Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Fetele care nu fac bani

Bernie Ecclestone a spus, mai direct sau mai indirect, că n-or să mai existe femei în Formula 1. Romania much?

Permalink to Fetele care nu fac bani
duminică, 17 ianuarie 2016, 10:13

Cînd am citit teoria lui Ecclestone, mi s-a proiectat în cap replica a 95 la sută dintre amicii sau inamicii mei de sex masculin la vederea unei mașini din fața lor în trafic, al cărei șofer comite o tîmpenie (de obicei minoră): „Facem pariu că e una la volan?”

Șeful executiv al Formulei 1 a avut o explicație pe cît de revoltătoare la prima vedere, pe atît de circular de adevărată. Femeile nu vor fi luate în serios, drept pentru care nimeni nu va investi să le pună la dispoziție bolizi de supercalitate. Deci nu au cum să concureze cu monoposturile furioase și desăvîrșite ale eventualilor colegi bărbați  din circuit.

Precizările lui Ecclestone sună totuși anacronic – el ne spune ceea ce se vede cu ochiul liber de zeci de ani încoace. Ultima femeie care a concurat în Marele Circ a fost italianca Lella Lombardi, în urmă cu fix 40 de ani. În total, au fost doar cinci doamne-pilot care au luat startul într-o cursă oficială din F1.
În rest, singura apropiere permisă, cu gust de lux și cu aer de capriciu, este să fii pilot de teste, dacă ești femeie. Un șoricel al superbului laborator dintr-o industrie masculină, în care, din cînd în cînd, e cool să picuri un strop și din pipeta cu estrogen. Un pic, dar nu prea mult. Nici măcar nu e vorba de misoginism, granița aceea s-a depășit deja – e vorba doar de bani. Un tipar delicios în viața de zi cu zi modificat și transformat în criteriu – neoficial, desigur, căci apărătorii egalității de șanse ar sări în aer instantaneu – de intrare într-un sport oarecare.

Curios de studiat ar fi drumul pe care omenirea a apucat-o, ca să ajungă să cuantifice apartenența la unul dintre sexe în bani și investiții și s-o mai și recunoască zgomotos. În plus, cine vrea să vadă o femeie încotoșmănată într-un costum amorf, încheiat pînă la bărbie, cu o cască prin care nici ochii nu se zăresc?
Trăiască dansul la bară pentru asta! Deși e un teren inundat deja de tipi care fac, de altfel, o treabă foarte bună. Nu, n-am de gînd să susțin că, de fapt, femeile conduc, în secret, mai bine decît bărbații. Doar că lumea în care trăim se sprijină pe un schelet atît de dur și inflexibil format din prejudecăți – dintre care aceasta cu femeia la volan nici măcar nu se numără printre cele mai dureroase, ci mai degrabă printre cele hazlii, tolerate, prilej de bancuri și de zîmbete.

Altele, mai dure, ar fi:
Femeile sînt părinți mai buni.
Toți refugiații sirieni sînt ISIS. Toți refugiații sirieni sînt oameni de treabă.
Dacă n-ai copii, nu ai dreptul să vorbești despre cazul familiei Bodnariu versus Norvegia.
Albii nu știu să sară. Negrii sînt leneși.
Toți cicliștii sînt dopați. Atleții – la fel.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Razvan (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 11:05

Interesant articolul cu o mica observatie. Giovanna Amati a fost ultima femeie care a concurat in formula 1 in sezonul 1992. Nu sunt chiar 40 de ani…

Lucian (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 14:39

O intrebare, nu cumva se poate ca la femei nu le place viteza ? Sau ca sa fiu mai precis, de exemplu daca sunt 1 milion de barbati care viseaza sa ajunga pilot in F1 inebuniti dupa viteza si competitie poate sunt doar 10 de femei care vor acelasi lucru, deci in mod normal dintr-un milion ies mai multi piloti de F1. inteleg sa fie ecleston misogin si restu oamenilor de la conducerea a 10 echipe de F1, la fel is si ceilalti de la MotoGP ? de la Nascar ? da da da stiu danica patrik pole position, e doar una si bravo ei ca a reusit dar de ce trebuie sa fiti dusmanoasa fata de un adevar simplu asta viseaza barbatii masini rapide femei frumoase si altele , femeile viseaza la casa mare un barbat care sa le trateze ca printese sa aiba bani casa mare masina luxoasa ( nicidecum rapida ) pozitie sociala si altele. Vorbesc bun inteles despre populatia generala. O zi buna. Aveti grija in drum spre casa cu Evo 10 de 600 CP inspre casa.

tassd (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 15:21

Giovanna Amati nu a luat startul in nicio cursa. Doar calificari.

Respect.pentru.sport (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 15:25

Acuze de genul acesta la adresa barbatilor gasesti peste tot. Recent am fost la un auto show si nu stiu daca am vazut doua femei interesate de motoare, de capacitate cilindrica, de performatele unei masini. Pur si simplu este un subiect care nu le pasioneaza. La fel am putea acuza femeile ca-i impiedica pe barbati sa devina educatori la gradinita, ceea ce ar fi fals. Barbatii pur si simplu nu-si doresc acest lucru.

Dinu (2 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 18:21

nu te supara Oana, dar ai verificat mortalitatea in randul femeilor piloti? S-ar putea sa ai o mare surpriza.
eu cred ca realitatea arata mult mai simplu. Nu exista femei piloti atat de bune incat sa merite sa participe in F1. Tu cunosti vreuna?

durden (15 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 21:46

White people problems.chiar nu inteleg pe cine intereseaza problemele astea upper middle class ale tale.adica,serios,ce incerci sa ne spui?ca e vreo mare conspiratie/discriminare la mijloc? :)))) ps:jur ca nu-s sub nici o forma misogin sau ceva.dar femeile chiar conduc groaznic.astept sa treci de denial dupa care ma poti contacta sa vorbim :))

marian0904 (3 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 22:26

Oana, nu ai dreptate! O femeie pilot e mai bagata in seama de media. Vezi chiar cazul lui Susie Wolf care e, cred, cel mai intervievat pilot de teste din F1. Danica Patrick, in NASCAR si Indy Car, are avantaje pentru ca este femeie. Patronii competitiei si sponsorii o considera o bomba de marketing, deci face multi, multi bani. Femeile pilot au o situatie mai grea fata de, sa zicem, atlete pt ca trebuie sa concureze direct contra barbatilor. Totusi, femeile au victorii contra barbatilor la echitatie si iti dau un nume: Michelle Payne, invingatoare intr-o supercursa de galop. Deci, stiti sa struniti bine caii, dar aveti probleme cu motoarele.

krys (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 23:59

Oare nu e si vina femeilor ca intr-o proportie foarte mare aleg sa urce treptele ierarhice purtand fuste scurte si vedere la silicoane? Uneori sunt socat de aceasta pretentie de a da o sansa femeilor, doar pentru ca ele se cred discriminate. Inteleg , sunt si femei talentate, care isi fac treaba intr-un anumit domeniu si acelea intradevar ajung sus. Pacat ca majoritatea aleg calea cea mai usoara si anume sa se faca placute (asta ca sa folosesc un termen acceptabil). Apropo in sah femeile au sanse egale de a concura in turnee comune cu barbatii. Totusi singura care a facut acest pas si a concurat pe tabloul masculin a fost Judit Polgár considerata cea mai mare sahista. Din amintiri parca a ajuns pe locul 52 . Hmmm, de la locul unu feminin la locul 52 tablou masculin eu zic ca e ceva diferenta. Si unde mai pui ca in sah nu e nevoie de forta fizica…

Comentează