Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Umil memento

Întrerupem programul superb de la PyeongChang pentru un anunț-bombă: Sportivii Olimpici Ruși sunt tot aceia bănuiți și dovediți de dopaj!

Permalink to Umil memento
duminică, 18 februarie 2018, 9:40

Faptul că lumea asta mare în care trăim a învățat să facă, ici-colo, compromisuri și că acestea ne sunt uneori benefice nu trebuie să ne facă să uităm că pedeapsa primită de Rusia la actualele Jocuri Olimpice e mai degrabă adresată memoriei noastre decât dopajului său. La jumătatea ediției sud-coreene, rezultatele sportivilor neutri nu se compară cu ploaia de medalii din alți ani olimpici. Ceea ce nu înseamnă nici că dopajul nu mai e instituție guvernamentală în Rusia, nici că sportivii trimiși de Moscova și Siberia sunt niște oameni noi, apăruți în lumea sporturilor de iarnă în 2018, după ce lotul precedent de roboți descoperiți pozitiv a fost aruncat la gunoi. Nu. Sunt niște doamne și domni care provin din aceeași mașinărie mincinoasă, cu sau fără știința lor, cu sau fără circumstanțe atenuante.

Dar lumea e atât de ușor de prostit încât schimbi un nume și, practic, ai rezolvat totul.

Și ne mai supărăm că marii dealeri de droguri, la nivel internațional, au 27 de pașapoarte diferite, cu poze de la blond la brunet-albăstrui, cu sprâncene și fără, cu barbă verde sau operații estetice! CIO tocmai a dat cea mai mare lecție de transformare de suprafață, iar diplomația și-a permis să devină ipocrizie.

Întrebarea nu e dacă rușii s-au dopat în masă, ca obligație de antrenament, ci dacă nu cumva sub steagul alb cu cercuri colorate n-ar trebui să mai stea și alți sportivi, de prin alte țări, care să aducă glorie flamurii neutre? CIO nu practică, se pare, penalizarea colectivă, ci pe cea menită să dea un exemplu istoric.

Din acest exemplu, oamenii ar putea să priceapă că poți face cam orice nenorocire și să treci de ea spălat și apretat. Treci puțin pe la bărbier, estetician și Nufărul, apoi pe la Starea Civilă și totul e mai frumos ca-n filmele americane. Palma arătată doar pe jumătate unei națiuni dopate și mincinoase se vede ca o glumă, ca o portiță scârțâitoare prin care autoritatea olimpică recunoaște că vina rușilor nu e parcă atât de mare. Mesajul e simplu: vă salvăm noi în caz de ceva, numai țară mare să fiți!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Adi (9 comentarii)  •  18 februarie 2018, 11:26

Adica daca rusii au sportivi noi nedopati tot nu e bine? Mergi la Digi24 ca te potrivesti cu agenda

Observator (10 comentarii)  •  18 februarie 2018, 11:28

Excelent articol, felicitari! O.

Maxentiu (9 comentarii)  •  18 februarie 2018, 12:42

Suspiciunile vor plana intotdeauna asupra Rusiei, mai ales cind asta e linia de atac decretata de cealalta tara mare, de natiunea aia "nedopata", ai carei mari campioni sufera - coincidenta - de boli serioase precum astmul, dar asta nu-i impiedica sa obtina performante. Cu conditia sa primeasca dispensa pentru folosirea unor medicamente care altfel ar fi considerate dopante. Hashtag "nu e doping cind ai reteta de la medic".

Adi (9 comentarii)  •  18 februarie 2018, 12:48

"Observator" Digi24 :))))))

rammstein (1 comentarii)  •  18 februarie 2018, 13:12

ca care olimpiada ???>..ca noi suntem pe nicaieri...poate olimpiada coruptilor si a penalilor...asta se va desfasura la alexandria(teleor-man) !!...in tara paralela se vor da medalii la toti infractorii din guvern ,parlament,partide,...si portocale *** ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  18 februarie 2018, 13:38

SUA este...o tara mare ...

haideusicfr (13 comentarii)  •  18 februarie 2018, 14:58

Ok stimata doamna, cunosc faptul ca Rusia a fost exclusa de la JO.Participa acum sub sigla ....OOOO (CSI) .Totusi care a fost rezultatul meciului de hockey intre SUA-OOOO?

haideusicfr (13 comentarii)  •  18 februarie 2018, 14:59

Rusii omoara cainii pe strazi ....dau recompense pentru asta.

haideusicfr (13 comentarii)  •  18 februarie 2018, 15:18

Mie personal nu-mi trebuie nici un campionat european. adica ,da ! Daca e tradare sa o stim cu totii. Sa se organizeze la Cluj.Sa ne facem metrou.

haideusicfr (13 comentarii)  •  18 februarie 2018, 15:18

Cum trageti mereu focul la oala voastra.

Tudor (8 comentarii)  •  18 februarie 2018, 23:08

Cei mari știu de Carl Lewis multiplu campion olimpic și mondial, recorduri, vedetă. Canada a spus oficial că acesta s-a dopat cu știința Comitetului Olimpic American. Lui Lewis nu i s-au retras nici medaliile nici recordurile precum canadianului (importat) Ben Johnson. Nu cred că rușii se dopează mai mult decît alții. Mai rău, că-i prinde, da.

Sile (2 comentarii)  •  19 februarie 2018, 9:49

Rusii ca rusii, dar ce facem cu d_alde serena, froom, nadal, djokovici etc., etc. Pe astia cine - i suspenda?

Alex One (6 comentarii)  •  19 februarie 2018, 11:14

Nimic nou, nu numai la noi se aplica legea selectiv ci si la case mai mari. Vorba cuiva,degeaba ne laudam, n-am inventat nimic am luat totul de la altii.

Satulul (1 comentarii)  •  22 februarie 2018, 1:50

Sa-ti fie rusine,ziaristă ***!Chiar nu ai auzit de toti americanii,nemții,spaniolii...etc....etc...care se dopeaza oficial si numai rușii,românii si alti prăpăditi sunt prinși si dati de exemplu??!!*** si e data Sarapova de gol?!Dar de Nadal,de ce nu spui nimic?Ai vazut cu ochii tai documentele alea ce dovedeau vinovăția tuturor dopatilor cu derogare,ca iei salariu de ziaristă ,ar trebui să fi informata.Tatăl tău lingea părți dorsale la ruși,tu la americanii!Cum bate vantul!!!Neam de slugi!!!

Max (5 comentarii)  •  24 februarie 2018, 13:35

Stimata doamna Dusmanescu, mi se pare un articol aberant si fara substrat. In prmul rand contradictiile pornesc din titlu, hotarati-va, banuiti sau dovediti? Ca mi se pare o diferenta uriasa si nu cred ca unui sportiv banuit ar trebui sa i se interzica participarea la Jocurile Olimpice. Eu sunt curios ce parere aveti de situatia caiac-canoe-lui romanes la JO 2016. De exemplu atunci Romania a fost suspendata de la JO pe niste simple banuieli. Mie situatia mi se pare foarte clara: dopajul se practica la nivel mondial, in niciun caz nu se dopeaza rusii mai mult ca britanicii, chinezii sau americanii. Atata tot ca sunt anumite ntiuni care au majoritate si par sa detina controlul prin comisiile legate de dopaj. Sa se ajunga la niste pedepse reale pt toata tarile unde s-a practicat dopajul in masa n-ar aduce niciun beneficiu din punct de vedere mediatic sau financiar, adica cum ar fi ca majoritatea legendelor sportive in activitate sa fie maine scoase din activitate? Iarasi sa scoti total din sport o tara ca Rusia, nu cred ca ar da foarte bine, mai ales ca nu cred ca sunt mai vinovati ca altii, si asa mi se pare ca ei au picat de fraieri. E o problema despre care orice discutie e pur iluzorie, dopajul exista si va exista in sport, e de altfel o granita mica la ceea ce se considera si ceea ce nu se considera dopaj. Si daca dvs vi se pare normal ca unor sportivi curati sa le fie interzisa participarea la JO din cauza coruptiei unor federatii... pana la urma cred ca exact asta este ideea si cu sportivii rusi, sa aibe dreptul sa participe cei curati (sau ma rog, nedovediti dopati), dar sa existe o sanctiune pt comitetul rus.

Comentează