Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Bătrânețe fără bătrânețe

Unii oameni luptă cu ireversibilul. Cu natura și cu legile sale. Pentru unii limitele nu există. Și asta e minunat

Permalink to Bătrânețe fără bătrânețe
duminică, 4 martie 2018, 2:58

George Corones e un domn din Australia, care în luna aprilie va împlini 100 de ani. Cel mai bine se pricepe la înot, dar o să ziceți că mai toți australienii la asta se pricep – la apă și la prins crocodili sau șerpi veninoși cu mâinile goale. Recent, Corones a doborât recordul mondial în proba de 50 metri liber, la categoria sa de vârstă, în cadrul competiției de selecție pentru Jocurile Commonwealth.

Vestea înduioșătoare de-abia acum vine – George a fost singurul concurent al probei sale. Dar probabil că s-a obișnuit deja cu senzația. E, probabil, singur în categoria sa de vârstă în viața de zi cu zi la supermarket sau la film. E un tip unic sub toate formele, dar a transformat izolarea vârstei târzii în prilej de performanță. George se antrenează de trei ori pe săptămână. A fost înotător de top în tinerețe, dar s-a oprit la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi, pe la 80 de ani, a reluat mișcarea fizică pe post de hobby. Ca să treacă timpul. De parcă timpul era principala sa avere de-atunci încolo.

Nu toți avem șansa de a recupera ceva pierdut sau pus deoparte cu ani în urmă – oameni, pasiuni, obiecte. Prin exemplul lui George Corones, Australia pare, în plus, genul acela de tărâm care nu are nimic în comun cu țara din care ne tragem noi, unde seniorii nici nu visează la recorduri sportive, ci doar, cu îngrijorare, la pensie și demnitate. Poate că ar exista mai mulți bătrâni admirabili dacă resemnarea s-ar transforma, cumva ajutată de lumea din jur, în speranță și confort.

Poate că în povestea lui George înotul își amplifică sensul de activitate care te transformă într-un supraviețuitor, care te învață să te adaptezi unui mediu ce nu-ți aparține sută la sută. George e norocos. Și-a găsit pasiunea devreme, într-un secol care nu l-a lăsat s-o savureze suficient, dar și-o poate continua în secolul următor, care i-a înapoiat-o. Un pic de invidie nu e deloc deplasată aici. Din felul acela care poate vine la pachet cu un strop de inspirație.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Costin (3 comentarii)  •  5 martie 2018, 7:18

Sunt convins ca atunci cand a reluat activitatea sportiva pretul abonamentului la bazin era acelasi cu cel de la sfarsitul razboiului. La noi a aparut intre timp si euro, iar apa din bazine a disparut cu tot cu amplasamentul.

Kendo (5 comentarii)  •  5 martie 2018, 16:15

@Costin... Gasesti bazine in Bucuresti. Bine, exista unul singur de 50 de metri - Dinamo. Dar chiar si asa, unele mai scumpe, altele mai ieftine, daca te uiti, gasesti. Oricum, nu vad legatura dintre comentariul tau si articolul asta. Vreo frustrare ceva, cred...

Dani (19 comentarii)  •  5 martie 2018, 18:01

Ceea ce tu, Oana, vezi induiosator, mie mi se pare doar penibil. O data pentru ca asta nu mai poate fi intrecere sportiva, concurind de unul singur. A doua oara pentru ca nu are sens sa dobori recorduri neinteresante la virsta senectutii. Cui servesc? De acord, acest tataie e de admirat, si cred ca fiecare dintre noi am dori sa ajungem la acea virsta atit de "verzi" din punct de vedere fizic...dar moral, la vasta sa experienta de viata ar fi trebuit sa inteleaga ca participarea la acel "concurs" e doar un circ ieftin, tocmai bun de a mai stoarce bani de-o cina in buzunarele unor pseudojurnalisti. Pe de alta parte, organizatorii au urmarit doar un plus de imagine, lasindu-l pe domnul respectiv sa-si puna viata in pericol, caci de la o virsta orice efort mare poate deveni fatal...iar asta este curata inconstienta. Inteleg ca de multe ori spiritul ramine tinar in ciuda virstei cronologice, dar demnitatea ar trebui sa ne sopteasca faptul ca, uneori, ajunge sa faci miscare de placere ori pentru a te mentine in forma, fara a te da in spectacol. Si eu, la 50 de ani, mi-am cumparat role si incerc sa invat sa merg cu ele, dar nu visez sa execut triplu Lutz legat cu dublu toe-loop!

jos_cenzura (4 comentarii)  •  5 martie 2018, 18:11

Este vorba si de clima. In clima aspra din Romania este foarte greu sa-ti mentii sanatatea pe termen lung, in schimb in Australia, clima avantajeaza longevitatea si mentinerea functiilor corpului mai mult timp.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  5 martie 2018, 18:16

...foarte frumos articol ...nea George arata ca la 90 de ani ...

sundance kid (2 comentarii)  •  5 martie 2018, 23:27

Seamana ca doua picaturi cu valahul numai cel din urma are 30 de ani !

Comentează