Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Cînd nu mai ai pe cine să iubeşti

Echipele din campionatul românesc nu mai trezesc emoţii. Nici cînd cîştigă şi iau titluri, nici cînd pierd sau retrogradează

Permalink to Cînd nu mai ai pe cine să iubeşti
duminică, 31 mai 2015, 8:54

Suspansul finalului de campionat 2014-2015 nu a fost suficient. Nu poţi da vina pe plictiseală – nu, nu a fost plictiseală la mijloc, ci efectul unei dezamăgiri generalizate şi perpetue. Dar publicul a jucat cu succes rolul unui copil de grădiniţă care s-a săturat, pur şi simplu, de abstractizări. Nu le înţelege, s-a săturat să le sondeze. Nu sînt pe gustul lui poveştile despre simboluri pierdute şi rătăcite pe unde nimeni nu ştie. Nici despre conducători cu nume importante care, de fapt, vor să plece cît mai repede din club. Publicul pierde şirul, înainte de a se simţi trădat sau dezamăgit. E obosit, la fel de obosit ca nişte fotbalişti pe final de campionat.

Părerea de rău a celor de la Tîrgu-Mureş mi s-a părut mai accentuată decît bucuria Stelei sau a steliştilor, atît cîţi au mai rămas să-şi asume apartenenţa, în urma confuziei de identitate din inima clubului bucureştean. Da, e greu să străluceşti în vreun fel într-un fotbal şters, slab, sărac şi conflictual în toate sensurile. Dar parcă tot mai bine e atunci cînd ai cu cine să ţii, pentru orice motiv, oricît de mic ar fi el. Anul acesta am văzut atîţia stelişti care nu şi-au dorit ca FCSB să ia titlul. Facebook-ul nu a mai vibrat joi seară cum o făcea în anii trecuţi. Şi asta pentru că emoţia, ca orice altă resursă din lume, tangibilă sau nu, se poate consuma dacă nu este întreţinută. Anul acesta, emoţia a lipsit din fotbal. În primul rînd pentru că, anul acesta, fotbalul a lipsit din fotbal. Desigur, au mai fost şi alte cauze, dar principala a fost inexistenţa unei oferte valoroase.

Zîmbetul lui Gabi Tamaş de la finalul meciului dintre Iaşi şi Steaua mi s-a părut cea mai potrivită ilustraţie pentru acest deznodămînt. O poză din alt film, personaje necorespunzătoare, bucurii împotriva curentului, înjurături, tristeţi sau indiferenţe mult mai conturate şi mai prezente.

În Bucureşti, sentimentele mai trăiesc intacte undeva, în Liga a 2-a, începînd cu sezonul viitor. Poate că acolo, în cazul Rapidului, constanţa face mai mult decît promisiunile neonorate şi aşteptările zadarnice ale fanilor devotaţi. În rest, Bucureştiul şi-a pierdut de multă vreme feeling-ul pentru celelalte sporturi. Şi-l pierde acum şi pentru fotbal. Pentru cineva care crede în consecinţe, tot sezonul 2014-2015 este un manual, în direcţii steliste, dinamoviste sau retrogradate.

Dar sînt lecţii care, probabil, nu vor fi învăţate de multă lume, căci şi privilegiul de a învăţa din încîlceală este unul rar. Ca şi privilegiul de a-ţi recăpăta, într-o bună zi, sentimentele.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

birlic (4 comentarii)  •  31 mai 2015, 9:40

ce fain ai surprins momentul ,pare sa fie si pe intelesul nepotului lui Graur nu comentatorul, Academicianul , referindu-ma la R Paraschivescu si binenteles si la Moraru,pe care-i vad ca dupa inmormantare in studioul Digi

birlic (4 comentarii)  •  31 mai 2015, 10:02

Oana,ce fain ai surprins momentul ,sigur nu te-ai inspirat de la starea de letargie si lehamite din studioul Digi ,pana si Moraru ,cate el de stelemist nu a avut glas decat sa se ia de Prunea.Nu-mi fac griji ,ca sunt cei care vor gasi circumstante FCSB ,n-au apus : cei doi R.R .justitiarul in arbitraj ,pe Ilie nu ai cum sa te superi ,ca nici el nu vrea sa supere pe nimeni . Eh obiectivitate ,ai disparut odata cu Topescu si in ce vremuri ,puteti sa ma stampilati ca nostalgic. Sac.

Harabagiu Silviu (1 comentarii)  •  31 mai 2015, 12:13

Cu tot respectul, ati uitat de pasiunea Galatenilor pentru Otelul. Minutul 24 din meciul cu U Cluj, si cei 8 suporteri de la Tg Mures stau marturie ca inca mai avem pe cine sa iubim (asta daca nu vom fi desfintati). Unde aveti dreptate, anul viitor pasiunea va fi in Liga a II-a.

nea caisa (2 comentarii)  •  1 iunie 2015, 10:27

Draga Oana, tu esti o fata frumoasa, asa ca vei avea pe cine sa iubesti si in campionatul viitor. Acum ca viitorul tau este ca si rezolvat sa zic ca ai dreptate, o parte dintre echipele pentru care decizia publicului de a le sustine nu sta in victorii si in locul in clasament vor merge in liga a 2-a. Care Liga a 2-a, bine gospodarita, zic eu, ar putea starni un interes comparabil cu acela iscat de prima liga.

kos_tyn (1 comentarii)  •  1 iunie 2015, 12:13

da, publicul a trecut la televizor. spectatorii au devenit telespectatori. daca verifici audientele ai sa constati ca….un articol degeaba

emilia lupescu (4 comentarii)  •  3 iunie 2015, 8:46

Foarte frumos și inteligent scris! Deși urmăresc fotbalul de mică, nu prea citeam ziarele de sport până de curând, credeam că e un domeniu misogin, dar fratele meu mi-a zis că la gsp scriu niște doamne foarte deștepte. M-am convins că e adevărat. Felicitări!

brod (3 comentarii)  •  3 iunie 2015, 13:05

orice afacere bazată pe marfă proastă îşi pierde, treptat, clienţii.
când vezi la TV echipele englezeşti, italieneşti, spaniole şi germane, cine dracul mai ia drumul arenei din chiajna ca să vadă „viitorul”, sau a stadionului ghencea, ca să scoată banii din buzunar şi să admire gazdele „pandurii” cotonogindu-se cu voluntari-ul lui pandele-firea?!
gata, se termină distracţiunea care îmbogăţea păpuşarii…

şi o nedumerire: dacă musiu hagi e aşa de mare stelist, de ce nu joacă el pe „steaua”?!

dinarad (9 comentarii)  •  3 iunie 2015, 15:06

Cu părere de rău trebuie să recunosc că ai dreptate Oana. Lumea se îndeparteaza de fotbal , pasiunea moare… bineînțeles cu excepția numită Giulesti. Cei din Grant au avut întotdeauna cei mai fideli , mai statornici , mai fanateci si nebuni suporteri… silul de suporteri la care cele mai multe echipe nici nu pot VISA măcar , stilul de suporteri pe care nu multe echipe din Europa îi au.
Bineînțeles că ar mai exista o vîlvătaie și pe la Petrolul , UTA Arad , Timișoara , U Cluj si Craiova dar… slăbuț… slăbuț.

Comentează