Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Alergări în sensuri diferite

Două destine m-au impresionat săptămîna trecută. Primul e Dean Karnazes, atletul extrem care a triumfat în lupta cu kilometrii. Și Martin Richard, puștiul ucis la maratonul de la Boston.

Dean Karnazes a știut mereu ce trebuie să facă. Adică să […]

luni, 22 aprilie 2013, 10:00

Două destine m-au impresionat săptămîna trecută. Primul e Dean Karnazes, atletul extrem care a triumfat în lupta cu kilometrii. Și Martin Richard, puștiul ucis la maratonul de la Boston.

Dean Karnazes a știut mereu ce trebuie să facă. Adică să alerge. Zeci și zeci de mile în fiecare noapte, în fiecare zi, la concursuri epuizante, la 50 de grade cu plus sau în înghețul polar. Superman-ul alergătorilor are o genă extraterestră, un umor calm și pe gustul multora și un apetit pentru alergare care depășește, în capul majorității, barierele medicinii, fizice și mintale. Pentru el odihna este perioada chinuitoare, pentru că nu fuge. Unii spun că nu a făcut atît de multe pe cît povestește, dar nu-mi vine în cap nici un nume care să nu fi fost contestat pînă acum. În istorie, sport, literatură.

Dean a avut noroc. A făcut ce a vrut, chiar dacă l-a durut uneori. Și-a calculat kilometrii, caloriile, cariera, succesul, și-a organizat nebunia ca să meargă cît mai departe în aventura ultramaratonului. A ales să facă lucruri grele, pentru că acestea i se păreau ușoare. Nu e neapărat un exemplu de voință, cît mai degrabă un exemplu de lucruri care se întîmplă exact așa cum trebuie în viață. Cu șansă și prin forța vieții.

De cealaltă parte, care o fi ea, Martin are tot dreptul să fie confuz. Oricum la vîrsta de opt ani înțelegi cum vrei tu și cum poți tu ceea ce spun ceilalți din jurul tău. Și mai ales ce fac ceilalți, oamenii mari și înțelepți. S-a urcat la Cer cu gîndul ultim că a murit pentru că, pur și simplu, unii au alergat. Unii, mulți de tot. Și printre ei și tatăl lui. El nu știe de atentatele de la linia de sosire a maratonului de la Boston. El habar nu are de atentate în general. El nu știe că pe lume există atîta rău venit în momente bune. În momente de familie, de relaxare, de distracție, de presupusă siguranță, de pizza și de mers în parc. În zile calde care se transformă în zile de cenușă.

Martin nu a priceput nimic. Și e injust. Cu toții avem dreptul să creștem, să învățăm să citim pericolele, să le intuim poate și pe cele care vin din ascuns, din necunoscut. Să alegem dacă mai asistăm și la anul la evenimentul acesta, care nu va mai fi însă niciodată la fel. Să nu aleagă altcineva să nu mai creștem.

Martin nu a înțeles nimic. Nici noi, de altfel.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  22 aprilie 2013, 12:46

Un foarte bun articol …asa este …niciun nume oricat de mare nu a scapat de contestatari …

spinoza (1 comentarii)  •  22 aprilie 2013, 13:49

Superb! Bravo Oana. Exista si un film : „Sa mori ranit din dragoste de viata”!

Dorin (14 comentarii)  •  26 aprilie 2013, 14:06

Da’ de copiii aia din Asia ucisi de drone ce spui?
E ciudat cum plangem de mila unui stat eminamente terorist, al unei tari care „cu asta se ocupa” : porneste razboaie si ucide civili in scopuri financiare si sub pretexte de rasul curcilor.
Mama, a murit un copil american! Pai in State mor sute de americani pe zi impuscati cu arme din comertul lor si nu mai e nici o problema… Acum ca a murit un pusti (imi pare rau pentru el si pentru toti copiii care cum spui tu mor nevinovati) in State e o tragedie, dar nu e o tragedie ca mor copii pe capete in Somalia, Libia sau estul Asiei…
Sunt sigur ca intentia ta a fost buna, dar rezultatul catastrofal. Puteai sa iei si tu un nume de copil arab si sa ne faci o minipoveste a la nea Oprisan cu un ppusti arab mort in aceeasi zi cu Martin al tau…

Comentează