Amenințat cu dispariția?
Sportul se macină. Generațiile Next nu-l mai vor

În liceu aveam un coleg care era o enciclopedie sportivă pe două picioare. Juca foarte bine baschet, dar dacă ar fi ales oricare altă disciplină ar fi făcut-o cu pasiune și talent, dublate de cunoștințele dureros de temeinice în domeniul respectiv. Sportul cere răbdare, dezvoltare, timp sacrificat în favoarea trofeelor de mai târziu sau a eșecurilor. Cere disciplină și renunțare, cere somn, dedicare. Și un soi de ignorare a lumii din jur, cu tentațiile și cu promisiunile sale.
Un antrenor de baschet de liceu, Kyle Keller, a remarcat că Millennialii – cei născuți din anii ’80 până la începutul anilor 2000, dar mai ales ultimii – nu mai urmăresc competițiile americane dintre colegii, care erau la fel de spectaculoase și de apreciate ca întrecerile din ligile profesioniste. Adolescența zilelor noastre visează tehnologie rapidă, ușoară, accesibilă, fără orar fix, nu efort și concentrare. Sportul e următorul care va dispărea dintre pasiunile puștanilor, fie că e vorba despre a-l practica sau de a-l privi cu implicare. Cel puțin pentru americani, sportul de colegiu reprezenta un stâlp social, un fenomen care șlefuia personalități, o alternativă de a înainta în viață, o cultură aparte, amenințată cu dispariția pentru că privitorii preferă un nivel rapid din Candy Crush sau o transmisiune live din toaleta școlii. Generația Z este, probabil, pioniera lipsei de constanță în schimbul altor calități – spontaneitatea, precocitatea, încercarea de a învăța cât mai multe lucruri din cât mai multe domenii. Prin urmare, sportul nu va mai intra în discuție ca motiv de sacrificiu, ci se va afla printre primele pe lista activităților sacrificate. Multitudinea de alegeri și de direcții va anihila, automat, matricele cu structură rigidă. Specializarea unică e un lucru care-i sperie pe oamenii viitorului, iar sportul de performanță face parte cu brio din această categorie.
De aceea, fiți recunoscători că i-ați văzut în acțiune pe oameni ca Usain Bolt, Elena Isinbaieva sau Valentina Vezzali! E posibil ca ei să fi scris o istorie care nu va putea fi îmbunătățită decât cu ajutorul tehnologiei și al medicinei ultrarobotizate. Omul de mâine nu va mai fi pasionat de sport. Va fi competitiv în alte domenii și pasionat de alte lucruri. Tribunele însă se vor micșora.