Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Patriotism și Olimpiadă. Mic ghid de utilizare

Un altfel de apel al didacticul "să fim mai buni". Se poate!

Permalink to Patriotism și Olimpiadă. Mic ghid de utilizare
duminică, 31 iulie 2016, 9:54

Dan Podeanu, antrenor de spadă încercat, e obișnuit și cu binele, și cu răul. El și spadasinele lui au văzut succese și eșecuri cât văd alții în două vieți de om. Într-un interviu apărut în ediția de ieri a ziarului, Podeanu, deja plecat la Rio împovărat de tensiunea așteptării unor medalii, spunea pe șleau: „Ce este Olimpiada? Un concurs ca oricare altul. De fapt, ce o individualizează? Impactul mediatic mult mai mare, un sentiment de patriotism al unora care până la JO nu s-au interesat ce e un concurs de spadă. Dar acum e vorba de România, iar noi suntem daţi naibii de sensibili la lucruri de genul ăsta. Dacă se întâmplă un eveniment negativ, ești trădător de țară, ne-ai distrus toate visele”.

Da, exercițiul empatiei lipsește total când te afli în fața televizorului. Te transpui la fața locului, dar nu în papucii sportivului, mai ales dacă acesta pierde. Mai degrabă în locul vecinei băgăcioase de pe palier, care de-abia așteaptă s-o dea cineva în bară, ca să poată să spună liniștită: „Știam eu că așa o să fie!” sau „N-avea nicio șansă!” sau, favorita mea, „Mai bine stăteau acasă, că a fost lung drumul până la Rio!”
Câți dintre noi știu să modeleze înspre pozitiv patriotismul acesta de Olimpiadă? Nu, nu în sensul cursurilor de dezvoltare personală, care să ne învețe să devenim mai buni și mai optimiști. Nu cu entuziasm deșănțat. Nu cu replici pline de reproș. Până la urmă, Jocurile Olimpice rămân cel mai mare spectacol sportiv al lumii. N-ai cum să nu găsești în el ceva care să nu te bucure. Nu lăsa patriotismul temporar să-ți stea în cale!

Poate că știai că anul acesta delegația României se va întoarce de la Olimpiadă cu mai puține medalii decât am fost obișnuiți în anii perlați din trecut. Nu e așa de greu de făcut socoteala, nu e un secret federal. Tocmai de-aia, lasă de la tine. Deschide larg inima și creierul și, mai ales, distrează-te. Critică, dacă vrei, dar nu jigni. Păstrează-ți umorul – până la urmă e vorba de sport. Nu uita de elementul-surpriză – mereu câte cineva a scos un iepure din joben și l-a transformat într-un trofeu neașteptat.
Și nu uita că visele olimpice sunt, mai întâi de toate, ale lor, ale sportivilor și antrenorilor. Sunt niște vise atât de rare, vin o dată la patru ani, iar pentru unii nu se materializează niciodată. Transformă-ți înjurăturile și frustrarea nejustificată în părere de rău civilizată. Trimite gânduri bune în miez de noapte românească la Rio, când joacă handbalistele sau trag scrimerii.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Ciprian (3 comentarii)  •  31 iulie 2016, 11:41

Buna, Frumos articol! Se pare ca dupa '89, romanul a inteles prin libertate a face ce vrea, cand vrea, fara a tine cont de cei din jur; mai clar, fac ce vreau si spun ce vreau, nu ma intereseaza daca il jignesc pe cel de langa mine. Din pacate, multi vorbesc prostii, fara sa gandeasca ceea ce spun, fara sa stie ce e in sufletul sportivului, fara sa stie cat de greu si mult s-a antrenat, cate sacrificii a facut pentru a se califica la Jocurile Olimpice. Oamenii au astepari mari de la sportivii olimpici, nu se mai gandesc in ce conditii( sali de antrenament) s-au antrenat acestia, daca au o hrana adecvata, daca au bani sa isi procure tot necesarul pentru a practica sportul mult iubit. In plus, presa accelereaza procesul de gandire al omului; daca un sportiv rateaza un obiectiv, atunci e jale mare. Ar trebui sa ii protejam din cand in cand pe sportivii nostri; ar trebui sa le spunem: ,,azi ai pierdut, nu e nimic, la urmatorul concurs va fi mai bine''. La fel cum in 2008 la Beijing, Alina Dumitru sau Constantina Dita au impresionat intreaga lume prin cucerirea a doua medalii de aur neasteptate, asa vor exista si anul acesta surprize( chiar daca nu sunt medalii de aur, avem unii sportivi de la care nu se asteapta nicio medalie, dar ei o vor obtine). O zi placuta :)

adi_stelistul (1 comentarii)  •  31 iulie 2016, 11:43

OK, putem face asta, n-ar fi o problema. Le multumim sportivilor nostri prezenti acolo pentru ca sunt acolo si pentru ca vor face tot ce depinde de ei pentru a castiga. Dar avem voie sa fim nemultumiti de oficialii care au dus atat de jos prezenta Romaniei la JO? De lipsa de strategie si de managementul dezastruos la nivel CIO de dupa Tiriac (da, nu e cel mai simpatic om din lume mustaciosul, dar cat a fost el la conducerea COSR am avut cele mai de succes prezente romanesti - daca excludem 1984, o editie cu o conjunctura speciala). Avem voie sa le spunem celor de acum si de dupa 2004 ca au stricat tot si n-au pus nimic in loc? Si celor de la COSR si celor de la federatii. Avem voie sa le pretindem solutii sau, daca nu sunt capabili sa le produca (si cam asta e concluzia) sa lase pe altii? Ca despre trairile fiecaruia dintre noi putem vorbi. Dar noi ne pierdem mult timp si multa energie in discutii sterile. Hai sa ne concentram si pe chestii concrete.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  31 iulie 2016, 12:13

...mereu astept Olimpiada plin de sperante ...Hai Romania !!!

11 (5 comentarii)  •  31 iulie 2016, 13:26

Dupa ce voi,jurnalistii, ati dat cat ati putut in antrenori care au dus sportul pe cele mai inatte culmi si ati pus mana pe distrugerea sportului romanesc, acuma veniti si ne spuneti ca importanta e participarea si nu castigarea medaliilor. Chiar ne considerati niste insecte iar voi ca fiind singurele fiinte cu creier din tara? Cat timp o sa ne tot spalati creierul?

DARA 2501 (1 comentarii)  •  1 august 2016, 13:01

O competitie ce dainuie din antichitate si nu de cativa ani ca alte turnee de tenis. O competitie ce are loc din 4 in 4 ani si nu anual. Nu iei titlul anul asta il poti lua la anul. Aici peste 4 ani poate nu mai ai ocazia. O competitie la care este bine sa te duci doar pentru a te vedea cu cu alte mii de sportivi daca ai ocazia. O competitie unde numele tarii tale este inaintea numelui tau. O competitie OLIMPIANA. Unica in universul nostru uman. Sa-i spuna cineva HALEPEI ca ZICA exista de zeci de ani. Ca in fata mortii toti suntem datori macar o data. Si ca din punct de vedere al procreeri cateva alte fete au gresit si s-au dus la Rio cu tot riscul in spatele lor. Sa fiti iubite frumoaselor (cele care deja sunteti acolo) si din partea mea deja ati cucerit medalia de aur.

vasco (54 comentarii)  •  1 august 2016, 16:23

@DARA 2501, fain zis.Ar putea sa-i spuna cineva HALEPEI ca ZIKA e deja si in Romania...Catalina putea sa fie fair play si sa-i lase drapelul,poate defila cu el prin Constanta,ca oricum nu avea de gand sa plece la Rio...Succes tuturor sportivilor romani!!!

Comentează