Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Ibra, 35

Nu ştim exact unde s-a scurs timpul, dar grav este că Zlatan Ibrahimovici a împlinit anul acesta 35 de ani

Permalink to Ibra, 35
duminică, 18 decembrie 2016, 10:37

Războinicul itinerant n-o lasă mai moale deloc. La Manchester United e fresh, iar Mourinho spune că nu l-ar înstrăina niciodată. Cumva, circarul Zlatan a scos-o la capăt mai echilibrat şi mai luminos decât mulţi alţi fotbalişti, consideraţi mai serioşi. Gura mare a compensat-o cu viaţa de familie cuminte. Limba ascuţită a contracarat-o cu scrisori de adio lacrimogene şi declaraţii emoţionante. A fost mereu efervescent, culmea, fără să se consume!, ci reuşind, paradoxal, să-şi sporească resursa aceasta de optimism şi culoare.

Suedezii de acasă i-au pregătit o statuie, iar Zlatan a acceptat ideea senin, cu maximă naturaleţe – orice onor i se cuvine şi ştie că orice acces de modestie ar fi nefiresc şi nu l-ar caracteriza. „Când te duci la New York vezi Statuia Libertăţii, când mergi la Stockholm o să vezi statuia lui Zlatan”, spune Ibrahimovici, referindu-se la el însuşi, ca în multe alte ocazii, ca la un străin faimos pe care, de fapt, sub cutia fluorescentă a umorului, nimeni nu-l cunoaşte atât de bine.

Deşi încă puternic şi extrem de competitiv, Ibra a ajuns la un moment al retrospectivei. Acum câteva zile a declarat că-şi reproşează că acum zece ani, de pildă, nu avea mentalitatea de astăzi. „Aş fi fost mult mai grozav”, conchidea Zlatan. Poate, dar povestea acestei persoane mult mai grozave s-ar fi scris mult mai stearpă. Aşa, Zlatan e cea mai bună dovadă a faptului că oamenilor le plac în continuare oamenii.

În era ştirilor de patru rânduri, a cititului şi trăitului superficial, Zlatan a avut răbdare, în felul lui nerăbdător, să clădească furios, o furie care pe alţii i-a distrus de multă vreme. Chiar şi când nu a strălucit, a folosit acele perioade pentru a învăţa, pentru a se îmbunătăţi ca jucător. Dacă asta nu e strălucire, dacă asta nu e inteligenţă, atunci nu ştiu care mai e.

Dacă Ibrahimovici va alege să-şi continue cariera în Statele Unite, sper ca America să-l înţeleagă. Să-i priceapă talentul, personalitatea, umorul, îngâmfarea. Zlatan cu siguranţă e pregătit pentru America. America însă, cu toate soiurile sale de nebuni, nu e gata pentru Zlatan.

 

  • foto: Guliver/GettyImages

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Lol (2 comentarii)  •  18 decembrie 2016, 13:20

Corectă caracterizare. Zlatan este cel mai supraevaluat jucător contemporan, în comparație cu rezultatele sale și ale altora. E un foarte bun fotbalist, dar peste tot unde trebuia să facă adevărată performanță, nu a făcut. Mă refer la performanțe în acord cu restul stilului Zlatan, adică performanțe maxime.

nu conteaza (1 comentarii)  •  18 decembrie 2016, 14:28

pt Lol: cum adica nu a facut performanta maxima? A luat campionatele cu absolut toate echipele la care a jucat. Ce vrei mai mult de atat? De 6 ori cel mai bun fotbalist suedez. Pana la el maximum era de doua ori. Golgheter in Serie A. In jur de 380 de goluri in 600 si ceva de meciuri. Ce vrei mai mult de la un atacant? Asta fara sa amintesc de golurile unice, inegalabile, pe care le-a marcat.

Lol (2 comentarii)  •  18 decembrie 2016, 18:47

@nu contează: Uite așa, nu a făcut. Performanță maximă înseamnă să tragi echipa după tine la câștigarea Champions League, unui CE sau CM, înseamnă să iei Balonul de Aur în competiție cu Messi, Kaka, Ronaldo, Ronaldinho, să fii constrant în cei mai buni 2-3 fotbaliști din lume timp de mai mulți ani. Ibra a făcut figurație la Juve, Milan, Barca. A performat la PSG, o echipă dintr-un campionat extra-top 3 și extra top 5 în Ch League. L-am urmărit de la Ajax, e un mare jucător în momente neimportante, și un uriaș jucător cu echipe mici și mediocre. Acolo da, a dat zeci de goluri memorabile. Când au fost momente-cheie (și au fost zeci) a dat MEREU chix. În mod foarte paradoxal raportat la aparența calităților sale moral-temperamentale, omul e loser.

dysci (1 comentarii)  •  18 decembrie 2016, 20:42

Ce vrei mai mult de atat? Simplu: Champions League. Exista un singur mare fotbalist care nu a castigat CL, dar el era un fenomen, si a castigat doua campionate mondiale. In rest, cine cu a castigat CL nu exista in fotbal...

Eu (1 comentarii)  •  18 decembrie 2016, 21:24

Te mananca undeva cand te gandesti la Zlatan?

Machedonul (1 comentarii)  •  18 decembrie 2016, 23:32

De fapt a luat de 10 ori balonul de aur al Suediei. Pentru LOL, mai invata fotbal baiatule! Zlatan a dovedit ca poate sa faca lucruri extraordinare indiferent in care dintre campionatele mari ale Europei a jucat! Pacat ca Suedia nu a avut jucatori de un nivel ridicat cu care sa faca performanta. LOL incearca sa fi optimist sunt destui in lume care gandesc cu ura asa cum se vede din ce scri!

dan (2 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 4:15

e un jucator unic....la 35 de ani e capabil de executzii fantastice, de tacklinguri, de coate in gura, e performant.Pt critici, puneti l pe Ronaldo (dinzosul) sau portughezul in orice alta echipa similara Suediei si vetzi intzelege mai bine.Cititzi -i cartea si o sa va datzi seama mai bine.

Anonim (29 comentarii)  •  26 decembrie 2016, 12:10

Ibra este special, desi este cam dur (deh, cu statura si cu cunostintele sale de karate este mai greu sa fii "mielusel" pe teren). Nu si-a spus ultimul cuvant in fotbal si merita aceste randuri si pentru ca are la activ goluri fenomenale, de o varietate fara egal! A.

Dan (2 comentarii)  •  26 decembrie 2016, 12:50

Tu n-ai fi fost mai înțeleapta acum .......10' .....nu 10 ani.............place la tine bag seama....dar e un mercenar L-am admirat la Suedia căi ducea in cărcă, si la Paris ca nu mă interesa, acum însă........la fel de arogant ca mou.....și-au găsit comunu. Aștept doar sa facă bumm.......The sooner The bether....

Anonim (29 comentarii)  •  1 ianuarie 2017, 10:54

Ibra a mai marcat un gol in stil personal, insa arbitrul i l-a anulat pe nedrept! A.

Anonim (29 comentarii)  •  2 ianuarie 2017, 22:06

Daca nu i s-a acordat acel gol spectaculos din meciul cu Middlesbrough, i s-a acordat cel din pozitie neregulamentara cu West Ham! Totusi, golul lui Giroud este exceptional, mai frumos decat cel neacordat al lui Ibra. In sfarsit, m-a amuzat teribil modul in care s-a impiedicat "simpatia" noastra Sterling la golul lui Aguero! A.

Comentează