Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Poveşti cu puşti

Pînă şi populaţia sportivă a României este îmbătrînită. A cui e vina că tinerii nu sînt împinşi în faţă?

Serghei Reviakin are 16 ani. Cu toate acestea, la sfîrşitul săptămînii trecute a ajuns să apere poarta lui ŢSKA Moscova în […]

luni, 5 martie 2012, 10:35

Pînă şi populaţia sportivă a României este îmbătrînită. A cui e vina că tinerii nu sînt împinşi în faţă?

Serghei Reviakin are 16 ani. Cu toate acestea, la sfîrşitul săptămînii trecute a ajuns să apere poarta lui ŢSKA Moscova în meciul de campionat cu Zenit Sankt Petersburg (2-2). E adevărat, primii doi portari lipseau din motive întemeiate. Dar a treia opţiune, asumată de tehnicienii moscoviţi, este o declaraţie de curaj şi de responsabilitate. Băiatul ăsta şi-a luat două goluri, dar e posibil să se fi dus la culcare simţindu-se curajos şi un pic mai matur. Curajul lui este, de fapt, curajul celor care l-au crescut şi i-au suflat în vele, probabil nu fără emoţii.

Este genul de risc cu care antrenorii români de fotbal preferă să nu se întîlnească prea des. Îşi clocesc elevii, chiar şi pe cei valoroşi, alegînd să se abţină de la experimente, alegînd în general să nu privească în direcţia celor foarte, foarte tineri. Din fotbalul nostru actual, la prima strigare, îmi vin in cap doar două exemple de jucători care au făcut cunoştinţă cu prima divizie la vîrste fragede (fragede pentru noi, dar normale pentru alte campionate care ştiu să echilibreze experienţa cu noutatea). Primul ar fi Torje – 17 ani. Al doilea ar fi Ianis Zicu, tot 17 ani.

Dar toate acestea nu mai par atît de grave cînd ne gîndim că pînă şi la gimnastică România va merge, cel mai sigur, la Olimpiada de la Londra cu două sportive de peste 20 de ani, Sandra Izbaşa şi Cătălina Ponor. Aici nu e vorba, desigur, de lipsa de îndrăzneală a antrenorilor, ci de resursele limitate într-un sport unde odinioară nu ne ajungeau degetele de la mîini să numărăm puştoaicele talentate dintr-o singură generaţie.

Zilele acestea mi-am amintit şi de o scenă dintr-un alt sport la care România a avut o campioană mondială, pe Dorina Mihai. Acum vreo 5 ani, sala Floreasca din Bucureşti a găzduit un concurs internaţional de sabie pentru copii. Erau plîngăcioşi, se ofticau dacă pierdeau, erau ambiţioşi şi bătăioşi. Toti cei prezenţi se uitau atunci fascinaţi la un ghemotoc de fetiţă, cu părul ondulat, care îi stătea în toate direcţiile. Fetiţa avea 10 ani, dar părea mai mică. Şi se lupta excepţional. A luat locul 3 atunci, iar competiţia a fost cîştigată de o mică sportivă română.

Fetiţa aceea este o turcoaică şi are azi 15 ani. Sîmbătă, în acelaşi weekend cu recordul lui Reviakin, Ilgin Sarban a cucerit bronzul la Europenele de cadeţi de la Porec. Lucru puţin ciudat, căci turcii, exceptînd perioada iataganelor, nu s-au remarcat niciodată la scrimă. La proba de sabie a acestei întreceri, România nu a avut nici o participantă.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Adi (5 comentarii)  •  5 martie 2012, 14:26

Din toata populatia Romaniei peste 50%,ca sa fiu indulgent,poarta aceasta vina

jorj (13 comentarii)  •  5 martie 2012, 14:33

asta si pentru ca la grupele de juniori se intra in echipa pe spagi, or in cazul asta un pusti care sa ajunga mare fotbalist trebuie, pe langa talent, seriozitate etc, trebuie sa beneficieze si de parinti cu posibilitati financiare. doar ca acei copii poate nici nu-s dau interesul cat un banel, sa zicem, care vrea sa faca o casa in faurei pentru maica-sa si cati frati o avea.

vlad (15 comentarii)  •  5 martie 2012, 15:05

O sa va raspund foarte simplu la articol: Nae Stanciu, introdus pe teren in fata lui Bello sau Savio!!!

john (1 comentarii)  •  5 martie 2012, 15:06

Pe la altii, niste fotbalisti de care acum nu mai stie nimeni nimic debutau la 15-16 ani, Rooney, Theo Walcott, Fabregas sau Messi. Deci, e clar ca la altii nu se cere performanta ca la noi si de aia sunt ei la ani lumina de valoarea noastra inegalabila. In fotbal avem antrenori gen Lacatus care promoveaza tineri de 23-24 de anisori, dar nici pe astia ca inca nu sunt copti pentru performanta. Si fraierul de Casillas a debutat la 18 ani in poarta Realului si ce, mai apara si acum??
Despre gimnastica noastra un singur lucru care spune tot despre Sportul Romanesc: Era un reportaj acum juma de an in care nu se puteau incalzi gimnastele noastre micute decat pe ritmuri de … MANELE! Asta e sportul nostru: O Manea agramata si analfabeta, exact ca valoarea SPORTULUI romanesc in general.

wall (1 comentarii)  •  5 martie 2012, 15:20

Nicolae Stanciu a debutat in liga 1 la 16 ani contra Stelei … iar aseara a inscris foarte frumos pt Fc Vaslui

z3tu (2 comentarii)  •  5 martie 2012, 15:28

@vlad: stai sa se bata pe la comisii Dinamo cu Vaslui din cauza lui si l-au compromis! Nae Stanciu e singurul. Hai poate si Grozav… Trebuie totusi subliniat ca amandoi vin de la Alba Iulia si cu o floare nu se face primavara!

roman (1 comentarii)  •  5 martie 2012, 15:35

La Partizan e acolo alt pusti de 17 ani Lazar Markovic super atacant am avut ocazia sa-l vad pe viu acum ceva timp

adrian2009 (1 comentarii)  •  5 martie 2012, 16:27

foarte trist dar adevarat … tineri sunt foarte multi foarte talentati ..dar sunt si alte cauze care se vor repara doar peste 10 ani si anume la mentaliate:
1) la grupele de juniori joaca doar cei ce au o situatie financiara destul de buna
2) antrenori foarte slabi pregatiti adica sub nivelul de amatori mai ales la grupele de juniori ca si Emil Sandoi
3) management dezastros la FRF nationala mare=U23…U16=acelasi sistem aceeasi tactica aceasimentalitate acelasi principiu de joc ..ASA TREBUIE JUCAT
4) CEI CE AJUNG LA UN NIVEL CAT DE CAT CAD PRADA VICIILOR SI VIETII EXTRASPORTIVE DIN CAUZA LIPSEI EDUCATIEI ( se poate supara oricine dar daca dau toti un test de cultura generala in cad cam 80%)
5)la noi fotbalul este vazut de tineri ca un mod de a castiga bani foarte usor
6) lipsa antrenorilor cu caracter si coloana vertebrala nimeni nu isi asuma riscuri
7) viitorul constanta una dintre cele mai vestite academii totusi are cativa ani si inca nu are un jucator la nationala mare doar numele lui hagi o face vestita

vlad (15 comentarii)  •  5 martie 2012, 16:31

@z3tu grozav e supraestimat, l-am urmarit special pt ca jucase pe-afara…. nu o sa ajunga mare.

Emil (1 comentarii)  •  5 martie 2012, 16:39

Torje? Aruncat in „foc” de Hagi. Singura asociere concreta cu tinerii in sport din ziua de azi? Hagi. Restul, scrieti voi in ziar de toti mamutii obositi si cu ei o sa ramaneti. De tineri scrieti cand e ceva spectaculos. In rest…miorlaiti pe bloguri.

andrei (1 comentarii)  •  5 martie 2012, 19:41

adrian 2009
7) viitorul constanta una dintre cele mai vestite academii totusi are cativa ani si inca nu are un jucator la nationala mare doar numele lui hagi o face vestita
ai si tu rabdare ca incet incet o sa apara…din liga a2a e mai greu sa ajungi la nationala si oricum sunt jucatori de la viitoru pe la toate grupele de juniori ale nationalei care la anul cand o sa aiba ceva meciuri in pima liga o sa fie sigur promovati si la nationala mare…respect hagi in toate meciurile amicale din antalya am avut cate o surpriza „frageda”.

Cip (17 comentarii)  •  5 martie 2012, 21:22

http://zeulfotbal.wordpress.com/

dantan (1 comentarii)  •  6 martie 2012, 18:16

pentru ca asazisii conducatori de fotbal si asazisii impresari vor sa vanda toate gloabele ….si acele gloabe tre sa joace pana se vand …asa ca tinerii nu au cum sa creasca fara meciuri in picioare ……………sa nu mai vorbim ca nici antrenori nu avem in Romania ci numai carpe care accepta biletelul cu echipa facuta sau cu ce jucatori tre sa joace ……..de aceea avem cei mai putini tineri promovati in fotbalul mare din europa …..!!!!!!!!!!!!!!!!

Comentează