Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Finala nemulţumiţilor

Da, azi parcă se circulă mai greu decît de obicei. Dar cînd nu se circulă greu în oraşul ăsta plin de maşini şi de şoferi închipuiţi? Da, e agitaţie pe străzi şi se bea bere, tot drumul din Centrul Vechi […]

miercuri, 9 mai 2012, 2:01

Da, azi parcă se circulă mai greu decît de obicei. Dar cînd nu se circulă greu în oraşul ăsta plin de maşini şi de şoferi închipuiţi? Da, e agitaţie pe străzi şi se bea bere, tot drumul din Centrul Vechi pînă la hotel şi înapoi.

Ne place însă lucrul acesta cînd mergem la Oktoberfest-ul munchenez sau, la orice oră din zi şi din noapte, pe străzile din Barcelona sau Amsterdam. Da, s-au cheltuit bani cu organizarea finalei Europa League la Bucureşti. Dar se vor şi scoate bani de pe urma ei.

Există un cor al celor care nu ştiu sau nu vor să se bucure de o zi din viaţa lor, din existenţa oraşului în care locuiesc. O zi diferită, o zi bucuroasă. Nu vreau să cred că oameni de vîrsta mea refuză să priceapă faptul că ei înşişi ar trebui să fie gazdele din suflet ale unei manifestări fericite. Nu înţeleg supărarea, îndîrjirea, închiderea, chiar supărarea faţă de faptul că acest eveniment le-a fost adus chiar în casă, în cămin.

Fotbalul e un joc, pînă la urmă. Nu trebuie să-ţi placă neapărat. Poţi să urăşti mingea aceea idioată care se plimbă dintr-o parte în alta, printre picioarele unor simpli muritori, aşa, ca tine. Dar ai ocazia să îţi placă oamenii care ţi-au invadat cu bună credinţă oraşul, care trăiesc cu adevărat, care te pot molipsi cu fericire, măcar pentru două sau trei zile.
Două sau trei zile din viaţa ta. Ceri toleranţă, dar nu eşti tolerant. Ceri să fii primit cu braţele deschise peste hotare, dar tu eşti ca un melc morocănos. Ceri deschidere, dar tu nu eşti dispus s-o dai.

Finala Europa League este şi finala voastră, a celor supăraţi pe ea. Vă doresc, totuşi, să vă treacă, măcar puţin, supărarea. 

Comentarii (18)Adaugă comentariu

joe (3 comentarii)  •  9 mai 2012, 14:44

dar tu eşti ca un melc morocănos :-)))))))

vlad (15 comentarii)  •  9 mai 2012, 14:47

Nu cred ca am vazut vreun comentariu pana acum pe site-urile de sport care sa critice atmosfera din Bucuresti sau traficul…. toata lumea e entuziasmata de vederea spaniolilor :), ca asa e la romani, ne uitam la orice noutate ca la urs. Deci, care e rostul articolului asta???

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  9 mai 2012, 14:49

vlad,
eu zic sa citesti mai atent. entuziasmul unora este contracarat de carcotelile si pufnelile pe nas ale altora.

silviu (1 comentarii)  •  9 mai 2012, 14:49

🙂 L-am citit cu mare plăcere și cu zâmbetul pe buze. Ai fost genială

eu (1 comentarii)  •  9 mai 2012, 14:50

vorbeste gura fara ei….cand se face de ce s-a facut cand nu se face da domne uite cum e la altii.

…niste prosti

Ionut (1 comentarii)  •  9 mai 2012, 14:51

Felicitari pentru articol. Foarte bine punctat si corect din toate punctele de vedere. Continuati treaba buna pe care o faceti!

vasim (7 comentarii)  •  9 mai 2012, 15:12

Articol perfect!
Ca sa primesti trebuie sa dai ceva prima data!
Daca si asta e mare lucru sa fim o gazda buna atunci …

un dinamovist (2 comentarii)  •  9 mai 2012, 15:16

Lui Vlad: sunt destui cei carora le pute si orasul si Romania , nu stiu nici ei de ce dar le pute…Dupa mine am cam inceput sa intram in Europa si asta si datorita celor care – cu toate pacatele lor- infrumuseteaza orasele si se acomodeaza cu cerintele turistilor straini. Ca sa atragem insa trebuie sa stim si sa zambim si sa fim amabili , doua atitiudini fara de care cet ce trebuie sa cheltuiasca bani aici nu o vor mai face…Oricum , bravo Primariei Generale , incepe sa stie sa se comporte pentru ca noi sa si traim nu numai sa locuim in orasele tarii.

stan (3 comentarii)  •  9 mai 2012, 15:19

cine e suparat? eu nu am vazut/auzit niciun morocanos.

defav (1 comentarii)  •  9 mai 2012, 15:24

Foarte poetic scris dar sa revenim cu picioarele pe pamant…fiti siguri ca , de exemplu, intr-un ziar munchenez nu ar fi atita exaltare la venirea suporterilor italieni, sa zicem… si asta pentru ca ei sint din aceeasi galeata , pe cind noi de-abia acum incepem usor-usor sa ne deschidem spre Europa. Obiectiva vina a izolarii noastre revine clar celor ce ne-au condus 22 de ani printr-o mocirla economica si morala greu de imaginat pentru un om civilizat de pe alte meleaguri.Poate ca peste inca 20 de ani ne vom intrepatrunde mai mult cu alte natii si vom fi mai cosmopoliti …

Dac.Impielitzat (2 comentarii)  •  9 mai 2012, 15:31

you’re just scratching the surface…
ranile sunt mult mai adanci, si cum nu exista efect fara cauza… nu poti sa ceri unui popor bolnav pana in maduva oaselor sa fie altceva decat este. schimbarea vine din interior este adevarat dar nu vine dintr-o data sau toata de-odata.

Dan (2 comentarii)  •  9 mai 2012, 15:32

Dragă Oana, am şi eu o întrebare? Cine va scoate bani din această finală şi cine va suporta doar neplăcerile? Ai impresia cumva că pe cei care se vor căpătui de pe urma acestui circ stau la semafoare? Sau că ei plătesc cheltuielile legate de forţele de ordine şi medicina de urgenţă? Nu Oana, tot noi, amărâţii suportăm nota. Iar beneficiile intră tot în buzunarele unor nesătui. Şi mai e o chestie: rahatul asta a fost decis de nişte indivizi care s-au ales ei între ei. Un alde Mircea Sandu. De ce ar trebui să-i plătim noi fumurile?

Dan (2 comentarii)  •  9 mai 2012, 15:54

Şi ar fi bine să nu uitaţi că, în anul care a trecut, am închis 1500 de şcoli generale şi 64 de spitale. Pentru că statul cel amărât nu îşi mai putea permite să le întreţină. Suntem rupţi în fund dar cu tichia de mărgăritar pe cap.

Sorin (1 comentarii)  •  9 mai 2012, 16:09

Foarte bine ai spus ce ai spus.

C. Lularu (6 comentarii)  •  9 mai 2012, 16:12

Nu vad care-i problema ca nu exista un entuziasm unanim in a intimpina finala? De unde fantezia asta cu milioane de robotzei aplaudind fericiti un eveniment care nu inseamna nimic pentru ei? Du-te fata mea si tzopaie pe strazi cu spaniolii, dar nu-mi cere mie sa fiu fericit ca unii platesc (eu si ceilalti contribuabili), iar altii cistiga (mircea sandu, oprescu si clica lor de mafioti)? Da, uneori ne prinde bine un pic de entuziasm. Dar alteori, mult mai des din pacate, nu ne-ar strica un pic de simt critic si revolta in fata hotiei si a nedreptatilor.

irlandezu (1 comentarii)  •  9 mai 2012, 17:55

Cred ca oamenilor in general, nu numai romanilor, le-ar trebui un pic mai multa buna crestere, by default, apoi tot ceea ce li se intimpla le va cadea mai usor la stomac. Credeti ca spaniolilor le e mai bine in tara ai a lor ciuruita de gauri financiare, cu somaj de 25% la o populatie de peste 45 de milioane? Dar uite, ca isi aduc totusi aminte sa se poarte frumos, asa cum zice la manualul celor 7ani d-acasa, chiar daca le ramine gaura in buget dupa distractia de la Bucuresti. E doar o zi pentru noi, sint doua sau trei pentru ei, dar au uitat de necazuri, azi sint suporteri, iar abia maine se vor intoarce la problemele lor. Dupa ce ca vin si ne gadila unde ne place ca sa ne simtim bine cu tara noastra, tot noi ii tragem de mineca „da’ de maidanezi si tigani ce ziceti, senor?” Nu ne place nimic despre noi, nici cind ne lauda altii si ne asigura linistiti „da, bucurati-va sinceri, nu facem misto de voi”. Sincer, ma lasa rece daca e si meritul lui Oprescu sau Sandu, da, poate au si scheleti prin sifoniere, dar de data asta le-a iesit, vrem nu vrem. Iar in strada, spaniolii vorbesc cu romanul de rind, nu cu vreun oficial soios in Q7. Brusc ne-am adus aminte ca poate mai e o saminta mica de ospitalitate mult trimbitata ca trasatura nationala. Ce-ar fi sa profitam un pic? Eu unul m-as simti mindru ca sint roman astazi. Dar nu pot, pentru ca nu-s acolo. Bucurati-va voi!

Bioenergeta (1 comentarii)  •  9 mai 2012, 18:36

Nu pot irlandezule. Că dacă mă entuziasmez prea tare și intru în fibrilații, mor că toate ambulanțele asigură servicii medicale spaniolilor. Și pentru că cel mai apropiat spital e la peste 60 de kilometri. Cel din localitate a fost închis: probabil mai lipseau ceva bani pentru acoperișul retractabil și i-au luat de acolo.

ex-pitesteanul (7 comentarii)  •  10 mai 2012, 19:16

asta am remarcat si eu. atmosfera finalei si suporterii spanioli au adus bucurie in oras in aceste zile. chiar mi-a placut atmosfera. au mai adus si altceva, in afara de bucurie: civilizatie. sunt cei mai calumea suporteri pe care i-am vazut. atat pentru ceea ce fac in interiorul stadionului cat si in afara.

Comentează