Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Cine vrea să fie Blackwell?

Nick Blackwell era să moară în ring din cauza loviturilor la cap. Spectacolul continuă

Permalink to Cine vrea să fie Blackwell?
duminică, 3 aprilie 2016, 8:36

Nu se bagă nimeni la asta, nu-i așa? Je suis Olguța. Je suis Cheloo. Eu sunt doisprezece. Lucrurile pe care le-am văzut zilele astea, cu cauze de apărat din cele mai diverse, după mintea și pasiunea fiecăruia. Nick Blackwell e însă tipul care era să moară în ring din cauza loviturilor la cap, încasate de la adversar. Medicii i-au indus coma, pentru a-i îngriji așa cum trebuie hemoragia cerebrală. Boxul oferă, din păcate, astfel de spectacole, iar faptul că pugiliștii își asumă riscul unor accidentări grave, ba chiar mai rău de-atât, nu îmi face deloc sportul acesta mai simpatic. În plus, în unele cazuri, cum a fost confruntarea dintre Blackwell și Chris Eubanks Jr., meciul putea fi oprit mult mai devreme decât în runda a zecea – A ZECEA – deși victima, căci în victimă s-a transformat Nick, era vizibil lovită la cap cu câteva runde bune mai devreme.

Blackwell e tipul care a scăpat cu viață pentru că tatăl adversarului, care îi e și antrenor acestuia, și-a sfătuit fiul să nu-l mai lovească la cap, ci doar la corp. I s-a făcut milă. Milă pură, de părinte
empatic. A anihilat antrenorul din el și a scos la iveală omul, care a avut inima suficient de mare ca să acționeze în consecință. S-a gândit, probabil, că și Blackwell e fiul cuiva, într-o lume care degeaba poartă mănuși, dar are în schimb reguli atât de laxe încât pot omorî un om de dragul spectacolului.

Blackwell e un tânăr de 25 de ani care va scăpa cu viață după izbiturile primite în timpul luptei care urma să decidă campionul Marii Britanii la categoria mijlocie. Dar înaintea lui sunt atâtea cazuri de boxeri transformați din bărbați curajoși spre nesăbuiți în locuitorii triști ai unor scaune cu rotile, neputincioși, cu diverse afecțiuni neurologice dintre cele mai grave și mai șocante.

Blackwell e tipul care, mai mult ca sigur, cunoștea ce primejdii îl pasc dacă urcă în ring. Orice pugilist știe că, uneori, un KO poate fi ceva mult mai rău decât ce scrie într-o statistică. Doar că speră că nu va fi el acela. Așa cum speră, îmi imaginez, toți boxerii.

Unul dintre oficialii englezi vorbea despre natura acestui sport. „Așa e sportul ăsta”, a zis Robert Smith, secretarul general al comisiei care supraveghează deciziile luate în box. De parcă boxul e un dat divin, pe care n-ai cum să-l schimbi, oricât de mult ai încerca. De parcă natura acestei discipline se ridică deasupra practicanților ei și, din când în când, mai ia drept jertfă un cap. La propriu.
Este că nu prea ai chef să fii Blackwell? Mai ales zilele astea.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

MMihai (4 comentarii)  •  3 aprilie 2016, 12:45

Un gest extraordinar facut de Eubanks senior. E bine ca s-a creat un precedent si poate si alti antrenori il vor copia. Ma intreb insa, arbitrul din ring a invatat ceva din acest meci ?

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  3 aprilie 2016, 13:14

...impresionant...

Florin (1 comentarii)  •  3 aprilie 2016, 15:21

Felicitari lui Eubanks senior! Un gest de om adevarat...

box (2 comentarii)  •  3 aprilie 2016, 19:02

dar boxerii astia is prea mindri sa faca un pas in spate si sa se declare invinsi? De ce nu s-a retras cit mai erau in viata sau mai bine mor in ring decit sa se declare invinsi?

genu (24 comentarii)  •  3 aprilie 2016, 21:24

Dar cine vrea sa fie Watson? Michael Watson a fost adversarul lui Eubank senior. Mare boxeur. Prin repriza a 11-a, dupa ce l-a dominat copios, Watson il trimite la podea. Ceea ce s-a petrecut dupa e una din cele mai socante povesti ale boxului! Abia ridicat de la podea, Eubank se indreapta hotarat spre Watson si expediaza un pumn devastator in barbia acestuia, care cade electrocutat. Salvat de gong, Watson nu-si revine, iar dupa pauza, Eubank dezlantuie o canonada de lovituri. Arbitrul intrerupe meciul. Urmarea? Watson intra in coma, iar dupa aceea ramane orb si cu handicap locomotor. Din cand in cand are atacuri de panica din pricina acelei lovituri. Asa ca, de aici vine filotimia batranului Chris. Bute a trecut razant pe langa un deznodamant similar in meciul cu Froch.

METEC (1 comentarii)  •  3 aprilie 2016, 22:08

În pauza dintre rundele 7 şi 8, după ce în runda 7, deşi Eubank Jr îl lovise în mod repetat la figură pe Blackwell cu diverse combinaţii de pumni provocându-i o hemoragie abundentă la nas şi numeroase hematoame, arbitrul totuşi nu oprise meciul, Eubank Sr i-a spus: "If the referee doesn’t stop it I don’t know what to tell you… maybe you shouldn’t leave it to the referee [to stop the fight] but you’re not going to take him out to the face, you’re going to take him out to the body". Mai pe româneşte, Eubank Sr i-a spus să lovească la corp mai mult pentru a forţa un KO sau un TKO şi implicit a nu lăsa meciul să ajungă la decizia arbitrilor, boxul fiind sportul deciziilor corupte par excellence. Un sfat excelent din punct de vedere pugilistic, având în vedere faptul că Blackwell avea o gardă foarte înaltă cu care mai reuşise de bine de rău până atunci să mai pareze din lovituri. O parte a presei britanice a fabricat această misericordie a lui Eubank Sr pentru a o lega de lupta sa cu Michael Watson, în urma căreia cel din urmă a stat luni de zile la terapie intensivă şi a suferit 5 operaţii pe creier. În boxul profesionist principalii "protectori" ai pugiliştilor sunt arbitrul de ring (care trebuie să oprească meciul atunci când un boxer nu se mai poate apăra în mod eficient), persoanele din echipa sa (care pot arunca prosopul), şi doctorul prezent la meci (cel care într-un final a şi oprit meciul dintre Eubanks jr şi Blackwell). În rest regula de aur rămâne cea care le este transmisă pugiliştilor încă de la vestiare: Protect yourself at all times!

Gabi (1 comentarii)  •  4 aprilie 2016, 7:14

@METEC ai pus punctul pe i, care, se pare ca i-a scapat Oanei. Eubans senior i-a cerut juniorului sa nu il mai loveasca in cap pe Blackwell fiindca inca de la sfarsitul reprizei a 7-a si-a dat seama ca suferea. Si asta fiindca cea ce i s-a intamplat lui cu Watson il urmareste si acum. Eubanks jr. a si declarat ca nu va celebra castigarea titlului pana cand nu aude ca Blackwell si-a revenit.

Comentează