Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Fortăreaţa deschisă

Gimnastica se întoarce acasă. Acasă înseamnă la Deva

Permalink to Fortăreaţa deschisă
duminică, 16 octombrie 2016, 9:46

Unele lucruri, odată ce le scoţi din locul lor, par stângace şi inadecvate. Unele clădiri, unele oraşe, deşi par mici şi neimportante, conţin în pereţii şi-n poveştile lor o alchimie, nişte formule pe care, oricât de mult te-ai strădui, nu le poţi obţine în alte părţi. Reţeta se dovedeşte incompletă, magia aceea plină de transpiraţie, de repetiţie, nu îşi arată eficienţa. Pentru gimnastica românească acest punct de pe hartă este şcoala de la Deva, departe de atenţia, dorită sau nedorită, oportună sau mai degrabă nu, pe care lotul a căpătat-o în ultimii ani la Izvorani, la o aruncătură de băţ de Bucureşti.

Din reportajul absorbit de Roxana Fleşeru zilele trecute între zidurile fortăreţei de fete cu medalii se desprinde un sentiment pe care nu l-am încercat de multă vreme în privinţa gimnasticii tricolore. O senzaţie de linişte, de întoarcere acasă, despre care vorbim cu atâta uşurinţă când vine vorba, de pildă, de Crăciunurile noastre sau de aromele dintr-o bucătărie anume. Risipirea, derizoriul şi seceta din ultima vreme se închid încet, la gândul că rezultatele cu care eram obişnuiţi, deşi nu ne aparţineau nouă, ci unor fetiţe şi antrenorilor lor, se vor reface acolo, piatră cu piatră, an de an.

Nicolae Forminte are în grijă 21 de suflete întregi, mai coapte şi mai fragede, iar declaraţia lui, conform căreia în 2005, când a mai fost îndrumătorul sportivelor de acolo, n-a fost decât un pion de sacrificiu şi un înlocuitor căruia nu i s-a oferit decât varianta tăierii, sper să îi dispară pentru totdeauna din minte. Are şansa de a opera din nou pe curat, de a-şi şterge obstacolele şi de a creşte noua generaţie care să însemne reabilitarea, într-o ţară în care speranţele omului de rând se leagă de multe ori de performanţele unui domeniu care ne-a dat formă în afara noastră.

Desigur, locul potrivit nu garantează aur, argint şi bronz, culorile pe care nu le-am văzut parcă de o veşnicie în timpul vieţii noastre de om la vreo competiţie importantă. Nu e şi nu va finsuficient, aşa cum, de fapt, nu a fost niciodată. Dar e unul dintre primele straturi calde, acum în marginea iernii, care pot duce la restabilirea un echilibru pierdut, la înflorirea unei speranţe. Fetele de acolo aşteaptă, probabil, să descopere, pe zi ce trece, cum amintirile din poze şi din sala de antrenament se revarsă spre ele, în chip de inspiraţie şi motivaţie.

Deva nu mai e un vis de odinioară, cu nostalgii şi senzaţia timpului care nu se mai întorce. Deva nu mai e o fantomă, ci a redevenit reală, pentru că gimnastica s-a întors acasă, ca s-o însufleţească.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  16 octombrie 2016, 11:44

...vom fi iarasi ce am fost ...si mai mult decat atat ...

ciurescu petru (1 comentarii)  •  16 octombrie 2016, 12:47

Da Doamne,mintea romanului cea de pe urma !

Valentin giura (2 comentarii)  •  16 octombrie 2016, 14:12

In perioada 28-30 Octombrie avem campionatul național de gimnastica aerobica care se desfășoară la Izvorani.sub inaltul patronaj al federației.aceeasi federatie care pune părinții sa se ocupe de absolut toate costurile evenimentului.felicitari federației.asa o sa ajungem foarte departe.departe de sala de antrenament

Deva (1 comentarii)  •  16 octombrie 2016, 16:42

@valentin giura:Si in alte tari inclusiv USA tot parintii se ocupa de tot. Performanta cere sacrificii .vezi exemplul taberei Gimnasticii din USA unde Bella Karoly si Marta Karoly ( fostii antrenori de la Deva si Onesti ai Nadiei Comaneci) au adus de 15 ani acolo toata spuma gimnasticii americane, unde tot parintii se ocupa de costuri si platesc tot.Va rog sa nu mai aruncam cu pietre in federatia romana de gimnastica.Deva are onoarea si datoria de a repune gimnastica feminina acolo unde a fost data.

Vâţeglo (2 comentarii)  •  16 octombrie 2016, 19:24

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan M. (4 comentarii)  •  16 octombrie 2016, 19:55

Daca Deva da astazi senzatia de liniste, e foarte bine, e chiar ceea ce trebuie, fetele de acolo au foarte mult loc de progres, au nevoie sa isi vada de treaba lipsite de presiune, si vom vedea ce va iesi. Antrenorul Forminte insa, se poate foarte bine sa fie din nou in rolul mielului trimis la taiere. El va fi primul muscat de fund, la o adica, si prima incercare poate veni anul urmator, când este posibil sa se schimbe conducerea federatiei.

Coni (1 comentarii)  •  16 octombrie 2016, 23:10

Deva, vorbim despre un campionat national. Mi-e greu sa cred in US parintii platesc premiile acordate in cadrul campionatului național de orice. Acolo platesc antrenamentele, pregatirile gimnastelor la Ferma soților Karolly samd. Se ocupa de aranjarea salilor insa nu cred ca fac treaba oficiala a federatiei si a MTS!!! Dar cui ii pasa?! Intereseaza pe cineva ?!

Giura Valentin (2 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 12:37

Revin asupra mesajului anterior,postat de mine,cerandu-mi in mod oficial scuze atat Federatiei Romane de Gimnastica,cat si celor afectati in mod direct sau indirect de continutul acestuia.In urma unei neintelegeri corecte a situatiei,am tras concluziile gresite,de aceea retractez cele scrise. Multumesc.

Comentează