Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Păpuşi de cristal

Ştiaţi că pe lumea asta există nişte campioni care nu trăiesc suficient ca să se bucure de medaliile lor?

Permalink to Păpuşi de cristal
duminică, 13 noiembrie 2016, 11:29

Mulţi ani, în ochii lumii întregi atletismul de la Jocurile Paralimpice a fost egal, la nivel de imagine impecabilă, mai apoi de scandal, cu sud-africanul Oscar Pistorius. Voinţa, antrenamentele, tehnica, lamele lui controversate, apoi crima oribilă, lacrimile din boxa acuzaţilor, închisoarea, toate acestea au făcut din Blade Runner tâlharul monopolului pe nişte discipline practicate de oameni admirabili pentru efortul lor supraomenesc.

La Jocurile Olimpice, figura principală de pe pista scurtă e mai luminoasă. Usain Bolt scânteiază solar, în ciuda nuanţei de ciocolată amară a pielii sale. El râde mereu, mănâncă fast food ca orice sportiv care vrea să facă în ciudă carierei sale şi se jură că nu s-a dopat niciodată, într-o dimensiune aproape obligatorie a substanţelor interzise.

La Special Olympics, lucrurile stau altcumva. Aici participă oameni cu dizabilităţi psihice, cei pe care semenii aşa-zişi normali tind să-i ţină la un braţ distanţă, de frică nejustificată, din cauza lipsei de înţelegere şi toleranţă. Atât de departe încât nu-i aşa că nu cunoaştem nici un medaliat de la Special Olympics? Sunt cei cu sindromul Down sau cu tulburări din spectrul autist, cei în mintea cărora ne ferim să pătrundem. Nu neapărat pentru că ne e teamă de ei, ci pentru că ne e teamă de noi şi de gândurile noastre discriminatorii.

Olivia Quigley a câştigat cursa de 100 de metri la Jocurile Mondiale Special Olympics, în vara acestui an, când pământul privea către Rio de Janeiro. La 3 ani, când fusese adoptată din China, proaspeţii ei părinţi americani au primit pentru fetiţă diagnosticul de autism. La 24, Olivia renunţa la tratamentul pentru cancer doar ca să se poată pregăti pentru competiţia la care îşi dorea aurul. Peste câteva luni, la 25 de ani, tânăra a murit. Nu-şi dorea o existenţă prelungită cu orice preţ, deşi omul e blestemat să se agaţe cu furie de viaţă chiar şi în mijlocul suferinţei, ci îşi dorea o medalie. La prima vedere, cineva foarte cinic ar spune că Olivia a simplificat lucrurile, când, de fapt, nu e deloc aşa. Nici măcar nu le-a sacrificat.
Olivia a ales.

Iar puterea de a alege pentru sine e un dar interior important, care înnobilează, care uşurează dramele, mai ales când despre ele se vorbeşte mai puţin, mai discret. E un soi de împăcare pe care nu ţi-o poate garanta nimeni din afara ta.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

habana (3 comentarii)  •  13 noiembrie 2016, 16:45

Ca de obicei, Oama Dusmanescu rulz. Iar articolul te face sa te gandesti.

nini (1 comentarii)  •  13 noiembrie 2016, 18:55

Articol emotionant! In jurnalele de sport se poate scrie si despre sport (profesionist, amator - nu conteaza) nu numai despre scandaluri, pitipoance si alte ***... Bravo Oana, multumim!

miky (1 comentarii)  •  13 noiembrie 2016, 19:42

Feliciatari ! La cat mai multe aricole de acest gen .

Je (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2016, 8:26

"Puterea de alege" o fraza pe cale de disparitie :(

Zuzu (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2016, 8:39

Da, aveti dreptate! Da' nici presa nu-i mediatizeaza... Acest tip de subiect de presa nu se vinde asa bine precum subiecte ca "Becali" sau "Prodanca". Stiti voi mai bine (presa) cu ce sa ne tineti mintea ocupata ...

Maxentiu (9 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 9:43

Cu riscul de a strica armonia acestui cor politically correct, o sa las aici un "who gives a f*ck?" (pardon my French). Fiecare dintre noi avem eroii noștri, hai să nu ni-i băgăm pe gît unii altora și, mai ales, hai să nu-i denigrăm gratuit pe cei „așa-zis normali” doar pentru a-i urca cu o treaptă mai sus pe ceilalți. Nu știu cum îi cheamă pe medaliații de la Special Olympics și nici n-am de gînd să-mi încarc memoria cu această informație inutilă. Presupun că nici dvs. nu-i cunoașteți pe eroii care au cîștigat Olimpiada județeană de lucru manual de la Botoșani și nu vă chinuie remușcările pentru asta, așa-i?

Comentează