Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Breslele, când se supără

Ce e mai rău decât dopajul? Răutatea din aceeași grădină

Permalink to Breslele, când se supără
duminică, 13 martie 2016, 9:58

Nimeni nu spune că, pe lumea asta, solidaritatea de breaslă e un lucru obligatoriu. Nu e nici măcar o regulă nescrisă. Nu e nici măcar ceva legat de moralitate, ci mai degrabă de empatie sau măcar de teama karmică potrivit căreia, într-o bună zi, lucrurile care i se petrec unui confrate ți se pot întâmpla și ție.

De la noi, cel mai bun exemplu la care mă pot gândi este momentul când se desființează o publicație sau un post de televiziune, iar alți jurnaliști, de la alte publicații și televiziuni care nu s-au desființat încă, dau petrecere de Revelion pe rețelele sociale. Un lucru de neînțeles din multe puncte de vedere – niște oameni își pierd pâinea și concurența dispare, ceea ce nu are cum să fie niciodată un lucru pozitiv.

De la ei, mi se pare că împotriva Mariei Șarapova s-a pornit exact valul care nu trebuia stârnit. Cel al indignării jucătoarelor și, mai ales, al jucătorilor de tenis. Andy Murray și Rafael Nadal s-au grăbit s-o certe pe Șarapova cu ocazia testului doping pozitiv. Asta seamănă foarte bine cu modul în care se „sapă” reciproc și degeaba muzicienii dintr-o orchestră. Ce contează că tu, Murray, cânți la vioară și Maria Șarapova la harpă? Un cuvânt rău de la un coleg e întotdeauna o tușă specială, care contribuie subtil și veninos la starea de rău a incriminatului. De ce să n-o facem, mai ales că este cam printre cele mai facile lucruri din lume?

Sintagma „toleranță zero”, folosită atât de justificat în cazul dopingului la orice nivel, s-a extins peste lume și ne-a făcut pe toți judecători. Iar procesele între colegi de breaslă, chiar dacă uneori conțin o nuanță de condescendență, de falsă compasiune, sunt cele mai rele, cele mai dureroase. Te învață de fapt că ești singur acolo, în lumea ta, cu bulinuțe colorate sau nu. Desigur, dopingul trebuie condamnat, indiferent că vine din intenție sau din neglijență. Forța cu care ridicăm degetul arătător și îl fluturăm în aer ar putea însă să trezească un ciclon. Oamenii se bucură, mai mult sau mai puțin pe față, că Șarapova a pățit-o. În general, vestea că un supersportiv a consumat substanțe interzise naște zâmbete cu subînțeles, atotștiutoare. Nu putem lua știrea ca pe o informație pur și simplu revoltătoare, proastă pentru sport.

De fapt, nu ne supără. Ne bucură. Poate că și noi, cei care zâmbim de fericire când cineva se împiedică și dă cu capul de gard, în tenis, jurnalism, medicină sau matematici avansate, am luat ceva și n-am știut.

Doar că nu ne-a depistat nimeni încă.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Tepes (1 comentarii)  •  13 martie 2016, 12:10

Mie mi se pare ca ceva pute in toata afacerea asta ! Eu cred ca aproape TOTI cei din tenis(ca si din alte sporturi) se dopeaza la greu. Acum,cred ca Sarapova a "suparat" pe cineva si acel cineva(mafia pariurilor,poate)..i-a dat un sut ! Direct acolo pe unde scotea sunetele alea pornografice! Adica in gura !

Varza (1 comentarii)  •  13 martie 2016, 14:46

Ca in tot ce facem si simtim noi romanii nu prea suntem sdeptii regulilor si a respectarii procedurilor. Noi pupam moaste, plangem violatori, ne vaicarim ca n-a vrut mama, a gresit si el. Tot in aceasta "lumina" este scris si articolul de fata. Celelalte fete au muncit iar Masenka s-a dopat si le-a luat banii. Ce vreti stimata Dusmanescu sa o pupe sau sa se vaicareasca putin fortand si niste lacrimi?

vlad (15 comentarii)  •  13 martie 2016, 15:06

In afara de declaratia lui Capriati nu am vazut nici macar o singura declaratie dura legata de dopajul lui Sharapova!!! Asa ca sa nu facem un scandal de-acolo de unde nu este!!! Tuturor le este frica sa comenteze, iar WTA e disperata sa musamalizeze tot.

radu (1 comentarii)  •  13 martie 2016, 15:57

articolul n-are nicio treaba cu realitatea. plus ca, moral, articolul incurajeaza sustinerea celor care fura! foarte, foarte slab articol!

papanas (3 comentarii)  •  13 martie 2016, 16:34

de acord cu tepes

A.D (1 comentarii)  •  13 martie 2016, 16:46

"Poate că și noi, cei care zâmbim de fericire când cineva se împiedică și dă cu capul de gard, în tenis, jurnalism, medicină sau matematici avansate, am luat ceva și n-am știut." La Andrew Wiles v-ati referit, doamna ?

M Mihai (4 comentarii)  •  13 martie 2016, 17:32

De douazeci de ani vorbim in Romania de legi, reguli etc, tot spunem ca noi ca natie nu ne dezvoltam ca nu stim sa respectam legile si regulile. Acum dvs ce faceti ne invatati sa incurajam copiii sa fure ca sa castige, sa nu ia atitudine la inselaciune, ca nu e frumos. Asa cum s-a comportat pe teren, aroganta, sfidatoare, enervanta cu ticurile ei, asa e si in viata extrasportiva. Ati cam dat-o in bara cu acest articol, pacat ca oamenii va citeau. Ce spuneti de plagiat ? Poate comparatia e un pic fortata, dar tot pe acolo e.

Ion Adam (1 comentarii)  •  13 martie 2016, 19:18

Oana Dusmanescu, articolul este bun, se incadreaza in tematica blogului tau, dar pare prea suptil pentru unii cititori, intre care se afla si cei care au comentat. Mai fratilor, mai cititi inca o data. Autoarea nu o apara pe Sharapova, mai curand da in ipocrizia de breasla, cu accent pe presa, unde cei neprinsi sunt negustori cinstiti.

Petrache (12 comentarii)  •  13 martie 2016, 23:55

Draga Doamna Dusmanescu, v-ati ales sa aparati o "eroina" tare anapoda. Sharapova a reprezentat intotdeauna tot ce este mai urat si nesportiv in tenis. A refuzat sa aiba de a face cu "colegele de breasla". A fost un exemplu de lipsa de sportivitate sub toate aspectele (de la intarzierea servei pana la urletele menite sa distuga concentrarea adversarilor). Nu stiu daca ati facut sport de performanta, dar mi se pare ciudat ca nu ati observat cum Sarapova mergea la baie inaintea setului 3 si venea ca superman, fara o urma de oboseala, pe cand saraca oponenta de abea isi tragea sufletul. Fiziologic nu e normal - iar dopingul gasit (dupa 10 ani) este explicatia. Vreti ca aceste colege de breasla pe care le-a furat si dispretuit de 10 ani sa-i ia partea?

Petrache (12 comentarii)  •  13 martie 2016, 23:57

Perfect de acord cu "Varza"

Ush (1 comentarii)  •  14 martie 2016, 0:47

Comparati un sport individual cu o orchestra, deci cu ceva total diferit. O orchestra este o echipa, trebuie sa se sustina reciproc, altfel nu merge. Si la fotbal sunt echipe. Se sustin in cadrul echipei, insa despre echipele adverse .... "numai de bine". Ai putea sa compari cu Lance Armstrong. Un sportiv intr-un sport cat de cat mai individual (desi exista si acolo echipe). So? Au sarit sa il apere restul? Chiar si el sarea la gatul altora cand auzea de un caz de dopaj (cum zicea colegul Radu Naum : "Lance reprezinta fractura morla perfecta") Nu sunt de acord cu acest articol. E o cheste subtila. Sa aperi pe cineva acuzat de dopaj nu suna a bine. Mai ales cand cine stie ce "boli" mai au si altii prin circuit. Asadar de ce ceri imposibilul?

dan (4 comentarii)  •  14 martie 2016, 9:35

Foarte ciudat articol, poate il rescrieti in urma comentariilor.

ITRobert (3 comentarii)  •  14 martie 2016, 9:37

Eu cred ca autoarea articolului ar trebui sa ia distanta de la numele ei... Ti se citeste frustrare si ura (ca sa nu spun "dusmanie"). E normal sa fie revoltata intreaga lume din sportul cu pricina, iar daca nu intelegi iti spun eu de ce: Sa ne imaginam ca avem de urcat un munte... Unul dintree noi vine cu un serpas care sa-i care bagajul; la cabana (in varf de munte) cel cu serpasul (care poate veni a doua zi...) rade de ceilalti si-i numeste papagali... Daca tot n-ai inteles lasa-mi adresa de email si te contactez personal sa-ti explic :)... Tu ar trebui sa scrii la rubriuca femeilor divortate, nu la cea sportiva! Viata lunga si insanatosire grabnica!

emg (2 comentarii)  •  15 martie 2016, 1:31

s-ar parea ca nu intelegi notiunea de principiu

Nae (1 comentarii)  •  15 martie 2016, 12:15

Hai să analizăm despre ce este vorbă. O sportivă prinsă cu substanțe interzise și care își face mea culpă. Corect? Dacă alegem varianta în care o mângâiem pe creștet și îi trecem cu vederea prostia , la fel de bine putem ierta un bețiv ce se urca făcut drojdie la volanul unei mașini , cu toate ca termenii nu au comparație. Dar ar însemna să trecem cu vederea ca foarte mulți oameni trăiesc în normalitate și nu sfidează bunul simț , nu încearcă să trișeze în viața călcând pe ,,cadavre". Maria Sharapova a făcut ce alții nu au făcut, a încercat să trișeze , iar asta înseamnă ca Nadal nu are voie să o critice? Nadal ca și Sharapova reprezintă TENISUL , un sport în care se presupune ca numai antrenamentul sta la baza succesului iar tot ce face Sharapova sau Nadal se restrânge în imaginea sportivului ce a ales să practice TENISUL de performanță.

Comentează