Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Unde-i mama?

Asta e întrebarea puștiului lui Cristiano Ronaldo pentru tatăl său, un tată celebru și ciudat

Permalink to Unde-i mama?
duminică, 23 august 2015, 12:23

Tații singuri sînt adorabili. Sînt stîngaci, dar se tratează cum pot. Sînt uneori drăgălaș-inutili, dar încearcă din răsputeri, în ciuda naturii și în ciuda așteptărilor omenirii întregi de-a da greș, s-o  scoată la capăt. Cunosc tați singuri care, fără să fi preluat cu pretenții rolul de mamă, sînt perfecți pentru copiii lor. Care au de oferit atîta blîndețe, atîta duioșie și atît devotament încît devin adevărate modele printre părinți.

Numai că acei tați pe care-i cunosc au pățit ceva de-au rămas singuri. Jumătatea le-a dispărut de lîngă copii, într-un fel sau altul, iar ei au rămas.  Cristiano e puțin pe dos din punctul acesta de vedere. El a rugat, probabil chiar a plătit o femeie să-i facă un copil, pe care l-a luat cu el, din Statele Unite în Europa. A crezut, probabil, că temperamentul său, iubirea incontestabilă față de băiețel, finanțele, celebritatea, perspectiva lui (de de)asupra lumii vor compensa cu vîrf și îndesat și nu-i  vor aminti niciodată copilului că are o întrebare importantă de pus.

Micul experiment nu și-a lăsat însă atenția distrasă. A așteptat să împlinească 5 ani ca să-și dea seama că, în ciuda luxului din jurul lui și a atenției de care se bucură la modul autentic, îi lipsește ceva. Ceva ce n-a cunoscut niciodată, decît poate prin comparație și prin instinct, paradoxal, prin absență. El nu știe că e rezultatul unui aranjament, al unei adopții misterioase, că are drept tată un personaj puternic și capricios, care a făcut un fiu pe care nu vrea să-l împartă niciodată cu nimeni. Și asta, cu siguranță, îl stîrnește să-și imagineze povești. Povești despre mama. Linia dintre iubire, teritorialitate, dragoste părintească și, pe românește, egoism este foarte subțire. Și toate acestea nu-i sînt caracteristice doar lui Cristiano Ronaldo. Și nici măcar taților singuri.

Cu toții ne tragem din doi oameni. Buni, răi, deștepți, proști, faimoși, anonimi, virtuoși, criminali, întregi la cap sau demenți, fotbaliști galactici sau simpli muritori. Avem rădăcini, chiar dacă ele uneori se rup, de la sine sau smulse. E dreptul nostru să le cunoaștem – e o neliniște îndreptățită și un plîns justificat.

Fără să-și dea seama, probabil, Cristiano Senior și-a asumat un lucru foarte greu de dus pe umeri, pe lîngă dulcea povară a creșterii lui Cristiano Junior. Și-a asumat gestionarea unei taine legate de cea mai importantă persoană din viața fiului său. Care, oricît ar vrea să creadă altfel, nu este el.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

emilia lupescu (4 comentarii)  •  23 august 2015, 21:25

Ciudat, și eu mă gândeam cam la fel despre situația asta cu Cristiano Ronaldo, zilele trecute. Mă gândeam cât de egoist a putut să fie: nu s-a gândit deloc la copilul lui ca la o ființă vie, nu l-a văzut în perspectivă, în viitor, și-a făcut un copil ca pe o păpușă, sau ca și cum și-ar fi cumpărat un gadget pentru una din mașinile lui de milioane de euro. Eu nu am (încă) un copil, nici nu sunt căsătorită, dar, cu siguranță, atunci când voi face pasul, o să-mi pun diverse întrebări. Cred că orice om normal face așa, nu faci un copil doar pentru că așa ai tu chef, sau pentru că simți nevoia să alinți pe cineva, sau să nu fii singur, în cazul ăsta, zic eu, mai bine te limitezi la a-ți cumpăra un cățeluș simpatic, sau o pisică. Când faci un copil, cred, creezi o altă lume, pe care trebuie să o îngrijești și de ale cărei nevoi trebuie să fii tot timpul conștient. Mi se pare o situație absurdă: un copil care-și cunoaște tatăl, dar habar n-are cine-i este mamă! O fi Cristiano Ronaldo un mare fotbalist, dar, în situația asta, se comportă crud, aș zice, inuman. Cine știe, i s-or fi urcat la cap supranumele din tabloide : „galactic”, „extraterestru” și s-o fi crezând căzut pe planeta aceasta de pe K-Pax, planeta de pe care căzuse Kevin Spacey (acolo copiii erau crescuți de toți membri planetei, fără să-și cunoască părinții, dar din cu totul alte motive…)
Se pare că Ronaldo a uitat complet de unde vine. Pentru mine este exemplul tipic de vedetă căreia banii i-au luat mințile, altfel nu-mi explic de unde-i vin lui toate atitudinile astea de aristocrat excentric. Până la urmă, nu-i decât fiul unei bucătărese și al unui grădinar! La câți bani are Ronaldo, ar fi putut să înfieze mii de orfani, cărora să le acorde îngrijire, educație, poate chiar să-i integreze într-o academie de fotbal. Dar, pentru asta, în afară de bani, mai e nevoie de un ingredient, care lui pare să-i lipsească: dragoste față de semeni. După cum se comportă cu propriul copil, Cristiano Ronaldo arată întregii lumi ceva ce cu toții bănuiam că este: un egoist patologic.
Am citit mai demult, într-o carte despre atletism a fratelui meu, despre un mare atlet kenian, Kip Keino, care, pentru mine, e un erou al umanității. Kip Keino, după ce și-a terminat cariera, a fondat o organizație caritabilă, a adoptat peste șase sute de orfani kenieni cărora le-a oferit casă, masă, educație școlară și sportivă, pe scurt, s-a apucat să-i crească exact ca pe propriii copii. Keino (el însuși orfan) avea deja copiii lui, vreo patru, cred, care au crescut împreună cu ceilalți, în cadrul aceleiași școli. Mulți dintre orfanii adoptați de Keino sunt astăzi doctori, învățători, ingineri sau chiar atleți, ca „tatăl” lor. Pentru mine, Kip Keino este un OM. Cristiano Ronaldo, chiar dacă, știu, și el varsă bani în diverse fonduri caritabile, nu e decât o statuie. Cât de fericită poate fi o statuie?

Venom (1 comentarii)  •  24 august 2015, 0:11

Asta e complexul Traian-Decebal.

der_grosse (3 comentarii)  •  25 august 2015, 17:42

este exact ca in zicala „saracul copil bogat”. cand o sa scrieti despre orfanii lasati de izbeliste?

Adrian Văleanu (3 comentarii)  •  28 august 2015, 12:52

Sărut mâna Oana,
Adrian Văleanu – fostul coleg de birou a lui nenea Sandu la UCECOM.
Salutări mamei și multă baftă în viață.

durden (15 comentarii)  •  28 august 2015, 15:57

cel mai inutil articol pe care l-am citit in viata mea.nu vad cu ce era diferit daca ii murea mama, sau il parasea sau divortau si nu voia sa aiba de-a face cu el. eu nu-l suport pe ronaldo dar numai din punctul asta de vedere mi se pare de admirat. omul si-a dorit un copil cat e in floarea varstei,daca il creste cum trebuie si ii ofera un viitor,nu vad la ce trebuie criticat

Comentează