Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Despre alte feluri de arme

Rio de Janeiro sau nu, Cătălina Ponor știe exact cine e și ce poate face

Permalink to Despre alte feluri de arme
duminică, 27 martie 2016, 10:14

N-aș fi pariat niciodată pe Cătălina Ponor că va fi o sportivă longevivă. La Atena, în 2004 – sunt 12 ani de atunci, care au trecut ca 12 zile – credeam că ea va fi alintata care-și va face rochie cu diamante din glorie și va părăsi solul și bârna cu cele trei medalii de aur olimpic. Mai mult decât suficiente pentru o adolescență atipică, scurtcircuitată de antrenamente, accidentări, cantonamente, competiții, cedări de sine.

La Londra, acum patru ani, am văzut o altă Ponor. Echilibrată, docilă față de propriile forțe și obiective. Matură printre fetițele Olimpiadei britanice. Înțeleaptă, frumoasă, calculată. Fără să-și ia soarta în glumă, continuând, după opt ani, o serie de medalii, mai puțin lucioase ca acelea din Grecia, dar infinit mai prețioase prin prisma prăfuită a timpului care trecuse și prin caledoiscopul răsucit al amintirii.
Acum extraterestra Ponor are 28 de ani. Pe planeta oamenilor cu articulații suferinde și mușchi care nu știu să sară, asta echivalează cu 65. Fata asta mereu cam distantă, cu nasul un pic pe sus, care fată?, femeia asta nu dă drumul gimnasticii, dar nu e disperare aici, nu e nici măcar dependență. E știința faptului că tricolorul, așa ponosit cum e el acum, în vederea Jocurilor Olimpice de la Rio, are nevoie de ea, nu doar pentru că au rămas gimnaste puține, ci pentru că Ponor rămâne o armă, dulce și tăioasă în același timp. Și, e o regulă, în fața armelor tremuri.

Rio de Janeiro sau nu, Cătălina Ponor știe exact cine e și ce poate face. Dar pentru ea sunt în continuare importante confirmarea, drumul, povestea. Nici măcar la greu nu-și amintește că și-a jucat cu vârf și îndesat rolul pentru țară și popor. Cred că aceasta e vocația adevărată și, dacă noi nu ne-am întâlnit-o în viața aceasta, ar trebui să fim foarte, foarte triști sau să ne-o căutăm în continuare.

La fel de trist este, desigur, faptul că visăm la îndepărtatul Rio cu medalii puține prin Drăgulescu sau, poate, Ponor, aceiași oameni care erau în deplinătatea puterilor în urmă cu trei Olimpiade. Trei! Din fericire, uneori tinerețea e extensibilă, chiar și la gimnastică, unde de obicei ori ești fetiță mobilă ori nu mai ești nimic. Suntem într-un fel osândiți la aceiași eroi, poate că undeva se termină istoriile noi și trebuie să fim recunoscători pentru cele pe care le știm deja pe de  rost. Reciclarea, până la urmă, e bună, așa ne învață ecologiștii, în acest secol al distrugerii, al nepăsării și al ipocriziei.

România își strânge speriată forțele într-un domeniu tremurat și sărac – sportul. Însă faptul că Ponor e una dintre aceste forțe e un lucru atât de poetic și de plăcut, că aproape vedem medalii în fața ochilor, chiar dacă nu ne-am calificat încă.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  27 martie 2016, 14:50

da...nu ne am calificat ...inca ...

Calin (1 comentarii)  •  27 martie 2016, 18:41

Nu conteaza ca nu ne-am calificat. Catalina este si va fi o frumoasa. :-)

seba (7 comentarii)  •  28 martie 2016, 0:55

e super tare fata (femeia) asta!

Comentează