Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Sportul – alarmă

Sportul ne-a dat primul semne că se subțiază. N-am vrut, poate, să-l ascultăm

Permalink to Sportul – alarmă
duminică, 8 noiembrie 2015, 10:19

Deși e cît se poate de clar, acum mai ales, în zilele astea derutante și dureroase în același timp, că sportul e un aparat foarte bun pentru măsurarea stării de sănătate a unei nații. De la noi un lucru definitoriu a dispărut, dar am luat informația decupată, fatalmente și fals ruptă din peisajul complet.

Ne-am văitat în sus și-n jos. Vai, săraca gimnastică, vai, bietul atletism, ah, sărmanul box și nefericitul canotaj. Erau unele dintre cele mai limpezi indicii cu care n-am știut ce să facem sau pe care să le încadrăm în contextul corect. Nu ne-am priceput să le corelăm cu folos cu restul colapsurilor din jurul nostru – corupția, disperarea, spitalele mizeriei și ale șpăgii, prăbușirea școlii românești, picajul tăcut și înșelător al moralității. Iar acum, în ceasul al doisprezecelea, ori pare puțin cam tîrziu, ori prea puțin important.

Nimeni n-a văzut tabloul complet. Doar punctual – necalificări la Olimpiadă sau medalii lipsă în discipline unde alteori răsăreau măcar, dacă nu veneau anunțate. Chestiune de perspectivă, de viziune, de interes sau de renunțare, adică de lipsa celor enunțate mai înainte. Iar acum ne-am trezit, după nenorocirea de la Colectiv, că sînt atîtea de reparat și habar n-avem cum sau cine ar trebui să facă asta, încît sportul în mod miraculos pus pe picioare ar însemna un bonus. Un bonus autentic pentru o societate care a recunoscut, cît de brutal s-a putut, că trebuie să-și dea reset.

Pe internet circulă modelul perfect al Canadei lui Trudeau, care și-a modelat guvernul desăvîrșit și în care ministrul sportului și al persoanelor cu dizabilități este Carla Qualtrough, o fostă medaliată paralimpică la înot, în anii 1988 și 1992. Qualtrough suferă de deficiențe grave de vedere din naștere. Acolo însă, în Canada aceea inodoră și incoloră, lucrurile par atît de sigure și de bine legate încît concluzia că o persoană în același timp sportivă de performanță și om cu suferință care va dura cît îi va fi viața de lungă este cea mai potrivită pentru că înțelege ambele situații aplicat și știe cel mai bine cum să se implice. În unele locuri din lume toate lucrurile par atît de așezate, atît de line, atît de logice și de cristalizate, ceea nu face decît ca haosul de aici să doară și mai tare.

Ar fi ideal ca sportul țării acesteia să licărească din nou, în lume. Va fi semnul invers, al intrării pe un făgaș unde ne pot sta din nou mintea, resursele, suflete la această felie de viață și la personajele
sale de succes din viitor, acum specie pe cale de dispariție, ca și sportul românesc în sine.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

cfr (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2015, 16:10

Cred ca ai dreptate. Dar cred ca se impune ca, fiecare sa inceapa cu el insusi. Sau cu locul de munca. Crezi ca, atunci, cand deschid acest syte ma bucur cand vad aceasi telenovela gretoasa cu inventii despre Steaua( actualul fcsb) ? Incearca sa rezolvi sa apara stiri despre alte sporturi si alte echipe. Si sustinatorii altor sporturi( echipe) sunt eventuali consumatori. Poate, o sa-mi spui ca Steaua aduce reiting. Normal… Cand ati obisnuit( ca Pavlov cainele) toti manelistii sa caute minciuni despre Steaua. Incercati si cu altii. Dar vrem adevaruri. Ca de minciuni m-am saturat.

Corson (3 comentarii)  •  8 noiembrie 2015, 21:51

Sportul – alama. Sau chiar sportul – aurul prostilor.
Metal pretios este. Performante sa gasim.

robert (2 comentarii)  •  8 noiembrie 2015, 23:18

ce putem astepta de la aceste guverne atata vreme cat Bucurestiul nu are patinoar, nu are sala a sporturilor competitiva, nu are un stadion protejat ISU desi a a platiti vreo 300.000.000 E….vom trimite la mondialele de hochei feminin o echipa compusa din fete care nu primesc salarii, prime etc de pe la echipele de club…caci nu sunt bugetate..ce sa mai vorbim de prime de efort, de …. La mondialele de hochei pe gheata junioare, Romania se afla in grupa cu Austria, Italia si alte tari de acest gen.Cum sa ai pretentia de rezultat atata vreme cat intr-un singur oras din Italia se afla mai multe patinoare decat in toata Romania?..lipsa de sprijin si infrastructura este tragica in sport

arh. Gheorghe Petrescu (7 comentarii)  •  8 noiembrie 2015, 23:54

Cred ca mai degraba mentalitatea romaneasca pentru sport este diferita de alte tari civilizate ce nu au conditiile naturale ca ale Romaniei. Nu i-au in calcul SUA, CANADA, ci, micile tari harnice ale Europei, OLANDA, BELGIA, AUSTRIA etc. ce au facut din sport prin talent si munca un pisc ce l-au cucerit in timp si anume „sportul de performanta”. Am daramat stadioane cu piste de atletism, dar altele, nu am construit. In schimb, brutele cu bani castigati prin spaga si munca necinstita au investit in supermagazine, marfa de import de proasta calitate, bauturi noi ce distrug forta de energie a adolescentului de azi, pentru o Romanie cu o obezitate incredibil de mare in randul tineretului. Apoi hotii din parlamentul si guvernul Romaniei care au furat de dupa 1989 pana astazi banii proveniti din fondurile Europei pentru scopuri personale. A trebuit sa moara tineri nevinovati intr-o bomba fara aer, fara usi de evacuare, fara grupuri sanitare suficiente la standardele actuale, fara systeme de stingere imediata in caz de incendiu, si multe altele culese din bomba de azi sub numele de „Colectiv”, ce a trezit o lume intreaga de ce se petrece in Romania de azi. Mai vrem medalii de aur la gimnastica, box, canotaj, atletism, si lista continua. Avem pretentii la nivel presidential, guvern si parlament, ca sa se obtina performante sportive dar nu facem nimic al nivelul acestor organizatii de varf din conducerea Romaniei. A trebuit sa moara tineri nevinovati arsi de vii intr-o BOMBA a unei tari membre a UE, pe numele ei sfidator, ROMANIA. Bun articol si la subiect dar oare ne vom trezi? Lipsesc cu desavarsire oamenii adevarati din conducerea ROMANIEI. Lipsec valorile cinstite si adevarate din angrenajele cheie la nivel politic, social, economic, financiar etc. O tara plina de hoti, fara scoala, fara scrupule fata de soarta tanarului de azi si de maine, in ai gasi un rost in viata prin a studia pentru o profesie viabila, pentru a avea unde sa faca sport, pe un stadion cu pista de atletism, pentru o noua sala de gimnastica, sala de box, sala de tenis, dar si pentru o noua sala de teatru, filarmonica, cinema, muzica usoara, muzica populara, etc. Numai sa-i oferi adolescentului tigari, bauturi alcoolice, droguri, stupefiante, bordeluri neoficiale, etc. nu mai tine. Parlamentari, ori faceti ordine si disciplina in Romania daca santeti in stare, daca nu, lasati aceste lucruri in mana altora care se pricep si au scoala, cunostinte, pregatiri profesionale in occident si SUA. PARLAMENTARI AI ROMANIEI DE ASTAZI, nu va mai bateti joc de biata Romanie, dati-va demisia in BLOC, caci are cine veni in locul vostru, oameni, (femei si barbati), care nu fura, nu mint cu nerusinare, nu insala, au omenie in ei, si cu ei se poate construi „O NOUA ROMANIE”. DESTEAPTA-TE ROMANE!

Paul (1 comentarii)  •  9 noiembrie 2015, 10:12

Societatea curenta are niste probleme mult mai importante decat sportul de performanta. Sa rezolvam intai cu sanatatea, cu educatia, cu coruptia si restul vor veni de la sine. Noi vrem prea multe performante pentru ceea ce investim. Cat s-a investit financiar si logistic in canotaj, gimnastica, scrima, inot si in alte sporturi? Toate medaliile au fost obtinute mereu neasteptat si oarecum miraculos si nu ca o consecinta fireascca a unor investitii serioase in ele. Modelul spaniol e foarte bun ca referinta: au investit multi ani si acum au performante pe foarte multe planuri: handbal, fotbal, baschet, tenis, motorsport, etc…

Adu (5 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 15:19

Pentru copii, sportul e educatie fizica, adica miscare pentru sanatate. Cand cresc, afla ca sportul inseamna si pasiune, sa tii cu echipa preferata sau cu campionul preferat, sau sa apreciezi o competitie onesta. Iar cand mor, realizeaza ca sportul azi e o afacere spre fericirea escrocilor care il organizeaza, si care traiesc in lux chiar si la puscarie…

Comentează