Mourinho versus Eva
Oricît de multă aroganță e la mijloc și oricîtă feminitate – de partea cealaltă, acesta nu e un caz de sexism

Presa din Insulă s-a inflamat cînd Jose Mourinho i-a spus Evei Carneiro că nu mai are ce căuta pe bancă la meciurile lui Chelsea, după partida cu Swansea. Să fie clar! Eva a apărut în zeci de poze prin ziare pentru că e o femeie scînteietoare. Dar ea nu-i nici majoretă, nici water-girl la clubul londonez. Este medic, un post rîvnit probabil de sute de doctori, arătoși sau nu.
Ultrasensibilitatea care își face simțită prezența cînd vine vorba de o femeie în conflict cu un mascul alfa trebuie judecată după circumstanțe și după consecințe, nicidecum după Manualul feministei. Deși acesta a părut să fie cel mai simplu lucru de făcut, de vreme ce empatia internaută s-a ridicat în valuri în favoarea doctoriței. Dacă i-ar păsa mai mult despre subiectul în discuție, Mourinho ar putea acuza planeta întreagă de sexism invers.
În plus, discursul lui Mourinho nu e exclusiv împotriva Evei Carneiro, ci împotriva întregului staff medical. Managerul are dreptul la opinie, chiar dacă nu-i doctor, dacă are senzația că oamenii care trebuie să se ocupe de acest aspect extrem de important au încurcat afecțiunile și jucătorii și intervențiile în cazul fiecăruia dintre ei. Nu e vorba de țapul ispășitor. E vorba de localizarea și soluționarea unei probleme.
„Oamenii mei trebuie să înțeleagă jocul”, spune simplu Mourinho și are dreptate. O echipă care valorează cît flota unei țărișoare nu-și poate permite greșeli de coordonare și bîlbîieli doctoricești, într-o epocă în care medicina sportivă are laturi consistente de știință exactă.
E un semn de vulnerabilitate maximă să te saboteze, cel mai probabil din neștiință, propriii medici. Iar Mourinho n-a avut niciodată chef nici măcar să pară vulnerabil, darămite să fie așa de-adevăratelea.
În aprilie, Guardiola avea un conflict cu personalul medical al lui Bayern Munchen. Patru medici părăseau atunci formația germană, dar, nefiind vorba de fitilul voluptuos al machismului, discuțiile n-au fost atît de aprinse. Cu acea ocazie, respectiv eșecul lui Bayern în fața lui Porto în sferturile de finală ale UCL, Guardiola a învinovățit doctorii, dintre care cel mai important lucra la club din 1977. Adică de pe vremea cînd Guardiola avea 6 ani.
Dar bunul doctor Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt nu era defel buna doctoriță Eva Carneiro. Și acest caz în care sexismul este fals invocat va face, din cauza personajelor celebre implicate, ca alte povești cu adevărat controversate în privința discriminării autentice să pălească și să nu mai primească atenție.