivalul partidului Angelei Merkel – n.t.). Cîteodată ni se pare că desluşim în privirea D-voastră un pic obosită dorinţa de a spune în gura mare tot ceea ce gîndiţi, poate şi impulsul de a lăsa totul din mînă şi a fugi.

Numai că D-voastră, avînd în mod evident mai mult decît alţii simţul responsabilităţii, ştiţi foarte bine că acest lucru e imposibil. Ştiţi prea bine că explozia euro ar fi o catastrofă economică şi politică pe care lumea întreagă, nu-i cazul s-o mai spunem, v-ar pune-o în cîrcă. Acestea fiind zise, mulţumim încă o dată, Domană Merkel, pentru răbdarea D-voastră fără limite şi pentru generozitatea fără egal. Danke schon, Angela. Fiţi tare, revanşa va veni, mai devreme sau mai tîrziu. Pe un teren de fotbal, dar şi mai sigur pe cel al statisticii economice.»

Da, cifrele seci, rele, crude ale economiei, cifrele cu care nu poţi jongla ca Messi cu inimile adversarilor. La meciul ăsta ne uităm în televizor şi sîntem noi. Mărturisesc că am ţinut cu Germania la Euro. Că m-am supărat după înfrîngerea ei, poate un pic mai mult decît ar fi trebuit, dar am recunoscut superioritatea tactică şi de inteligenţă a italienilor. Aş fi vrut ca Low şi ai săi să cîştige trofeul dintr-un motiv foarte egoist. Mai în glumă, mai în serios m-am gîndit că euforia de după victorie i-ar fi făcut pe nemţi să muncească o vreme încă şi mai bine, iar stropi ai acestei plus-valori ar fi căzut şi asupra noastră. Un amic care spre lauda lui are o situaţie financiară bună m-a contrat. „Nu ţin cu nemţii, nu-mi plac”. Mi-a dat nişte argumente din care n-am reţinut mare lucru. Ideea era ca nemţii nu-s prea „cool”, că nu sînt „fun”. Am făcut o pauză şi l-am întrebat ce maşină conduce. Pauza s-a prelungit pînă în ziua de azi.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

marius (6 comentarii)  •  17 iulie 2012, 16:41

Un editorial prea bun pt. Gsp.

Antipaste (2 comentarii)  •  17 iulie 2012, 17:03

Naume tata, sunt de acord cu marius … esti cu mult peste media de la GSP. Nu stiu ce cauti pe aici .

internaut (2 comentarii)  •  17 iulie 2012, 17:16

Basist indirect ce esti. Va face spune patronul daca are rabdare sa il citeasca. Felicitari!

conionic (2 comentarii)  •  17 iulie 2012, 17:19

Excelent, d-le Naum !

Nu va spune nimic faptul ca nu prea sunt comentarii ?

laurentıu (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 17:31

din pacate intreg art e un amalgram de stereotipuri… daca dl naum ar cauta prin date (ca nemtii. sic) ar obs ca grecii in fapt muncesc mai mult, ca nemtii au fost bailed out de treı orı in secolul trecut, ca au crescut prın acest system euro…etc…

dany (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 17:34

Dar, Germania lui Merkel de ce a acceptat toate tarile care nu indeplineau conditiile in UE, ca doar avea drept de veto!? Pai Germania lui Merkel, de ce nu a zis nici pis cand vedeau deficitele celorlalte tarii din UE!? Pai germania lui Merkel de ce a tolerat toata aceasta situatie!? Pai, iti zic eu de ce. Fiindca avea nevoie de piata de desfacere pt toate masinile alea pe care le lauzi tu. Fara aceasta piata de desfacere Germania lui Merkel nu ar mai fi insemnat mare lucru, fiindca toate tarile si-ar fi protejat industria proprie prin taxe vamale uriase, iar masinile lui Merkel ar fi stat in Germania. Asa ca, nu-i mai plange tu pe nemti.

topi (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 17:52

@conionic
nu prea are comentarii pentru ca nu a scris de jiji, iar nivelul articolului este mult peste medie, asa ca e greu de inteles de catre unii „postaci”, desi in titlu spune ca e pe intelesul lor 🙂

Cip (12 comentarii)  •  17 iulie 2012, 18:02

Cred ca va inselati. In primul rand Germania nu ar putea sa aiba excedent comercial fara a exporta unor tari ca cele din zona sudica a Europei produsele sale. Pe aceste baze, dar si pe productivitatea, competitivitatea si calitatea muncii si produselor nemtesti se bazeaza intreaga determinare a cancelarului german. Doamna Merkel greseste pentru ca doreste sa impuna inainte sa explice, nu spun ca este totalmente gresit ceea ce doreste sa comunice. Nu spun asa ceva pentru ca nu ne-a transmis ! La mijloc pare sa fie ceva murdar in care interesele politice, fiscale si socio-economice ale nemtilor sunt reprezentate de un pseudo-Reich. Al patrulea… un Reich care sa se contureze in UE si care sa reprezinte inima monetara si fiscala a Europei. Nemtii incearca sa se erijeze in varful de lance al S.U.E. (Statelor Unite ale Europei) care sa ia decizii in numele tuturor natiunilor de pe acest continent.
Sunt alarmat de faptul ca exista posibilitatea urmatoare: peste cinci, sase decenii, sa existe S.U.E. in care suveranitatea statelor sa nu mai existe. Conducatorul sa fie poporul german iar restul statelor de pe continent (nu includem si Marea Britanie, ei tot timpul au fost mai moderati) sa fie pseudo-colonii in care Deutschland sa isi impuna opinia socio-politica, economica, administrativa, culturala, etc.
Nu sunt un adept al teoriilor conspiratiilor, dar un scenariu un pic mai „pamantean” fata de cel prezentat mai sus poate sa fie realitatea nepotilor nostrii.

Steaua1986forever (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 18:07

Si legatura cu sportul este…..?

mihai (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 18:10

Perfect de acord cu dany, ne-au transformat din producatori in consumatorii produselor lor asa ca nu va faceti griji ca ne vor da afara din UE si pe unguri i-au amenintat si au ramas doar cu amenintarile !!! Pe vremea lui Ceausescu duduiau fabricile din Romania si aveam datorii zero acum avem 100 de miliarde de euro datorii si vindem bogatiile tarii pe nimica , dar suntem mandrii ca ” ne dam” cu mertane, Audi, WV, etc….”Prostul daca nu-i fudul…..

Coco (3 comentarii)  •  17 iulie 2012, 18:11

Bun articol , nu cred ca va avea probleme cu patronul pentru ca nu poate intelege „mesajul subversiv” . Radu este mult si peste colegii de la Digi , ce sa mai vorbim de gsp .

ovidiu-3003 (159 comentarii)  •  17 iulie 2012, 18:22

Cred ca avea o Dacia Logan ca orice bun roman …

victor L (73 comentarii)  •  17 iulie 2012, 18:24

Subscriu.
Bun articolul frantuzului; dar nu cred ca francezii sint de acord.

DANUT (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 18:43

super articolul

piciul (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 18:56

Pai multi nu inteleg prea multe pt ca titlul e gresit. D-nul Naum face o paralela inteligenta iar multi „fotbalisti” iau titlul ca atare. Este o paralela fotbal-economie. Ambele sunt usor de comentat dar greu de inteles. Acum trec la „ne-paralele” . La Euro mi-a placut f mult Germania, o echipa tanara cu f mult potential, insa Italia, spre surprinderea mea la acest Euro, a jucat un fotbal f bun si si-au aratat experienta in fata Germaniei. Asta pana au intalnit Spania care dupa parerea mea a reusit ceva ce nu va fi egalat mult timp de acum incolo!
Acum trecem la economie: Germania este acolo unde este pt ca stie cum sa aduca plus valoare lucrurilor, pt ca sunt performanti in ceea ce fac si pt ca sunt seriosi: de aici si vb din fotbal „pe nemti ii bati cand sunt in autocar”. Performanta, perseverenta, seriozitatea este in seva lor iar acest lucru se cultiva si nu se invata. Asta nu inteleg multi „fotbalisti” !

Claudiu (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 19:13

@CIP
Daca am fi fost ocupati de germani in loc de rusi, am fi fost cu 50 de ani in fata. Ne trebuie o ordine militareasca ca a germanilor pentru a ne pune pe drumul cel bun.

dedi (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 19:38

@dany ai dreptate,dar iti bati gura degeaba…banii luati de greci reprezinta un imprumut de la banci private cu dobanda de peste 3%,ce-i drept,garantat de germania si de franta…dar se stie ca intre state nu se pune problema neplatii…e o vorba buna.grecii in comparatie cu noi nu au dat nimic de pomana ca sa intre in eu…acum le-a venit randul si lor.

danms (8 comentarii)  •  17 iulie 2012, 19:56

Felicitări Radule !

zeidas (2 comentarii)  •  17 iulie 2012, 20:13

Scrie Naum :
…E un articol din “Le Point” intitulat “Danke schon, Angela” sub semnătura lui Pierre-Antoine Delhommais, nu scris de Naum, era prea de tot…

DanT (3 comentarii)  •  17 iulie 2012, 20:22

Strict legat de turneul final trebuie să ne gândim în primul rând de ce Italia şi Germania au ajuns să se bucure de o popularitate mai mare decât în ultimii zece ani. În primul rând pentru faptul că s-au întors la modul atletic şi spectaculos al fotbalului promovat la începutul anilor 90 – entuziasm şi spirit; apoi pentru că au fost două echipe umane, cu defecte şi calităţi, cu euforie şi frustrări. De ce nu au confirmat? Pentru că exigenţele „doamnei Merkel”, aşa cu e ea scundă, mutând pasul iute de coridă direct în terenul competiţiei, riguroasă şi consecventă în demersul european, le-a depăşit „PIB”-ul cumulat şi le-a dat o lecţie rece de eficacitate. Domnilor, ne este greu, dar trebuie să recunoaştem că toţi băieţii ăia de 1,70, crăcănaţi, cu nasul strâmb, pentru care fotografii nu dau doi bani pentru o poză cu bust gol, au impus fotbalului nişte exigenţe atât de neplăcute, precum politica doamnei cancelar. Cum de nu a purtat doamna Merkel tricoul roşu iberic?!

sile (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 21:34

asta cu ‘Naume tata’, fara virgula, e sigur lucrator la un ziar pe sport, recunosc apelativul… vezi ca poate iti cere sa-l angajezi. hmm, poate e chiar nazare!

conasu (11 comentarii)  •  17 iulie 2012, 21:52

merkel, o primata ca si „chioru” !

re (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 21:58

Orice om care are cel putin un neuron gandeste la fel. Foarte adevarat articolul.

C Sf (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 23:54

Viva El Presidente! ca doar e campanie si tre’ sa manance toata lumea….

vlad (1 comentarii)  •  17 iulie 2012, 23:59

ohooooooo, articol bun in gsp. tot inainte, bravo

iuliu (1 comentarii)  •  18 iulie 2012, 1:01

EXCELENT!!! Foarte adevarat!

one.love (10 comentarii)  •  18 iulie 2012, 1:36

sa vina niste nemti sa ne conduca si pe noi ca n-are cine

io (2 comentarii)  •  18 iulie 2012, 3:38

Germania vinde mai multe masini pe piata asiatica si americana decat in europa asa ca nu or acceptat tarile din sud euro ca sa aiba piata de desfacere…produsele din Germania se vand bine peste tot in lume pt ca alaturi de Japonezi sunt singurii care mai produc calitate in 2012.

cristian (1 comentarii)  •  18 iulie 2012, 4:10

Fratilor va e frica sa fiti intr-un ondusi si lucrati ca si in Germania,pentru ca sunteti niste putori . Daca am fi ca si nemtii ca si oameni am fi peste multe tari dar lasa-i pe a nostrii sa ne fure ,ca nu ne vindem tara. Nu mai e mult si ajungem ca si Grecii.Pazea ca nu veti mai avea de furat nimic . Inainte de a comenta ceva, ganditi pozitiv. Normal sa fie pro si contra dar cei care sunt contra sau gandit vreodata si au reflectat vreodata „totusi”,ceea ce spun. Tare as vrea sa fie condusa tara de un neamt, macar stiu ca nu fura.Pupatii pe rusi si pe bolsevicii care vor venii in curand la putere . sa va dea dumnezeu numai bine.In locul Germaniei as lasa balta toate tarile astea de cacaca pt ca economia lor nu creste cu masinile vandute second hand in lumea atreia.,si as spune fratilor descurcativa dar interdictie pe teritoriul germanie. Apropo eu traiesc in America si aici cum spunea naum ce masina ai prietene : Porsche si e evreu. Asa ca lasati germania in pace ,inavatati ceva de la ei … daca se poate ca eu prevad viitorul sumbru si nu ca ne suge germania banii ci guvernantii . cumparati Dacia Duster si nu cumparati Seat, Skoda etc ca si ele sunt facute de nemti,as avea multe de zis dar pur si simplu sunt obosit ca am baut o bere si sinceri de acum nu ma mai intereseaza ca nu mai are nici un sens.
Iubesc Romania dar pacat ca e locuita de bolsevici.
Ein mann, ein Wort. asta zice totul.

circotel (164 comentarii)  •  18 iulie 2012, 5:38

@Cip,
total de acord.Nu zice nimeni ca nemtii nu sunt un popor muncitor,civilizat s.am.d.dar paradoxul face ca chiar daca am vrea si amputea fi si alte popoare la fel,din cauza de concurenta,cei care nu ne lasa sunt chiar ei si inca niste prieteni de-ai lor.Monopolul e arma lor,protectionismul economic e metoda.In grupul elitist nu mai poate intra nimeni.Les jeux sont fait!

Despre ce vorbim azi 18.07.2012 | Marieta (19 comentarii)  •  18 iulie 2012, 6:01

[…] online într-o anumită perioadă. A mai apărut un subiect de analizat, cel legat de articolul lui Radu Naum care, by the way, are un blogroll foarte scurt, dar mă îndoiesc că citeşte doar WP.com şi […]

loro (6 comentarii)  •  18 iulie 2012, 7:20

In ce priveste fotbalul,Germania a fost condusa doar de Italia si nu a mai revenit, cea ce era de asteptat de la o echipa tanara,fara expeienta.
In ceea ce privest economia ,fara saraci Europei cui ar mai vine Germania produsele .Aveau nevoie de o neingradire vamala pentru cresterea economica,pentru ca pe alte piete (asiatica,americana) nu pot dicta ,la fel ca in Europa ,pt.ca trebuie sa faca fata Chinei,Japoniei si SUA.
Nu stiu cum ar fi fost sa fie in locul rusilor nemti, nu stiu daca am mai fi existat ca popor, dar sunt sigur ca daca dupa 90 am fi pastrat relatiile de parteneriat economic cu cei de dinainte de 90 am fi fost mai avansati.Dau exemplu un singur partener ,China la care am renutat si
exemplele pot continua

Razvan Spiridonescu (1 comentarii)  •  18 iulie 2012, 10:09

Jos Palaria D-le Naum.

| C | F | R | (3 comentarii)  •  18 iulie 2012, 10:43

Chiar daca uneori a dat cu CFRul de pamant,Naum e printre putinii jurnalisti pe care ii apreciez si respect.
Imi placea in anii trecuti la gsptv ca era singurul moderator care impunea respect indiferent cu cine vorbea,vorbea de la egal la egal cu patronii de club si simteai in vorbele lor ca il respectau.E singurul la care am vazut lucrul acesta.
Numai de bine.

marius (2 comentarii)  •  18 iulie 2012, 14:21

Domnul Naum si GSP publica un articol in care e laudata Doamna Merkel, sustinatoarea domnului Basescu. Oare cat va dura pina cand va fi desfiintat situl si domnul Naum va fi concediat ?

Rupert (2 comentarii)  •  18 iulie 2012, 15:13

Excelent articolul acesta. Nu am auzit până acum de monsieur Delhommais,dar are dreptate,chiar dacă nici eu nu o simpatizez pe doamna Merkel.

Herbert Holyoake (7 comentarii)  •  19 iulie 2012, 1:45

De ce credeti dvs ca Australia refuza cu incapatinare sa intre in orice fel de „piete” ? Simplu ! Spre a evita deficite comerciale,scaderi in cresteri economice si revenues la guvern,influx de forta de munca straina si importuri de proasta calitate. Si acestea sint numai citeva din „beneficiile”ce vin cu afilierea la diferite chestii globale. Din aceasta cauza sintem priviti in intreaga lume drept o „backward country”. We don’t care !

Herbert Holyoake (7 comentarii)  •  19 iulie 2012, 6:07

Ah,scuze ! Am uitat sa amintesc faptul ca la noi „criza”financiara de la 2008 a durat numai doua saptamini.De ce ? Industria noastra bancara este strict regulata de legi guvernamentale ! Nu se opereaza ca-n codru ,adica sa imprumuti cuiva bani pe care tu insuti nu-i ai,asta asa ,pe intelesul fiecaruia.Cind unii „destepti”au interact afaceri care au bypass legile,au dat faliment.Simplu ca buna ziua.In concluzie vreau sa arat ca economia de piata strict controlata de guvern si neafilierea la diferite organizatii economice internationale aduc beneficii tuturor si opresc acumularea valorilor numai in mina unor grupuri restrinse.La urma urmei pe asta se baza si doctrina comunista,nu-i asa ? Pacat numai ca nu au existat si persoanele care s-o aplice corect !

barbu (28 comentarii)  •  19 iulie 2012, 8:54

pentru STEAUA1986FOREVER:
deşi ai rămas cu sufletul la sevilla, se pare că priveşti lucrurile ca gigi becali. dacă tu nu vezi… ce rost ar mai avea să-ţi răspundă cineva? ar însemna să te bage în seamă, ceea ce nu-i cazul.
îţi recomand să iei moca ziarul de metrou ring şi, după o lectură multilateral aprofundată, să-l foloseşti şi la seminţe (cornet),la cap (coif), şi la c… ordinea utilizărilor rămâne la latitudinea intelectului domniei tale

Cristi (1 comentarii)  •  19 iulie 2012, 11:05

Bun articol. Felicitari.

Murmurel (1 comentarii)  •  19 iulie 2012, 13:29

Sint placut surprins de articol. Traiesc in Germania de mai bine de 25 de ani si o analiza asa de coerenta si la obiect, scrisa de un jurnalist roman, e o surpriza f. placuta. Lasind la o parte faptul ca Angela e prea cool sa se intereseze daca social democratii germani au fost primiti de Hollande sau nu, unui latin ii e – in mod normal -greu sa inteleaga felul pragmatic de a gindi al nordicilor. Cu atit mai mult articolul e de o calitate de exceptie! Spre deosebire de unii postaci, Radu Naum stie despre ce vorbeste! Si ca nemtii nu sint cool … , asa ceva poate spune numai cineva care n-are habar, lasind la o parte generalizarea care denota un nivel intelectual medi(ocr)u!

roman (1 comentarii)  •  19 iulie 2012, 14:37

Un articol foarte bun! Spunea cineva aici ca grecii lucreaza mai mult decat germanii. Da, si muncitorii romani lucreaza mai mult la o autostrada, dar degeaba. Se cheama calitatea si performanta muncii.
Si da, nemtii au fost salvati de cateva ori in secolul trecut, in conditiile in care tara le-a fost distrusa de razboi si impartita in 2. Si ei au reconstruit tot. Cate tari n-au primit bani si fonduri (si aici includ si Romania)…. si n-au facut decat sa imbogateasca cativa oameni.

Horosanu Gheorghe (1 comentarii)  •  19 iulie 2012, 15:52

Articolul in principiu este bun, dar are unele exagerari. S-a uitat de ce s-a produs razboiul de secesiune in America ?
Simplu : cei din sud se multumeau cu sclavii sa munceasca neplatiti, iar cei din nord voiau sa fie platiti pentru a castiga si ei. din vanzarea produselor.
Deci, nici bogatii nu supravetuiesc fara saraci. ! Dambla.

Paul (1 comentarii)  •  20 iulie 2012, 7:09

De acord cu generozitatea Angelei in ce priveste Grecia, Spania, Italia, etc. Are interesele ei. Dar cind pune botul la magariile lui Basescu si acuza Romania tinind partea PDL, sa ma scuze dar ori e naiva ori e partinitoare, ceea ce la pozitia ei este o mare gafa. Sper sa-i vina mintea la cap si sa nu mai creada toate fitilele strecurate de maleficul Base. Oricum mai are doar un an puterea si apoi…pa!

Grid (3 comentarii)  •  20 iulie 2012, 22:08

Desigur, domnul Naum e un ziarist inteligent, care nu face altceva decât să citeze, deci, hotărât lucru, nu plagiază. Doar că subliminal există un metalimbaj care ne induce ideea că dna Merkel are automat dreptate să arate „cartonaşul roşu” României numai fiindcă a ridicat primul mâna elevul pârâcios posibil mai hoţ decât colegii turnaţi, şi asta doar fiindcă votul lui acum chiar contează în consiliul pe care îl controlează.
În rest, este corect să-i apreciem pe nemţi şi chiar să-i regretăm. Până la urmă, în istoria modernă clasa asta de elevi cam prea agitaţi, numită România, a fost posibilă tot datorită unor nemţi.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  21 iulie 2012, 3:49

Deocamdata francezii sunt si ei in belea,iar monsieur presedinte evreu e normal sa fie impotriva Angelei Merkel.Poate ,in locul lor,eu as forma uniunea aia nord-europeana cu Germania,Danemarca,Suedia si as lasa fraierii in pace… Din pacate dintre fraierii aia,greci si latini(spanioli,italieni,francezii) facem parte si noi…romanii.Iar despre partea aia de fatada cu Basescu i se rupe Angelei de Base,dar face parte dintr-un partid de dreapta ca si Base-ha-ha-ha-si de asta a fost obligata sa-i tina partea.Daca ei au probleme cu Italia,Spania sau Franta cred ca nici nu mai pot dormi noaptea ca Basescu a fost alungat.Apropo,si eu tot cu Germania am tinut si nu de acum ci de vreo 20 de ani…De cind au cistigat in Italia cu Mattheus campionatul mondial.

Mihai Pauna (2 comentarii)  •  21 iulie 2012, 6:06

„Faţă de disponibilitatea de a încasa fără să tresăriţi provocările Dlui Hollande care i-a primit la Elysees (sediul preşedinţiei – n.t.) pe şefii SPD (Partidul Social Democrat german, rivalul partidului Angelei Merkel – n.t.).”

Articol interesant, da’ trebuia si-un mic iz mioritic: Angelica i-a facut campanie electorala lu’ Sarkozy… IN FRANTA!,… e de mirare comportamentu’ lu’ Hollande (fara sa mai pomenim ca s-a-ntalnit cu verii lui alemanzi!)?
Esti nascut-crescut in crestin-democratia mult adulata de „elitistii” de la gds si superb reprezentata de antiKOMUNISTU’ si neSEKURISTU’ traian cel grobian?

caine rosu 18 (7 comentarii)  •  21 iulie 2012, 11:08

Bravo, Radu! Articol „prea bun, prea nu-i de la gsp”!!!

keltykus (1 comentarii)  •  21 iulie 2012, 14:19

@Herbert Holyoake – vezi ca Australia e in Commonwealth … si s-a zis cu teoria ta

der (1 comentarii)  •  21 iulie 2012, 16:26

articol scris de un jurnalist roman care nu are habar de anumite probleme dar care tine neaparat sa-i convinga pe cei cal el in structura si cunostinte de faptul ca Michel de Montaigne a avut dreptate atunci cind a spus ca de nimic altceva nu sintem mai convinsi decit de lucrurile despre care stim cel mai putin.

deci jurnalistule naum pune mina pe carte ca-i jale mare! sau scrie despre ce te pricepi. sport?!
pentru cine intelege problemele financiare si economice germania este vinovata pentru criza actuala in europa! ma refer doar la continentul nostru pentru ca mai sint si altii dar aici ii avem pe astia.

cu ocazia asta se dovedeste ca romanii au jurnalisti in functie de nivelul lor care dupa cum se vede este f scazut. cei mai multi inteleg slogane si propaganda chioara ca acest articol care nu prezinta decit date si fapte pentru mintea gistelor. deci cei care continua sa se plinga de prosta calitate a jurnalismului romanesc ar trebui sa constientizeze ca ei sint parte activa la starea acestuia prin prosta pregatire din toate domaniile si prin incapaciteatea de-a gindi care aici sint dovedite din plin.
nu intimplator sintem deci printre ultimii in europa. cine traieste din legende si zvonuri acesta soarta va avea.

Comentează