Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Mândria altor oameni

Simona a jucat ieri pe un teren pe care românii îl consideră nedemn de ea. Sau de ei înșiși?

Permalink to Mândria altor oameni
duminică, 3 iunie 2018, 10:14

Meciul de ieri al Simonei Halep, lider mondial, jucat în compania Andreei Petkovic, a fost programat și s-a disputat pe terenul 18. Din complexul Roland Garros. Unul dintre cele patru locuri din lume care găzduiesc turneele de Grand Slam. Are cam 2.200 de locuri, nu se compară cu arenele „Philippe Chatrier” sau „Suzanne Lenglen”, iar românii au început încă de vineri cruciada dreptății împotriva organizatorilor. Cum de Halep, lider WTA, nu a fost trimisă să joace în luminile rampei? Cum de a fost umilită? Cum adică numărul 1 să joace pe terenul 18? Înjurături, francezii sunt niște subversivi, cum și-au permis. Toată sceneta.

Au omis un detaliu important – furia lor nu e deloc împărtășită de jucătoare. Un teren e un teren. Atât timp cât i se pune zgură pe el și la Paris nu plouă, totul e bine și frumos. Larghețea cu care neamul nostru își arogă sentimentele și trăirile altora este fascinantă. Revolta această falsă cu care întâmpinăm deciziile care-i privesc pe alții are atâtea puncte slabe că ar putea dărâma și cele mai sigure construcții ale lumii. E cool să fii prăpăstios, fatalist, să nu-ți vezi de treburile tale, să te simți nedreptățit chiar dacă situația nu te privește.

Dar iată o altă perspectivă. Terenul 18, introdus anul acesta la RG și al patrulea ca mărime din complexul unde se dispută Internaționalele Franței, este lăudat de jucători și jucătoare. Intenția organizatorilor de a-l face popular s-a concretizat în programarea unor nume importante care să apară pe el, atrăgând astfel spectatorii. Sloane Stephens, câștigătoare la US Open anul trecut, și-a început drumul la Roland Garros pe această arenă, descriind-o drept frumoasă și extrem de intimă. Dominic Thiem a spus că e preferabil să ai 2.000 de spectatori aici decât 7.000 pe „Chatrier”, unde tribunele par pustii.

Doar că oamenii care stau la televizor sau poate nici atât știu întotdeauna mai bine. Părerile lor sunt brutale, sentimentale, neinformate. Ei sunt adevăratele victime ale terenului 18, nicidecum Simona Halep. Valoarea lor, nu a Simonei, e de „Chatrier”. Se simt furați din fața grătarului de weekend, unde titlul de campion încă se dispută.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

mg (7 comentarii)  •  3 iunie 2018, 11:54

..o fi în tradiţia lăsată de băiatul cu avionul şi de tanti cu racheta, ca oaspeţii să fie cazaţi în coteţ.. Sau poate terenul numărul 18 e terenul campionilor ? Mă întreb atunci cum de nu joacă pe el Nadal, Serena, Şharapova sau cei de-ai casei Garcia, Mladenovici, Monfils, Gasquet sau Tsonga ? Chestia cu popularizarea e ieftină..

Val (1 comentarii)  •  3 iunie 2018, 12:49

Simona nu are cum sa se plângă, caci apoi se iau toti de ea ca e aroganta. In schimb noi ceilalți trebuie sa strigam cat se poate de tare sa nu se mai întâmple asa ceva. Asta e ce inseamna sa ai sport cu tradiție - sa ai seniori in funcții importante care sa nu lase sa se întâmple lovituri sub centura precum aceasta curte 18, care in mod clar nu i-a priit Simonei. 2000 de spectatori strigau Petko ca la fotbal, la 1m de ea. A fost intimidant, si pe asta au mizat si organizatorii. Orice dar sa nu câștige Halep, ar fi un dezastru pt drepturile de televiziune.

JFM (3 comentarii)  •  3 iunie 2018, 12:55

Penibile comentariile unor ziaristi de la Gazeta "Halep a surclasat-o in setul al doilea" ... Da dar adversara a jucat intr-un singur picior, abia se misca pe teren. Oricum eroina romanilor din acest turneu a fost Buzarnescu, indiferent ca se califica sau nu in sferturi. Ea n-a surclasat o jucatoare de pluton si aia intr-un picior, a surclasat-o pe Svitolina, retineti asta.

mg (7 comentarii)  •  3 iunie 2018, 13:27

..reţinem asta.. Din păcate astăzi a fost depăşită de miză. Timorată şi încordată, n-a jucat nimic. Acolo sus, unde e Simona, aerul e rarefiat..

radu (1 comentarii)  •  3 iunie 2018, 13:28

Simona Halep este inca un nr1, de mana a doua pentru organizatori. Ea nu face poze in chiloti, nu are aventuri cu cine stie ce hocheist, etc. Organizatorii au deja reteta favorita, aducatoare de bani, balena nascatoare si spelba dopata. Asa ca, Simona trebuie mutata, sicanata doar-doar cedeaza psihic si e eliminata. Cum spunea cuneva mai sus, pe terenul ala nu o sa vezi alt actual, sau fost lider mondial. Articolul e doar ca sa va aflati in treaba.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  3 iunie 2018, 13:50

...organizatorii prin aceasta decizie i au creat un mare avantaj lui Halepoaica ...terenul i a purtat noroc ...acum cere sa joace cu Mertens tot pe terenul nr 18 ...dar raii de organizatori nici nu vor sa mai auda...

Danny (1 comentarii)  •  3 iunie 2018, 13:59

Pacat de comentariile rautacioase la adresa unor sportive care au fost lideri mondiali si au cistigat si Grand Slam-uri destule. Simona, mai are pina acolo! Nu vreau sa stirbesc deloc din meritele Simonei, munca ei titanica ca sa ajunga unde e, dar ei ii lipseste acel min. 1% geniu pe care de obiei marii sportivi il au. Daca va cistiga Roland Garros-ul atunci "chapeau" dar pronosticul meu e ca nu o va face nici de data asta!

itu52 (3 comentarii)  •  3 iunie 2018, 14:15

Organizatorii turneului sunt preocupați în primul rând de câștig, apoi de doleanțele jucătorilor. Fiind un turneu mare nu se tem de neparticiparea jucătorilor și fac distribuțiile optime din punct de vedere financiar. Este evident că un jucător ”pe val”, indiferent de natura valului, va avea prioritate. Au statistici cu privire la numărul spectatorilor, la preluările transmisiilor tv., la vânzările produselor anexe, etc. În plus intervin sponsorii care dau bani și au preferații lor. Aici ești de fapt pe o proprietate privată în care banul face legea. Nu numai terenul, dar și ora jocului spune multe despre cota de piața a jucătorilor. O singură situație nu o pot manevra conform intereselor financiare, aceea în care nu mai au alternativă. Grija Simonei este de a ajunge acolo. Succes.

di livio (6 comentarii)  •  3 iunie 2018, 15:15

domnu Radu cam are dreptate...Simona este un nr. 1 cam de mina a doua...oricit de mult tinem noi la ea...si citeodata si-o cam face cu minutza ei...vezi finala de la Foro Italico...a jucat pe terenu central si de fapt n-a jucat...s-a plimbat, vorba CTP-ului...Buzarnescu a fost pe central cu tribunele cam golase...speram ca Simona sa ajunga acolo unde organizatorii nu vor avea alternativa...itu52 dixit

Costy (2 comentarii)  •  3 iunie 2018, 15:32

Sa fim seriosi. Cred ca aceasta programare a avantajat-o pe Simona. Este un teren nou si trebuie mediatizat. De ce nu Nadal sau Masha? Intrebati sponsorii. Ei platesc premiile pana la urma.

NR (1 comentarii)  •  3 iunie 2018, 19:06

Bună ziua dna Duşmănescu. Aveţi perfectă dreptate, iar articoîul exprimă o realitate incomodă şi mulţi se regăsesc în ea. Felicitări şi un sfârşit de saptămână pîăcut, atât cât a :rămas.:)

vasco (54 comentarii)  •  4 iunie 2018, 9:08

Interesant cinismul din finalul articolului...Chiar asa gandesti?Ar fi pacat.

Toto (1 comentarii)  •  4 iunie 2018, 9:25

Doamna Dusmanescu, dupa cele de mai sus, se pare ca scrisul nu e sportul dumneavostra preferat. Accesele teziste (ba va spun eu cum e...) denota un cult al personalitatii si o superficialitate ce nu ar face cinste nici preacinstitului si cuviosului, Agamita Dandanache. In rest, "de poeti, numai de bine, ca sa zicem asa"...

Emilian (5 comentarii)  •  4 iunie 2018, 9:34

Excelent articol! Romanii isi trateaza propriile frustrari prin raportarea la ceea ce se intampla in lumea tenisului de top. Romanii au nevoie permanent de confirmari ale altora, iar atunci cand nu le primesc se autovictimizeaza. Daca arenele Terenului 18 s-ar fi dovedit neincapatoare pentru meciul lui Halep, atunci as fi zis ca organizatorii au fost neinspirati, dar asa... multa gargara inutila.

vasco (54 comentarii)  •  8 iunie 2018, 14:14

Am vrut sa scriu ceva,era legat de Simona,de jocul ei,dar mi-am dat seama ca articolul e prea slab ,despre nimic,asa ca nu mai scriu:)))))

Comentează