Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Un meci controversat

Ce caută cuvintele „fotbal” și „eutanasie” în aceeași poveste? Pot să demonstreze că, deși lumea a devenit un spațiu pe alocuri greu de înțeles, unele iubiri amînă moartea. Dar nu foarte mult.

O societate evoluată și demnă, ar spune unii. […]

duminică, 8 martie 2015, 10:02

Ce caută cuvintele „fotbal” și „eutanasie” în aceeași poveste? Pot să demonstreze că, deși lumea a devenit un spațiu pe alocuri greu de înțeles, unele iubiri amînă moartea. Dar nu foarte mult.

O societate evoluată și demnă, ar spune unii. Un loc unde îți poți alege momentul în care să părăsești scena, din cauza unei boli incurabile și chinuitoare, care îți sufocă sinele, așa cum îl cunoșteai tu. O societate rece și eretică, după alții, cei care cred că viața e un dat divin și nu nimeni nu are dreptul de a decide cînd se sfîrșește ea, în afară de Dumnezeu. Belgia, printre alte state ale lumii largi, a avut îndrăzneala să provoace legile cerești – scrise de oameni – și a legalizat, în 2002, eutanasia în cazul persoanelor extrem de bolnave. De atunci, în fiecare an mii de pacienți mor asistat, de bunăvoie, cu ajutorul unei injecții, după ce și-au cumpănit singuri tortura și bruma de alinare din zilele mai bune.

Lorenzo Schoonbaert avea 41 de ani și cancer în fază terminală. Și-a văzut pentru ultima oară echipa favorită, FC Bruges, zilele trecute. A intrat pe stadion cu fetița lui, Dina, în vîrstă de 7 ani. După meci, s-a întors la spital. Viața lui s-a sfîrșit asumat, dar nu mai puțin tragic.

Cam cît de ciudată e povestea asta, cam cît de dureros de absurdă și de consolatoare, în același timp? Cam cît de copleșitor e să mergi la un meci, alături de tatăl tău, care și-a amînat moartea cu cîteva ore pentru a-și mai vedea o dată formația preferată jucînd? Cam cît de repede sau cam cît de greu trec acele minute, mai ales cînd tu, copil fiind, știi că sînt ultimele și încerci să faci detaliile să capete sens și să se transforme în amintiri? Chipul fetiței, plin de confuzie și tristețe, încruntat și total pierdut, traduce lumii că nu procesează ultima dorință a tatălui ei așa cum, poate, ar fi visat acesta. Mînuța i se odihnește, resemnat, în mîinile părintelui. Probabil că Dina și-ar fi dorit ca acest meci să aibă cel puțin 100 de reprize de prelungiri.

Da, m-ați prins, acest text nu este despre sport, nu este despre fotbal. Decît în măsura în care acestea trec ca moștenire de la cei mari către cei mici, alături de alte aduceri-aminte și de picturi pe sinapsele celor pe care îi lăsăm în urmă.

Un tată care și-a programat propria moarte a transmis fiicei sale, și nu doar ei, un mesaj puțin autoironic, puțin sucit. Doar pentru că știi că mai ai numai cîteva ore pe pămînt nu înseamnă că nu trebuie să le trăiești.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

FairPlay (1 comentarii)  •  9 martie 2015, 0:47

Pe mine m-a framintat altceva: de ce parintele a ales stadionul de fotbal pentru a-si petrece ultimele clipe cu fiica sa? De ce nu un cinematograf sau un loc mai intim?

De-abia dupa ce am citit mai multe despre Lorenzo & Dina am inteles lectia pe care a transmis-o tuturor celor din jurul tau, cu demnitate si curaj: sa poti sa te bucuri de fiecare clipa de viata, dupa ce ai suferit 37 interventii chirurgicale in 20 ani!

„YNWA, Lorre”.

magus1349 (3 comentarii)  •  9 martie 2015, 14:14

Bravo Oana! Tu si inca vreo doi editorialisti tineti in viata situl asta de doi lei.
O fi bine? O fi rau?

Comentează