Ambiții străine
Părinții își aruncă asupra copiilor propriile dorințe neîndeplinite, dar nu numai atît. Iar sportul e un mod facil de a ataca acest turn fals

Săptămîna trecută, circ desăvîrșit la finalele Campionatului Național U13, baschet băieți. Părinți luați de val, arbitri agresați pe teren, acolo unde ar trebui să fie, nu-i așa?, șefi supremi, copii umiliți și dezamăgiți. Umiliți și dezamăgiți în primul rînd de propriii părinți, care și-au asumat, nemeritat, ba chiar abuziv, rolul de justițiari care au apărat, cu tupeu și agresivitate, dreptul fiilor la o medalie cît mai strălucitoare.
Modelul acesta de părinte-vultur, care survolează imperfecțiunile pămîntene de la o înălțime inimaginabilă, este cel care, micșorînd toate personajele din jurul puiului său, îl micșorează în primul rînd pe acesta. Cel care nu ghidează zborul, ci îl prăbușește direct, sub impresia atotcunoașterii și a falsei exigențe. Cel ce vrea să controleze calea copilului, făcînd din acesta un campion, de multe ori într-un domeniu pe care copilul nu și-l dorește sau în care are limite. Tot în domeniul minunat al baschetului din România, lumea povestește despre cazuri de mame sau tați care și-au înscris copiii mai mari la grupe mini, „ca să ia și ei o medalie”. Nu contează că acea medalie se cuvenea altcuiva. Nu contează că au insuflat propriului copil o performanță mincinoasă, comparabilă cu efectele șpăgii care circulă între unii părinți și unii profesori, pentru note mai bune, la școală.
Într-un meci de baschet, antrenorul de pe banca tehnică este mai mult decît suficient. Bun, rău, așa cum ai norocul să fie. Cei din tribună care știu mai bine dăunează cel mai rău în cazul copiilor lor, cu sfaturile, gesturile, înjurăturile, jignirile, amestecul lor inoportun și stînjenitor. Iar cei care vor avea o frustrare reală, acumulată în timp, vor fi chiar copiii. Marginalizați și apoi excluși pentru că ai lor sînt scandalagii – lumea se teme că, pînă la urmă, comportamentul din familie se perpetuează.
Dar nici măcar aceasta nu este principala problemă. Principala problemă este educația care are în centrul său ideea că un copil, oricît de talentat sau de lipsit de talent ar fi el, trebuie să fie mereu învingător, pentru că așa trebuie să decurgă planul clocit de părinți. Părinți școliți, aparent cu maniere, aparent inteligenți, aparent deschiși la minte. Pînă la ambiția personală proiectată asupra fiului, asupra fiicei. Ambiția care îi orbește, care nu îi lasă să observe că perdantul numărul unu este exact copilul cu medalia nemeritată sau poate nedorită la gît.