Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Minciuna olimpică

Tyson Gay a primit un an de suspendare. Rivalitatea vitezistă americano-jamaicană e un război al dopajului și al suspendărilor.

Un an de suspendare în loc de doi. O medalie olimpică returnată – argintul obținut de SUA la Jocurile Olimpice de […]

duminică, 4 mai 2014, 10:02

Tyson Gay a primit un an de suspendare. Rivalitatea vitezistă americano-jamaicană e un război al dopajului și al suspendărilor.

Un an de suspendare în loc de doi. O medalie olimpică returnată – argintul obținut de SUA la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, în proba de 4×100 metri. Toate acestea după ce, anul trecut, atletismul din Jamaica-regină se desprinsese de capetele sale, care mai de care mai încoronate, printre care și cel al lui Asafa Powell. Unul singur din insulă se mai ține tare, și acela este Usain Bolt. 

Un an de suspendare pentru Gay, în loc de doi, pentru că a cooperat, după cum spun oficialii Agenției Americane Antidoping. Cu pedeapsa aplicată retroactiv, asta înseamnă că în luna iunie el va putea concura. Gata! Chinul aproape s-a terminat. Al doilea cel mai rapid om al lumii s-a dopat în momentele esențiale ale carierei sale, iar noi nici nu i-am observat absența. A înapoiat o medalie care mai degrabă aruncă umbra și minciuna dopajului asupra echipei SUA decît asupra sa ca sportiv. De fapt, poate așa este și corect. 

De dragul spectacolului, probele de viteză de la Olimpiade vor conține din ce în ce mai mulți steroizi anabolizați, ediție după ediție. Iar noi, cei ce nu putem alerga atît de rapid, vom uita de fiecare dată în clipele acelea că înșelătoria există și vom ignora faptul că ea va fi descoperită peste un an sau doi. Ni se vor părea, la nesfîrșit, cele mai scurte secunde din istorie, cuantificate în mușchi, fuleu, zbor – două clipiri din pleoape și gata!, dacă nu te concentrezi ai pierdut tot. 

Sau vom bănui fiecare atlet prezent la start, de la serii pînă în finală, că a folosit substanțe interzise, pentru că altfel nu s-ar afla aici. 

Oricum am face, probabil am greși. De mulți ani, privim alergările astea rapide, îi admirăm pe oamenii puternici și iuți, ale căror picioare foarfecă tartanul stadioanelor importante. Și apoi, aproape invariabil, sîntem anunțați ulterior că am asistat la o aplicare pe viu a unor rețete complicate, avangardiste, care de cele mai multe ori depășesc farmacia naivă. 

În paralel, aproape toți atleții prinși dopați se confesează lumii largi în lacrimi. Scuza lui Tyson Gay, anul trecut cînd a fost depistat pozitiv, a fost că și-a pus toată încrederea în cineva și a fost trădat și dezamăgit.

La scară largă, cam asta simțim și noi, după fiecare veste despre un mare sportiv prins cu înșelătoria și suspendat.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

pm (1 comentarii)  •  4 mai 2014, 16:35

Daca ar fi controlati ca lumea, ar fi mult mai multi dopati in atletism… poate toti…

Eugen Borbely (16 comentarii)  •  4 mai 2014, 18:57

Dragă Oana,
Tare mă tem că numai întâmplarea face să mai descoperim pe unul sau pe altul. Dar lucrurile astea erau şi pe vremuri, sub altă formă, desigur, fiindcă nu exista o industrie chimică dedicată sportului. Şi atunci îl citesc pe Maestrul Tudor Octavian cu titlul articolului din prezenta pagină „Sporturi care nu mai sunt sporturi”, chiar dacă domnia sa nu se referea la acest lucru. Olimpiada a devenit o competiţie a celor care pot trişa cu acte în regulă. Restul sunt participanţi…
Mergem mai departe!

joy divison (2 comentarii)  •  4 mai 2014, 19:17

olimpiada a deveit o minciuna..cu exceptia sporturilor in care dopingul nu prea conteaza..putine de altfel

kkciosuldelahamangia (4 comentarii)  •  4 mai 2014, 20:26

ca e prins cate unul dopat si recunoaste, nu trebuie sa-l plangem, de fapt toti se dopeaza, indiferent de disciplina sportiva, sa nu fim naivi. altfel pt. ce naiba ar mai investi sponsorii miliarde in sport.

alexu (13 comentarii)  •  5 mai 2014, 10:21

I-as „ierta” dpdv moral pe atletii astia daca ar iesi in fata si ar spune: Da domne, am vrut sa castig cu orice pret, am vrut sa-l bat pe x sau y. Nu cu vrajeli de genul „am avut incredere in altcineva”. Sportivii de asemenea nivel au calculat pana si paharul de apa, daramite alimentatia si „vitaminele” pe care le iau ca pe bomboane. Tyson stia inca din colegiu cum sta treaba. Asa cum a stiut si Gatlin si Montgomery si nevasta-sa, Marion.
Singuru atlet care a iesit mereu curat din balamucul asta este Maurice Green, probabil ultimul mohican al corectitudinii sportive. Omul ala cand alerga, parca isi dadea viata, se vedea un efort fantastic pe chipul lui. In schimb, cand ma uit la Bolt cum bate recorduri si nici nu transpira, ba chiar incetineste, ma apuca rasul.

Comentează