Au pus fustiță boxului
La JO de la Londra, pugilistele ar putea purta fustă în ring. Machiajul vine înainte sau după meci?
După ce s-au luptat secole bune pentru a avea voie să dețină pantaloni în garderobă, femeile sînt pe punctul de a face […]
La JO de la Londra, pugilistele ar putea purta fustă în ring. Machiajul vine înainte sau după meci?
După ce s-au luptat secole bune pentru a avea voie să dețină pantaloni în garderobă, femeile sînt pe punctul de a face un mare pas înapoi în 2012. AIBA a sugerat că ar fi drăguț (a se citi mai atractiv pentru spectatori și telespectatori) ca fetele, pentru prima dată incluse în istoria olimpică, să schimbe șortul cu fusta.
Primele cu simț estetic și practic au fost chiar practicantele acestei discipline. Cele mai multe și-au programat un antrenament suplimentar la sac, și-au făcut knock-out partenera de sparring, și de-abia apoi s-au oprit să explice: „Acum întelegeți de ce ne-am îndreptat spre box? Eu, una, nu port fustă mini nici măcar seara, cînd ies la discotecă!”. Ultima frază îi aparține, de fapt, triplei campioane mondiale Katie Taylor din Irlanda. Altele, mai sensibile, au adus în discuție discriminarea sexuală. Asta mai ales în condițiile în care chiar zînele de la badminton, înconjurate de fluturașii lor, s-au folosit de același motiv cînd au protestat împotriva acestei propuneri.
Încercarea de a aduce tușe roz nobilei arte are puncte slabe grămadă. Le aduci pe femei la Jocurile Olimpice în premieră pentru a-și pune mănușile pentru medalii, dar simți nevoia, în același timp, să le diferențiezi categoric de bărbații care boxează dintotdeauna. Exact ce ele nu-și doresc. În ring, își doresc șorturi. După ce își iau medaliile, e treaba lor.
Desigur, există sporturi, chiar unele complicate, cum ar fi patinajul artistic, unde rochițele nu numai că nu încurcă spectacolul, dar îl și întregesc. Conducătorii boxului mondial vor însă să îndulcească un fel de mîncare ce prin definiție nu trebuie să fie dulce, ci picant-amăruie. Teama că această disciplină nou introdusă nu va aduce suficienți plătitori în tribune – pentru că sînt mulți cei cărora alăturarea cuvintelor „box” și „feminin” nu le surîde, dintr-un motiv sau altul – le-a dat idei extreme șefilor de la AIBA. Mai ciudate și mai chestionabile decît boxul feminin în sine.
Decizia finală a obligativității schimbării echipamentului pugilistelor va veni în ianuarie. Așa, să mai treacă iarna. Nesiguranța organizatorilor asupra primirii boxului feminin în programa de la Olimpiadă ar trebui însă să pară prima jignire adusă sportivelor, înaintea discriminării de gen sau a anomaliei vestimentare!