Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Jurassic Games 2016

Brazilia seamănă din ce în ce mai tare cu platoul unui film apocaliptic. Sportivii olimpici pică în planul secund

Permalink to Jurassic Games 2016
duminică, 31 ianuarie 2016, 10:50

– Alo, șerpi aveți?
– Ooo, cum să nu. Din cei mai maiestuoși. Anaconda, domnu’ Spielberg, halește un gimnast dintr-o înghițitură. E bun? Avem și niște crocodili, caimani le zice pe la noi. Nu sînt foarte mari, dar sînt răi. Aducem cîțiva, nu e panică.
– Perfect. Virusuri mortale, tropicale se găsesc?
– Din plin. De la țînțari, îi face pe bebeluși bolnavi de microcefalie. Dar dacă Zika nu e suficient, mai găsim vreo două-trei, nu e problemă.
– Apa din Ocean cum e în dreptul orașului Rio?
– Întunecată ca petrolul. De fapt, zici că e petrol curat, așa e de amestecată cu gunoaie, ce să mai…
– Favele?
– Cîte-n lună și-n stele.
– Hoți, tîlhari, prostituate, transsexuali?
– Cum te întorci dai nas în nas cu unul.
– Corupție e?
– Să fii tu sănătos.
– Și Olimpiadă?
– Și Olimpiadă avem.
(Spielberg, contrariat și fericit în același timp, acoperind telefonul cu mîna):
– Cum mama naibii au luat ăștia dreptul de organizare?

Și uite așa, Olimpiada din 2016 va fi ediția supraviețuirii. Aici expresia „cei mai buni să cîștige” va îmbrăca, după milenii întregi de evoluție, sensul său primar, rudimentar. Va cîștiga cel mai bine echipat de natură, protagonistul care nu va face nici febră galbenă și pe care nu-l vor prinde nici bandele de cuțitari, în timpul unei plimbări de relaxare, înainte de concursul pentru medalii.

Va fi scenariul perfect pentru o peliculă de genul Armaggedon, doar că va fi cu sportivi. Care vor dispărea din peisaj rînd pe rînd, la propriu sau la figurat, ca într-un horror exemplar, din cauza unor elemente care nu au nici cea mai mică legătură cu sportul. Rio va fi un cîmp lărgit de mine de toate soiurile și metaforele. Frumusețe și strălucire, toate îngropate sub cifrele terifiante ale infracționalității și ale mizeriei, care vor fi împinse cu forța mai spre marginea hărții, vreme de două săptămîni foarte lungi.

Este a doua mare competiție organizată de Brazilia, după World Cup din 2014. Mi-e greu să cred că două foruri mondiale inteligente, FIFA și CIO, suferă atît de grav de naivități consecutive. De aceea, întrebarea de mai sus a domnului Spielberg, fie ea și fictivă, este îndreptățită. Răspunsurile le bănuie oricine, între corupție, minciună, promisiuni și influență. Căci rotația continentelor tot nu mi se pare un argument suficient de puternic încît să iei o competiție de mărime stelară și s-o arunci, ca pe o halcă de carne, adevăraților crocodili.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

JJdinFJ (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 19:05

Inimaginabil cit de ofensator si xenofob poate fi articolul. Citez: „Hoți, tîlhari, prostituate, transsexuali”? Transsexualitatea nu e o alegere imorala, ca tilharia… Ultima data cind citesc un articol de Oana dusmanescu. Va recomand transParent, cel mai nou serial produs de Amazon.com, nominalizat la multe premii Grammy. E despre un parinte transsexual. Atita vreme cit jurnalistii au astfel de prejudecati, nu ne mai regasim ca tara nici in 100 de ani.

nicolae (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 22:11

Absolut corect! Inca nu e prea tarziu pt boicotare in masa. Va fi cea mai trista Olimpiada din istorie daca se va tine . Pacat ca ajutorul dat unei natiuni imense, dornica de progres, nu se concretizeaza deja. Coruptia la ei e sport national si n-o vor starpi niciodata ,fiindca n-au pe aproape o Uniune Europeana. Stadioanele de la Mundial-ul 2014 zac nefolosite, iar banii nu vor fi in veci amortizati. CIO e de mult un organism atat de corupt, incat facatura cu dl. Petrache de la noi pare briza marii. Scrieti foarte bine, stimata doamna, tineti-o tot asa! Va admir concretetea si acuratetea subiectelor. Dar , mai presus, aveti o ironie atat de ascutita, incat merita sa incercati literatura adevarata. Va astept cu mult interes oricand, intr-o librarie targovisteana , la o lansare de carte!

dudu (1 comentarii)  •  1 februarie 2016, 0:05

Cred ca exagerati pe alocuri. De exemplu, Cupa Mondiala din 2014 a fost din multe puncte de vedere un mare succes. S-au marcat mai multe goluri in faza grupelor decat in aceeasi faza a competitiei din precedentele doua campionate la un loc. Au fost meciuri spectaculoase si rezultate pe masura. Iar la capitolul infrastructura, exceptand stadionul din Manaus (care cel mai probabil a fost o pleasca de 200 de milioane de dolari catre cartelurile de droguri), totul a fost ok. In definitiv, vorbim de un campionat terminat cu meci pe Maracana – fost cel mai mare stadion din lume cu 200.000 de locuri si unul din cele doua stadioane (alaturi de Wembley) alintat in presa sportiva romaneasca cu titlul de „templu al fotbalului”. Cat despre scenariul de Armageddon pe care il prevestiti, el are sanse zero sa se petreaca cu ocazia Jocurilor Olimpice. Asta pentru, spre deosebire de FIFA World CUp, toata actiunea se va desfasura intr-o singura locatie, si toti sportivii vor sta in Satul Olimpic. Deci totul – de la ordine si curatenie, la apararea anti-tero si anti-tantari – va fi mult mai usor de asigurat decat in cazul Cupei Mondiale.

Cristy (1 comentarii)  •  1 februarie 2016, 8:50

Cred ca e prima oara cand va citesc, sper sa nu fie si restul articolelor la fel. Intrebare! Oare cand se vorbeste de Romania de rau, denigrator va convine? cu toate ca multe nu sunt adevarate. Acum revenind la subiect, parca au organizat si un turneu de fotbal mondial (chiar dvs ati scris) si parca nu a fost asa de rau si acolo au fost zeci-sute de mii de turisti si n-am auzit plangandu-se asa rau cu toate ca acolo vorbim de o competitie de mai mare amploare .

Comentează