Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

O sinucidere anunțată

Boxul amator moare încet și dureros. Cine suntem noi să ne opunem?

Permalink to O sinucidere anunțată
duminică, 6 mai 2018, 9:58

Coborârea boxului rezervat amator în băltoaca mafiotă, plină de arbitraje părtinitoare și de personaje rupte din filmele cu nelegiuiți este din ce în ce mai rapidă. Comitetul Internațional Olimpic a avertizat din nou că această disciplină e în primejdie de a fi exclusă de la JO din 2020, din cauză că nimeni nu pare dispus să-ncerce să rezolve problemele unui for tulburat, condus în prezent de un om care are legături cu crima organizată.

Poate că nimeni nu mai face eforturi să salveze AIBA și murdăria strânsă în jurul ei gândindu-se că uneori trebuie să-i lași să se ducă pe cei care se chinuiesc prea tare. Boxul amator a străbătut secole întregi în care și-a câștigat supranumele de „nobila artă”. Mă întreb cum i se mai spune zilele astea. Având în vedere că „hoție la drumul la mare” și „heroină pentru toată lumea” sunt deja luate.

CIO vrea să excludă, probabil, boxul de la Olimpiadă pentru că, în mod natural, când oamenii care lucrează în inima unui sport îl sfâșie și-l batjocoresc cu bună știință, nici spectatorii nu mai privesc cu încredere ringurile în care urcă luptătorii. Cu alte cuvinte, Bach vrea să sublinieze, în cel mai tăios fel cu putință, că boxul, după ce a terminat să se murdărească pe sine, murdărește acum și Jocurile Olimpice. La fel de tăioasă e, probabil, și dispariția fluxului de fonduri dinspre CIO spre AIBA, deși nu banii sunt, probabil, necazul numărul unu al șefilor din boxul amator de la nivel înalt.

De la Rio de Janeiro încoace, unde nu a existat nicio zi de competiție fără un scandal, dar și mai înainte de JO 2016, ideea că boxul a devenit canalul de scurgere al competiției, locul cu cele mai multe contestații, conflicte, revolte și mișculații, s-a înrădăcinat din ce în ce mai tentacular în mintea celor care privesc spectacolul olimpic. Nu ca pe un circ, nu ca pe un mijlocitor de interese întunecate, nu ca pe un paravan care ascunde infractori și lorzi ai armelor sau drogurilor.

În acest moment, Olimpiada n-ar pierde nimic dacă boxul ar fi șters din programul din 2020. Ar fi un act firesc, prin care ciuperca vinovată trebuie să părăsească organismul infestat. Fără regrete. Fără suspiciuni nenecesare.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Mircea (11 comentarii)  •  6 mai 2018, 10:34

mi se pare firesc ca boxul sa fie exclus. Ce este boxul de fapt ? doi oameni isi dau pumni. cine trage mai multi pumni castiga. care este prima caracteristica a lumii mafiote: sa iei la pumni, sa bagi frica ( frica aia animalica fata de bataia fizica) in cei care vor altceva sau nu sunt de acord cu tine. Nu prea vad eu mafia sa se bage in wind surfing sau climbing sau mountainbike... Yep, afara cu boxul !

constantin (1 comentarii)  •  6 mai 2018, 11:55

Foarte bine spus! Pe lângă box, eu aş propune ca şi tenisul să fie exclus de la Olimpiadă. Ca sancţiune pentru cei care au gândit acest sistem de organizare monstruos, un sistem în care banii familiei contează mai mult decât talentul şi dorinţa sportivului de a face performanţă .

Bogdan (1 comentarii)  •  6 mai 2018, 13:22

Fotografia este făcută cumva la clubul Flacăra Moreni?

Valentin (1 comentarii)  •  6 mai 2018, 14:15

Sport în care-ți dai pumni în cap, ori te ții în brațe. Tot spunea colegul vostru Ungureanu, fără maratoane. Afară cu boxul.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  6 mai 2018, 18:53

...sa nu ucidem ...boxul amator ...

Pucea (1 comentarii)  •  6 mai 2018, 20:19

Da, sa scoatem boxul, tenisul, luptele greco-romane ca tot au aparut curling si alte prostii practicate de oameni pe care-i p oti numi oricum dar nu sportivi..

eugen (1 comentarii)  •  6 mai 2018, 23:30

Vad ca sunt pe aici care habar nu au ce e ala box... Sportul in general e o metafora pentru lupta, boxul nu este o metafora, boxul este insasi lupta si cu cat e mai hardcore si dureros cu atat e mai putin fizic. Corect, boxul amator e o troaca in care iti toci nervii si viata, sau mai exact altii iti fura nervii si viata.

Comentează